Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Trener40
Opublikowano

Eliks... Przepis może być na zupę, ewentualnie na ciasto. Nie ma się co spinać :) pellet z czystej trocichy chłonie wodę już po kilkunastu sekundach, a po dwóch min jest już z niego właśnie ta zupa :). Jak są dodatki kleju i innych śmieci, to to już nie jest pellet z czystej trociny. 

Opublikowano

Nieprawda, są pelety nawet certyfikowane które rozkładają się dłużej. W sumie "moczyłem" z 8 różnych firm i wszystkie wątpliwości wychodzą w kotle. Mówi się czysta trocina, a przecież większość tych dużych firm dodają ulepszacze, bo certyfikat na to pozwala. Taki pellet o dużej gęstości, potraktowany np. otrębami nie rozpuści się w 2 minuty, a w kotle ładnie się spali.

Opublikowano

Kolejny pellet na tapecie skład okolice Myszyńca. Powiem szczerze rewelacja!

IMG_20190528_090443.jpg

IMG_20190528_084821.jpg

IMG_20190528_080124.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

No jak sie to pali. Bo to co wodac na skladzie pod dachem! To moze byc calkiem dobrze.

Opublikowano

Super pelecik pali się super no i zapach lasu to najważniejsze jak dla mnie haha

Opublikowano

Własnie wczoraj zapaliłem ten ciemnym pelletem nie dość ze dymi z komina na biało to jeszcze tak jakby czuć zapach żywicy w kotłowni. Tak że odpuszczam tego dostawce.

Opublikowano

Zapach żywicy nie jest zły,  ale dymu nie powinno być przy tej pogodzie, no chyba że przy odpale te półtorej, 2 minutki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Biały dym to para wodna - masz albo zbyt wilgotny/mokry pellet albo mokry kocioł i komin.

Ew za mocno podajesz paliwo w kocioł.

Trzeba przepalić mocniej, ew wyregulować spalanie - pobawić się dawką paliwa i powietrzem.

Zapach żywicy - jak kolega pisze jest OK, przecież czym będzie pachniał spalany pellet , jak nie żywicą lub drewnem.

Gorzej jakby dym pachniał lakierem nitro!.

Opublikowano

No to tak dłużej był i to tak ze zrobiło zadymę wokół domu, tylko ze zapach tej żywicy czuć było na drugi dzień

Gość Trener40
Opublikowano
1 godzinę temu, Dinger napisał:

Tak że odpuszczam tego dostawce.

I bardzo dobrze, bo nie wróżyło z tego nic dobrego. 

Opublikowano
13 godzin temu, sambor napisał:

Biały dym to para wodna - masz albo zbyt wilgotny/mokry pellet albo mokry kocioł i komin.

Ew za mocno podajesz paliwo w kocioł.

Trzeba przepalić mocniej, ew wyregulować spalanie - pobawić się dawką paliwa i powietrzem.

Zapach żywicy - jak kolega pisze jest OK, przecież czym będzie pachniał spalany pellet , jak nie żywicą lub drewnem.

Gorzej jakby dym pachniał lakierem nitro!.

Bawiłem się z dawka paliwa dawałem podawanie i duże i małe komina nie mam wilgotnego bo jak pale starym pelletem to nie ma dymka i nie zostaje nie spalony pellet a tutaj zostaje.

Opublikowano
W dniu 31.05.2019 o 19:02, marwol napisał:

Robin - daj znać jak ten pellet z Czarnej Białostockiej :)

No cóż Ci mogę powiedzieć. Cena trochę za duża jak na producenta , ale przynajmniej z Vat czyli bez kombinatorstwa. Jestem Za.

Co do produktu to sama sosna. Zapach w całej chałupie jak otworzę drzwi do garażu. Moja stara powiedziała , że jak by mogła to by mieszkała w lesie sosnowym.

W kwestii   spalania to po prostu towar  bijący na głowę nawet  producenta z Raczek  koło Augustowa, choć temu też nic nie brakuje.

Jak masz możliwość to bierz tym bardziej , że masz blisko bo cena na pewno wzrośnie za niedługo.

Opublikowano

Ja już zaklepałem 4 palety z Raczek. 830 złotówki za paletę. Trochę drogo, ale sprawdzony i mogę śmiało brać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Powiem Ci @gilal , że trochę tym producentom i ich cenom poprzewracało się w głowie. No ale cóż taki mamy klimat walczymy ze smogiem, szkoda tylko , że rządzący nam w tym nie pomagają bo mogli by uchwalić w godzinę stawkę 8% Vat na pellet.

A co to dopiero będzie za rok jak energia pójdzie w górę Ohoho.

Opublikowano
52 minuty temu, robin60 napisał:

Powiem Ci @gilal , że trochę tym producentom i ich cenom poprzewracało się w głowie. No ale cóż taki mamy klimat walczymy ze smogiem, szkoda tylko , że rządzący nam w tym nie pomagają bo mogli by uchwalić w godzinę stawkę 8% Vat na pellet.

A co to dopiero będzie za rok jak energia pójdzie w górę Ohoho.

Ja to wiem, ale nie chcę mi się szukać i testować. Ale i tak na testy dostał bym super, a pewności nie mam co będzie w paletach. Tu "niby pewniak", ale blisko. Jak coś to wpadam i dym robię :)

Opublikowano

Dyskusja o  wadze palety wydzielona:

• 2 tygodnie później...
Gość Visitor1230
Opublikowano

Pisalem jakis czas temu o worku na testy co mi po dwoch czy trzech rozpaleniach osmolil komore spalania. Temu lokalnemu producentowi grozi cofniecie koncesji. Bylo zbyt wiele skarg. Wiadomosc z pierwszej reki. Odwiedzila dzis nas uprzejma pani z powiatu w celu kontroli kotlowni ( dofinansowanie ).

Opublikowano

I jak? Przeszło? :) Pani w ogóle w temacie?

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Przeszlo. No przecierz Biawara nie sprzedalem :) Co jak co. Ale babki ( mlode nawet) w powiecie elblaskim , w wydziale srodowiska sa kumate ze hej. Cale ubiegloroczne dofinansowanie zostalo sfinansowane z kar administracyjnych. Wszystko wiedza. Kto uplynnia odpady plyty wiorowej na opal. Scigaja lewych pelleciarzy jak widac. No… dzieje sie. 

Edit: Aha, moze wlasnie  dlatego nigdzie w okolicy nie ma pelletu do kupienia oprocz markowego he he

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Czy ktoś z tu obecnych używał pelletu Fabich. Mam okazje kupić go po dobrej cenie.

Pellet_fabich.png

Opublikowano

Panowie a nie lepiej kupić pellet od dużego wytwórcy a nie z chęci zysku kombinować za 50 zł i kupować od januszy biznesu.

Opublikowano

Ale dlaczego mamy przepłacać skoro można kupić dobry towar parę stówek taniej? Oszczędność to nie kombinacja

Opublikowano

Ale z tym tanim pelletem to loteria i partia partii nie równa. Jedna tona będzie OK a druga lipa. Kupując teraz pellet renomowanych firm z certyfikatem płacimy nawet 150 - 200 zł taniej niż w okresie jesiennym.

LAVA 900 zł - okres jesienny 1030

Fabich - 890 - okres jesienny ok 1000

Dlatego piszę że  nie warto kombinować tylko kupić markowy za przystępną cenę.