Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Xerol napisał:

A  *** Cię to obchodzi. Ma 20 to ma 20. Po cholerne tak bardzo chcecie pokazać swoją rację. Ja mam 22 i mam gdzieś czy macie 19 czy 25.

Temat dotyczy zużycia gazu przy określonych warunkach.

Pomijam fakt, że kobieta pisze i ewidentnie widać, że wszystkim zajmuje się sama i moglibyście sobie zwyczajnie darować.

wesołych świąt

Radosnych i ciepłych śwat :)

Opublikowano
Godzinę temu, Romen napisał:

Ja tam popieram 20.5 stopnia. Sam mam 21 a w nocy 19.5. 24 stopnie to mam w łazience żeby z gołym tylkiem sobie w komforcie polatac. Ponoć każdy stopień to około 6% większe zużycie gazu więc im mniejsza temperatura tym portfel zdrowszy i nasze ciało. 24 stopnie to suche powietrze i chorujący domownicy. Kolega z pracy ma syna co non stop lądował u lekarzy w sezonie grzewczym. Trafił jednak na takiego który zapytał ile stopni mają w domu. Kazał obniżyć temperaturę do 21 a później do 19 stopni i dzieciak przestał chorować. Cały dom na podłógowce więc 19 ponoć nie było tak źle. A odnośnie zużycia to nie wliczając 4 dni palenia kominkiem za grudzień średnie zużycie u mnie 4.1m3 na dobę. Pozdrowienia dla ludzi o gorącej krwi. 

Dziekuje i zycze zdrowych i radosnych swiat :)

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Xerol napisał:

A *** Cię to obchodzi. Ma 20 to ma 20. Po cholerne tak bardzo chcecie pokazać swoją rację. Ja mam 22 i mam gdzieś czy macie 19 czy 25.

W zasadzie to się zgadzam z Tobą, tak samo  ***  mnie obchodzi cała reszta.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Witam wszystkich, w maju wprowadziliśmy się do nowego domu, połówka bliźniaka, trzy kondygnacje ocieplane w sumie ok 140m2. bez nieocieplonego garażu. Parter i pierwsze piętro podłogówka plus w dwóch łazienkach drabinki, na drugim piętrze na poddaszu jest sypialnia i tam tylko jeden grzejnik. Budynek ocieplony, trzy warstwowe okna itp jak to w nowych budynkach. Gaz idzie na ogrzewanie i c.w.u Na razie jestem na etapie obserwacji gazomierza i kombinuję ze sterowaniem, piec chodzi jak go instalator zamontował plus moja regulacja na panelu i na zaworze trójdrożnym. Kocioł to viessmann vitodens 100. Do listopada to była bajka za gaz bo ok. 100zł/mc za listopad zużycie 147m3 , w grudniu za 17 dni-98m3 więc się rozkręca. Temperatura na dwóch piętrach z podłogówką 23 stopnie,na poddaszu w sypialni 21. Zamówiłem siłowniki na rozdzielacz plus sterowanie termostatem radiowym pokojowym, zamontuję i zobaczę co to warte, na czujnik pogodowy na razie się nie decyduję. To tyle jeśli chodzi o zużycie, doświadczenia wielkiego nie mam ale chyba nie jest źle.

Opublikowano

Od 3-ch dni zużycie gazu na moim liczniku kształtuje się od 10 -  11,5.  Mam płakać,  że tak dużo?  Mam gaz od 04.10.18 i eksperymentuję.  Postaram się aby w przyszłym sezonie było mniej

Opublikowano

Nie płacze ani przy mojej cenie ani przy wyższej płakać nie zamierzam i mimo iż  kotłownia gazowa sąsiaduje z węglowa to kopciucha odpalać nie zamierzam a gazu schodzi mi sporo każdej doby bo aż..  11,50 na dzień dzisiejszy

Cóż,  life is brutal

Opublikowano

Mnie wychodzi 13 m3 na dzień średnia od 1 grudnia.
Chyba uruchomie kominek w salonie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
3 godziny temu, irys258 napisał:

Mnie wychodzi 13 m3 na dzień średnia od 1 grudnia.
Chyba uruchomie kominek w salonie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

U mnie średnia za grudzień (na dzień dzisiejszy to 9,5 m3/dobę 

Opublikowano

A ja Was "gaziaży"(sorry za określenie) nie rozumiem.

Spalacie po 6-13m3/dobę czyli 12-26zł/dobę(w tym wątku wyczytałem że gaz jest średnio po 2zł) i jest wielki lament.

Pelleciarze spalaja po 30-45kg/dobę i zakładając, że worek 15kg pelletu kosztuje 14zł  spalają za 28-42zł dziennie i lamentu nie ma.

W czym jest problem, ze trzeba aż tak bardzo oszczędzać?

Moze w tym, ze pelleciarz zapłaci jednorazowo 2-4tys zł i później ma spokój, a Wy płacicie na bieżąco?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Też chciałbym wiedzieć czemu niektórzy latają i codziennie sprawdzają ile zużywają gazu.

PS. To była aluzja do ceny gazu bo jedna osoba ciagle twierdzi że ma gaz po 1.6.
Ja mam powyzej 2 zł, sam nie wiem ile i mało mnie to interesuje.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

nawiązując do mojego wcześniejszego postu zauważyłem, że średnia temperatura w domach opalanych pelletem/węglem jest pomiędzy 22-24stC a tam gdzie paliwem jest gaz 19-21.

Opublikowano (edytowane)

Wcześniej miałem zasypowca i temp. w domu od 17 do 23-24. Dla mnie tragedia. Teraz mam 20 - 22 jest idealnie. Wszystko zależy od upodobań lub jak kiedyś od instalacji i kotła.

Samo wysokie spalanie jest nie od temp.w pomieszczeniu tylko od źle ustawionego kotła i temp.wody wyjściowej no i najważniejsze od ocieplenia.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
nawiązując do mojego wcześniejszego postu zauważyłem, że średnia temperatura w domach opalanych pelletem/węglem jest pomiędzy 22-24stC a tam gdzie paliwem jest gaz 19-21.
Nie u wszystkich

Opublikowano

nie no, są wyjątki, ja tylko uśredniłem z tego co można wyczytać na tym jak i na innych forach.

Opublikowano

z ciekawosci dzisiaj zrobiłem odczyt licznika. Od ostatniego odczytu (30.11) poszło 136m3, z czego średnie dzienne spalanie wychodzi 6,8m3. W tym czasie temperatura w domu nie spadła poniżej 22,3 stopnia.

Opublikowano
5 godzin temu, Szczypiorr napisał:

Też chciałbym wiedzieć czemu niektórzy latają i codziennie sprawdzają ile zużywają gazu.

PS. To była aluzja do ceny gazu bo jedna osoba ciagle twierdzi że ma gaz po 1.6.
Ja mam powyzej 2 zł, sam nie wiem ile i mało mnie to interesuje.

Latam i sprawdzam bo to mi sprawia frajdę,  bo nie mam nic innego do roboty a może...  A może wciąż ustawiam kocioł "coby" spalał tyle co Twój 

Opublikowano
5 godzin temu, Gonzo19 napisał:

Kiedy jeszcze w zeszłym sezonie ogrzewałam węglem miałam w domu gorąco więc otwierałam okna. Nie miałam głowic na grzejnikach.  Potem wpadłam na pomysł aby co drugą  dobę rozpalac.  Nie z oszczędności a po prostu nie znoszę ciepła od grzejników.  Teraz mam non stop 20 a w sypialni 19 i nareszcie jest mi dobrze. To też nie z oszczędności bo gdyby tak było to podczas dnia gdy nie ma mnie w domu (14 godz poza domem)  mogłabym ustawić glowice na grzejnikach np na 18 a tak nie mam 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Latam i sprawdzam bo to mi sprawia frajdę,  bo nie mam nic innego do roboty a może...  A może wciąż ustawiam kocioł "coby" spalał tyle co Twój 
Pogratulować że w dzisiejszych czasach nie masz nic do roboty tym bardziej jeżeli prawdę piszesz o sytuacji jaka masz. Druga kwestia to o jakim spalaniu mowa w lecie żeby chodzić codziennie i sprawdzać.
Ja robote zawsze mam dzięki czemu nie muszę latać i sprawdzać żeby za dużo gazu nie spalić i temp zmniejszać.
Może już przestan pisać bo kabaret robisz.

Opublikowano (edytowane)

Mam wieści,  że Ty kabaret robisz.  A swoją drogą ktoś musi pracować aby nie pracować mógł ktos

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Niestety tak to w Polsce jest że niektórzy nie pracują tylko z zasiłków ciągną.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

jaka bitwa na słówka, boże święta idą. A ja mam w pupie czy będę zużywać 7m3 czy 11. Mogę i nawet 15 byle by już nigdy nie zanurzyć rąk w węglu i pieprzyć się z tym jak jakiś jaskinowiec. A jak tak bardzo lubicie sobie liczyć zużycie gazu to proponuje z google play ściągnąć fajną darmową aplikacje napisaną przez jakiegoś zapalonego studenta. Wylicza co do groszówki i drukuje piękną fakturę taką jaką dostajemy od gazowni

pozdrawiam i życze wesołych świąt

• Zgadzam się 1