Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Do 200M^2- Jest Camino 5 Segmentów- 12,5Kw

mark2222

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono,

ostatnio dużo czytam forum i postanowiłem zapytać was co sądzicie o wyborze kotła do mojego domu. A więc dom jest to typowy kwadrat wielkość 10x10m z lat 70-tych- ściana to cegła pełna z zewnątrz oraz pustak stalowowolski od wewnątrz do tego kopertowy czterospadowy dach. Jeszcze nie ocieplona fasada oraz strop. Parter i piętro ma układ pomieszczeń prawie identyczny z różnica tylko na korytarz- parter ma wylotni- 2 wejścia. Instalacja grawitacyjna też lata 70, żeberka żeliwne, dołożona pompa wymuszająca oraz CWU ok 100 litrów. W 2 pokojach i kuchni jest po 20 m^2 i są grzejniki po 18 i 17 żeberek, mniejsze pokoje mają odpowiednio 12,11,9 żeberek, salon ma 2 grzejniki płytowe purmo- odpowiednio 60 cm i 100 cm. Korytarz długi ma też 11 żeberek, na korytarzu na piętrze jest 5 żeberek. W łazienkach jest po 8 żeberek. Konsultowałem już z jednym producentem kotła i do takiego układu polecił kocioł o mocy 12-14 kW. Opał- drewno oraz węgiel.

Wybór jak narazie sprowadzam do kotłów DS i takiego tylko szukam. Z faworytów to Viadrus U24 bo żeliwny jak poczciwe camino, ale znowu z drewnem będzie problem, drugi to MPM DS- nowy kocioł i jeszcze do końca nie przetestowany, HEF hef bo też ma opcję na 14 kW. Wszelkie opinie mile widziane.

Opublikowano

Strop planuje na przyszły rok, elewacje w przeciągu 2 lat uzupełnić. Teraz robię przegląd instalacji- płukanie grzejników oraz zakładam głowice termostatyczne oraz daje matę zagrzejnikową we wneki na grzejniki.

Opublikowano

Z opisu nie wynika, czy masz jeszcze stary kocioł. jeśli tak to przemęcz się nim jeszcze 1-2 sezony. Bo po termomodernizacji zapotrzebowanie na ciepło spadnie pewnie o 50% i wtedy dobierzesz kocioł szyty na wymiar.

Obecnie zmiana na kocioł 12kW + ostra zima może równać się z zamieszkaniem w kotłowni w zimniejsze/wietrzniejsze dni

Opublikowano

Na ten momemt jest Camino chyba 12,5 kW- 5 ma segmentów środkowych bo ściagałem obudowe- jęsli to pomoże określić jego moc. Problem jest taki, że nie wiem czy wytrzyma zimę, jest od nowości (data na nim to 1979) i pewnie dalej by pracował gdyby nie zagotowało wody w nim podczas podgrzewania CWU, zaczął przeciekać na wyjściu pionu- pakuły na gwincie puściły. Na razie jest odłączony od instalacji i zalany wodą- zrobię jeszcze próbę ciśnieniową, żeby mieć pewność czy z niego gdzieś na łączeniu żeliwa nie cieknie. W razie braku szczelności i tak będę zmuszony do kupna kotła. Docieplenie będzie, tylko nie w tym sezonie grzewczym jeszcze.

Opublikowano

Polecam wejść na strone cieplowlasciwie.pl i tam policzyć zapotrzebowanie na ciepło

Opublikowano

Polecam wejść na strone cieplowlasciwie.pl i tam policzyć zapotrzebowanie na ciepło

Liczyłem i tam wyszło ok 29kW :wacko: jeszcze raz przeliczę przy zalożeniu, że docieplony dom.

te 12kw wystarczało do ogrzania domu w większe mrozy? Jesli tak to po termo modernizacji może zacząć się już kiszenie w kotle przy podobnej mocy i DS.

nie za bardzo, szału nie było z ciepłem

Opublikowano

Po co użerać się ze śmieciuchem?

Jak musisz wymienić kocioł,to pomyśl o kotle z podajnikiem,z palnikiem do spalania groszku i miału(mieszanki)

15kW dla Twojego domu po dociepleniu w zupełności wystarczy.

Zanim w przyszłości docieplisz styropianem ściany zewnętrzne,przed nadchodzącą zimą rozłóż na ostatnim stropie 2 warstwy wełny 10cm każda i zatrzymasz sporo ciepła w domu(ok. 30%)

Opublikowano

Policzyłem teraz z uwzględnieniem przyszłych termo modernizacji (fasada 12cm i strop 10 cm), no i wyszło ok.9 kW :blink:

Po co użerać się ze śmieciuchem?

Jak musisz wymienić kocioł,to pomyśl o kotle z podajnikiem,z palnikiem do spalania groszku i miału(mieszanki)

15kW dla Twojego domu po dociepleniu w zupełności wystarczy.

Zanim w przyszłości docieplisz styropianem ściany zewnętrzne,przed nadchodzącą zimą rozłóż na ostatnim stropie 2 warstwy wełny 10cm każda i zatrzymasz sporo ciepła w domu(ok. 30%)

Nie wykluczam takiego kotła, choć dostęp do drzewa mam dobry.

Jaki model w takim razie szukać??

Opublikowano

W takim układzie wystarczy kocioł 10-12kW

Skam-P 12 kW

Ogniwo Eko Plus 10 kW

Defro Komfort Eko12kW

Galmet Eko KWP12kW

Te dwa pierwsze z zapasem mocy do 15kW i są przystosowane do spalania groszku i miału oraz ich gorszych gatunków(polecam)

Czy warto być niewolnikiem swojego kotła?

Moim zdaniem lepiej sprzedać drewno i w to miejsce kupić dobry miał.

Ja nie przepłacam za opał.

Kupuję ruski groszek z z firmy Energo 26MJ/kg(pod koniec kwietnia płaciłem 610zł/t luzem z dowozem) i miał z Piasta 25MJ/kg.

W tym roku kupiłem tzw. Ekomiał Rokita po 600zł/t.

Jestem zadowolony z takiej mieszanki.

Opublikowano
Czy warto być niewolnikiem swojego kotła?

Moim zdaniem lepiej sprzedać drewno i w to miejsce kupić dobry miał.

Czy warto, no cóż może i nie, ale na to chwilę mam inne sprawy w domu.

Wolałbym teraz kocioł DS zamiast obecnego camino.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.