Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybieraj taki kocioł który najbardziej tobie odpowiada. Granpal to dobra konstrukcja ale drewnem w nim nie popalisz. Jeśli masz dostęp do drewna to warto myśleć o kotle w którym da się spalać drewno. Jeśli zaś szukasz kotła tylko na owies (no i pelet oczywiście) to Granpal na pewno jest odpowiednim kotłem.

Opublikowano

Sonda lambda z odpowiednim sterownikiem reguluje skład spalin tak aby spalanie było optymalne - sterownik wtedy steruje podając powietrze i paliwo wg wskazań sondy - nie wiem jak to w praktyce działa, trzeba by kogoś podpytać.

Opublikowano

Czytalem duzo o kotlach RBR EKOUNIWERSAL ale do owsa to nie za bardzo a ja wlasnie aby owies, moze z jakas domieszka pelletu ale watpie. Majac wlasne drzewo i zrabke szukam czegos z jakims rusztem awaryjnym.

Granpal jest fajny i ma dobre oceny jako piec do owsa. Narazie kwestia jest jeszcze otwarta pomiedzy

1. granpal 15kw

2. sas agro eco 17kw

3. kostrzewa pellets 100 16kw

4 jest jeszcze per eco ksp duo 15kw ale tu juz tak na marginesie.

Najlepszy bylby pewnie granpal ale wtedy jest konieczne palenie albo pellet albo owies.

A nie wiadomo jak to bedzie z cenami.

Fakt ze mam swoje pole 3h ale jeden rok moz ebyc urodzaj a drugi gorszy.

Znowu w kostrzewie podobno w palniu platinum bio sam owies sie nie najlepiej spala ale juz bardzo suchy pali sie OK., chyba ze 50/50 pellet.

Opublikowano

Mając własne drewno i zrębkę polecam ci zamówić u naszego kolegi Przemka piec DS do spalania drewna z dodatkową komorą wyłożoną szamotem na palnik dedykowany specjalnie na owies. Ja mam platinum bio kostrzewy ale bez przeróbek nie palił samymego owsa. Moge zasiewać tylko 1 hektar dlatego mieszam z drobna zrębką i pelletem. Wystarcza mi 1 tona peletu. Zobacz jak ten palnik działa po przeróbkach

• 7 lat później...
Opublikowano

@bzyker

Widzę, że pojawiasz się na forum, wybrałeś tamtym czasy jakiś piec do spalania owsa ?