Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zmienić kocioł na coś z podajnikiem. Myślałem o paleniu miałem. Do ogrzania mam 200m2 do tego bojler CWU 150l. Dom z lat 60 ocieplony styropianem 8cm na poddaszu wełną 20cm. Ze względu na miał polecają mi kocioł tłokowy ok 25kW. Czy możecie coś polecić?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu TapatalkaDobór kotła,

Opublikowano

a po kiego grzyba taki wielki?

napisz ile spalałeś w obecnie pracującym kociołku i co to były za węgle

są dobre palniki w kotłach "ślimakowych" które są łatwiejsze w sterowaniu niż tłoki i też można w nich miałem palić 

obstawiam że nie potrzebujesz wiecej niż 15-17KW z delikatnym już zapasem i nie widzę sensu "uszczęśliwiania się" przewymiarowanym kotłem

zajrzyj na stronę cieplowlasciwie.pl i policz sobie jakieTwój dom ma potrzeby i do tego dobierz kociołek- mniejszy niż 25KW

Opublikowano

Sprawdzałem na stronie i niby potrzebuję ok 13kW czy to nie za mało. Teraz miałem 20 kW i spalalem mało z racji tego że codzienne palilem dopiero wieczorem - w dzień nie ma nikogo. Ok 2.5 tony grubego z Janiny. Co do ślimaka odradzają raz problemy z zawleczką-ale to do ogarnięcia a dwa twierdzą że przy paleniu miałem osadzaja się jakieś paści na palniku i szybko go trafia. Dlatego szukam rady. Najbardziej zależy mi na bezawaryjności. Mam do dyspozycji tak do 8kPLN.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam

Mam podobny dylemat jak ty.Człowiek naczyta się forum i jest głupszy niż przed.Obecnie mam tłoka i palę miałem 19-ką .Spieki są z tego straszne. ale kocioł ma łamacz

Opublikowano

kup sobie porządny kocioł w klasie 5 i zgarnij bardzo dobre dofinansowanie :)

Opublikowano

W klasie 5 i mocy jakiej szukasz, na ekogroszek jest Galmet.

deredas mozesz dodać inne w klasie 5 ?

I najlepiej jakis link do tematu dofinansowania...

Opublikowano

Autor tematu wspomina raczej o paleniu miałem  Ja po  lekturze forum zdecydowałem się na ślimaka,najpewniej z palnikiem 2 generacji(tu mam trochę obaw) lub rynnowym(wydaje mi się pewniejszy do miału), gdyż tłok:" kopci, jest trudny w sterowaniu,wygasa w lecie" Osobiście zgadzam się tylko z tym kopceniem.Mój sterownik nie ma  opcji przedmuchów, a kocioł odpala nawet po 6 godzinach przestoju( być może jest to zasługa przechowywania żaru w powstałym spieku ) a nastawy mogę mieć bardzo elastyczne.
W kotłach które oglądałem jest bardzo mało miejsca wokół palnika i jeżeli wyprodukuje on spieki podobne do moich,najzwyczajniej się zapcha i będzie po zabawie.
Najlepiej byłoby zobaczyć wybrany palnik w akcji  u kogoś znajomego.Ja akurat nie mam gdzie.
Niestety nikt ci nie doradzi kotła dobrego dla ciebie,gdyż przeważnie każdy chwali swój.Ja też mam obawy,że dopiero na własnej skórze przekonam się że palniki 2 generacji nie są tak cudowne jak się pisze i pożałuję ,że nie kupiłem 2-go tłoka.

Opublikowano

Witam.. Ja paliłem 2 lata miałem w palniku 2 generacji. W tym roku kupiłem eko,powodem nie było złe spalanie miału lecz kupiłem eko niewiele drożej niż miał .Zaletą miału jest tylko cena,i już koniec zalet. Więcej popiołu,brudu i jeśli to komuś nie przeszkadza to polecam.

Palniki ślimakowe są o wiele łatwiejsze do ustawienia,przez to i ekonomiczniejsze Wystarczy poczytać o problemach tłoków. 

Opublikowano

U mnie miał 19-ka na kopalni kosztuje obecnie 250 zł. Najlepszy groszek  jaret 21-22  MJ  prawie 500. Więc mamy raptem 2 MJ więcej a cena 2 razy większa. Zawartość popiołu jest podobna.Nikt mi więc nie wmówi,że grochem wychodzi w ostatecznym rozrachunku  taniej.Kiedyś spróbowałem palić grochem i szło go tyle co miału. Gdybym miał płacić za groszek 700-900 zł jak dużo ludzi na forum,to dałbym sobie spokój z węglem i przeszedł na gaz.

Opublikowano

U mnie miał 300 a ekogroszek 530. Znajomy palił najpierw ekogroszkiem a teraz jedzie na miale. Zużywa tyle samo a prawie 2x tańszy.

Opublikowano

hehe ja boję się podawać marki i producentów bo i tak zaraz powiedzą że nie ma lepszego niz scam :D

dofinansowanie ? masz google -> poszukaj :)

Opublikowano

Myślałem o Skam-P premium , Ogniwo Eko Plus, Defro Akm Duo lub Zgoda Iskra Plus. Co do Ogniwa i Skama zastanawiam się jak z paleniem miałem bo tam są podajniki ślimakowe. Nie chciałbym wtopić ok 8 tys. i mieć problemy z piecem. Ekogroszkiem też pewnie spróbuję, ale obstawiam że docelowo ma być miał.

Opublikowano

Skam i Ogniwo dobrze spala miał. Ogniwem 2 lata paliłem miałem,a w Skamach też spalają . Ale jak to z węglem bywa,kupi się syf to niczym dobrze się go nie spali.

Opublikowano

Ja osobiście uważam że Ogniwo lepiej sobie radzi na miale niż na ekogroszku.

Opublikowano

Użytkuję od października skam-a 12 KW i moje spostrzeżenia są następujące.Paliłem dwoma rodzajami miału - pierwszy miał bardzo drobny, prawie jak piasek wypalał się źle ,dwukrotnie piec wygasł mi , kopczyk na palniku spiętrzał się niemiłosiernie i przerzucał miał do popielnika. Drugi rodzaj miału - w miarę gruby z kawałkami węgla wypalał się o niebo lepiej ,doszedłem do optymalnych ustawień i miał wypalał się w 100 %..Jednym z minusów palenia miałem jest częste opróżnianie pojemnika, w skam-ie pojemnik na popiół jest niewielki i codziennie musiał być czyszczony.Poza tym miał musiał być baaaaardzo suchy w związku z tym przy wrzucaniu do zasobnika dosyć mocno kurzyło się.

Paliłem również czeskim ekogroszkiem - robiłem to z czystej ciekawości i wnioski są takie że piec bez problemu dał sobie z nim radę, eko wypalał się super , trochę dłużej trwało dochodzenie do zadanej temperatury natomiast wypalał się na popiół. Tym czechem paliłem gdy temperatura na zewnątrz nie spadała poniżej 0 stopni .W chwili obecnej palę " normalnym" ekogroszkiem ,ponieważ kupiłem w lato 3 tony.

Nie palę już miałem bo nie po to kupiłem piec na eko żeby codziennie do pieca biegać i go opróżniać. Tona miału w Toruniu oscyluje wokół 520 do 560 zł ,natomiast tona czeskiego workowanego eko to 600 zł,więc zastanowiłbym się czy opłaca się palić miałem ,jakby nie patrzeć alternatywą może tutaj być " czech" .

Opublikowano

A mozna wiedzieć ,który masz palnik,bo w profilu jeszcze kocioł zasypowy.

Opublikowano

skamp -p premium 12 kw ,palnik II generacji ,sterownik skorpion plus.zaraz zaktualizuję swoje dane.dzięki za przypomnienie.

Opublikowano

Jaką grzejesz powierzchnię? U mnie instalator nie chce słyszeć o 17 mówi że 25 musi być. Z jednej strony nie chce przewymiarować a z drugiej jak kupie za słaby to zostanie tylko farelka.

Opublikowano

ogrzewam dom 140 metrów plus garaż 35 metrów, bojler 300l.  Suporex 24 plus styropian 10 cm.dodatkowo wewnątrz w całym domu na ścianach płyty kartonowo gipsowe.Temperatura w domu w chwili obecnej 23 stopni.Spalanie aktualne przy obecnej temperaturze zewnętrznej  2-3 stopnie -ok 16 -17kg na dobę.Zdaje sobie sprawę że gdy dociśnie mocny mróz to spalanie wzrośnie i to znacznie ale na razie tę zimę którą mamy trudno nazwać zimą.

Opublikowano

Sam spalałem 3miały

1 miał z lokalnej składnicy -porażka, nie nadawał się nawet do spalania w miksie

2. miał z innej lokalnej ofarowany jako miał do podajnika- spalał się dobrze

3 miał -próbka tego:

http://imexpiechota.pl/sprzedaz/wegiel-i-koks/eko-mial/

spalał się elegancko na drobny popiół, z 2worków 5,2kg drobnego odpadu. Problem był jeden- prawie miesiąc musiał doschnąć zanim go wrzuciłem do kosza.

Był głównie drobny z małym udziałem grubszej frakcji, stąd musiałem go dobrze wysuszyć.

Inny kolega spala tani miał z Janki (ZG Janina Tauron Wydobycie), 19kę i pali tym ciągle, niska spiekalność, więc nie ma problemu

Przy wyższym spalaniu problem z miałami jest taki,że generalnie zrobią więcej popiołu i trzeba częściej opróżnić popielnik.

Tutaj sugestia taka, jak kotłownia nie jest "jadalnią", to z kotła wyjąć skrzynkę popielnikową i popiół można usypywać po palnik, wybieramy łopatką do wiaderka wówczas rzadziej.

Miał też mocniej pyli przy zasypie i przy wybieraniu popiołu z kotła.

Opublikowano

Zgadzam się z tobą Pieklorz .Miał musiał być wysuszony na tzw " pył" inaczej piec wariował.I dlatego że miał tak pyli zrezygnowałem z zasypowca. Człowiekowi z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na tzw" święty spokój" i staje się leniwy.

Opublikowano

Przede wszystkim bardzo suchy, ciut lepszej jakości o zwiększonej granulacji , zwiększony nieznacznie nadmuch i problemu nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.