Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś wytłumaczy bo może w błędzie jestem, po co w ogóle komu tak mała dawka jak 2.4? Jaki pellet uzyskalby taką wagę do takiego podawania bo z tego co mówią w tekli to najmniejsza dla tytana 20kw to 2.8 przy teście 26kg/h więc czemu zdziwienie że podajnik wewnątrz nie podaje? Istnieją cięższe pellety? 

Gość adamaadres
Opublikowano

To zależy jaki masz kocioł w Compactach akurat takie niskie wartości się zdarzają, ja mam draco bio 12 i akurat mam 3,8

Opublikowano
2 minuty temu, adamaadres napisał:

To zależy jaki masz kocioł w Compactach akurat takie niskie wartości się zdarzają, ja mam draco bio 12 i akurat mam 3,8

Też mam draco bio i mam 2.4

Opublikowano
12 minut temu, arek1263 napisał:

Ktoś wytłumaczy bo może w błędzie jestem, po co w ogóle komu tak mała dawka jak 2.4? Jaki pellet uzyskalby taką wagę do takiego podawania bo z tego co mówią w tekli to najmniejsza dla tytana 20kw to 2.8 przy teście 26kg/h więc czemu zdziwienie że podajnik wewnątrz nie podaje? Istnieją cięższe pellety? 

A czemu u mnie  podajnik w palniku podaje przy 2,1 (niżej nie próbowałem) przy FL2 z mocą min 30 ?Teraz chodzi u mnie na podawaniu 2,2 (Tytan 20 KW).Tak samo powinien podawać przy skokowej na mocy 1 jeżeli ustawię 2,1 a nie podaje.Tak więc to co mówią w Tekli to jedno a praktyka to drugie.

Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)

Ktoś wcześniej pisał że to reklamował i mu wymieli sterownik na nowy.... Rotkech chyba tak się nazywa user

Edytowane przez adamaadres
Opublikowano

Ok, wiem że np w draco bio 12, czy draco bio compact 12 są takie małe podawania ale kolega Daniel ma tytana 20 więc oprogramowanie ma do 20 a że najniższe zakłada producent jako 2.8 więc może podajnik ma prawo buntować się przy 2.4, to miałem na myśli. Nie twierdzę że takie podawanie nie istnieje ale chodziło mi o ten konkretny model tytan 20. A rodzajów też trochę przerobiłem, mam faworytów ale kupuję na bieżąco co 2 tyg, kręci mnie zabawa z testowaniem co za tym idzie przestawianiem ustawień i co coś tam już wiem o rozrzucie w wydajności podajnika na godzinę 

Gość adamaadres
Opublikowano

Sterowniki są te same do jednych jak i drugich kotłów....

Oczywiście można mieć slima albo toucha

Opublikowano
7 godzin temu, Ozi80 napisał:

* Ktoś tu napisał, że nawet przy 30% mocy następuje u niego wygaszanie. Pytanie, czy dzieje się tak podczas pracy pomp, czy przy braku odbioru ciepła? Jeśli podczas pracy pomp, to jest to ten skrajny przypadek, o którym wyżej napisałem. Ale jeśli się wygasza przy braku odbioru ciepła, to przecież to jest normalne...

To chyba pytanie do mnie, więc tak u mnie wygasza się piec przy 30% mocy przy włączonych trzech pompach ( kotłowa, drabinka w łazience i podłogówka).

Podejrzewam ze również przy braku odbioru ciepła piec się wygasza, ale nigdy nie zauważyłem żeby stała pompa mi się wyłączyła. Natomiast mieszacz zmniejsza mi temperaturę wody wpływającej w podłogę np z 27C do 22C i to wszystko.

Opublikowano

Ok Okman przekonałeś mnie co do tego podawania. Czyli widać można zwracam honor. Co do palenia na 30 proc mocy oraz skokowa to dla mnie to black magic, w moim touch ostatnio z ciekawości zmniejszyłem moc max na 40% poczekam z wnioskami na razie. 

Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)

arek w touchu nie masz skokowej, więc nie potestujesz.... :)

Opublikowano

Wiem ale jakoś nie tęsknię. Swoje ma zjeść i tyle, ale nie ukrywam że ciekaw jestem jak będzie po tygodniu jak pochodzi na max 40% choć też cisną się pytania co z cwu, czy nie będzie problemu z dogrzaniem, co ze startem pomp, i że grzejniki szybko przejmą ciepło z pieca i pomy będą się częściej wyłączać itd ale nie mam siły zanudzać wszystkich pytaniami poobserwuje i zastanowię się czy to gra warta świeczki czy warto udoskonalać coś co jest dobre. 

Opublikowano
17 minut temu, arek1263 napisał:

Ok Okman przekonałeś mnie co do tego podawania. Czyli widać można zwracam honor. Co do palenia na 30 proc mocy oraz skokowa to dla mnie to black magic, w moim touch ostatnio z ciekawości zmniejszyłem moc max na 40% poczekam z wnioskami na razie. 

Masz Toucha-a tak jak ja może spróbuj w trybie auto ja tak jadę od 2 miesięcy i jest ok. Co do mocy palnika to mam ustawione min 30% max 90% a sterownik sam sobie dobiera moc w zależności od zapotrzebowania na ciepło lub grzanie CWU.

U mnie w zasadzie przez większość czasu jedzie na 30% mocy.

Gość adamaadres
Opublikowano (edytowane)

@arek1263 Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś wcześniejsze posty, nikt nie pisał że zmniejsza moc max do 30%, pisaliśmy jedynie hipotetycznie że gdyby chodził tylko 30% 24h to musi spalić co najmniej ileś pelletu.

Ja mam ustawione moc minimalną 50% więc nie może chodzić poniżej, a max 100%, u mnie kocioł chodzi w automacie 7...8 razy na dzień i to dlatego spala mniej.

Zdecydowanie zmniejszanie mocy MAX do do 40% to zła droga.

Opublikowano
7 minut temu, matrix3078 napisał:

Masz Toucha-a tak jak ja może spróbuj w trybie auto ja tak jadę od 2 miesięcy i jest ok. Co do mocy palnika to mam ustawione min 30% max 90% a sterownik sam sobie dobiera moc w zależności od zapotrzebowania na ciepło lub grzanie CWU.

U mnie w zasadzie przez większość czasu jedzie na 30% mocy.

Już Ci kiedyś napisałem,  że mylisz pojęcia.... Tryb auto dotyczy kotła,  a ty piszesz o trybie FL palnika.... 

Opublikowano

Ok. Dzięki. Dobrze wiedzieć, choć średnia moc u mnie 50%. Więc nie ma co rzeźbić. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mrekzo napisał:

Już Ci kiedyś napisałem,  że mylisz pojęcia.... Tryb auto dotyczy kotła,  a ty piszesz o trybie FL palnika.... 

Kilka postów wcześniej OZI wyjaśnił że w Touch-u jest tylko tryb FL3

Masz Slima czy Toucha?

Edytowane przez matrix3078
literówki
Opublikowano

Możesz rozwinąć myśl, właśnie przeczytałem instrukcję od Touch-a i nic z niej nie wynika.

Opublikowano

Kriss12 - Możesz napisać czy ta aktualizacja rozwiązuje tylko ten problem czy dodaje coś do sterownika - jakieś inne opcje?