Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Ekogroszek?

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupuje groszek drugi sezon ten sam czyli 26-28MJ/kg,jest to jak widać wysokokaloryczny,ale ciężko mi jakoś sterować na retorcie nie próbowałem innego  raz jest dobrze pali się ładnie równo a za dwa dni albo przesypuje  albo muszę zmieniać moc dmuchawy albo czas podawania,czy wy tez tak macie czy raz ustawiacie i git

Opublikowano

Zmien dostawcę

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Pozwole sobie odświezyć temat

co byście wybrali:

1 Kazimierz Juliusz 1040 ( czy możliwe ze kaziu jest jeszcze dostepny i to luzem)?

2. Staszic                 940  ( nie bede mial pewnosci czy to sztasic bo dziwnie sie z Pania rozmawialo, a w ofercie skladu wszystko skarbet, ekoret, retopal( w b dobrych cenach) a fizycznie tylko staszic)

3. Chwalowice         970  (palilem do tej pory niestety 2 partia ma mial ktory nie jest tolerowany przez moj palnik i nie mam pewnosci czy nastepna partia bedzie ok czy z mialem)

4. Skarbek            1040

5. Retopal             945

Myslalem ze temat opalu na ten sezon zakonczony i dostawca wybrany, ale to co w zasobniku dzis zobaczylem spowodowalo koniecznosc dalszych poszukiwan, 

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze teraz wszystko bedzie mokre dlatego tez mam zamiar kupic teraz zeby odeschlo. Docelowo bede potrzebowal jeszcze 3-4 tony. 

Czy jest sens doplacac do Skarbka lub juliusza czy na lekkie mrozy retopal lub staszic wystarczy. Posiadam jeszcze 1 t krzesimira( w zeszlym sezonie palil sie super w tym sezonie niedostepny w moich okolicach)

Opublikowano

"Kazimierz Juliusz" już nie fedruje od paru  lat. Na rynku nie ma dostępnego groszku bezpośrednio z tej kopalni.

Polecam Ci tego dostawcę http://www.wegiel24.info/335/Opal-workowany . Kupuję u nich od lat i jeszcze się nie zraziłem. Groszek zawsze suchy, żadnych pyłów w workach. Jakość zawsze wysoka. Tutaj przykładowa aukcja z allegro. Cena podana jest razem z transportem na terenie całego kraju. Firma naprawdę godna polecenia  . Mam do nich niedaleko więc towar sprawdzony osobiście na miejscu.

http://allegro.pl/ekogroszek-pieklo-bezowy-retopal-hit-i6735214683.html

Opublikowano

to ze nie fedruje to wiem tylko kwestia czy zaklada przerobczy tj to samo co bylo .  Na poczatku 2014 r zdaje sie ze juz nie fedrowali, a ekogroszek byl super.

Opublikowano

No jak nie fedruje to znaczy, że węgla z tej kopalni nie kupisz  ;) . Być może jakaś firma korzysta z infrastruktury kopalni i pod nazwą "Kazimierz Juliusz" sprzedaje ekogroszek, chociaż to chyba mało prawdopodobne.... :o

Opublikowano

No dobra a ekoret w takim razie to co. Bo właśnie o to pytam

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Paliłem ekoretem i paliłem Juliuszem , różnica kolosalna. Juliusz sporo droższy był. Ekotet spiekał , nie było tragedii ale spiekał , popiołu z worka porzadna szufelka ,bardzo brudził kocioł jakimś czarnym pyłem i nie była to sadza. Juliusz bardzo ładnie się spalał, popiół sypki a w kotle jak już to jasny nalot , popiół z jednego worka ledwo przykrył dno słoika litrowego. Kiedyś chyba tu na forum pisałem o tym Juliuszu, niestety ale chyba już go nie kupisz nigdzie.

Opublikowano

no wlasnie stad kusi mnie to ze ten Juliusz niby dostepny, palilem kiedys z tego skladu i bylo super ale to jak wspomnailem bylo 3 lata temu a jak wiadomo, transport od transportu sie rozni a co dopiero tyle czasu

Opublikowano

Nie , to nie będzie raczej już ten Juliusz. Ekoret to chyba mieszanka wegli ale mogę się mylić i za podobne pieniądze można kupić lepszy węgiel , takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Dokładnie, Ekoret to mieszanka węgli z kopalń dawnego Katowickiego Holdingu. Firma, która go produkuje (miesza, workuje) to Katowicki Węgiel z własnym zakładem przeróbczym w Sosnowcu o nazwie "Juliusz" ! Stąd może w internecie można znaleźć węgiel, który niektóre firmy nazywają ekogroszkiem z "Juliusza" znając popularnośc i dobrą opinię jaki miał faktyczny węgiel z kopalni "Kazimierz Juliusz". Oryginału już niestety nie kupimy.

A tak na marginesie to drogi ten Ekoret a parametry podawane przez producenta d..y nie urywają! Chyba, że w praktyce (w kotle) jest lepiej  ;)  ;)  ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie. Zaczynam przygodę z ekogroszkiem. Piec 5kl Galmet 15kW na dom ok 150m (Wiem, ze to za dużo ale sponsor wybierał ;) ). Dom w okolicach Nasielska. Wg producenta powinien być wysokokaloryczny 28-29.

Czym warto się zainteresować?

Z góry dziękuję za okazaną pomoc

Wysłane z mojego SM-N930F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.