Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kominek Z Plaszczem Wodnym + Powietrzna Pompa Ciepla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale dla tego przepływu i różnicy temp 20C , moc będzie wynosiła ok 16,7kW,

Tu ważną sprawą jest osiągnięcie tych 80C na wlocie do wężownicy.

Im wyższa temp zbiornika tym odbierana od wężownicy moc będzie mniejsza , ale jednocześnie ciepło ze zbiornika będzie oddawane na cele grzewcze więc trzeba tak grzać aby osiągnąć punkt stabilizacji temp w zbiorniku lub dążyć do jej wzrostu.

Nie wiem jak ty masz policzoną podłogówkę , u mnie na 120m2 potrzeba 7,2kW.

Opublikowano

Ale sprawa sie ma troche inaczej, gdyz wezownica ma wlasnie odbierac cieplo z zasobnika na podlogowke. Temp w zasobniku max 50, podlogowki max 35. A wszystko jeszcze sprzegniete z CWU, ktora bedzie tez odbierac troche ciepla? Bedzie to grzalo czy raczej lipa?

post-47266-0-88776700-1359567018_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wiem jak ty masz policzoną podłogówkę , u mnie na 120m2 potrzeba 7,2kW.

Nie przesadzaj.

To ma być wiosną i jesienią.

Na te 100 m2 to wystarczy wtedy nawet 3 kW, nie więcej.

Ale nie ma się co cieszyć.

Bo z kolei ta wężownica to może jakimś cudem osiągnie tę wartość przy parametrach dla tej pompy opłacalnych.

Choć to jest niewiadoma i po prostu trzeba sprawdzić.

To urządzenie nie jest przeznaczone do takiego wykorzystania i zupełnie do tego niedostosowane.

Ja bym jednak spróbował, na jesień i wiosnę powinno wystarczyć.

Opublikowano

Jeżeli kominek ma 14kW to do wody przekaże max 10kW , 4-5 kW oddaje przez szybę i o tym pisze przeważnie instrukcji. Moc jaką podają producenci to moc jaką dany kominek osiągnął na stanowisku badawczym, gdzie kominek był nowy jeszcze nie zarośnięty sadzą i spalane było w nim suche drewno o odpowiedniej wilgotności a w kominie był odpowiedni ciąg jaki przewiduje producent do danego wkładu i tych parametrów już nie osiągnie się w domu. Dodatkowo producenci podają sprawność kominków ok 70-80% tej sprawności również w warunkach domowych raczej nie osiągniemy. Daną moc kominek również osiąga przy maksymalnym dopływie powietrza po prostu w kominku musi się ostro palić co wiąże się z tym że spaliny będą miały min 250*C a drewno będzie znikało z niego w mgnieniu oka. Widzę że tu wszyscy chcecie podłączyć do kominka bufor do tak małego wkładu bufor to pomyłka, i radzę koledze się dobrze się zastanowić nad tym rozwiązaniem i popytać ludzi co mają kominek i bufor jak im się to sprawdza bo ja swój bufor zdemontowałem mimo że kominek mam 24kw i dom 100m2. Po prostu mimo ostrego palenia naładowanie bufora trwało bardzo długo i przy tej okazji spałem ogromne ilości drewna które musiałem podkładać do kominka co max godzinę. Jednym załadunkiem drewna na pewno bufora nie zagrzejesz.

Opublikowano

Nie przesadzaj.

To ma być wiosną i jesienią.

Na te 100 m2 to wystarczy wtedy nawet 3 kW, nie więcej.

Ale nie ma się co cieszyć.

Bo z kolei ta wężownica to może jakimś cudem osiągnie tę wartość przy parametrach dla tej pompy opłacalnych.

Choć to jest niewiadoma i po prostu trzeba sprawdzić.

To urządzenie nie jest przeznaczone do takiego wykorzystania i zupełnie do tego niedostosowane.

Ja bym jednak spróbował, na jesień i wiosnę powinno wystarczyć.

Co do mocy potrzebnej do ogrzania to masz rację, ja podałem moc z projektu, obecnie ta instalacja pobiera ok 6,2kW na dwa poziomy, czyli na podłogówkę 120m potrzeba ok 3,0kW.

Mnie interesuje coś innego jak ta wężownica przekaże taką moc do bufora - wiem z własnego doświadczenia - bufor 800l + wężownica 2m2 podpięta do kotła Vespa 20kW , w którym palę drewnem że ta instalacja

niezbyt chce oddawać ciepło przez tą wężownicę do bufora - albo bez odbioru ciepła bufor się prawie gotuje albo przy odbiorze ciepła z buforu wężownica ledwie nadąża aby dostarczyć ciepło do bufora.

Już zdecydowałem się na wymianę tego kotła na jakiegoś "Przemka" ;) do układu zamkniętego.

Pozdrawiam