elfuczi Opublikowano 1 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Chyba jest cos kolo 1:1,6 55 na wyjściu viesiek ,daikin natomiast nie znaju dla tych -20
emigrant Opublikowano 1 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Tutaj gość fajnie opisuje dwie pompy, popularnego panasa t-cap i daikina http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Mimo, że gość chyba sprzedaje i montuje Dakina to sam tekst chyba jest obiektywny.
elfuczi Opublikowano 1 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 1 Stycznia 2018 No jak widze ze cop 4,65 ale jak sie zagłębimy to wychodzi porównywalnie przy - 20 z tym ze wiesiek jest w stanie pracować bez udzialu grzałki a reszta towarzystwa?
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 1 Stycznia 2018 samsung przy -20st ma delikatnie powyzej 2 przy -25st około 1,9 dla temp 40st zasilania pisząc o ehs dla DVM s2 jest lepiej bo dla temp 40st na wyjsciu i -20st zew dla pompy 56kw mamy pobór niespełna 18kW i 43kW na wyjsciu ,bez udziału grzałek dla HT grzałkami podnosimy temp jesli jest taka konieczność a co do daikin to nawet nie wiem czy ma certyfikacje dla -20st bo ztego co pamietam to nie mogą tego przejsc samsung ma do -25st gwarancje parametru a panasonic do -20st dopiero pompa panasonic aqarera tap ma certyfikacje do -25st ale ze wzgledu że to pompy o mocno przewymiarowanych wymiennikach co za tym idzie o wiekszych wydajnościach i super ciche w eksploatacji no ale droższe od samsung o jakieś 20%
emigrant Opublikowano 1 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 1 Stycznia 2018 W ogóle t-cap to HT pompa? Chyba nie. Jak ktoś potrzebuje PC, żeby zasilić starą instalację wysokotemperaturowymi grzejnikami to jak przy -25 PC ledwo wydusi 40 stopni, to w domu wszyscy zamarzną. Inaczej, co aktualnie jest warte zakupu, żeby zamienić ogrzewanie paliwem stałym na PC, przy starej instalacji miedzianej, czyli w instalacji jest mała ilość wody.
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 1 Stycznia 2018 a co ma ilosc wody do ogrzewania ? ja mam ponad 1000l i aktualnie 33st na grzejniki przeed wczoraj jak było -6st szło 38st po drugie jak ktoś miał stara instalację to miał stare okna ktore zapewne wymienił jak wymienił to śmiem twierdzić ze 90% takich domów przy wyregulowanej instalacji przy -25st i 40st na grzejnikach z pewnością Bedą mieli komfort druga sprawa nic nie zaszkodzi aby włączyć grzałki w pompie aby podniesc temp z 40 do np 43st
elfuczi Opublikowano 1 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Ile mamy takich mrozów po-25 ? Nikt nie zamarznie bo pompa pracuje. Nie które wspomagane grzałkami.lub na samych grzałkach jadą na samych grzałkach. Bo tanie chinole by poległy,a drogie innych producentów przestały by grzac.
basix Opublikowano 8 Stycznia 2018 #33 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Witam wszystkich! Stoje aktualnie przed wyborem źródła ogrzewania w nowo wybudowanym domu. Mam 105 m2 i wszędzie planuje podłogówkę. Dostalem dosyć dobrą ofertę na pompe ciepła LG Therma V 9kW, która z kompletną instalacją (cała armatura, położenie podłogówki, zasobnik wody itd) wyniesie mnie 30700 PLN. Dla porównania dodam że o 6 tys więcej od instalacji z kotłem na pellet. Bije sie z myslami i nie wiem już co robić...
jedlica Opublikowano 12 Stycznia 2018 #34 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Bierz PC, obecny rok jest jak na razie dobry dla pompiarzy ( powietrznych) temp. ciągle na plusie. U mnie w sklepie klima robi tylko dwa defrosty przy rozgrzewaniu i później hula bez szronu. Dołożysz paneli pv i będziesz zadowolony, pellet raz kupisz dobry a raz badziew. Karol
basix Opublikowano 12 Stycznia 2018 #35 Opublikowano 12 Stycznia 2018 ok, tym że mam kiepskie ocieplnie podłogi przy gruncie (10 cm tylko) i nie wiem czy podłogówka będzie dobrze działać
elfuczi Opublikowano 12 Stycznia 2018 #36 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Ja mam 8 cm i dziala spoko. Przemyslowe nie maja tez dzialaja
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2018 #37 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Działać działają, dlaczego miały by nie działać, ale koszty eksploatacji są dużo większe.a instalacje wykonywane zgodnie z projektem. A domu masz przeważnie wolną amerykankę
elfuczi Opublikowano 12 Stycznia 2018 #38 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Gorsza izolacja =wiecej opalu to normalne.
basix Opublikowano 12 Stycznia 2018 #39 Opublikowano 12 Stycznia 2018 To moja wina bo nie doczytałem / nie dopilnowałem / tylko zaufałem majstrowi i teraz mam... Teraz szukam rozwiązań i planuje zastosować dobry styropian, mianowicie Swisspor LAMBDA 100 dach podłoga, który ma lambde 0,030 więc prawie tyle co płyta PIR (0,0027) więc chociaż coś zrobie w tym kierunku.
jedlica Opublikowano 12 Stycznia 2018 #40 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Kol. basix Masz chudziaka wylanego i nie robiłeś jeszcze ocieplenia podłogi? ja byk kuł chudziaka i na nowo wylał ( serio piszę ) koszt jest nikły w skali całej budowy a korzyści odczuwane przez 50 lat będziesz miał, najwyżej suszarkę i zmywarkę kupisz sobie za 3 lata :) Ja u siebie dałem 15cm grafitowego + 10 grafitowego + 3cm xps (żeby szpilki do podłogówki dobrze się trzymały) wychodzę z założenia, że to będę miał dożywotnio zaś kafelki w łazience mogę sobie wymieniać co 3 lat jak będę miał ochotę, nawet ściany działowe możesz poprzestawiać jak się nie spodoba konfiguracja. Karol
basix Opublikowano 12 Stycznia 2018 #41 Opublikowano 12 Stycznia 2018 kuć chudziaka to i ściany działowe do rozbiorki no i tynki do zdarcia:) czyli co, rezygnować z pompy ciepła, montować kaloryfery i kocioł na paliwo stałe? staram się znaleźć najbardziej optymalne rozwiązanie, chce żeby w domu było ciepło - po prostu i tanio w eksploatacji...
elfuczi Opublikowano 12 Stycznia 2018 #42 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Juz Pana przestraszyli proszę policzyć programem różnice w stracie ciepła dla rożnych grubości i różnych lambdóf jak wyjdzie drożej 300zł na rok to....? Kupić Wolfa grzejniki kermi i wyjdzie na to samo w exploatacji co podłogówka . grzejnik ma mniejsza sprawność niż ogrzewanie niskotemperaturowe . na pellet są tajne kozy pelletsoffen zawsze można sobie taka sprawic
basix Opublikowano 12 Stycznia 2018 #43 Opublikowano 12 Stycznia 2018 sprawdziłem na ciepło właściwe i moje 10cm grubości podłogi w porównaniu do 20 cm to różnica 100 zł rocznie drożej w ogrzewaniu dla pompy ciepła
elfuczi Opublikowano 12 Stycznia 2018 #44 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Właśnie o ille współczynniki nie kłamią(producenci uwielbiają zawyżać, np 109% sprawności królika a tak wcale nie jest tak ) i różnica w cenie styropianu, kiedy się ta 100 zwróci? Policz Pan dobrze to panskie pieniądze 10 lat to 1000zł rożnicy a ile kosztuje styropian?
elfuczi Opublikowano 13 Stycznia 2018 #46 Opublikowano 13 Stycznia 2018 dla 100zł rocznie, nic bym nie kół. dać grafita super ułożyć(bez oszukiwania piaskiem - tak robią deweloperzy). Powinno być super
jedlica Opublikowano 15 Stycznia 2018 #47 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Albo xps 2x5cm. xps ma 0,037 i szpilki się super trzymają. Karol
elfuczi Opublikowano 15 Stycznia 2018 #48 Opublikowano 15 Stycznia 2018 wybrał bym styrodur taniej, mniej roboty efekt podobny
rymol Opublikowano 28 Stycznia 2018 #49 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Kol. basix Masz chudziaka wylanego i nie robiłeś jeszcze ocieplenia podłogi? ja byk kuł chudziaka i na nowo wylał ( serio piszę ) koszt jest nikły w skali całej budowy a korzyści odczuwane przez 50 lat będziesz miał, najwyżej suszarkę i zmywarkę kupisz sobie za 3 lata :) Ja u siebie dałem 15cm grafitowego + 10 grafitowego + 3cm xps (żeby szpilki do podłogówki dobrze się trzymały) wychodzę z założenia, że to będę miał dożywotnio zaś kafelki w łazience mogę sobie wymieniać co 3 lat jak będę miał ochotę, nawet ściany działowe możesz poprzestawiać jak się nie spodoba konfiguracja. Karol Kucie chudziaka, ponowne wylaniez uprzednio przygotowanym podłożem, poprawienie tynków i nie wiadomo co ze ścianami działowymi po takiej operacji ... koszt 10 tys. w górę. To ta "inwestycja" w grubszy styro. na podłodze kiedy się zwróci koledze basix? Za 100 lat?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.