Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A na jaki piec sie zdecydowałeś.

To jest tylko pogladowy chodzi o sama ideę

Można jeszcze zrobić wariacje ja jednym zaworze 4drogowym wtedy odpada 1 pompka

Opublikowano

Gdyby kół. Sambor był tak miły....... Fachowcy z mojej wsi mówią że kocioł 10-11kw a zbiornik 400-500 litrów zapotrzebowanie, mojej hacjendyhacjendy na początku tego tematu

Opublikowano

Gdybyś zdecydował się np. na MPM DS 12-14 kW,to jak najbardziej wskazany byłby bufor 1000l,400-500l to za mało.

Opublikowano

I w koło to samo jak z podajnikiem to skam 7-10 kw to 7000 zł i tylko ekogroszek może kupić mpm ds i palić jak dotychczas jeżeli wezmę 10 kw to temperatura spalania będzie wyższa niż 40stopni

Opublikowano

Nie masz kasy to załóż zwykły piec i dorób sobie wyjścia na bufor który potem w każdej chwili podepniesz.

Sąsiad który jest centusiem a uparł sie na pięć z podajnikiem kupił kociołek dragon podobno za 5500

Opublikowano

I w koło to samo jak z podajnikiem to skam 7-10 kw to 7000 zł i tylko ekogroszek...

Nie tylko ekogroszek,możesz palić równie dobrze mixem lub samym miałem(ja tak palę) i nie płacę za eko 800-1000 zł/t, a 560-580zł/t miału 25MJ/kg.

Zyskuję 1200zł na sezon.

Poczekaj trochę i odłuż trochę kasy i np. w sierpniu,wrześniu kupisz Skama i nie będziesz żałował(obsługa 1xna tydzień,dosypanie opału i zgarnięcie pyłu z wymiennika)

Na kocioł zasypowy i bufor+armatura,wydasz prawie tyle samo kasy co na podajnikowy.

Opublikowano

No niestety trudne wybory BOPICH przed tobą. Ja nie tak dawno również się zastanawiałem. Mój wybór  to piec  DS i bufor (właściwie buforek 300l). Ja, gdybym nie miał dostępu do taniego drewna to pewnie wybrałbym kocioł z podajnikiem. Link do mojego tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18807-piec-na-drewnobuforcwu-czy-taki-uk%C5%82ad-zadzia%C5%82a/ . Układ działa bardzo dobrze(mimo wielu zastrzeżeń odnośnie ochrony powrotu) , chociaż brak sterowania na zaworze, może kiedyś złożę.

Opublikowano

A ja bym sobie wybrał coś takiego i miał święty spokój zasyp rozpal ustaw temperaturę i zapomnij o kotłowni na parę dni .

http://hurtowniagrzejnikow.pl/kotly-na-paliwo-stale/108081-kociol-ogniwo-eko-plus-10.html

Zakres mocy zaje..y  .3-14 kw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.