Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie nie wiele się zmieniło ostatni zasyp był 31.03.2016, więc od 12.10.2016 poszło do zb.na paliwo razem 3465kg pelletu za jakieś 2079zł to Excel pokazuje, że to 171dni ogrzewania 135m2+ ogrzewany garaż i kotłownia jakieś niecałe 40m2 to ok 200m2 po podłodze no i cwu.

1 sezon ogrzewania wilgotność w chacie na granicy 60%...

Do mrozów w styczniu 2016 wciąż niemiłosiernie krecilem w kotle i całym układzie temp. była ok 22,5 ale z termostatem więc efekt bardzo różny....

Od styczniu 2016 podniosłem dzięki Waszym radom temp w sypialni, no i w całym domu od tego czasu mam ok. 21° i wieczorem kominek 2-3 polana bukowe spalanie od góry pięknie się pali, nie dymi nawet jak na komin patrzę.... więc trzeba dodać że spaliłem jeszcze z 3m3 bukowego drewna w kominku co dawało bardzo wysoka temp wieczorami....

płaciłem za 5m3 bukowego porąbanego chyba jakiś niecałe 700zł więc 300-350zł trzeba doliczyć....

A od stycznia mam też zakręcony jeden pokój z 8m2 gdzie mamy graciarnie i jest tam ok.18-20° do tego jak temp idzie powyżej zera i nie ma tendencji spadkowej to zakrecam podłogę w garażu jest tam wtedy bardzo ciepło z kotłowni ok.18° - rury od kotła do zaworu 4d dalej do domu CO i rury do zb.CWU jest ich niewiele ale nieocieplone....

zostało mi jeszcze 935kg Excel pokazuje że z takim spalanie jak mam z całego roku powinno mi starczy do 17.05.2016 roku

Edytowane przez jackjj
Opublikowano (edytowane)

6835951dd759f2a16d88f078892be840.jpg

Mój producent pelletu podniósł cenę w stosunku do ubiegłego roku na 650 zł tona było 600 zł i analizę kaloryczność dołożyli na stronie.....fachowcy....

;)

post-65697-1459548501,9861_thumb.png

Edytowane przez jackjj
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Mam zbiornik cwu.300 litrów

Chciałem Was zapytać jak macie nastawiony u siebie taki zb. żeby w miarę ekonomicznie był nagrzewany przez kocioł na pellet w trybie LATO. Czy lepiej nastawić żeby zbiornik miał wysoką temp. np.65° i duża hist.30°? Wtedy kocioł będzie się rzadko włączał ale jak się włączy to będzie długo pracował.

Taka opcją wydawała mi się najbardziej ekonomiczną bo kiedy kocioł się włącza to musi najpierw nagrzać siebie a dopiero potem po osiągnięciu ustalonej temp. chyba 55 lub 60 zaczyna grzać zb.cwu. Więc chyba lepiej żeby się na grzal raz minimum 2 razy na dobę ... niż pykał i grzal się kilka razy a dopiero potem zbiornik...?

Czy też lepiej mieć zbiornik na np. 45° i hist.5° albo 10° ? W zimę miałem na 45 i hist.5. Powrót był poniżej 50 przy użyciu czy.....Przy końcu ustawiłem na 55° i hist.3° było trochę lepiej ale też poniżej więc chyba jednak tak jak Sambor pisał trzeba będzie modyfikować instalację...

Kocioł w trybie Lato wciąga gdzieś ok.worka na 3 - 4 dni....przy 300l i 4 osobach ale żonka potrafi wypuścić dużo tej gorącej wody, dziś nie wierzyłem w to co widzę bo na zb.było 63°, podczas jednej kąpieli temp zeszła na zb.do 20° .....

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jackjj
Opublikowano (edytowane)

No tak ale czy warto tak wysoko grzać bojler no bo przy wysokich temp są duże straty z drugiej strony przy częstym nagrzewaniu będzie się również nagrzewać za każdym razem kocioł i tu nie mam wiedzy co jest bardziej ekonomiczne.....

Dziś mam na zb.cwu 60° i hist 30 dziś temp spadła na zb.cwu do 27° dalej leciała z kranu gorąca woda....zbiornik jest 300l więc jeśli mam wyłączoną cyrkulację w chacie, w zb. pewnie jeszcze jest duża ilość gorącej niewymieszanej wody....

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

62a50ab891b03cb2e9e3e447c5be6e5c.jpgce20ae5359b348145615f1afb15fc017.jpg19374e41fc9d7c65425c46be224fa457.jpg

Faktycznie termometr zegarowy mam u góry i pokazuje przeważnie 60, a czujka od sterownika jest na dole tam gdzie wychodzi czerwony kabel.

Jeśli mam taką sytuację to rozumiem że jedynie włączenie cyrkulacj może pomóc w wyrównany temp?

Opublikowano

Ten bojler ma wężownicę od dołu i grzeje praktycznie całą pojemność, do zadanej temp a nawet wyższej.

Czujnik jest tylko 1 i jest montowany prawie na samym dole zasobnika,

Warto po nagrzaniu i wyłączeniu kotła sprawdzić jaka jest różnica temp pomiędzy wskazaniem termometru w górnej części zasobnika, 

a wskazaniem na sterowniku.

Może się okazać że będzie to nawet i 10C.

Przeróbki układu nic nie wniosą do jakości grzania CWU.

Ja mam też 300l, ale z Biawara i na samo grzanie CWU potrzebuję ok 2,5-3kg pelletu / dobę- worek 15kg/ 5-6 dni.

Grzeję raz do ok 55-58C, pomiar w połowie wysokości zasobnika.

Opublikowano (edytowane)

Sambor dzięki

;)

Temp. się różni jak jest duży pobór cwu(żonka przy kranie), ale to chyba raczej normalne bo zmienia się rozkład i trzeba poczekać aż się wyrówna wtedy jest mniej na sterowniku kotła a termometr zegarowy pokazuje dalej 60°

No i była też różnica jak czujka od sterownika się wysunęła wtedy było dużo więcej na zegarowym niż pokazywał sterownik kotła na czujce.

Po nagrzaniu i wyłączeniu kotła to temp. na obu czujnikach jest taka sama....

Wszystko na wyłączonej cyrkulacji....

Notabene nie wiem jaki to ma związek ale odkąd podnioslem temp.na zbiornika.cwu szybciej mam ciepłą wodę w kranie....Taka wprost proporcjonalna zależność

;)

Zużycie przy wyżej temp. wzrosło idzie worek na 2-3 dni....

Zmniejszyłem temp na kotle na 65 teraz nie musi pilnować ciepłego powrotu ale z tego co pisał Patrol to nie ma większego znaczenia bo jak zb.cwu zostanie nagrzany to kocioł się wyłączy więc jeśli dobrze rozumiem przy niższej temp na kotle będzie to po prostu dłużej trwało....

Edytowane przez jackjj
Opublikowano (edytowane)

Wiosna u mnie wciąż tryb Lato od chyba 3.3.2016 tradycyjnie wieczorem 1-3 polan i w chacie 21 na dole a u góry 22-23

Wczoraj wróciłem do domu po 20:00 na kotle brak jakichkolwiek alarmów....kocioł odpalał się w ciągu doby 6 razy normalnie przy obecnych nastawach TRYB LATO odpala się 1-2 razy.....

mam tryb LATO na kotle 68 zadana 75 histereza kotła 10, zbiornik CWU zadana 60 a histereza 30 na zbiorniku cwu temp 21 nie rośnie!!!! Zegarowy termometr zbiornika pokazuje jakieś 55, woda ciepła w kranie oczywiście jest - cyrkulacja jak zawsze wyłączona....Pompa cwu wciąż chodzi !!!

Okazało się że musiałem dopuścić bardzo dużo wody do układu i to bardzo dużo i wtedy dopiero ruszyła temp na zb cwu poszłą w górę....

Pytania:

- czy na trybie lato woda z układu szybciej odparowuje ? wcześniej na grzaniu CO nie widziałem tak dużych ubytków?

- jak to u Was jest macie brak wody w układzie jest to jakoś sygnalizowane? U mnie nic nie ma tylko mam manometr który jak jest temp na kotle 75 ma pokazywać 1 bar a jak tem niższa to przeważnie pokazuje zero, w trybie z CO+CWU kocioł jest wciąż ciepły i łatwo się połapać kiedy nie ma wody a w trybie LATO to nie często jest ciepły przeważnie zimny więc się nie połapałem.....

- co by było gdybym nie dopuścił tej wody do układu nastąpiło by chyba przegrzanie kotła.... ?

Edytowane przez jackjj
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Opublikowano

Żeby być wiarygodnym w 100% i zachować proporcje do kostki,trzeba zamienić orzech włoski na laskowy :D

Opublikowano (edytowane)

Kolego jackjj masz coś zwalone w instalacji i powinieneś to sprawdzić .

1. manometr powinien nawet w otwartej instalacji ( nie wiem jaką masz ) coś pokazywać na zimno 0,1 bara na 1 metr wysokości słupa wody ,licząc od manometru w górę i powinien trzymać taki wynik niezależnie od temperatury; plus minus różnica wynikła z poziomu lustra wody w naczyniu podczas jej podgrzewu.

2 w układzie zamkniętym powinien wskazywać ciśnienie zadane (wlotowe zbiornika wyrównawczego) i powinno rosnąć podczas podgrzewu nie wyżej niż ciśnienie bezpieczeństwa (odnośnik żle wkleiłem zaraz poprawię)

http://instalacje.gep.com.pl/dobor-naczynia-wzbiorczego-systemu-zamknietego/

poz Hermogenes

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

u kolegi jest zamknięta, a wiadomo tylko tyle, że ciśnienie w zbiorniku jakieś jest (po wciśnięciu wentyla syczało); jeśli to nie kwestia nieszczelności to może ciśnienie wstępne zbiornika za małe albo powietrze w instalacji...

Opublikowano

Na razie działa raz dolalem jak z Patrolem pisałem i jest ok a instalacja chodzi w trybie LATO od tego czasu nic nie dolewam jak kocioł zimny to mano pokazuje zero jak temp rośnie na kotle powyżej 55-60°C to mam 1bar nie wiem może mano nie jest zbyt dokladny...

Jak będzie mi zakładał RCK to może go pomęczę...

Opublikowano

Na zimnym nie powinno być zero - powinno być niewiele niższe od wartości po rozgrzaniu.

Do sprawdzenia masz ciśnienie w naczyniu przeponowym  - najlepiej ustawić je po wypięciu z instalacji.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy 34° jest jeszcze 0.2 bara ale jak jest 26° spada do zera

Opublikowano

Cześć

Dawno mnie nie było ..... wiem że to nic nie ma wspólnego z ogrzewaniem i paleniem w kotle na pellet więc z góry przepraszam.....może trochę z wentylacją / izolacja ale postanowiłem zadać pytanie tutaj....

Zastanawia mnie ostatnio jedno czy mam coś zpitolone czy tak to wygląda w domach 1 i 1/2 ?

Chodzi że teraz przy wysokich temp na zewnątrz mam wciąż sytuację że na dole jest ok 21,5-23,5°C, a na górze 25-27°C..... Po nocy u góry jest maksymalnie 25°C,a na dole przeważnie temp się zbytnio nie zmienia bo jest 21,5-22,5°C?

Macie podobnie czy inaczej, rozmawiałem z kilkoma osobami które mają stare domy to mają podobnie tylko po nocy im temp mocno spada....w dół w chłodniejsze dni nawet poniżej 19°C...

Zimą miałem maksymalnie 0,5 - 1,2°C różnicy pomiędzy góra a dołem ale to przeważnie na górze było chłodniej...

I tu mam swoją teorię, że te 5 okien dachowych znanej firmy V. na górze robi mi krecia robotę grzeją latem a chłodząc zima....? !

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

post-65697-1467196261,1764_thumb.jpg

Zamontowane

Ile ustawić 15Pa?

;)

Edytowane przez jackjj
Opublikowano

Może się dziać coś niedobrego jak źle to zamontowalem? W ramach oszczędności sam to robiłem wyciąłem ramkę z płyty varmsena i wszędzie dałem silikon wysoko temp. do 1000° ale za szczelne to nie wygląda już samo wc sobie te nity i tak dalej....

Komin czysty ciągnie jak cholera oglądałem lusterkiem....

;)