Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ok dzięki.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Jeszcze spytam (pytań i wątpliwości mam wiele) o czas pracy palnika.Jakie to ma znaczenie jeżeli u mnie między rozpaleniem i następnym rozpalenie mija około może 1,5 godziny? Jakie ma to znaczenie czy ustawię na 2 godziny czy na  6 tak jak u Oziego?Nie za często mi się w ogóle wygasza i rozpala?Temp zadaną kotła mam 60 st. w manualu ( program stały),kocioł rozgrzewa mi się przy wygaszaniu do około 75 st. ale zaraz stygnie i znowu się rozpala.Nie wiem,wydaje mi się że to normalne bo CO pobiera ciepło ale może się mylę?Może za często powtarza się ten proces rozpalania i wygaszani?

Opublikowano

Jak się uda ustawić sterownik tak, że będzie kocioł chodził dłużej, to dopiero wtedy będzie miało znaczenie, jak często jest określone czyszczenie palnika. Z tego co widziałem, to koledzy często zmniejszają maksymalne dawkowanie, wtedy kocioł wolniej dochodzi do zadanej. Spróbuj też ustawienia skokowego zamiast FL, jak u Oziego.

A pogodówka to fajna sprawa, przed zamontowaniem czujnika pokojowego udało mi się ustawić krzywą grzewczą tak, że temperatura mi się wahała +/- 0,7 stopnia w pokoju.

Opublikowano
3 minuty temu, zebbik napisał:

Jak się uda ustawić sterownik tak, że będzie kocioł chodził dłużej, to dopiero wtedy będzie miało znaczenie, jak często jest określone czyszczenie palnika. 

Jeżeli chodzi ci o nastawy długości pracy palnika to tez tak myślałem

5 minut temu, zebbik napisał:

Spróbuj też ustawienia skokowego zamiast FL, jak u Oziego.

.Czy w Igneo Slim też to można ustawić?A jeżeli tak,to czym to ustawienie skokowe polega bo znaleźć teraz post Oziego graniczy z cudem.

4 minuty temu, zebbik napisał:

. Z tego co widziałem, to koledzy często zmniejszają maksymalne dawkowanie, wtedy kocioł wolniej dochodzi do zadanej. 

Jest to jakiś sposób...

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Okman napisał:

Może za często powtarza się ten proces rozpalania i wygaszani?

Zobacz jak to u mnie wygląda, mniej więcej 10 startów na dobę, pauza trwa ok 1,5h. Pale tak już 5 sezon i wszystko ok.

23_11_18.JPG.95ee7540d899f55fd13c58e6a07f9905.JPG

Edytowane przez czarny38
literówka
Opublikowano
8 minut temu, zebbik napisał:

A pogodówka to fajna sprawa, przed zamontowaniem czujnika pokojowego udało mi się ustawić krzywą grzewczą tak, że temperatura mi się wahała +/- 0,7 stopnia w pokoju.

No właśnie jesteś następną osobą która radzi mi aby ten czujnik który znalazłem na kotle założyć.Z tym że u mnie jest trochę inna sytuacja bo my dogrzewamy  jeszcze salon kominkiem który naprawdę bardzo dużo daje.

Opublikowano
3 minuty temu, czarny38 napisał:

Zobacz jak to u mnie wygląda, mniej więcej 10 startów na dobę, pauza trwa ok 1,5h. Pale tak już 5 sezon i wszystko ok.

23_11_18.JPG.95ee7540d899f55fd13c58e6a07f9905.JPG

No u mnie jednak nie minęło 1,5 godziny a raptem 45 minut między rozpaleniami więc jest o wiele za często.Myślę że będzie to też  miało wpływ na eksploatację i zużycie urządzenia które automatycznie czyści palnik oraz na samą zapalarkę...Tak na marginesie powinna być jeszcze opcja ustawiania czyszczenia palnika co kila rozpaleń tak, aby nie czyścił przy każdym rozpalaniu bo być może nie ma tam co czyścić raz za razem.Zmniejszyłem podawanie z 4,3 na 3.

Opublikowano
17 minut temu, Okman napisał:

Czy w Igneo Slim też to można ustawić?A jeżeli tak,to czym to ustawienie skokowe polega

Jest tryb skokowy w Igneo Slim, w menu palnik, typ modulacji. Poniżej zrzut porównania pracy skokowej i FL. Skokowa to po prostu praca albo 100% albo 30% zależnie od zapotrzebowania.

post-66388-0-60215700-1485930185.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak tak jest skokowa w Slim.Na razie zmniejszyłem podawanie.Jasność płomienia mała ale to normalne.Nie bardzo rozumiem tej pracy skokowej.Jak przerwa między rozpaleniami może być dłuższa przy pracy palnika 30% i potem nagle 100%?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
10 minut temu, Okman napisał:

No u mnie jednak nie minęło 1,5 godziny a raptem 45 minut między rozpaleniami więc jest o wiele za często.

Z tego co wyczytałem, Ty grzejesz w manualu bez czujnika pokojowego, dlatego kocioł patrzy na temperaturę wody w kotle, do tego Tytan małą pojemność wodną i widocznie szybko stygnie.

Ja mam czujnik w pokoju, i grzeje w automacie, wtedy kocioł patrzy na temperaturę w pokoju, i odpala dopiero gdy temperatura w pokoju spadnie o histerezę (0,5* u mnie) i odpala ponownie.

Opublikowano
4 minuty temu, Okman napisał:

Jak przerwa między rozpaleniami może być dłuższa przy pracy palnika 30% i potem nagle 100%?

Chodzi o to że FL w slimie ma tendencję do przegrzewania, nie zdąża wyhamować i przekracza histerezę wyłączania, dlatego Ozi przeszedł na skokowy i akurat u niego to poprawiło sytuację.

Opublikowano
3 minuty temu, czarny38 napisał:

Z tego co wyczytałem, Ty grzejesz w manualu bez czujnika pokojowego, dlatego kocioł patrzy na temperaturę wody w kotle, do tego Tytan małą pojemność wodną i widocznie szybko stygnie.

Ja mam czujnik w pokoju, i grzeje w automacie, wtedy kocioł patrzy na temperaturę w pokoju, i odpala dopiero gdy temperatura w pokoju spadnie o histerezę (0,5* u mnie) i odpala ponownie.

Brzmi to logicznie...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, czarny38 napisał:

Chodzi o to że FL w slimie ma tendencję do przegrzewania, nie zdąża wyhamować i przekracza histerezę wyłączania, dlatego Ozi przeszedł na skokowy i akurat u niego to poprawiło sytuację.

Ustawiłem teraz skokową,tylko że w trakcie modulacji i nie wiem czy tak można czy może po wyłączeniu się kotła.Po włączeniu skokowej zmniejszyła się radykalnie,z 2,2 kg/h do 0,8 kg/h ilość paliwa.Włączyłem znowu na FL 2 i nic się nie zmieniło w ilości paliwa na godzinę.Nie wiem czy to jakiś błąd... włączyłem z powrotem skokową i cały czas jest 08 kg/h.Jak masz u siebie ustawione,skokową czy FL?

Edytowane przez Okman
Opublikowano
1 minutę temu, Okman napisał:

,tylko że w trakcie modulacji i nie wiem czy tak można

Można! Jak widać na moim zrzucie też zmieniłem w trakcie modulacji.

4 minuty temu, Okman napisał:

Nie wiem czy to jakiś błąd...

Przy takich szybkich zmianach, wyświetlenia mogą się aktualizować z opóźnieniem.

Opublikowano
10 minut temu, Okman napisał:

Jak masz u siebie ustawione,skokową czy FL?

W zeszłym sezonie zmieniłem Slima na Igneo Touch i nie mam skokowej w ogóle ;)

Opublikowano (edytowane)

W Tekli doszli do wniosku że skokowa nie jest  takie dobra?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie tyle w Tekli co w Estymie bo to jest producent sterowników dla Tekli.

Estyma uważa że FL3 w Tochu jest tak dobry że nie ma potrzeby stosować trybu skokowego. ;)

Opublikowano

Ja każdą zmianę testuje 2 dni. Nie ma sensu zmieniać nastaw częściej niż raz na dzień, bo nie zobaczysz żadnych sensownych skutków.

Opublikowano
2 godziny temu, Okman napisał:

Nie wiem czy te ustawienia są ok.Nic nie przestawiałem,jest tak od początku:

Tlen MIN (20%) 14

Tlen MAX (100%) 8

I jakie mają znaczenie te ustawienia tlenu dla pracy palnika lub ilości spalanego opału?

Jeszcze druga sprawa.Wcześniej pisałem że po zmniejszeniu mocy dmuchawy (teraz mam min. 20,max 30) poprawiła mi się jasność płomienia ale dzisiaj zauważyłem że bardzo rzadko wartość ta przekracza 100,najczęściej jest to od wręcz 35 do 80.Jak patrzę na zdjęcie kolegi tomekgtx gdzie jasność płomienia ma prawie 200 to u mnie to jest marzenie.Wydaje mi się że jasność płomienia ma duże znaczenie bo oznacza to że emituje wtedy więcej ciepła.

No wlasnie co z ta jasnością płomienia? Im wyższa wartość tym lepiej?

Opublikowano
16 godzin temu, IzaTom napisał:

czy Praca na 100% mocy palnika jest Ok? Bo zmniejszyłem podawanie a przy grzaniu cwo i co palnik daje 100% a chciałem żeby dłużej i spokojniej kocioł chodził 

Panowie, czy praca na 100% mocy jest Ok? Chciałem wydłużyć prace palnika zmniejszając ilość podawania, a sterownik i tak wyrównał to sobie mocą i zamiast np 50% dawał na 100% i czas pracy wyszedł podobnie! Można mu zmniejszyć moc?

Opublikowano
38 minut temu, IzaTom napisał:

co z ta jasnością płomienia? Im wyższa wartość tym lepiej?

Teoretycznie Tak!

W praktyce jednak umiejscowienie czujnika jasności płonienia może wprowadzać w błąd. Często mam wskazania 18....20.....36 itp. a otwieram drzwiczki a tam wielki płomień. Czujnik jasności znajduje się w tylnej części palnika mniej więcej pod ślimakiem i wystarczy że na palniku uzbiera się sporo żaru bo np pali się kilka godzin, światło jest przytłumione żarem. Druga sprawa to drożność otworów w tylnej części palnika i przy normalnym wygrzebywaniu popiołu zostaje  tam trochę popiołu i nagaru. Wniosek nasuwa się taki że obserwujemy te wskazanie ale nie bierzemy sobie za bardzo do serca, w razie wątpliwości, jeżeli to możliwe lepiej zerknąć do środka przez drzwiczki, ale w kotłach które mają palnik na drzwiach nie można tego robić, grozi cofnięciem płomienia.

Opublikowano

Zamontowałem sobie dzisiaj termometr spalin (dzięki Ozi za wskazówkę, że termometr można zamontować w pokrywie kotła). Przy maksymalnej mocy kotła spaliny mają temperaturę 100C. Z instrukcji Tekli wynika, że temperatura spalin powinna wynosić 100C-160C. Rozumiem że w takim wypadku już nie ma co zjeżdżać z mocą dmuchawy, bo zejdzie mi poniżej tych 100C. Dodam tylko że mam też RCK pod czopuchem, który cały czas działa tzn. wychyla się.

Opublikowano
2 godziny temu, czarny38 napisał:

Jeżeli chodzi o przegrzewanie w FL i którym piszesz to u mnie na skokowej grzeje tak samo jak przy FL.Przy wygaszaniu,i na skokowej i na FL mam około 75 stopni.

Opublikowano

Wracając jeszcze do wydłużenia pracy palnika/kotła,czyli zmniejszenia częstotliwości odpalania i wygaszania...może sposobem jest też zwiększenie histerezy na kotle?W tej chwili ma 10 st.,temp. zadana na kocioł 60 st w trybie stałym.Jaką macie histerezę u siebie/temp. zadaną na kotle?

Opublikowano

@Okman Ty masz Tytana z małą pojemnością wodną dlatego po wygaszeniu temperatura leci tyle w górę i to nie zależy od trybu palnika.

W Twoim kotle sprawdziłby się wybieg pompy, jest niestety tylko w touchu, po wygaszeniu pompa leci jeszcze tyle czasu na ile ustawisz wspomniany wybieg pompy i wykorzysta lepiej ciepło wody zamiast stygnąć w kotle, a dodatkowo czułbyś się bardziej bezpiecznie bo temp nie wędrowałaby tak wysoko.

Natomiast przegrzewanie o którym wspomniałem w slimie to co innego, mam na myśli że reakcja FL2 jest zbyt wolna w szczególności w połączeniu z zaworem 4D, kocioł nie zdąża wyhamować z mocą i już przekracza histerezę wyłączania.