macias320 Opublikowano 8 Lutego 2017 #151 Opublikowano 8 Lutego 2017 Naczynie jeżeli tak jak na schemacie to prawidłowo jest podłączone. Jeżeli wcześniej na grawitacji działało to teraz prawdopodobnie instalacja wymaga regulacji hydraulicznej. Pompa 25/40 w zupełności wystarczy. Powrót zimny bo niby skąd - nie ma narzędzia do ochrony. Ok, z tym się zgadzam ale był założony zawór VCT niestety efekt był ten sam z tym że kocioł dostawał na powrocie 55st. ale z instalacji i tak przez cały dzień wracała zimna woda... teraz dla próby został zdemontowany i efekt jest taki że do grzejników dociera szybciej ciepło o około pół godziny.....
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #152 Opublikowano 8 Lutego 2017 No wiadomo że szybciej bo VTC nie puści na instalację dopóki nie osiądnie swojej temp.w obiegu kotłowym Na tym polega jego rola aby chronić kocioł przed niską temp.)
macias320 Opublikowano 8 Lutego 2017 #153 Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak jest "odpowietrznik" ale czy z zaworem czy bez coś jest nie tak z przekazywaniem ciepła do instalacji.......
macias320 Opublikowano 10 Lutego 2017 #154 Opublikowano 10 Lutego 2017 Sprawdź czy filtr przed pompą nie jest zanieczyszczony BRAWO !!!! :D To był filtr przed pompą szkoda że nie zrobiłem zdjęcia zapchany do pełna..... nie wiem co było w tych rurach i grzejnikach ....... teraz grzeje jak szolone,,,,,, Wielkie dzięki za tak prostą i trafioną diagnozę..... (naprawa trwała około minutę) Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 10 Lutego 2017 #155 Opublikowano 10 Lutego 2017 No i jak niewiele potrzeba człowiekowi do szczęścia)Przeczyści filtr i znów świat staje się piękny ;)
sati Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor #157 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam ponownie na koniec sezonu grzewczego dyskutując w moim poście powiem tak zastosowałem swój schemat bez innych propozycji i pochwale się że działa wszystko ok. Ale teraz moge miećproblem zbiornika wyrównawczego jednak nie przepiołem bezpośrednio do pieca i jest na pionie powyżej ostatniego kaloryfera i jednak jak teraz będe grzał tylko cwu musze odciąć obieg domowy. Moje pytanie czy można wstawić dodatkowy zbiornik nad piecem bezpośrednio podłączonym jak dorysowałem do schematu, przepraszam za jakość.
papasmurfek Opublikowano 7 Kwietnia 2017 #158 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Możesz pod warunkiem, że będzie na tej samej wysokości co pierwszy
sati Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor #159 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 No niestety nie będą,chciałem go zamontować tuż nad piecem. Chyba sam sobie odpowiem zasada naczyń połączonych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.