Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stałem sie szczesliwym posiadaczem kotla Malejko 25kW z podajnikiem. Piec sterowany jest za pomoca ST-37. Caly uklad posiada jedna pompke - C.O tak wiec problem z CWU odpada.

Piec ma do ogrzania powierzchnie okolo 160 m. Sciany docieplone, okna "plastiki" kilkuletnie.

Panowie po zamontowaniu pieca i wykonaniu calej instalacji rozpalili piec. Ustawili nastepujace parametry.

Temperatura zadana - 60 stopni

Czas podawania - 20 sekund

Przerwa podawania - 40 sekund

Przedmuch - 30 minut

Wentulator - 10 (skala 1-10)

Temperatura zalaczenia pompy CO - 40 stopni

Polozenie zaworu trojdroznego ustawione jest na 5 - polozenie srodkowe. No i przy takich ustawieniach piecyk fajnie pracowal jednak w domu bylo troszke zimno. Postanowilem podniesc temperature poprzez podniesienie temperatury na piecy do 70 stopni ale wowczas wegiel byl non-stop podawany o dojscie do temperatury 70 stopni zajmowalo kilkanascie minut a co za tym idzie spalana byla duza ilosc wegla.

Ponadto wegiel nie byl spalany jak przy temperaturze nizszej tzn zamiast proszku na okolo paleniska pojawily sie niespalone bryly, jakby zuzel.

I teraz moje pytania.

1. Ktore parametry nalezy zmienic na sterowniku ST-37 ?

2. Gdzies wyczytalem ze duzy przedmuch wentylatora ( 10 ) nie jest zbyt dobry bo wtedy duzo zimnego powietrza jest dawkowane ?

3. Czy jest sens regulacja temperatury zaworem trojdroznym ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam :)

Opublikowano
Przede wszystkim zaworem 3d.

a to nie jest czasem to samo

i jeszcze jedna sprawa ... czy predkosc ustawiona na pompce CO ma znaczacy wplyw na cykl grzewczy .... obecnie mam ustawiona pompe na 3 w skali 1 - 4

Opublikowano

m77 chodziło raczej o to, że temperaturę powinieneś regulować przede wszystkim zaworem 3d a nie zamianami temperatury na kotle. Chcesz cieplej - przekręć zawór 3d tak, aby więcej ciepła szło na kaloryfery.

Opublikowano

dzieki za odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie. Czy regulujac temperature zaworem 3d nie powinienem mimo wszystko zwiekszyc temperature na kotle ? Pan na "przeszkoleniu" sugerowal ze roznica temp na kotle i w instalacji powinna wynosic 15 - 20 stopni - podobno wtedy ogrzewanie jest optymalne. Czy tez spotkaliscie sie z taka opinia ?

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

I teraz moje pytania.

1. Ktore parametry nalezy zmienic na sterowniku ST-37 ?

2. Gdzies wyczytalem ze duzy przedmuch wentylatora ( 10 ) nie jest zbyt dobry bo wtedy duzo zimnego powietrza jest dawkowane ?

3. Czy jest sens regulacja temperatury zaworem trojdroznym ?

Osobiście preferuję takie ustawienia / na teraz +- 0 stopni na dworze:

1. temp. pieca 75 stopni

czas podawania 2 sek.

czas przerwy 13 sek piec nie powinien przesypywać paliwa

2. dmuchawe tak ustawić ,aby płomień był w miarę zółty nie za jasny/ biały/ ani zbyt czerwony/ u mnie na 12 pozycji mam 5

3. oczywiście regulowac zaworem /ale mniejszą temp. na dłuższy czas ngrzania/ mam nastawiona max 50 stopni

Opublikowano

dorecho co do Twoich pytan

1. czas podawania, przerwa w podawania, histereza, sila nadmuchu, czas przedmuchu ... generalnie wszystkie ktore sa

2. tez to slyszalem i gdzies spotkalem sie z opinia ze dmuchawa powinna pracowac na okolo 70 % mocy

3. wlasnie tez nie wiem i sie nad tym zastanawiam .... moim zdaniem zawor trojdrozny sluzy bardziej w celu oszczednosci spalania kiedy nie jest to wymagane a temperature mimo wszystko nalezy dzwigac na piecu - choc moge sie mylic

A co do Twoich ustawien to czytalem sporo i znalazlem ze cykl podawania i przerwy powinien zajmowac 60 sekund. Jestem ciekaw na ile masz nastaiony zawor 3d przy temp na piecu 75 stopni i ile masz stopni w pokojach.

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj,

Nie jestem specjalistą, ale:

temperatura załączania pompy 40 - trochę mało (moja załącza sie przy 60, wyłącza przy 50)

wentylator w skali 1-99 chodzi na 17, podawanie 27:60

utrzymywana tem. 66

zdecydowanie steruj zaworem

u mnie zawór 4d, obecnie na 7 (1-10),

1. - zawory przede wszystkim mają służyć ochronie pieca (właściwa temp.)

2. można śmiało regulować na max jesli masz za zimno, na początku piec będzie rozgrzewał całą instalację, a później podtrzymywał temp.

uważaj na tą temp załączania pomp - zdecydowanie za wcześnie