Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Sterownika Kocioł Z Podajnikiem

Gość Emilien

Rekomendowane odpowiedzi

Jak działa to wiem ;) bo również mam. Ja mam otwarty cały czas ale tak żeby nie zdmuchlo zapalki. Kiedyś jsuszylem metodą ON/OFF i jak rozebrałem palnik to się zdziwiłem ;). Zresztą widziałem tez zdjęcia z innych palników gdzie osuszano duża ilościa powietrza z dużą ilością nagaru.

Edytowane przez energotop

• 3 tygodnie później...

Witam

Piszę znów w moim wątku bo tak wygodnie na opis testów i przemyśleń związanych z paleniem groszku :D  szkoda zakładać kilka tematów kto zechce znajdzię i skomentuje.

Wykorzystując wolny czas postanowiłem wypróbować metodę zatykania  otworów antyspalinowych w palniku mała ekoenergia.

Na forum można znaleźć tą metodę jako rozwiązanie schodzenia żaru w dół palnika a co za tym idzie na wyeliminowanie zbytniego nagrzewania się podajnika.

W sieci można znaleźć porady ile otworów zatkać i w którym rzędzie. W mojej ekoenergi są 4 otwory w jednym rzędzie. Samo zatkanie można przeprowadzić odkręcając zaślepkę

otworu wentylatora i przy pomocy małego płaskownika i kitu 1300*C.

Otwory zatkane 3szt pozostał 1 niezatkany, nadmuch od razu się drastycznie zwiększył więc został zmniejszony aby płomien nie szalał.

Temperatura podajnika spadała do 28*C (wcześniej 45C*-55*C) czyli efekt osiągnięty....ale....spieki spieki spieki....eh

Rozpocząłem walkę z ustawieniami którą przegrałem po tygodniu, wszelkie próby regulacji kończyły się albo spiekami żużlowymi albo koksowymi.

Podczas prób zatkałem też 4 otwór oraz odetkałem 2 otwory czyli wykorzystałem prawie wszystkie kombinację.

Generalnie jak już nie spiekał żużel to pojawiał się koks tak jakby groszek był za krótko na palniku lub miał za mało powietrza którego nie można było podać bo żużel i tak błędne koło.

Sugeruję mi to że otwory "antyspalinowe" pełnią też funkcję dzięki której ekogroszek "odgazowuje" w dolnej części palnika.

Po skończonej walce otwory odetkałem , wróciłem do starych ustawień na sterowniku, kalafiory ustąpiły eko znów spala się przyzwoicie temperatura podajnika 48*C

Wnioski nasuwają mi się takie że otwory oprócz funkcji "antyspalinowej" są także potrzebnę do samego procesu spalania.

Bardzo możliwe jest też że posiadając opał mniej spiekający te problemy nie występują.

Nie wiem czy ktoś z kolegów "palaczy-badaczy" natknął się na podobną przypadłość ?

Pozdrawiam z kotłowni :D

• 2 tygodnie później...

Mam u siebie zaślepione te otwory.

U mnie ekogroszek spiekał sie również przed zatkaniem tych otworów.Dziś je odetkam bo poprawy w spalaniu nie zauważyłem .Palę ekoretem który dość mocno mi się spieka.Spieki są mniejsze gdy ustawiłem bieg dmuchawy na 7 bieg ale z kolei nie mam teraz żaru jednakowego na całej powierzchni palnika.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytować ostatniego postu

• 8 miesięcy temu...

Witam wszystkich,

Może odświeżę ten temat... 

Dzięki za Wasze opisane doświadczenia... Ja na dniach planuję złożenie podobnego zestawu; Viadrus u22 3 człony z palnikiem Batory 10 i sterownikiem Iryd PID. Rozważam jeszcze inne opcje ale to chyba po tym jak zdecyduję w jaki sposób sterowac instalacją co. Do tej pory była dośc prosta- jedna pompa co na powrocie, zbiornik cwu na krótkim obiegu, żeliwne grzejniki. teraz rozważam sterownie pogodowe lub przez sterownik pokojowy i dołożenie pompy cwu. Może w przyszłości dołożę termostaty na grzejniki. Zawory mieszajacve to za droga zabawa dla mnie na ten moment.

~ Emilien- Mógłbyś napisac czy jestes zadowolony ze steronika? (napisz jakie masz nastawy) Jak się ma zestaw po pierwszym sezonie? Oprócz tych problemów ze spiekami czy zauważyłeś żeby piec szybko sadzą zarastał? Ja sę trochę tego boję, bo w Viadrusie jest ruszt wodny, a to "czyste zuo" jak piszą na czysteogrzewanie.pl. 

~Marcus312- Od ilu lat ten znajomy ma zestaw z podajnikiem? chodzi mi konkretnie czy palnik to jest jest zwykła fajka na eko, może ustawienia sterownika miały wpływ? ma zamontowany deflektor? Ja chcę kupic nowy kocioł do tego zestawu i trochę szkoda mi gwarancji tzn. jak coś się stanie przed upływem 10 lat to jestem w plecy...

Pozdrawiam

Witaj

Ruszt owszem zarasta sadzą ale nie sądzę aby należało się tym przejmować.

Ja ruszt wodny czyszczę odkurzaczem przemysłowym podczas wyciągania popiołu.

Czyściłem też komin po sezonie ale zebrałem z wyczystki dwie szufelki więc w porównaniu do palenia zasypowego to nic.

Z całej przeróbki jestem bardzo zadowolony szczególnie z obsługi i komfortu cieplnego w domu.

Sterownik jak dla mnie jest rewelacyjny, sterowanie całe na zaworze 4 D + pogodówka i ja osobiście jestem bardzo zadowolony.

Zimę spędziłem w domu nie w kotłowni.Brakuję tylko podglądu online i Iryd miał by wszystko co trzeba w niskiej cenie.

Choć po sezonie muszę powiedzieć że podgląd online nie byłby potrzebny bo rok już mija i nie miałem żadnych

niespodzianek typu zerwana zawleczka czy wygaszony piec po prostu może tak trafiłem.

W tej chwili spalam na samo CWU 3,4kg węgla na dobę, ciepłej wody nie oszczędzam.

Trochę irytujące jest wyciąganie gorącego popiołu bo jest on bardzo "lotny" ale odkurzacz i sprzątanie załatwia sprawę.

Zbiornik który miałem robiony na wymiar mieści u mnie 180kg, a popielnik jest w stanie przyjąć połowę z tej ilości węgla.

Po 1 sezonie nie widzę żadnych objawów zużycia zestawu. Przed sezonem wyciągnę ślimak to zrobię zdjęcie.

Z ważniejszych ustawień mam tak:

100% mocy  przerwa podawania 54sek dmuchawa 11

1%    mocy przerwa podawania 3min15sek   dmuchawa1

Często ustawiałem mu "kaganiec" w okolicach 89% bardzo fajna funkcja.

Podawanie 3sekundy

Parametry podtrzymania

przedmuch 11sek

przerwa 20minut

krotność   1

W zaawansowanych ustawieniach

obniżenie mocy dmuchawy 2

podbicie obrotów 3

czas podbicia 8

zakres KP 48

zakres KI 40

Witaj Emilien,

Dzięki za szybką odpowiedź. Jak pisałem mam prostą instalację i nie chcę jej zbytnio komplikować. Nie potrzebuję zbyt wielu "bajerów". Obejdę się bez sterowania zaworami mieszającymi, drugą i trzecia strefą co. Nie mam podłogówki więc też nie potrzebuję sterowania pogodowego. 

Na ten moment chcę sterownika z dobrym PID'em czy innym elastycznym sterowaniem na niskich mocach.  W Irydzie podoba mi się Właśnie kontrola temp. spalin. Przy Viadrusie to jest zaleta.

Odnośnie sterów z dostępem online, to też jakaś zaleta, ale z drugiej strony nic mi to nie da, jeśli będę daleko poza domem i zdarzy się jakaś awaria- urlopu przecież przez awarię podajnika nie skrócę :)

OK. obiecuję że jeśli zmontuję ten zestaw z IRYD'em jeszcze się będę w tym wątku udzielał, szczególnie że mam podobną powierzchnię do ogrzania i dobrze będzie porównać wyniki...

A i dzięki za podanie ustawień. Jak już będę wiedział co z czym w tym sterze, na pewno wypróbuję.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...

Witaj Emilian . Mam pytanie do tej twojej konstrukcji silnik a motreduktor , ze zdjecia widze ze masz rozprzegniety ten silnik chyba Besel , czy tak. Zrobiles to bo bylo glosna praca silnika ze sprzegnietym reduktorem , ten reduktor to moze Ewmar-Ness. Powiedz sa odczuwalne efekty .

Było rozpięte przez rok, połączone sprzęgłem kłowym.Wcześniej było głośne buczenie silnika.

Ale uwaga w tym roku wróciłem do fabrycznego połączenia i jest cicho!!!

Wniosek taki dla mnie że silnik jakby się "dotarł " po 1,5 roku, sam nie wiem jak to możliwe ale tak jest.

Przekładnia jest z Transtecno

• 4 lata później...

Pogratulować...cztery lata nieobecności na forum o tym świadczy :) 

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witajcie.

Odkopuje ...

Zmian żadnych nie robiłem bo jak mówią "lepsze wrogiem...."

Zestaw działa nadal, zbiornik niestety nie konserwowany nie wytrzymał 

wiec go nad spawałem grubszą blachą.

Ślimak kontrolnie zdemontowałem i wygląda jak nowy.

Niestety w przyszłym roku trzeba będzie zmienić na coś w 5 klasie tylko na co ? 

Emilien   Zobacz  kotly PIRO palnik Viper kolega ma jest mega zadowolony .Obecnie mam ten palnik w kotle witkowski co byl na groszek , ale ma kociol caly do zamontowania u siebie . Nie staram sie tu niczego reklamowac tylko podpowiadam .

• 2 miesiące temu...

Nie zakładam nowego tematu wykorzystam mój stary jako do dalszych wpisów...

Kocioł zmieniony. W obliczu bardzo odległych terminów jakie są obecnie zamówiłem kocioł Mini Wit od Witkowskiego...i następnie wycofałem zamówienie jak się okazało że ich palnik sv200 to podróbka która nie ma nic wspólnego z Technixem

Następnie zdecydowałem się na zakup kotła Technix PEL wraz z  sv200 w wersji pelletowej ze sterownikiem Argos PID + Pellet. Producent kotła to jedna z firma która robi je na sublicencji 🙃 

Obecnie kocioł pracuje już jakiś czas i ciągle delikatnie poprawiam ustawienie w celu jakiś optymalnych ustawień. 

Obecnie jest tak że kocioł się nie odstawia w podtrzymanie choć wydaje mi się że przez to wzrosło spalanie ale ponieważ zmienia się temperatura na zewnątrz trzeba dłużej palić aby to sprawdzić.

Palę retopalem. Popiół bardzo drobny i sypki bezproblemowy. Wykres poniżej. Tyle na razie...

wykres1.png