Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No więc jaki powinien być stosunek czasu podawania do czasu przerwy w trybie PRACA ? Wg różnych opinii (w tym tych z forum) powinien wynosić 1:3 ewentualnie 1:4. Jeśli ustawię na odpowiednio F7 na 20 s., a F8 na 40 s., to stosunek ten to 1:2. Czy nie spowoduje to sytuacji, w której nie do końca wypalony groszek będzie zastępowany nową porcją, a w efekcie wypychany do popielnika ? Proszę o wytłumaczenie, bo wydaje mi się, że kompletnie nie zrozumiałem o co chodzi z tymi ustawieniam... Pozdrawiam

mam HEF EKO_ PLUS 20kW od 5 lat płomieniówki rurowe bardzo udana konstrukcja trochę przyrąbany z czyszczeniem

ale jego sprawność jest bardzo zadawalająca walka z ustawieniami zależy tylko od tzw. EKO-GROSZKU cena jest teraz trochę wygórowana za markę ale zamiennie poleciłem znajomemu EKO-centr zbliżona konstrukcja kotła też jest ustasfakcjonowany co do wersji EKO-centr Carboret walczę teraz u znajomego z ustawieniami odpiszę jakie ustawienia lecz zależne to jest w dużej mierze od opału i wykonanej instalacji,budynek ocieplony etc.

Opublikowano

Witam wszystkich. Reaktywuję temat. Nie było mnie w kraju przez dłuuuuuugi czas, a i zima się skończyła toteż "wyprowadziłem się z kotłowni". Obecnie powróciłem na ojczyzny łono (i do mojego pieca) :huh: Ubiegły sezon zakończyłem spalając 7,5 tony. Ten sezon zapowiada się równie interesująco, chociaż nie mam ochoty spedzić go już w kotłowni. Widzę, że w tzw "międzyczasie" przybylo sporo porad co do nastawów pieca...

Palę od tygodnia na zeszłosezonowych ustawieniach i widzę, że nie będzie mi dane cieszyć się w tym roku spokojem i odwiedzaniem kotłowni 1 raz na tydzień. Jakość groszku sprzedawanego obecnie to katastrofa. Kupiłem 4 worki Pieklorza (20 kg) u autoryzowanego sprzedawcy. Otworzyłem i... wylała mi się woda !!! (groszek składowany w zamknietej, wentylowanej hali). Spieki jakie powstają na retorcie przybierają różne fantazyjne kształty, ale do diabła, przecież to nie Andrzejki żeby sobie z tego wróżyć ! Zaczyna się zabawa z regulacją od nowa... Postaram sie pisać na bieżąco, co udało mi się uzyskać i przy jakich ustawieniach.

Aktualnie:

F1-60, F5-25 (szczelina 1 cm), F7-12, F8-45. Czopuch przymknięty na 50%.

Pozdrawiam wszystkich palaczy ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Parę dni temu wprowadziłem się do mojego domku(156mk,ocieplony-generalnie wszystko na tip top).W kotłowni mam

eko-centr 15kW ze sterownikiem compit R150.Nie mam zaworu 4d ani przepustnicy na czopuchu.Posiadam zasobnik 120l.Na dole w domu podłogówka a do góry grzejniki.Mam prośbę-pomóżcie ustawić mi parametry na sterowniku.Na tą chwile zasobnik wystarcza mi na ok. 26 do 28 h.Zasobnik ma chyba ok 65 kg.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.Mam piec Ekocentr 25kw z compitem r510 dom o pow.100 m2 nieocieplony,okna pcv i nie mogę dojść do ładu z ustawieniami pieca tak aby spalanie było znośne.Póki co piec bardzo długo pracuje w trybie praca i groszek się nie dopala.Jestem całkowitym nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.

Opublikowano
No więc jaki powinien być stosunek czasu podawania do czasu przerwy w trybie PRACA ? Wg różnych opinii (w tym tych z forum) powinien wynosić 1:3 ewentualnie 1:4. Jeśli ustawię na odpowiednio F7 na 20 s., a F8 na 40 s., to stosunek ten to 1:2. Czy nie spowoduje to sytuacji, w której nie do końca wypalony groszek będzie zastępowany nową porcją, a w efekcie wypychany do popielnika ? Proszę o wytłumaczenie, bo wydaje mi się, że kompletnie nie zrozumiałem o co chodzi z tymi ustawieniam... Pozdrawiam

Witam

Ja mam piec hef 18 kw ze sterownikiem Compit 510. Wedłu moich doświadczeń z ustawieniami mniej węgla zużywa się gdy dochodzi do szybkiego nagrzania, czyli przy dużych obrotach wentylatora i szybkim podawaniu sporej dawki węgla. Najlepszy rezultat otrzymałem przy ustawieniach F5-60, F7-25, F8-35, F9-9, F10-7 min, szczelina na wentylatorze 0,5 cm, czopuch zasłonięty na ok 60 %. Piec po nagrzaniu się do zadanej temp. rozgrzewa sie jeszcze ok. 10 st. więcej i potem dzięki dogrzaniu co 7 min (F10-7 min) długo utrzymuje się w trybie podtrzymanie. Pozostają drobiny niedopalonego węgla ale mimo to przy tych ustawieniach spala najmniej. Proponuję wypróbowanie tych ustawień.

Jeśli chodzi o czasy F7 i F8 to słyszałem, że powinny mieścić się w 1 minucie (w moim przypadku się to sprawdziło), a stosunek dobiera się w zależności od mocy wentylatora (im większa moc tym większe F7) np. F5-20, F7-ok. 17-20, F8-ok.43-40 lub F5-60-70, F7- ok.23-25, F8- ok.37-35. Życzę udanych doświadczeń.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Proszę o poradę w kwestii ustawienia pieca KW - Eko Centr 25kW ze sterownikiem Compit R 510. To jest mój drugi sezon używania tego pieca, nadal jednak mam problemy z ustawieniami.

U mnie problemem jest fakt, że temperatura na piecu jest bardzo niska tzn. 46 - 48 stopni. Piec działa praktycznie cały czas w trybie praca: rozgrzewa się do 48 stopni, następnie włącza się pompa i podaje wodę przez około 1min 10 sek, następnie temperatura spada do 46 stopni i pompa się wyłącza. Po niecałej minucie temperatura wzrasta znów do 48 stopni, pompa się włącza i cykl się powtarza. Piec nie osiąga wyższych temperatur ani nie przechodzi w stan podtrzymania

Piec spala dużo węgla - od 10 grudnia spalił 1 tonę co wydaje mi się o wiele za dużo (nowo budowany dom, pow 190m2 podpiwniczony, ściany z betonu komórkowego + 12cm styropianu, poddasze 20cm wełny)

Najgorsze jest jednak w tym wszystkim to, że pomimo ustawienia na sterowniku pokojowym temperatury 20 stopni, rzeczywista temperatura w domu wynosi zaledwie 13,5 stopnia.

Na razie priorytet CWU wyłączony, piec ogrzewa jedynie wodę w kaloryferach.

Mam ustawione następujące parametry sterownika:

F5 - 15

F7 - 9

F8 - 60

F9 - 10

F10 - 40

F11 - 60

F12 - 10

Czas podawania jest tak krótki, bo w zeszłym roku żarzące kawałki węgla spadały mi w dużych ilościach do popielnika, w serwisie mi polecili, żeby zmniejszyć ilość podawanego węgla.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Mom zdaniem masz kompletnie złe ustawienia. Piec rozgrzewa się za wolno przez za niskie F7 i za długi czas F8, do tego za mała moc wentylatora. No i zasadnicze pytanie to czy masz zainstalowany zawór trójdrogowy lub czterodrogowy ? bo objawy jakie opisałeś wskazują jak gdybyś nie miał. Taki zawór to konieczność ! Jeśli chodzi o ustawienia to polecam wypróbować te, które przedstawiałem wczoraj tj.

F5 - 60

F7 - 25

F8 - 35

F9 - 9

F10 - 7 min

F11 - 60

F12 - 10

Klapka wentylatora uchylona ok. 0,5 cm

Polecam dokonanie takiej próby. Gdyby sie nie udało chętnie spróbuję pomóc dalej.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam

Posiadam KW-EKOCENTR 25kW ze sterownikiem COMPIT R510. Czy brak czopucha moze powodowac wieksze spalanie ? Komin sprawdzalem na górze to jest bardzo ciepły. Instalator mi powiedział ze czopuchów sie nie stosuje do ekogroszku. sam piec w sobie nie ma czopucha. Wydaje mi sie ze duzo ciepła idzie w komin ale nie jestem specjalistą. A w tym watku czytam ze czopuch maja pozakładane do piców na ekogroszek.

pozdrawiam

Lechu

Opublikowano
Witam

Ja mam piec hef 18 kw ze sterownikiem Compit 510. Wedłu moich doświadczeń z ustawieniami mniej węgla zużywa się gdy dochodzi do szybkiego nagrzania, czyli przy dużych obrotach wentylatora i szybkim podawaniu sporej dawki węgla. Najlepszy rezultat otrzymałem przy ustawieniach F5-60, F7-25, F8-35, F9-9, F10-7 min, szczelina na wentylatorze 0,5 cm, czopuch zasłonięty na ok 60 %. Piec po nagrzaniu się do zadanej temp. rozgrzewa sie jeszcze ok. 10 st. więcej i potem dzięki dogrzaniu co 7 min (F10-7 min) długo utrzymuje się w trybie podtrzymanie. Pozostają drobiny niedopalonego węgla ale mimo to przy tych ustawieniach spala najmniej. Proponuję wypróbowanie tych ustawień.

Jeśli chodzi o czasy F7 i F8 to słyszałem, że powinny mieścić się w 1 minucie (w moim przypadku się to sprawdziło), a stosunek dobiera się w zależności od mocy wentylatora (im większa moc tym większe F7) np. F5-20, F7-ok. 17-20, F8-ok.43-40 lub F5-60-70, F7- ok.23-25, F8- ok.37-35. Życzę udanych doświadczeń.

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

Napisz coś więcej o warunkach w jakich pracuje piec i jak wygląda zużycie opału. Ja mam Hef 18 kw Eko-Plus U + sterownik Compit R510. Nowy dom (piec rozpoczął pracę w listopadzie 2008, ale w okresie letnim nie paliłem, ponowny start już tak na poważnie od października 2009). Kondygnacje ogrzewane: piwnica, parter, poddasze na ściance kolankowej 1,1 m. Łącznie 240 m2, w tym dwie łazienki, kuchnia i dwa korytarze z ogrzewaniem podłogowym i grzejniki kompaktowe w ilości 12 szt. oraz CWU na zbiorniku ocieplonym pojemności 140 l. Dom z cegły ceramicznej grubości 30 cm + ocieplenie 10cm. Dach ocieplony wełną 15 cm. Instalacja miedziana, całość (razem z powrotami) zaizolowana, układ zamknięty :o z zaworem trójdrożnym. Temperatura na wyjściu ok. 42 stopnie, w całym domu cieplutko - ok. 21 - 22 stopni.

A teraz konkrety:

moje ustawienia to

F1 - 56

F2 - ---

F3 - 50

F4 - P24

F5 - u25

F7 - 26 sekund

F8 - 41 sekund

F9 - 57 sekund

F10 - 8 minut (przy samym węglu było 9 do 10 minut), przy temperaturze zewnętrznej poniżej -5 stopni czas ten skraca się do 7 - 6 minut, ale też delikatnie zwiększam - do ok 45 stopni temperaturę na wyjściu

F11 - 58 sekund

F12 - 10 sekund

Paliłem do niedawna tylko EKORETem, teraz mieszam pół na pół ze zbożem (ekonomia niestety). W pierwszym przypadku opału starczało na 4 doby (zasobnik 120 kg) w drugim jest to 3 doby i więcej lekkiego popiołu. Mam pytanie; czy to dużo, czy można coś jeszcze lepszego wycisnąć? U mnie ponowne nagrzanie pieca trwa około 4 minuty i daje skok do 60 stopni. Jeden zasobnik opału to cały popielnik popiołu. Natomiast problem miałem z osmoleniem straszny kiedy paliłem na rusztach drewnem. I to naprawdę suchym! Zawalał się piec okrutnie, a z dolnej wyczystki to wybierałem szlam...

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, cieszę się że znalazłem forum dotyczące dokładnie takiego kotła jaki posiadam czyli kw ekocentr 25 kw z regulatorem compit r 510. Zacznę od tego , że palę w piecu juz 2 sezon w ubiegłym roku kocioł pra cował na nastawach fabrycznych, czyli kazdy wie jakie nie będę pisał, ale był taki kłopot że nie przepalał całego opału, tylko przerzucał do popiołu, no i sporo w sumie zużyłem groszku około 1200 kg na miesiąc w domu 22 stopnie dom 150 m nie ocieplony. W tym sezonie zmieniłem nastawy kotła można rzec diametralnie podawanie 18-19 s przerwa od 52do 58 s, siłą nadmuchu około 50%. Znacznie lepiej się przepala tylko w sumie niewiele mniej spala, chyba , ze się może czepiam i musi tak być. Tutaj na forum też są widzę opinie podzielone jeśli idzie o parametry ustawień. Proszę o jakieś sugestię i rady, aha dodam jeszcze że przesłona wentylatora odsłonięta jest na 2,5 cm, a piec po osiągnięciu temperatury zadanej 62 stopnie w ciągu 15 minut, utrzymuje ją tylko przez 6 minut i załącza się od nowa a temperatura spada jeszcze o kolejne 2 stopnie, i tak pracuje następne 15 minut,

Opublikowano
Witam!

Napisz coś więcej o warunkach w jakich pracuje piec i jak wygląda zużycie opału. Ja mam Hef 18 kw Eko-Plus U + sterownik Compit R510. Nowy dom (piec rozpoczął pracę w listopadzie 2008, ale w okresie letnim nie paliłem, ponowny start już tak na poważnie od października 2009). Kondygnacje ogrzewane: piwnica, parter, poddasze na ściance kolankowej 1,1 m. Łącznie 240 m2, w tym dwie łazienki, kuchnia i dwa korytarze z ogrzewaniem podłogowym i grzejniki kompaktowe w ilości 12 szt. oraz CWU na zbiorniku ocieplonym pojemności 140 l. Dom z cegły ceramicznej grubości 30 cm + ocieplenie 10cm. Dach ocieplony wełną 15 cm. Instalacja miedziana, całość (razem z powrotami) zaizolowana, układ zamknięty :huh: z zaworem trójdrożnym. Temperatura na wyjściu ok. 42 stopnie, w całym domu cieplutko - ok. 21 - 22 stopni.

A teraz konkrety:

moje ustawienia to

F1 - 56

F2 - ---

F3 - 50

F4 - P24

F5 - u25

F7 - 26 sekund

F8 - 41 sekund

F9 - 57 sekund

F10 - 8 minut (przy samym węglu było 9 do 10 minut), przy temperaturze zewnętrznej poniżej -5 stopni czas ten skraca się do 7 - 6 minut, ale też delikatnie zwiększam - do ok 45 stopni temperaturę na wyjściu

F11 - 58 sekund

F12 - 10 sekund

Paliłem do niedawna tylko EKORETem, teraz mieszam pół na pół ze zbożem (ekonomia niestety). W pierwszym przypadku opału starczało na 4 doby (zasobnik 120 kg) w drugim jest to 3 doby i więcej lekkiego popiołu. Mam pytanie; czy to dużo, czy można coś jeszcze lepszego wycisnąć? U mnie ponowne nagrzanie pieca trwa około 4 minuty i daje skok do 60 stopni. Jeden zasobnik opału to cały popielnik popiołu. Natomiast problem miałem z osmoleniem straszny kiedy paliłem na rusztach drewnem. I to naprawdę suchym! Zawalał się piec okrutnie, a z dolnej wyczystki to wybierałem szlam...

Pozdrawiam

Ja ogrzewam typowy klocek ("gierek"), lata 60. Piwnica, 2 kondygnacje mieszkalne, strych, na strychu trociny, nie ocieplony. Instalacja starego typu, żeliwne kaloryfery, grube rury. Okna wymienione na plastiki (jeszcze nie wszędzie). W tamtym roku zużyłem 4,5 t ekogroszku (nie wiem skąd był), w tym pół tony czeskiego (masakra), a koszt wyniósł ok. 3300 zł. W tym roku palę PIEKLORZEM (żółte worki po 20 kg) i od 1.10.2009 do dzisiaj zasypałem 2400 kg. Obecnie przy temp -10 do -15 zasyp 100 kg wystarcza mi na 3 doby. Według mnie powinieneś zwiększyć F1, przy temp. 56 szybciej zużyje się piec. Ustaw 60 st. i gdyby było za gorąco przykręć go trochę na zaworze trójdrożnym. Wydaje mi się, że przy tak dobrze ocieplonym domu i nowego typu instalacji możesz jeszcze spróbować pokombinować z ustawieniami i obniżyć zużycie, ale i tak jest to dobry wynik (zwłaszcza, że jak piszesz mieszasz ekogroszek ze zbożem, nie wiedziałem że tak można, z chęcią się dowiem z jakim i w jakim stusunku).

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja ogrzewam typowy klocek ("gierek"), lata 60. Piwnica, 2 kondygnacje mieszkalne, strych, na strychu trociny, nie

Witam!

Dzięki za cenne info. Zmieniłem na 60 i nie wpływa to znacząco na zużycie opału,więc chyba tak zostawię na razie żeby go jeszcze poobserwować. Moją bolączką jest właśnie węgiel, bo u nas nie ma szans dorwać PIEKLORZA - najbliższy dealer jest we Wrocławiu i nie opłaca im się dowieźć ponad 150 kilometrów w jedną stronę. Gdyby ktoś z okolic ZGORZELCA miał jakieś info na temat sprzedawców z pieklorzem w tym terenie, to proszę kontakt. Natomiast ten szajs co tu sprzedają wcale nie jest za rewelacyjny, ale wyboru nie ma i skąd człowiek ma wiedzieć czy to co kupuje, to to co jest napisane na tabliczce w biurze?

A co do tematu zboża to gorąco polecam! Lepiej się spisuje niż dodawanie peletu. Na początku miałem od kolegi owies i to jest najlepszy dodatek do węgla, bo ma dużą kaloryczność, malutką wilgotność i kosztuje średnio 200-250 zł za tonę. Obecnie mam mieszankę zbożową owies + pszenżyto, wilgotność 12% i też jest OK (ale owies szybciej dawał temperaturę). Nie da rady samym zbożem (przynajmniej w zimie - w lecie sprawdzę na CWU) palić, bo nie utrzymuje żaru na retorcie i gaśnie za szybko, natomiast optymalnie wychodzi pół na pół z węglem, wtedy nie ma problemu. Jeszcze jest fajnie, jak masz suchą piwnicę i możliwość trzymania zboża w workach, to wtedy nie ma problemu z utrzymaniem porządku i opał jest suchy. Wiem że palenie zbożem niektórym wydać się może nieetyczne, ale przy cenie 800zł za tonę węgla gdzieś mam etykę, a wszyscy są zadowoleni - rolnik, że sprzedał, ja że tanio kupiłem i mam cieplutko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Ja kupowałem Pieklorza w Firmie Resover (mają swoją stronę internetową, wpisz w wyszukiwarkę Resover sp. zoo). Dowożą węgiel prawie w każdy zakątek Polski (dowóz - 50 zł za tonę), na paletach (trzeba mieć paletę na wymianę lub płaci się 30 zł za paletę). Chciałbym jeszcze zapytać czy przy paleniu mieszanką z owsem nie ma obawy przed zapłonem paliwa w podajniku (mam piec retortowy).

Pozdrawiam ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Drodzy koledzy Proszę o POMOC.

Sąsiad zakupił piec na ekogroszek z sterownikiem COMPIT R510 i problem polega natym iż piec pracuje w zakresie temperatur 53-57st a w domu jest stanowczo za ciepło od 22 do 25st.

Piec posiada podłączone CWU lecz tradycyjnie wpięte w zasilanie grzejników, dodatkowo jest sterownik pokojowy który i tak nie ma czym sterować bo pompa chodzi 24h/dobę a temperatura jest za duża w pomieszczeniach.

Czytając instrukcję chcieliśmy włączyć sterowanie pompą CO przez sterownik lecz obawa o zbyt długie wyłączenie ów pompy może spowodować zbyt długi okres spadku temperatury do czasu załączenia pieca i w efekcie wygaśnięcie.

Trochę lakonicznie wyjaśniam lecz nie znam się, dopiero zaczynam przygodę z takimi piecami a pomagam czysto koleżeńsko. Dodam iż piec ma 15kW i jest stanowczo za duży do pomieszczeń około 120-140m2, w/g opinii "fachowców".

Czy istnieje jakiś sposób na ustawienie tego pieca aby pracował cały czas na minimum własnej temperatury, przy mieszalniku 3-drożnym ustawionym obecnie na połowę aby po wyłączeniu pompki nie spowodowało to wygaśnięcia.

Piec obecnie chodzi na ustawieniach producenta i dziś postaram się spisać jego nastawy w celu poprawy mojej wypowiedzi.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam,Mam pytanie,czy w trybie pracy LATO(COMPIT R 510)można trzymać piec w stanie żarzenia a tylko wieczorem nastawiac podgrznie wody w kotle?To w trybie praca czy ręcznym?Bardzo proszę o konkret bez zbyt mądrych nazw-bom kobieta:)?