rotkeh Opublikowano 27 Grudnia 2018 #3826 Opublikowano 27 Grudnia 2018 1 minutę temu, Ozi80 napisał: A można ten zrzut jakoś wyłączyć, albo przynajmniej regulować jego czas? Bo jak ma mi zrzucać ciepło tak długo, aż temperatura kotła spadnie poniżej histerezy i w efekcie od nowa odpalić kocioł, to gdzie sens, gdzie logika? No chyba, że on działa tylko w trybie kotła automatycznym i przy wyłączonej stałej pompie? Zrzut działa niezależnie o trybu pracy kotła . Żeby wyłączyć to trzeba po prostu wpisać wartość poniżej wyliczonej przez sterownik i wtedy zamiast otwierać mieszacz to go przymknie. Zanim do tego doszedłem już wieszałem psy na Telki. Choć moim zdaniem to ich wina, że nie piszą informacji o zmianach . Cytuj
Ozi80 Opublikowano 27 Grudnia 2018 #3827 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Ale chwila. Ktoś nie ma pogodówki i ma wpisaną temperaturę zadaną ręcznie 40 stopni, to zawsze będzie u niego działał zrzut? Nawet, jak będzie miał tryb ciągły kotła? Czy ja dobrze myślę, że wtedy przy niskiej histerezie kocioł będzie się w kółko odpalał się, bo ciepło będzie wysysane przez CO po to, żeby ogrzewać już dawno wygrzany dom? Cytuj
rotkeh Opublikowano 27 Grudnia 2018 #3828 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Możliwe że tak będzie,przy stałej pompie lub tryb manualny kotła. Zanim doszedłem czemu zrzuca tak drastycznie podbiłem histerezę tak żeby kocioł chwilę nie pracował i sam się wychłodził zanim ponownie odpali. Jednak to pogarsza komfort temperaturowy w domu. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 27 Grudnia 2018 #3829 Opublikowano 27 Grudnia 2018 To albo czegoś nie rozumiemy, albo czegoś nie wiemy, albo... wolę o tym nie myśleć. Cytuj
Gregory2203 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3830 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Witam jestem tu nowy i niewiem czy w dobrym oknie pisze. Potrzebuje pin do menu serwisowego 1 i 2 proszę o pomoc Cytuj
szczablik Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3831 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) PIN to temp. zadana kotła plus litery EST np. 60EST. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez szczablik Cytuj
Daniel1 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3832 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Okman - możesz mi podać twoje ustawienia. Podawanie, powietrze, moc palnika. Cytuj
Okman Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3833 Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Wysłałem ci na PW ale masz i tutaj: U mnie to wygląda tak: Podawanie 2,3 Dmuchawa min. 25,max.30 Moc min.30,max.60 Temp. zadana kotła 60 Start pomp 45 Histereza 10 Próg widoczności płomienia 5 Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Daniel1 Opublikowano 29 Grudnia 2018 #3834 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Okman- Przy tak małym progu widoczności płomienia nie masz problemu z rozpalaniem i tak małej dmuchawie nie wygasa ci samoczynnie w palniku. Cytuj
Gregory2203 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #3835 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Ja mam draco d bio 22kw i mam problem z ustawieniami bo mi spala ok 60kg na dzień :/ proproszę o pomoc Cytuj
Kriss12 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #3836 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Już wiemy jaki masz kocioł.....czekamy na dalsze informacje Cytuj
berserker888 Opublikowano 30 Grudnia 2018 #3837 Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 27.12.2018 o 22:30, Ozi80 napisał: Ale chwila. Ktoś nie ma pogodówki i ma wpisaną temperaturę zadaną ręcznie 40 stopni, to zawsze będzie u niego działał zrzut? Nawet, jak będzie miał tryb ciągły kotła? Czy ja dobrze myślę, że wtedy przy niskiej histerezie kocioł będzie się w kółko odpalał się, bo ciepło będzie wysysane przez CO po to, żeby ogrzewać już dawno wygrzany dom? Ten zrzut jest też w igneo touch. Jest on tylko w trybie automatycznym w momencie gdy piec uzna że temp w pomieszczeniu gdzie jest czujnik zostanie przekroczona lub w sytuacji gdy temp wyliczona na grzejniki jest mniejsza niż chyba 25stopni . Aby to obejść w menu ogrzewania max temp CO ustawiłem na 40 stopni. Dałem jeszcze wybieg pomp na godzinę Cytuj
szczablik Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3838 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Okman, co ile czyścisz piec ? Nie licząc cotygodniowego wysypania popiołu. Cytuj
zebbik Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3839 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Odnośnie czyszczenia, miałem problem z niedopalaniem pelletu, podpowiedzi były różne. Problem był najprawdopodobniej w zanieczyszczonym palniku. Rozkręciłem go, pył pomiędzy obudową a samą rurą palnika blokował przepływ powietrza na 1/3 długości palnika na dole. Po wyczyszczeniu palnika ilość niedopałków spadła może do 10% tego co było. Po ilości spalonego pelletu uważam, że po maksymalnie 1,5t spalonego pelletu, trzeba palnik rozkręcić (przy moim pellecie). Cytuj
Okman Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3840 Opublikowano 2 Stycznia 2019 3 godziny temu, szczablik napisał: Okman, co ile czyścisz piec ? Nie licząc cotygodniowego wysypania popiołu. Co tydzień,właśnie przy wysypywaniu popiołu i przy napełnianiu zbiornika nowym peletem.Ale myślę że teraz będę to robił przynajmniej dwa razy w tygodniu bo zamówiłem sobie odkurzacz do popiołu więc będzie to dużo wygodniejsze i mniej problematyczne. Cytuj
Okman Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3841 Opublikowano 2 Stycznia 2019 1 minutę temu, zebbik napisał: Odnośnie czyszczenia, miałem problem z niedopalaniem pelletu, podpowiedzi były różne. Problem był najprawdopodobniej w zanieczyszczonym palniku. Rozkręciłem go, pył pomiędzy obudową a samą rurą palnika blokował przepływ powietrza na 1/3 długości palnika na dole. Po wyczyszczeniu palnika ilość niedopałków spadła może do 10% tego co było. Po ilości spalonego pelletu uważam, że po maksymalnie 1,5t spalonego pelletu, trzeba palnik rozkręcić (przy moim pellecie). A masz mechanizm samoczyszczący? Cytuj
zebbik Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3842 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Mam. Ale on tylko przesuwa popiół wewnątrz palnika. Pisałem o tej przestrzeni pomiędzy wewnętrzną rurą palnika (gdzie następuje spalanie), a zewnętrzną. Aby się dostać do tej przestrzeni trzeba okręcić te 6 śrub od czoła palnika. Cytuj
Okman Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3843 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Tak tak rozumiem. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Kriss12 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3844 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Ja używam odkurzacza od czasu do czasu i żadnego syfu nie ma .....ja rozkręcam palnik raz na sezon Cytuj
zebbik Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3845 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Pewnie to zależy od jakości pelletu i od tego ile się go spala. Tak bardzo na oko pójdzie mi 6 ton w tym sezonie, na razie poszło 2,5t. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3847 Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) 35 minut temu, zebbik napisał: Pewnie to zależy od jakości pelletu i od tego ile się go spala. Tak bardzo na oko pójdzie mi 6 ton w tym sezonie, na razie poszło 2,5t. Mi też na razie poszło 2,5 tony. W poprzednich latach było na przełomie roku podobnie. I w poprzednich latach spalałem w całym sezonie ponad 7 ton. Tak że myślę, że u Ciebie będzie podobnie. Co do przestrzeni między zewnętrzną a wewnętrzną "rurą" palnika, to ja to czyszczę raz do roku w lecie i dramatu nie ma. Może dlatego że regularnie czyszczę palnik odkurzaczem i tak jak ten popiół tam wpada przez te rowki, tak przez nie go wciągam do odkurzacza? A wy bezgranicznie ufacie swojemu automatycznemu systemowi czyszczenia zapominajac, że on tylko przesuwa syf z jednego miejsca na drugie, a pewnie przy okazji wtłacza popiół w te rowki? Tylko głośno myślę... Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Ozi80 Cytuj
Kriss12 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3848 Opublikowano 2 Stycznia 2019 6 minut temu, Ozi80 napisał: A wy bezgranicznie ufacie swojemu automatycznemu systemowi czyszczenia zapominajac, że on tylko przesuwa syf z jednego miejsca na drugie, a pewnie przy okazji wtłacza popiół w te rowki? Wy to znaczy kto?? .....pisałem o tym kilka postów wyżej ...co jakiś czas odkurzacz załatwia sprawę Cytuj
Okman Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3849 Opublikowano 2 Stycznia 2019 44 minuty temu, Ozi80 napisał: on tylko przesuwa syf z jednego miejsca na drugie, a pewnie przy okazji wtłacza popiół w te rowki? Tylko głośno myślę... Nie przesuwa z miejsca na miejsce tylko wywala z palnika do miski z popiołem,a uściślając na dolny panel wodny skąd spada sobie na blachę z popiołem.Jak już przyjdzie odkurzacz to oczywiście będę wyciągał nim popiół przez te rowki a raz na jakiś czas rozkręcę cały palnik i gruntownie przeczyszczę. Cytuj
Ozi80 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3850 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Godzinę temu, Kriss12 napisał: Wy to znaczy kto?? .....pisałem o tym kilka postów wyżej ...co jakiś czas odkurzacz załatwia sprawę Tak ogólnie napisałem o użytkownikach, którzy nie czyszczą palnika sądząc że ten system automatyczny załatwi sprawę. Pewnie tacy tu są. Okman: czy pierścień czyszczący przesuwa ci się od samego początku palnika do samego jego końca? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.