Conti Opublikowano 8 Października 2015 #1 Opublikowano 8 Października 2015 Witam wszystkich. W związku z tym iż mój 15 letni piec miałowy który posiadam pomału kończy swój żywot, postanowiłem go wymienić niedługo na coś z podajnikiem. Od niedawna czytam to forum i wybór padł na OEP 16, nie posiadam w tej chwili CWU ale chciałbym tez zamontować w przyszłości. Bardzo proszę o zerknięcie na rysunek, gdyż instalacje będę robił z wujem, człowiekiem starej daty który nie wie co to zawór 4D :) i chciałbym mu pokazać poprawny projekt do realizacji bez zbędnego tłumaczenia i przekonywania go czemu tak a nie inaczej. Rur pionowych 1" nie będę ruszał, grzejniki sa aluminiowe z termostatatmi + 3 żeliwne bez termostatów tylko ograniczone na zaworach przepływy. Czy mogę zastosować rury obwodu kotłowego 1" lub 5/4" ze względu na tańszy zawór 4d w tych rozmiarach zamiast 6/4" jak wylot z pieca ? Czy potrzebny jest jeszcze zawór różnicowy jak nie korzystam z grawitacji ? Czy mogę zmienić te rury 2" na mniejsze stalowe lub wszystko w kotłowni zrobić z miedzi np 28mm ? Czy musi być zamontowana 3 pompa w obwodzie kotłowym jak założyłbym CWU a wcześniej zmostkował wylot na CWU (zielona linia)
Conti Opublikowano 16 Października 2015 Autor #2 Opublikowano 16 Października 2015 Nikt nie zechce spojrzeć fachowym wzrokiem ? ":(
kiminero Opublikowano 16 Października 2015 #3 Opublikowano 16 Października 2015 Nikt nie zechce spojrzeć fachowym wzrokiem ? " :(
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #4 Opublikowano 16 Października 2015 Poprawiłem te wypociny, ale dopiero później zobaczyłem, że grzejniki są aluminiowe - więc nie może być rur miedzianych!!! Zamiast Cu28 dajesz stal 1" zamiast Cu22 - stal 3/4" Jak ma być bezproblemowe działanie to rury do zaworu 4-D muszą być 6/4" , jak najkrótsze odcinki jak najmniej kolan. Reszta na rysunku
Conti Opublikowano 16 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 16 Października 2015 kiminero - czy stosując zawór 3d mógłbym załozyć siłownik i podłączyć do ecoal 3.5 który ma obsługę 4d i sterownik pogodowy ? (wraz z obniżeniem temp chciałbym aby sterownik podnosił temp na CO) sambor - a czy mógłbym zastosować zawór 4d 1" i pompkę dodatkową jak na rys 1 ? czy pompka w obwodzie 4d nie ma prawa bytu ? generalnie chodzi mi o to żeby sterownik sterował temp CO w zależności od temp na zew p.s. dziękuje za zainteresowanie bo czytam to forum od iluś dni i nadal nie ogarniam tematu :)
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #6 Opublikowano 16 Października 2015 Możesz dać zawór 4-D 1" + pompa na powrocie z zaworu, ale wtedy powrót grzania CWU musi być wpięty bliżej kotła , za zaworem zwrotnym pompy kotłowej.
Conti Opublikowano 16 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 16 Października 2015 czyli coś takiego ?
sambor Opublikowano 16 Października 2015 #8 Opublikowano 16 Października 2015 Tak, ale filtry przed każdą pompą, !
Maciek92 Opublikowano 16 Października 2015 #9 Opublikowano 16 Października 2015 Poprawiłem te wypociny, ale dopiero później zobaczyłem, że grzejniki są aluminiowe - więc nie może być rur miedzianych!!! A z jakiej racji? Praktyka podpowiada, że ani grzejniki ani rury nie widzą w tym połączeniu żadnego problemu.
sambor Opublikowano 17 Października 2015 #10 Opublikowano 17 Października 2015 Widocznie nie mam praktyki :( Ale teoria i zdrowy rozsądek przemawiają za tym aby nie robić takich połączeń w instalacji CO, ani tym bardziej tak nie doradzać :)
mac65 Opublikowano 17 Października 2015 #11 Opublikowano 17 Października 2015 A z jakiej racji? Praktyka podpowiada, że ani grzejniki ani rury nie widzą w tym połączeniu żadnego problemu. Dla instalatora to na pewno żaden problem . Połączy skasuje i do widzenia . To inwestor zostaje z tą wytwornicą wodoru na długie lata a co do praktyki to i na tym forum jest mnóstwo postów z tym problemem palącego się " powietrza "w instalacji CO , wystarczy poczytać .
Conti Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor #12 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Właśnie jestem na etapie przeróbek i rura do naczynia 1" stal, obieg kotłowy 6/4" stal a czy od zaworu do pionów mógłbym wykonać w PP stabi glass ? jeśli tak to jaki rozmiar rur aby odpowiadało to stal 1" ?
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2016 #13 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Ciężko jest podebrać aby rura Stabi była wewnątrz 1" (DN25) - albo 32x 4,4 co daje wewnątrz 23mm, albo 40 x 5,5 co daje wewn średnicę 29mm. Ja bym dał tą większą średnicę.
Slawek01 Opublikowano 8 Czerwca 2016 #14 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Dzięki za szybką odpowiedź. Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.