Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , instalacja w miarę świeża uruchomiona w pażdzierniku tego roku. Pompa CO zaczeła głośno chodzić tak jakby coś w środku poleciało jakieś plastik. Próbowałem odpowietrzyć pompę oraz wyczyściłem filtr przed pompą i rezultat ten sam. Czy pompa nadaje się do wymiany. Czy ona ma prawidłową pracę i czekać aż ją całkiem szlak trafi ? Pozdrawiam

Opublikowano

Można spróbować rozkręcić pompę i zobaczyć czy wirnik jest cały i czy nie brakuje mu łopatki - to typowy objaw pracy z uszkodzonym wirnikiem.

Jeżeli wirnik uszkodzony to pompa do serwisu lub kup nową.

Pozdr.

Opublikowano

Cześć. Podczepię się, bo też o pompie chciałem...

Moja pompa do podłogówki (VILO, pierwszy sezon) zaczęła na 1 i 2 biegu pracowac pulsacyjnie (na słuch biorąc). Pracuje sekundę, odpoczywa sekundę. Najpierw tak było na 1 biegu, potem na drugim. Teraz tylko 3 pracuje stabilnie. jak myśłicie - do wymiany?

pozdrawiam

Darek

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Pompa WILO SMART nie posiada funkcji Auto Adapt, w przypadku instalacji podłogowej niespecjalnie przydatna funkcja. Nie do końca rozumiem pracę pulsacyjną pompy i jej naprzemienne załączanie i wyłączanie. Pompy WILO Smart są to częściowe już automatyczne pompy. Czy po nastawienie pompy na pracę na 3 biegu nie było już kłopotów z załączaniem i wyłączaniem się pompy?

Opublikowano

Dokładnie tak. Pompa pracuje u mnie tylko na 3 biegu, bo tylko na nim jej praca nie jest pulsacyjna.

Ta pompa ma parametry 25/6

W kotlowni mam jeszcze dwie takie pompy (25/4) i te pracują na każdym biegu w sposób ciągły.

• 2 lata później...
Opublikowano

Podbijam temat. Mam pompę CO - Wilo Smart 25/6, pracującą czwarty sezon grzewczy (od października do maja). Przez pierwsze dwa lata chodziła normalnie na wszystkich trzech biegach. W tamtym roku zaczęła pracować nierówno na pierwszym biegu. W tym roku zdarza jej się też na drugim. Przez nierówną pracę rozumiem podawanie cieczy grzewczej (u mnie mieszanka glikolu i wody) falami, co 1-2 sekundy. Można to zjawisko porównać do przypływu i odpływu fal do morskiego brzegu. Czy ktoś z Was, specjalistów ma pomysł dlaczego tak sie dzieje i gdzie szukać rozwiązania? Pozdrawiam

Opublikowano

moze wystarczy wymienic kondensator koszt kilka groszy

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powodem są szumy przepływowe. odpowiedź rozwinięta tutaj

Instrukcja serwisowa Wilo

Pompa powoduje szumy
– Przy szumach kawitacyjnych spowodowanych niedostatecznym cinieniem na dopływie zwikszy to cinienie w dopuszczalnym zakresie.
– Sprawdzi nastawienie zakresu regulacji i w razie potrzeby przełczyć na niszy.

"Jeżli ogrzewane pomieszczenia nie są dostatecznie ogrzane, to wybrany kanał regulacji może by za niski. Potrzebne jest wtedy przełczenie na wyszy kanał regulacji. W przeciwnym przypadku, jeeli nastawiono za wysoki zakres rónicy ciśnień, w rurocigach, a w szczególnoci w dławicych zaworach termostatycznych mogą powsta szumy przepływowe. Mona je wyeliminowa przez nastawienie na niszy kanał regulacji. Przełczanie realizuje si za pomoc prze- łcznika wyboru w skrzynce zaciskowej. Po przełczeniu na inny zakres regulacji instalacja grzewcza wymaga czasu dla osignicia stabilnej regulacji."