Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Parametrów Kotła Kostrzewa Twin Bio Luxury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.
Mam pytanie odnośnie mojego spalania, czy jest według Was odpowiednie ?
Kostrzewa Twin Bio Luxury 12kW. Dom nowy parterowy 140m2, ogrzewanie tylko i wyłącznie podłogówka. Ocieplenie ścian standardowe 15cm styropianu, strop drewniany 30 cm wełny, poddasze nieużytkowe, dach nieocieplony. Bojler 300 litrów. Pompy: cwu, co, cyrkulacyjna.
Temperatura w pomieszczeniach 21-22 C.

Wprowadziłem się 20.10.2018 i było pierwsze uruchomienie pieca, więc w tym dniu zacząłem palić Co i Cwu, a wyłączyłem piec 20.05.2019. Spalił mi dokładnie 2960 kg (praktycznie 3 tony), przez 7 miesięcy. Pellet LAVA Stelmet 2 tony, a 1 tona jakiegoś gorszego no-name.
Czy to spalanie jest normalnie, a może za duże ? Niektórzy mi mówili, że w nowo wybudowanym domu jest dużo wilgoci i będzie więcej palił, ale nie wiem czy to ma faktycznie jakiś wpływ.

Prośba o opinię.
Dziękuję

Opublikowano
3 minuty temu, Laanca napisał:

jest dużo wilgoci i będzie więcej palił, ale nie wiem czy to ma faktycznie jakiś wpływ.

Ma i to zasadnicze. W murach, posadzkach masz kilkaset litrow wody, ktora musi odparowac. Wez takie np 500 czy 1000 L wody wlej do zbiornika,  wloz grzalke i gotuj tak dlugo az odparuje calkowicie. Potem idz sprawdz licznik pradu.

Opublikowano
W dniu 24.10.2019 o 13:12, Laanca napisał:

Czy to spalanie jest normalnie, a może za duże ?

Dom świeżo zbudowany, 140m2 pewnie użytkowej i spalales ok.15kg/dobę. Masz małe spalanie. 

Opublikowano

Witam.Mam taki sam piec co lanca tylko z buforem 500l.Ogolnie chodzi mi o wszystkie ustawienia.Np.czy pompa co powinna chodzić cały czas? 

Opublikowano
1 minutę temu, Marr7799 napisał:

Np.czy pompa co powinna chodzić cały czas? 

Generalnie powinna. Ale to zalezy od instalacji. Jak jest zbudowana i prowadzona. Podaj dane jak masz ustawiony kociol. Jak ladujesz bufor. Czy jest pogodowka. Jak ustawiona itd. I uzupelnij profil.

Opublikowano (edytowane)

To zależy jaki masz układ instalacji. Ogólnie powinna chodzić non stop 

Edit : @Visitor1230 mnie uprzedził :-)

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Co prawda na podlogowkach sie nie znam i nie bede tu za bardzo doradzal ale kilka parametrow jest dla mnie nielogicznych.

Wydluzenie ladowania CWU, jezeli jest z bufora to jest niepotrzebne

Min temp miesz 35, max 36 , w takim ukladzie pogodowka raczej nie dziala zbytnio

automatyczne wydluzenie cwu- po co ? zwlaszcza jezeli min cwu 42 a max 43

postoj co od termostatu 25 min- raczej zbedne

start instalacji przy pogodowce podlogowej 42° to raczej za wysoko

Opublikowano

Maksymalnej temp. mieszacza przy podlogowce przekraczac nie wolno. Nie wiem ile to ale zalozmy ze 36° minimalna temp mieszacza mozesz ustawic na powiedzmy 25° taka temperatura tez grzeje. Zwlaszcza ze masz zalaczona pogodowke. Nie wiem jak w twoim kotle wyglada krzywa grzewcza 0,2. Ale to chyba za malo . Osiagnie ta krzywa przy -25 na zewnatrz te 36°? Start instalacji tez powinien byc od tych 25 stopni

Ale jak wspomnialem nie chce sie tu zbytnio wymadrzac ze wzgledu na brak doswiadczen z podlogowka.A tym bardziej wprowadzac w blad.

Opublikowano

Dzięki za pomoc.Ciezki temat z tymi ustawieniami.

Opublikowano

Masz dziwne te ustawienia  .

Jak będę przy kompie, to Ci napiszę co pozmieniać, a jest tego sporo.

Kto Ci to tak poustawial? 

Opublikowano

Start był w lutym 2018 czyli jak pewnie sie domyślasz serwisant tak poustawiał.Od początku nie podobały mi się te ustawienia bo piec chodził jak chciał.ale człowiek pierwszy raz z takim tematem więc zabawa w ustawienia trwa.  

Opublikowano

zmień

• max temp mieszacza 40st
  • czas otwarcia zaworu sprawdź czy Twój na pewno ma 140s, z reguły mają 120s, ale to musisz zobaczyć w instrukcji
  • minimalna temp. mieszacza 23st
  • minimalna temp. zadana cwu 45
  • max temp. zadana cwu 70
  • podwyższenie temp. kotła od cwu i co minimum 5st, a lepiej 7st.
  • aut. wydłużenie pompy cwu na off
  • temp. rozpoczęcia ładowania bufora 50st
  • temp. zakończenia ładowania 65st lub 70st

Opublikowano

Ok.jak będę w domu to pozmieniam.a dlaczego jak  jest ustawione źródło cwu i podłogowki bufor to pompa co nie chodzi non stop? 

Opublikowano

bo masz ustawiony priorytet cwu i jak grzeje cwu, to wyłącza pompę co. Ustaw cwu "bez priorytetu"

Opublikowano

Tak jest ustawione.a jak źródło ustawie kocioł to pompa chodzi non stop.

Opublikowano

to nie wiem, być może jeszcze trzeba coś ustawić. U grzanie cwu jest z bufora i nieżalenie od pracy pompy cwu, pompa co zawsze chodzi.

Opublikowano
5 minut temu, Gonzo19 napisał:

Czyli chodzi Ci bez przerwy tak?

Opublikowano

hmmm.... moze napisze tak:

pompa co grzejniki i pompa co podłogówki chodzi non stop

pompa kotłowa czyli ta ładująca bufor, tylko wtedy jak ładuje się bufor

a pompa cwu tylko wtedy jak nagrzewa bojler z cwu.

Wszystkie pompy pracują swoim cyklem i żadna nie ma wpływu na inną

Opublikowano

A jak ustawić  temperaturę załączenia pompy co od 35 do 60?