Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciąg Zwrotny W Piecu Kaflowym

surgere

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam nadzieję, że uda mi się tutaj rozwiązać swój problem. Otóż wynajmuję mieszkanie z dwoma piecami kaflowymi i notorycznie w jednym piecu przy wietrznej pogodzie jest ciąg zwrotny. Oba piece podłączone są do tego samego komina, każdy ma swój kanał. Gdy wieje jeden pali a w drugim napalić się nie da. Piec sprawny sprawdzany przez zduna. Komin czysty sprawdzany przez kominiarza, ciąg taki, że "łeb urywa". Kominiarz sytuacje skomentował, że ten typ tak ma i poszedł, ale przy 70m palenie tylko w jednym piecu przestaje być zabawne. Liczę na Waszą burzę mózgów, bo ciągle marznę.

Opublikowano

Prawdopodobnie brak prawidłowej wentylacji. Gdy zapalisz w jednym piecu robi się podciśnienie w domu i dlatego nie ma ciągu w drugim kominie.

Opublikowano

Przynajmniej na czas palenia rozszczelnij okna, żeby piece mogły pobierać potrzebne powietrze z zewnątrz mieszkania nie przez kanał  kominowy jednego z nich.

Opublikowano

Kiedy to również nie pomaga. Przy rozszczelnionym oknie jak i otwartym jest to samo. Po prostu przy wietrznej pogodzie cofa do mieszkania, jak wiatr ucichnie wszystko wraca do normy, pali się elegancko. Co dziwne jest to ten sam komin a dla drugiego pieca nie ma różnicy czy wieje czy nie. 

Opublikowano

Tzn. trzeba sprawdzić drożność feralnego pieca, może jest mocno przytkany sadzą i popiołem, może urwał się jakiś wewnętrzny jego fragment i zmniejsza przekrój kanałów, a może kanał dymny w kominie jest zanieczyszczony lub nieszczelny. Zkładam, że oba piece mają taką samą konstrukcję i taki sam przekrój kanału w tym samym kominie.

Opublikowano

na jakiej wysokosci jest komin wzgledem kalenicy dachu ? zamontowanie strazaka powinno rozwiazac problem

Opublikowano

Piec drożny, sprawdzany przez zduna dwa razy, nic się w nim nie oberwało. Oba piece mają taką samą konstrukcję i identyczny przekrój kanałów. Komin szczelny, czysty, z wyczystek również sadza wybrana. Komin jest wyżej względem kalenicy, ale konkretnie nie wiem ile. Sądzę, że problem nie tkwi w wysokości komina, gdyby był za niski w drugim piecu też powinien hulać wiatr . O strażaku myślałam, ale on dodatkowo jeszcze wzmacnia ciąg, a powtarzam "cug" taki, że łeb urywa więc to chyba nie jest dobry pomysł. Ten piec mnie wykończy...

Opublikowano

Czy problem występuje, gdy palisz w obu piecach jednocześnie czy też, gdy palisz tylko w jednym, tym felernym ? Czy w czasie palenia w piecach pracuje w mieszkaniu jakiś mechaniczny wentylator, np w okapie kuchennym ? Czy kominiarz sprawdzał szczelność między kanałami w kominie np. żarówką na sznurze wpuszczaną do kanałów ?

Opublikowano

Niektóre "kaflaki" powinny mieć wyciąganą jedną kaflę (nie jest to łatwe) tzw. rewizyjną do czyszczenia kanałów z sadzy- radzę tam zajrzeć oraz czopuch i komin..

Opublikowano

Piec drożny, sprawdzany przez zduna dwa razy, nic się w nim nie oberwało. Oba piece mają taką samą konstrukcję i identyczny przekrój kanałów. Komin szczelny, czysty, z wyczystek również sadza wybrana. Komin jest wyżej względem kalenicy, ale konkretnie nie wiem ile. Sądzę, że problem nie tkwi w wysokości komina, gdyby był za niski w drugim piecu też powinien hulać wiatr . O strażaku myślałam, ale on dodatkowo jeszcze wzmacnia ciąg, a powtarzam "cug" taki, że łeb urywa więc to chyba nie jest dobry pomysł. Ten piec mnie wykończy...

Witam

Może taka nasada będzie dobra na wiatr i za duży ciąg. Niestety nie mam doświadczen z tym typem nasady ani jej producentem. 

To tylko przykład rozwiązania.http://www.komin.pl/images/stories/kominy/darco/nasady/pierscieniowa.pdf

Pozdrawiam

Opublikowano

Najprawdopodobniej problem i jego rozwiązanie jest przedstawione w załączniku w ramce , 

Dodatkowo może być przelot pomiędzy dwoma kanałami , co jest dużym problemem i powoduje podobne objawy.

Ale najpierw , przeczytać załącznik i sprawdzić w piwnicy.

Pozdr.

post-18578-0-32527100-1395339628_thumb.jpg

Opublikowano

Ja osobiście mam inną teorie bo po wizycie kominiarza nie podejrzewam że komin czy wyczystki  są  nieszczelne. Nie mam pojęcia jak dom jest usytuowany w kierunku wiatru i z której strony ma okna ale zakładam że dymi się z pieca po zawietrznej stronie a otwieranie okna na wskutek dymu w pomieszczeniu jeszcze pogarsza sprawę . Pomiędzy stronami nawietrzna i zawietrzną budynku występuje spora różnica ciśnień co powoduje  że otwarcie okna po stronie zawietrznej prowadzi do wysysania powietrza z pomieszczenia a co za tym idzie cofanie sie dymu z komina .

Lekarstwo jest bardzo proste , wystarczy rozszczelnić okna po stronie nawietrznej a zrównoważy to ciśnienia . Walczyłem z tym zjawiskiem w rodzinnym domu aż wpadłem na pomysł usunięcia uszczelki w drzwiach od strony wiejących wiatrów ( nie było na tą stronę żadnych okien) i problem się rozwiązał .Podnoszenie komina prawie o 1 m nic nie dało ani inne czary mary .

Przypominam że w przypadku piecy kaflowych pod oknami powinny być nawiewniki świeżego powietrza w pomieszczeniach gdzie jest palenisko .

Opublikowano

Witaj !!! 

Wynajmujesz mieszkanie w budynku - jakim ? -ilu kondygnacyjnym? - na którym pietrze mieszkasz?

Jeżeli to budynek wielokondygnacyjny - to jak ogrzewane są inne mieszkania?

W budynkach wielokondygnacyjnych do jednego komina podpinało się dwa piece kaflowe (tz. piece szczelne)

Jeżeli jest to budynek wielokondygnacyjny- to czy w piwnicy pod twoim mieszkaniem ktoś nie zrobił sobie kotłowni?

A kominiarz jak nie musi ci dać ekspertyzy na piśmie .to zawsze powie ze tak musi być> Zapewnia cię że on dobrze wie (chyba że zaszczycił cię pomocnik kominiarza).

pozdr, henryk1953

Opublikowano

Do komina 14x14cm można podpiąć  2 piece na co drugiej kondygnacji.- tak mówią przepisy z lat 60-tych - A.Birszenk Roboty Zduńskie - Poradnik

Natomiast w książce z lat 50-tych - Roboty Zduńskie J Paradistala autor podaję że do komina 14x14 można podpiąć  1 palenisko o normalnej wielkości.

Czyli tu trzeba określić jak duży jest ten komin  ( przekrój) i  czy ewentualnie są inne piece do niego podpięte.

Opublikowano

Macancie!!

Jak dymi to patrz z której strony wieje, to raz.

A dwa, pal tylko w tym co dymi jak wieje.

A raz i dwa to trzy, -- czteropak kupiłes na próby??

Zależnie od kierunku wiatru powinno dymic na przemian.

Napisz co wyszło ! Hej!

Opublikowano

na 90% masz nieszczelności pomiędzy kanałami w kominie ,proponuje założyć na kominach nasady kominowe i wtedy będziesz miał spokój ,a po drugie wystap do kominiarza o opinie przynależności kominów ,i jeśli napiszę że te które używasz to sa twoje to wtedy kto kolwiek się włączy w twoje to możesz go odciąć

• 2 tygodnie później...
Gość WkladyKominkowe
Opublikowano

Mam podobne zdanie w tej kwestii,z tego co opisujesz i sądząc po objawach jest to nic innego jak tylko nieszczelność,którą należy czym prędzej "załatać". Potrzebna będzie tez pomoc fachowca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.