Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko 20 Kw - Ustawienia

edek31

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zakupiłem piec Defro Komfort Eko 20 kW z podajnikiem oraz ze sterownikiem Defro K1Pv2 (ST-590).

Dom ok. 150 m2

Ustawienia na piecu (Dzień 1):

Ogrzewanie domu

Temp. zadana - 46 stopni

Czas podawania - 7 s

Przewa - 2 min

Praca wentylatora w podtrzymaniu - 10 s

Przerwa wentylatora w podtrzymaniu - 2 min

Histereza c.o. - 2

Ekogroszek - pieklorz

Wnioski

Po osiągnięciu temp. zadanej, piec przechodzi w stan podtrzymania na 10 min. następnie potrzebuje 7 min., aby znów osiągnąć temp. zadaną.

Czy ktoś ma może podobny piec i pomoże jak ustawić piec ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Masz na instalacji  jakis zawor mieszajacy? A przerwa dwie minuty to stanowczo za duzo. Mala moc.  Ustaw 40 do 50 sek.

Opublikowano

co jest złego w tych ustawieniach Twoim zdaniem?

jak wygląda popiół i co się dzieje na palniku

Opublikowano

Masz na instalacji  jakis zawor mieszajacy? A przerwa dwie minuty to stanowczo za duzo. Mala moc.  Ustaw 40 do 50 sek.

Mam zawór 3 D na podłogówkę.

Nie mogę ustawić mniej miż 1 min bo taka jest skala w menu instalatora / tryb nadzoru

Opublikowano

co jest złego w tych ustawieniach Twoim zdaniem?

jak wygląda popiół i co się dzieje na palniku

Zastanawiam się czy czas w podtrzymaniu nie jest czasem za krótki ?

Odnośnie popiołu to zdjęcie wstawie jutro rano.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Z tego co widze masz sterownik z PID. A ze brak doswiadczen z takimi to sie wiecej nie wypowiadam.

Opublikowano

Zapomniałem dodać że piec odpaliłem wczoraj a wyniki są z pomiarów z dnia dzisiejszego

Jutro zmienie temp zadaną na 50 stopni bo chyba tę którą ustawiłem jest zbyt niska.

Opublikowano

Zastanawiam się czy czas w podtrzymaniu nie jest czasem za krótki ?

Odnośnie popiołu to zdjęcie wstawie jutro rano.

jeśli się kopiec nie zapada to nie jest za krótki

jak nie ma spieków i niedopału to jest dobrze

parametry podałeś jakbys pracował w dwustanie

nie lepiej załączyć PID i niech się ster martwi sam? po to jest automat w końcu

Opublikowano

Zapomniałem dodać że ustawiłem siłę nadmuchu na 45 bieg

Jeszcze wczoraj wieczorem przestawiłem temp zadaną na 50 st i nie udało się osiągnąć temp +5 od zadanej i piec cały czas chodzi w automacie

A co do ustawień to raczej nie są dobre co widać na zdjęciach

Opublikowano

ja mam defro komfort eko 12kw z tym samym sterownikiem co Ty- dom 95m2, typu klocek, bardzo dobrze docieplony, węgiel z Wesołej 29,5kj . Mieliśmy podobne problemy dopóki nie wyłączyliśmy PIDa... z pidem kocioł ciągle pracował, nie przechodził w podtrzymanie bo nie osiągał zadanej temperatury (46 stopni)... spędziłam długie godziny w kotłowni i co bym nie przestawiła w ustawieniach to ciągle było to samo - spieki, niedopałki i tak naprawdę zero poprawnego popiołu jak na Twoich zdjęciach plus kocioł i tak podawał kiedy chciał i ile chciał....

Poczytałam, pogrzebałam i stwierdziłam, że jestem za głupia na pida i go wyłączyłam - ustawienia ręczne i momentalnie była poprawa! 

Aktualnie próbuje się dokształcić o co chodzi z tym pidem i czemu nam nie szło na nim bo skoro ma ułatwiać życie to czemu mi utrudniał? być może jak już zrozumiem o co tam chodzi to spróbuje go włączyć ale na razie jest znacznie (o wiele, wiele) niż było i oglądając popioły innych mam wrażenie, że wiele lepiej już nie będzie

Opublikowano

Zapomniałem dodać że ustawiłem siłę nadmuchu na 45 bieg

Jeszcze wczoraj wieczorem przestawiłem temp zadaną na 50 st i nie udało się osiągnąć temp +5 od zadanej i piec cały czas chodzi w automacie

A co do ustawień to raczej nie są dobre co widać na zdjęciach

A tam jest wszystko dobrze z palnikiem?? Bo wygląd popielnika wskazuje,że z jednej strony nie dopala i przesypuje węgiel, a z drugiej spieka popiół - jakby nierówno dmuchał?

Moim niewprawnym okiem to wygląda tak, jakby piec próbował przepalić za dużo opału przy zbyt dużym nadmuchu - masło maślane, ale tak ja to odbieram (wciąż się uczę palenia, próbuję analizować problemy swoje i innych też, dlatego dopytuję).

Opublikowano

Eksperymentów ciąg dalszy.. dzień 2

Po wczorajszym przestawieniu temp zadanej z 46 na 50 stopni w dniu dzisiejszym o godz. 13 piec dalej nie osiągnął temp +5 od zadnej

Zmieniłem głowicą przy grzejnikach z 3 na 2 i po 8 min piec osiągnął temp 55 stopni i przeszedł w stan podtrzymania na 25 min. następnie nie osiągnął temp zadanej

obecnie mam temp 50 stopni i dalej pracuje w automacie

palenisko wygląda jak na załączonym wcześniej zdjęciu ...

Opublikowano

sprawdzić czy palnik wypoziomowany i szczelny

dość dziwnie to wygląda, że  przy tak niskiej mocy jest aż tyle niedopału z jednej i spieków z drugiej strony

na deflektorze wiszą "kluski" więc podejrzewam że z powietrzem problem tylko trzeba zlokalizować jego źródło

sprawdzić palnik najpierw

Opublikowano

sprawdzić czy palnik wypoziomowany i szczelny

dość dziwnie to wygląda, że  przy tak niskiej mocy jest aż tyle niedopału z jednej i spieków z drugiej strony

na deflektorze wiszą "kluski" więc podejrzewam że z powietrzem problem tylko trzeba zlokalizować jego źródło

sprawdzić palnik najpierw

Dzięki za pomoc, wypoziomowałem palnik i teraz równo się spala. Spieki są ale to chyba wina ekogroszku...

Piec dalej nie może wejść na +5 od temp zadanej

Dzwoniłem do serwisu i poradzili podkręcić wsp. mocy kotła o 6% i wsp. wentylatora o 15% ale dalej nic.. Hmm...

Jeżeli kiedyś piec przejdzie w stan nadzoru to poradzili w serwisie by względem ustawień które podałem w pierwszym poście zmienić przerwę w podawaniu na z 2 min na 7 min.

Dziś zasypałem ekoroszkiem RETOPAL...

Opublikowano

a po jaką cholerę że tak niegrzecznie spytam?

on ma pracować a nie przeciągnąć i się odstawić

po to jest ten algorytm

jak się spala prawidłowo to nic nie kręć tylko trzaśnij drzwiami od kotłowni od strony domu i z browarem w fotelu albo z połowicą przy lampce wina.

piątunio przecież.

zajrzyj tam za kilka dni jak się opał będzie kończył dosypać i wygarnąć 

Opublikowano

Jeżeli kiedyś piec przejdzie w stan nadzoru to poradzili w serwisie by względem ustawień które podałem w pierwszym poście zmienić przerwę w podawaniu na z 2 min na 7 min.

Po to że jeśli piec przejdzie w stan nadzoru,ale w prawdziwy stan nadzoru czyli spełniony warunek ogólnego zapotrzebowania na ciepło w danej chwili

to później liczą że piec będzie jedynie dogrzewał czyt. uzupełniał straty cieplne w budynku.

Ogólnie jak jeszcze nie wgryzłeś się w temat to nic nie zmieniaj. Zostaw automat.

To że bardzo powoli dochodzi do temp +5 od zadanej to bardzo dobrze. Stan podtrzymania jest stanem wyjątkowym. Idea grzania nie polega na tym aby jak najszybciej do niego przejść.

Tutaj o tym pisałem szerzej https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18293-pomocy-piec-lumo-volcanos-ze-sterownikiem-ecomax-800r2/page-4?do=findComment&comment=197587

Opublikowano

jak to mówią ... wiem, że nic nie wiem... po tygodniu palenia...

Po podkręceniu wsp. kotła i wentylatora piec dalej nie osiągnął temp. +5 od zadanej....

Ekogroszek retopal po spaleniu wygląda podobnie jak pieklorz....

Opublikowano

to znaczy że dobrze algorytm pracuje i tak moduluje mocą że się nie odstawia

czemu się wszyscy upierają że kocioł ma się odstawić??? :angry:

on ma pracować do tego jest stworzony. 

Opublikowano

to znaczy że dobrze algorytm pracuje i tak moduluje mocą że się nie odstawia

czemu się wszyscy upierają że kocioł ma się odstawić??? :angry:

on ma pracować do tego jest stworzony. 

się nie upieram :) zgadzam się z Tobą, że on m pracować. Jeszcze tylko znaleźć "dobry" ekogroszek i .....   "  ....będzie pan zadowolonyyyyy......  " :D

zastanawiam się czy zamontować "strażaka" i siłownik do zaworu 3D ?

Ktoś podpowie czy warto ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.