Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jesteśmy jeszcze tak zdyscyplinowanym narodem, żeby bezgranicznie pozwolić na samo decydowanie o wszystkim.

Opublikowano

Tak będziemy sobie dowcipkować, ignorując realia? Powtarzam, że sytuacja nie dotyczy mojego, dość komfortowego, położenia. Wyobraźmy sobie sytuację kogoś, kto zarabia nieco ponad średnią krajową. Kosztem wyrzeczeń i kredytu, wybudował sobie domek. Kotłownia niewiele większa od łazienki, bo tak się teraz buduje. Ocieplenie się zrobi metodą „temy rencamy”, tylko na materiał trza nazbierać. Nie stać go w tej chwili na pompę ciepła i zasłanie dachu panelami, więc wstawił pelleciaka. Ratę trzeba zanieść do banku, pokoik przydałoby się urządzić, bo potomek w drodze. Jest fajowo, tylko wszystko się odrobinę odwlecze, bo właścicielom tartaków w ciągu nocy trocina podrożała o 100%. Tak sama z siebie. Pech chciał, że w tym samym momencie niewidzialna ręka wolnego rynku, wymiotła towar ze składów i magazynów. Nie ma zmiłuj, trzeba wycenić na 3000 zł., dla dobra klienta. No cóż, wolny rynek wymaga czasem ofiar. Po jednej stronie. Pocieszmy się, że kiedy drożeje pellet, tanieją lokomotywy i armatohaubice. I co tu narzekać. Jak który już ma tego pelletowca, to niech wstawi jeszcze piec na ekogroch, zasypowca, gruntową pompę ciepła, wrzuci na dach panele, koniecznie z magazynem i nie zawadzi koksiak na podwórku. Powinien jeszcze zaopatrzyć się w pellet, węgiel i drewno na pięć lat. Będzie miał wybór, co odpalić najmniej drogo.

A zachciało się chamstwu po pałacach szlajać! No.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś żyje na 110% swoich możliwości finansowych, albo i więcej, to ma problem. Może lepiej wrócić do bloku?

"Wypasiony" dom na kredyt i brak poduszki finansowej, to przepis na katastrofę. Znam takich którzy chcieli mieć wszystko i NATYCHMIAST, Do dzisiaj nie mogę sie wygrzebać z frankowego kredytu, a było tak pięknie. Obliczenia, że taniej niż w zł, krytykowanie innych za głupie kredyty w złotówkach i nagle wszystko się zawaliło... Nie nie cieszę się z czyjegoś nieszczęścia 😟

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Ale pellet i drewno to w tej chwili jedyne paliwa które jeszcze można kupić na wolnym rynku. Prąd, gaz, benzyna, nawet węgiel - na tym łapę trzyma państwo i nie możesz sobie pójsć do konkurencji. To w sumie komfort, po co się zastanawiać, wiesz że dostajesz najlepszą ofertę bo innej nie ma. No i jasne jest dla wszystkich że mamy bardzo przystępne ceny prądu i gazu, myślę że pod państwowym monopolem i pellet będzie równie atrakcyjny cenowo 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Jak ktoś żyje na 110% swoich możliwości finansowych, albo i więcej, to ma problem. Może lepiej wrócić do bloku?

"Wypasiony" dom na kredyt i brak poduszki finansowej, to przepis na katastrofę. Znam takich którzy chcieli mieć wszystko i NATYCHMIAST, Do dzisiaj nie mogę sie wygrzebać z frankowego kredytu, a było tak pięknie. Obliczenia, że taniej niż w zł, krytykowanie innych za głupie kredyty w złotówkach i nagle wszystko się zawaliło... Nie nie cieszę się z czyjegoś nieszczęścia 😟

Przecież opisany przypadek nie uchyla się od nałożonych na siebie ciężarów. Jedynie chamska spekulacja utrudnia mu dojście do celu. Na takich, którzy odważyli się „żyć na 110%” wyrosła potęga Ameryki. Tam jednak nie byli oni przedmiotem pogardy.

Opublikowano

Co Ty za bzdury wypisujesz?

Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Ale pellet i drewno to w tej chwili jedyne paliwa które jeszcze można kupić na wolnym rynku. Prąd, gaz, benzyna, nawet węgiel - na tym łapę trzyma państwo i nie możesz sobie pójsć do konkurencji. To w sumie komfort, po co się zastanawiać, wiesz że dostajesz najlepszą ofertę bo innej nie ma. No i jasne jest dla wszystkich że mamy bardzo przystępne ceny prądu i gazu, myślę że pod państwowym monopolem i pellet będzie równie atrakcyjny cenowo 

Ktoś tu postulował nacjonalizację Olczyka? Jedynie min. Motyka groził czymś w rodzaju skupu interwencyjnego, co zapewne spowodowałoby, że w lipcu płacilibyśmy za towar w cenach z lutego. Ale on chyba nie udziela się na tym forum.

7 minut temu, o6483256 napisał(a):

Co Ty za bzdury wypisujesz?

Wreszcie jakiś merytoryczny komentarz.

Opublikowano
2 godziny temu, sobol napisał(a):

Jak który już ma tego pelletowca, to niech wstawi jeszcze piec na ekogroch, zasypowca, gruntową pompę ciepła, wrzuci na dach panele, koniecznie z magazynem i nie zawadzi koksiak na podwórku. Powinien jeszcze zaopatrzyć się w pellet, węgiel i drewno na pięć lat. Będzie miał wybór, co odpalić najmniej drogo.

To z czego się nabijasz, jest dla wielu niezależnością. Nie wszyscy kupili nowy kocioł pelletowy, tylko wstawili do zasypowca palnik, mają wybór. Ponoć mówią, że ,,jeśli nie interesujesz się polityką, to oznacza że polityka interesuję się Tobą''. Jak od dłuższego czasu na portalach związanych z transformacją energetyczną i pokrewnych , trąbili, że pompy ciepła przegrywają w rywalizacji z kotłami na biomasę, to niektórym nie zapaliła się czerwona lampka ostrzegawcza, że za chwilę zacznie się wojna o paliwo do tych kotłów. Nasze moce wytwórcze nie są w stanie nasycić rynek i spora część dostaw musi pochodzić z rynków zewnętrznych. Wcześniej identyczny problem był z węglem i nikt nie wyciągnął wniosków.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
8 godzin temu, jameess napisał(a):

A ja zapas mam, bo zawsze mam zapas, jak trafi się tani pellet to i 8-10 ton kupie i niech sobie leży pod wiatą. I zazwyczaj pod koniec zimy "pożyczam" znajomym którym zabrakło, później mi oddają. 

Ale wczoraj awaryjnie zakupiłem ( bo była okazja)2 bigbagi,  2 tony peletu przemysłowego, mix  płyty i trociny po 1150 zł za tonę z przywozem. 
Sprawdziłem tylko szybciej czy się w ogóle rozpali.
Facet nie sprzedaje tego pelletu do normalnych kotłów tylko do przemysłowych, bo wie że palnik od temp. może się zdeformować i popękać.
Ale mój palnik go schrupie bardzo gładko. Jest bardzo kaloryczny.

Podzwoniłem  też wczoraj po lokalnych składach i 80% ludzi mi powiedziało że zima za 1 miesiąc się skończy i nie mają w ogóle zamiaru pelletu zamawiać po zawyżonych cenach i później się z tym kisić bo wg, nich cena spadnie.

Pozostali którzy pellet mają sprzedają go na sztuki po 35-40 zł tylko stałym klientom i max. po 10 worków.

No i taka ta ekologia....... 😉

Nie namawiam bo nie wiem jak się to pali a podobno jak palnik dobry to nie ma problemu na pellet z łuski słonecznika ale musisz kupić całego tira 24 tony i za tonę płacisz 350 zł ,znajdziesz sąsiada i to rozgrabicie po połowie ustawisz palnik jak trzeba i taniocha , nie znam się na peletowcach więc to tylko moje gdybanie, tydzień temu takie oferty na olx widziałem.