TomaszPee89 Opublikowano 20 Marca 2024 #51 Opublikowano 20 Marca 2024 (edytowane) Potrzebował bym pomocy z doborem UPS do mojego pieca Defro Gamma II 15kW. Jeśli to dobrze policzyłem to powinienem zakupić ups o mocy 700W bo wg. tabliczki piec maksymalnie zjada 546W + trzy pompki IBO Magi2 25-40/180 które w maksie pobierają 22W. W sumie wychodziło by 612 W poboru przy maksymalnej pracy. Czy mam ściągać obudowy i patrzeć ile co pobiera wg. naklejek? Edytowane 20 Marca 2024 przez TomaszPee89 Cytuj
bercus Opublikowano 21 Marca 2024 #53 Opublikowano 21 Marca 2024 Przewymiaruj,bo krotke czeste rozruchy podajnika,bodajže w okoliciu 500W wymagaja dužo przewymiarowany falownik. Cytuj
Kolekszy Opublikowano wczoraj o 10:50 #54 Opublikowano wczoraj o 10:50 (edytowane) Kupiłem ten sam piec i rozmawiałem z serwisem Kemot, ich serwisant też dobrał mi 700w/1000VA , nie straszcie że będzie za mały… jeszcze mogę oddać i wymienić na większy Edytowane wczoraj o 10:53 przez Kolekszy Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 12:22 #55 Opublikowano wczoraj o 12:22 Prąd rozruchowy jest znacznie większy niż prąd mocy nominalnej i może wywalać błędy przy zbyt niskiej mocy UPS. Wcześniej kolega też zalecał te min. 1kW. 2 Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 15:00 #56 Opublikowano wczoraj o 15:00 Jakbym miał możliwość większego UPS-a to bym brał nawet 1500VA, większa moc znamionowa to dłuższa praca z baterii. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano wczoraj o 15:54 #57 Opublikowano wczoraj o 15:54 Należy też pamiętać że im wiekszy UPS tym wieksze straty. Tzn. że w stanie jałowym pobiera dużo energii. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 16:03 #59 Opublikowano wczoraj o 16:03 7 minut temu, Gonzo19 napisał(a): Należy też pamiętać że im wiekszy UPS tym wieksze straty. Tzn. że w stanie jałowym pobiera dużo energii. Wybrałbym większe straty i pewność że kocioł zadziała. 1 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano wczoraj o 16:06 #60 Opublikowano wczoraj o 16:06 Sprawność UPSa to w zależności od modelu 40-70% , taki do 1000VA to w stanie jałowym(bez podłączonych urządzeń ) potrafi pobierać 30-50W. Najłatwiej to sprawdzić jakimś miernikiem mocy(może być chińskie gniazdko z pomiarem mocy, mimo że niezbyt dokladne, ale daje jakieś wyobrażenie). Podłączyć sam kocioł (z pompkami) a później ten sam kocioł z UPSem. Różnica to strata. 3 minuty temu, carinus napisał(a): Wybrałbym większe straty i pewność że kocioł zadziała. To zależy co kto woli. Tu 5W, tam 10W, itd. i niewiadomo kiedy 300W leci co godzinę przez 24h 7 dni w tygodniu w domu gdzie nikogo nie ma i niby wszystko powylaczane. A to są już koszty, gdzie wielu nie kupi jednego zaworka za 50zl bo drogo. Np. mój dom pobiera w stanie "jałowym" od 150 do 200W 24/7. A to tylko switche, routery, AP, kocioł i lodówka przez którą są takie wahania. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 16:28 #61 Opublikowano wczoraj o 16:28 Najbezpieczniej zrobić testy z pomiarem potrzebnego prądu do rozruchu kotła. Wtedy można na spokojnie szukać potrzebnego UPS-a, bo wydać przysłowiowe 50 zł,- mniej na utrzymanie czegoś, co klęknie, też nie ma sensu. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano wczoraj o 16:54 #62 Opublikowano wczoraj o 16:54 W każdym razie nikomu nie odradzam ani nikogo nie zachęcam, naświetlam tylko zagadnienie, nie każdy zdaje sobie z tego sprawę 🙂 Cytuj
Tuptus Opublikowano wczoraj o 17:05 #63 Opublikowano wczoraj o 17:05 Ja wybrałem UPS przewymiarowany aby mieć pewność że kocioł, sterowniki i 3 pompy spokojnie podziałają 8 godzin. To że sam UPS pobiera w spoczynku jakieś W to mi to lata koło ........ Wole mieć pewność że jak mnie nie ma w domu a nie będzie prądu to będzie kocioł działać. A w razie kilkudniowego zaniku prądu to mam jeszcze agregat który zasila cały dom. Zaraz ktoś napisze że zużywa benzynę. Też mi to lata koło ...... Pracuję, zarabiam, więc stać mnie. A tak na marginesie to przy 6 osobach w domu człowiek nie jest w stanie pilnować, gasić, wyłączać, aby oszczędzać prąd. Więc żyjmy dalej szczęśliwie i nie dajmy się zwariować.😉 Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 17:20 #65 Opublikowano wczoraj o 17:20 Godzinę temu, Gonzo19 napisał(a): Należy też pamiętać że im wiekszy UPS tym wieksze straty. Tzn. że w stanie jałowym pobiera dużo energii. Kiedyś na forum zamieszczałem wyniki pomiarów mocy na potrzeby własne - starsze APC 1-1,5kW to równo 20W, nie zależnie od mocy, modele APC 1kW nowsze 10-15W. Czyli głowy nie urywa, kieszeni też. 2 Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 17:29 #66 Opublikowano wczoraj o 17:29 Dla chcących jednak zbilansować wydatki zasilania awaryjnego, polecam jakiś mały panel w formie FV balkonowej bez zgłoszenia i umów, a zawsze coś zbilansuje. Cytuj
nightwatch Opublikowano wczoraj o 19:20 #67 Opublikowano wczoraj o 19:20 A pensję serwisantowi całego tego ustrojstwa to kto zapłaci? PV, baterie, UPSy i falowniki. Wszystko po to zeby kocioł działał przez 8 godzin. A cóż takiego się stanie gdy nie będzie działał przez ten czas? Spadnie temperatura o 2 stopnie? Cytuj
Tuptus Opublikowano wczoraj o 19:30 #68 Opublikowano wczoraj o 19:30 Nie będę się wypowiadał za kolegów. Mając kocioł na HG raczej nagły zanik prądu podczas max jego pracy to mało komfortowe działanie/zachowanie. Wiadomo że układ jest odpowiednio zabezpieczony i najwyżej zrzuci trochę wody do kanalizacji. Ale ja jednak wolę aby sobie do końca wypalenia zładu pracował. Co prawda zaniki prądu w moim regionie raczej 2 razy w roku się zdarzają ( ostatnio ponad 50 h zeszłej jesieni, drzewa powaliły kilka słupów ), ale są regiony że wyłączenia są częste, ale krótkotrwałe. UPS ma jeszcze tą zaletę że zabezpiecza cały układ podłączony do niego ( mała wrażliwość na skoki napięć ). Ale taka jest prawda że masz rację, przez te parę godzin chata nie zamarznie. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano wczoraj o 19:31 #69 Opublikowano wczoraj o 19:31 2 godziny temu, Tuptus napisał(a): Wole mieć pewność że jak mnie nie ma w domu a nie będzie prądu to będzie kocioł działać Wszystko zależy jak często i na ile czasu nie ma prądu. Jak raz na jakiś czas na max kilka godzin to UPS jest sztuką dla sztuki. Jak częściej i na kilkanaście godzin to warto się zastanowić, ale ile kosztuje taki UPS co wytrzyma kilkanaście godzin Cytuj
Tuptus Opublikowano wczoraj o 19:38 #70 Opublikowano wczoraj o 19:38 Zapłaciłem 1200 PLN, już pracował przez 8 h na akumulatorze i miał jeszcze połowę pojemności. Akurat jak rozpalałem w kotle to wyłączyli prąd ( prace konserwacyjne ) więc kocioł grzał 5 h a reszta to pompa CO i CWU. Cytuj
Gonzo19 Opublikowano wczoraj o 19:39 #71 Opublikowano wczoraj o 19:39 7 minut temu, Tuptus napisał(a): Mając kocioł na HG No fakt, przy kotlach zasypowych, nie automatycznych to jest problem. Cytuj
carinus Opublikowano wczoraj o 19:42 #72 Opublikowano wczoraj o 19:42 Bardziej bym się skupił na podtrzymaniu samych pompek obiegowych, żeby nie trzeba było uzupełniać wody w instalacji. Sama praca kotła jest tutaj mniej istotna, jak wspomnieliście, dom nie zamarza w kilka godzin, byle obieg kotłowy się nie zatrzymał i kotła nie zagotował. Cytuj
Tuptus Opublikowano wczoraj o 20:12 #73 Opublikowano wczoraj o 20:12 Nie chodzi o uzupełnianie wody w instalacji tylko zrzut wody z kotła przez wężownicę schładzającą. Kotła zasypowego podczas pracy ( węgiel, drewno ) nie zatrzymasz tak jak pelletowca, więc UPS zabezpiecza aby spokojnie taki kocioł zakończył pracę. Cytuj
Kolekszy Opublikowano 41 minut temu #74 Opublikowano 41 minut temu (edytowane) Możecie podesłać konkretny produkt , bo jak zerkam to większość mocniejszych zasilaczy jest już na 24v. A chyba średnio łączyć 5 letni aku z nowym . Do piątku muszę podjąć decyzję oddać czy zostawić . A fizycznie nie mam możliwości jeszcze przetestować Edytowane 33 minuty temu przez Kolekszy Cytuj
sambor Opublikowano 21 minut temu #75 Opublikowano 21 minut temu Do 1500VA jest przeważnie zasilanie 24V. Chińczyka jakiegoś ponad 1000VA zasilanego na 12V może trafisz, ale ja ci nie podam. Markowe ponad 1000VA to wszystkie aku 24V Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi