Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potrzebował bym pomocy z doborem UPS do mojego pieca Defro Gamma II 15kW. Jeśli to dobrze policzyłem to powinienem zakupić ups o mocy 700W bo wg. tabliczki piec maksymalnie zjada 546W + trzy pompki IBO Magi2 25-40/180 które w maksie pobierają 22W. W sumie wychodziło by 612 W poboru przy maksymalnej pracy. Czy mam ściągać obudowy i patrzeć ile co pobiera wg. naklejek?

IMG_20240320_215740.jpg

Edytowane przez TomaszPee89
Opublikowano

Przewymiaruj,bo krotke czeste rozruchy podajnika,bodajže w okoliciu 500W wymagaja dužo przewymiarowany falownik.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem ten sam piec i rozmawiałem z serwisem Kemot, ich serwisant też dobrał mi 700w/1000VA , nie straszcie że będzie za mały…  jeszcze mogę oddać i wymienić na większy 

Edytowane przez Kolekszy
Opublikowano

Prąd rozruchowy jest znacznie większy niż prąd mocy nominalnej i może wywalać błędy przy zbyt niskiej mocy UPS. Wcześniej kolega też zalecał te min. 1kW.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Należy też pamiętać że im wiekszy UPS tym wieksze straty. Tzn. że w stanie jałowym pobiera dużo energii. 

Opublikowano

Ile taki UPS pobiera ?

Opublikowano
7 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

Należy też pamiętać że im wiekszy UPS tym wieksze straty. Tzn. że w stanie jałowym pobiera dużo energii. 

Wybrałbym większe straty i pewność że kocioł zadziała.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Sprawność UPSa to w zależności od modelu 40-70% , taki do 1000VA to w stanie jałowym(bez podłączonych urządzeń ) potrafi pobierać 30-50W.

Najłatwiej to sprawdzić jakimś miernikiem mocy(może być chińskie gniazdko z pomiarem mocy, mimo że niezbyt dokladne, ale daje jakieś wyobrażenie). Podłączyć sam kocioł (z pompkami) a później ten sam kocioł z UPSem. Różnica to strata.

3 minuty temu, carinus napisał(a):

Wybrałbym większe straty i pewność że kocioł zadziała.

To zależy co kto woli. 

Tu 5W, tam 10W, itd. i niewiadomo kiedy 300W leci co godzinę przez 24h 7 dni w tygodniu w domu gdzie nikogo nie ma i niby wszystko powylaczane. A to są już koszty, gdzie wielu nie kupi jednego zaworka za 50zl bo drogo.

Np. mój dom pobiera w stanie "jałowym" od 150 do 200W 24/7. A to tylko switche, routery, AP, kocioł i lodówka przez którą są takie wahania.

Opublikowano

Najbezpieczniej zrobić testy z pomiarem potrzebnego prądu do rozruchu kotła. Wtedy można na spokojnie szukać potrzebnego UPS-a, bo wydać przysłowiowe 50 zł,- mniej na utrzymanie czegoś, co klęknie, też nie ma sensu.

Opublikowano

W każdym razie nikomu nie odradzam ani nikogo nie zachęcam, naświetlam tylko zagadnienie, nie każdy zdaje sobie z tego sprawę 🙂

Opublikowano

Ja wybrałem UPS przewymiarowany aby mieć pewność że kocioł, sterowniki i 3 pompy spokojnie podziałają 8 godzin.

To że sam UPS pobiera w spoczynku jakieś W to mi to lata koło ........ Wole mieć pewność że jak mnie nie ma w domu a nie będzie prądu to będzie kocioł działać.

A w razie kilkudniowego zaniku prądu to mam jeszcze agregat który zasila cały dom.

Zaraz ktoś napisze że zużywa benzynę. Też mi to lata koło ...... Pracuję, zarabiam, więc stać mnie.

A tak na marginesie to przy 6 osobach w domu człowiek nie jest w stanie pilnować, gasić, wyłączać, aby oszczędzać prąd.

Więc żyjmy dalej szczęśliwie i nie dajmy się zwariować.😉

Opublikowano

Kto bogatemu zabroni.😁

Opublikowano
Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

Kiedyś na forum zamieszczałem wyniki pomiarów mocy na potrzeby własne - starsze APC 1-1,5kW to równo 20W, nie zależnie od mocy, modele APC 1kW  nowsze 10-15W.

Czyli głowy nie urywa, kieszeni też.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Dla chcących jednak zbilansować wydatki zasilania awaryjnego, polecam jakiś mały panel w formie FV balkonowej bez zgłoszenia i umów, a zawsze coś zbilansuje.

Opublikowano

A pensję serwisantowi całego tego ustrojstwa to kto zapłaci? 

PV, baterie, UPSy i falowniki. Wszystko po to zeby kocioł działał przez 8 godzin. A cóż  takiego się stanie gdy nie będzie działał przez ten czas?  Spadnie temperatura o 2 stopnie? 

Opublikowano

Nie będę się wypowiadał za kolegów.

Mając kocioł na HG raczej nagły zanik prądu podczas max jego pracy to mało komfortowe działanie/zachowanie. Wiadomo że układ jest odpowiednio zabezpieczony i najwyżej zrzuci trochę wody do kanalizacji. Ale ja jednak wolę aby sobie do końca wypalenia zładu pracował.

Co prawda zaniki prądu w moim regionie raczej 2 razy w roku się zdarzają ( ostatnio ponad 50 h zeszłej jesieni, drzewa powaliły kilka słupów ), ale są regiony że wyłączenia są częste, ale krótkotrwałe. UPS ma jeszcze tą zaletę że zabezpiecza cały układ podłączony do niego ( mała wrażliwość na skoki napięć ).

Ale taka jest prawda że masz rację, przez te parę godzin chata nie zamarznie.

Opublikowano
2 godziny temu, Tuptus napisał(a):

Wole mieć pewność że jak mnie nie ma w domu a nie będzie prądu to będzie kocioł działać

Wszystko zależy jak często i na ile czasu nie ma prądu. Jak raz na jakiś czas na max kilka godzin to UPS jest sztuką dla sztuki. Jak częściej i na kilkanaście godzin to warto się zastanowić, ale ile kosztuje taki UPS co wytrzyma kilkanaście godzin

Opublikowano

Zapłaciłem 1200 PLN, już pracował przez 8 h na akumulatorze i miał jeszcze połowę pojemności. Akurat jak rozpalałem w kotle to wyłączyli prąd ( prace konserwacyjne ) więc kocioł grzał 5 h a reszta to pompa CO i CWU.

Opublikowano
7 minut temu, Tuptus napisał(a):

Mając kocioł na HG

No fakt, przy kotlach zasypowych, nie automatycznych to jest problem.

Opublikowano

Bardziej bym się skupił na podtrzymaniu samych pompek obiegowych, żeby nie trzeba było uzupełniać wody w instalacji. Sama praca kotła jest tutaj mniej istotna, jak wspomnieliście, dom nie zamarza w kilka godzin, byle obieg kotłowy się nie zatrzymał i kotła nie zagotował.

Opublikowano

Nie chodzi o uzupełnianie wody w instalacji tylko zrzut wody z kotła przez wężownicę schładzającą.

Kotła zasypowego podczas pracy ( węgiel, drewno ) nie zatrzymasz tak jak pelletowca, więc UPS zabezpiecza aby spokojnie taki kocioł zakończył pracę.

Opublikowano (edytowane)

Możecie podesłać konkretny produkt , bo jak zerkam to większość mocniejszych zasilaczy jest już na 24v. A chyba średnio łączyć 5 letni aku z nowym . Do piątku muszę podjąć decyzję oddać czy zostawić . A fizycznie nie mam możliwości jeszcze przetestować 

Edytowane przez Kolekszy