link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 #1 Opublikowano 18 Listopada 2012 witam, wiem, że tego typu wątków jest tutaj kilka, ale czytam wszystko. Decyzja dotyczaca wyboru pieca to przecież najważniesza sprawa. Szczerze mówiąc od 6 lat męczę się z kotłem na drewo - zgazujący w układzie otwartym, moc 22 KW. W międzyczasie udało mi sięocieplić dom styropianem 12 cm, okna - pcv. Po tych termomodernizacjach, piec bez automatyki nie daje rady: trudno jest palić efektywnie szczególnie w okresach wczesnojesiennych i poźnozimowych (albo za gorąco, albo za zimno).Kolejny problem to obsługa mojego pieca.W tzw. sezonie praktycznie powinienem zamieszkać w kotłowni - bardzo często trzeba dokładać i czyścić ten piec. Po analizie jestem zdecydowany na zakup kotła droższego, za to z dobrym dostępem - czyszczenie oraz w miarę bezawaryjnego, który będzie miał dosyć duży zakres regulacji temperatur. Podam jeszcze kilka paramentrów mojego domu:- do ogrzania ok. 150 m2- ocieplenie: styropian 12 cm- mur ceglany tzw. pruski- poddasze nieużytkowane, nieocieplone od strony dachu- stolarka okienna - pcv- komin wys. 8 metrów z wkładką na drewno: srednica 180 mmMam zasobnik na ciepłą wodę Buderus z wężownicą 150 litrów. Nowy kocioł musi mieć podajnik z lewej strony - tak mam umiejscowiony komin.Napiszę tak: nie jestem nowicjueszm - wiem co to czyszczenie, wymiatanie sadzy, przetykanie zatkanego komina. Mam tego naprawdę dosyć...Chciałbym chociaż trochę to zmienić. Gaz lub olej nie wchodzi w grę z powodu ceny paliwa. Jednocześnie cena ekogroszku też jest wysoka, ale myślę, że ciągle konkurencyjna. Dla mnie tak samo ważne jak piec, ważny jest dobry komin i pzrede wszystkim jakość paliwa.Po analizie kilku wątków z tego forum zainteresowały mnie kotły firm:Cichowicz, Dziubarczyk. Widzę, że preferujecie kotły tylnopłaszczowe. Poradźcie. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #2 Opublikowano 18 Listopada 2012 poczytaj o : Ogniwo eko + RBR Ekouniwersal Skam-Premium zainwestuj w izolacę poddasza- jeśli jest nieużytkowe możesz wełnę rozwinąć na podłodze - szybko łatwo i tanio. nie będziesz musiał grzać całej jego kubarury tylko zatrzymasz ciepło piętro niżej a i straty przez górę będą niższe. moc kotła przy tej powierzchni i izolacji 12KWmaksymalnie Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 18 Listopada 2012 W tym roku nie dam rady ocieplić poddasza. Muszę przyznać, że latem jest w tego powodu za cieplo w domu - dach się nagrzewa i temperatura n apiętrze rośnie. Wata ten problem rozwiąże. Mam jednak wątpliwości co do mocy podanych przez Ciebie pieców. Z mojego doświadczenia - paliłem co prawda w nieocieplonym budynku - lepiej mieć kocioł większej mocy. Czy takie stereotyp ma uzasadnienie? Szczególnie w kontekscie ogrzewania w sezonie równolegle ciepłej wody. Moją uwagę zwrócił Cichowicz i Dziubarczyk - w rozmowie ze znajomym dowiedziałem się, że to kotły z najwyższej półki. Ogniwo eko + wygląda interesująco - tylko moc...A jak wygląda cenowo? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #4 Opublikowano 18 Listopada 2012 kocioł wyższej mocy będzie pracował w niższych zakresach- czyli z mniejszą sprawnością. spali więcej opału bo będzie go spalał nie w pełni. kotły które podałem mają palniki z zapasem mocy i dadzą radę nawet bez ocieplonego poddasza a w przyszłym roku to nadrobisz co to znaczy z najwyższej półki?? że stoją wysoko lub są drogie? czy że mają dosonały wymnienik łatwy w czyszczeniu wysoką sprawność w dużym zakresie mocy, łatwość prowadzenia nawet dla niewprawnego użytkownika, wymagaja niewiele czasu na obsługę??? zajrzyj sobie na strony http://www.kotly24.com/ http://karoka.eu/ http://minertu.eu/ porównaj sobie konstrukcje z tymi przez Ciebie proponowanymi, zastosowae palniki oraz sterowniki. potem sam zdecyduj. a na koniec tak zgryźliwie trochę ale to doskonale obrazuje problem. kup sobie 6 numerów za duże buty i spróbuj chodzić kilka sezonow w nich Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Listopada 2012 dziękuję za odpowiedzi: dla mnie z wysokiej półki oznacza łatwosc czyszczenia - to jest podstawa. Nie wiem czy to jest możliwe, żeby taki kocioł czyścić z sadzy max 1 raz w miesiącu w środku, natomiast wybierać popiół raz w tyg. to szczyt marzeń. Zdaje sobie sprawę, że tylko opinie użytkowników mają dl amnie znaczenie, chociaż widzę, że czasami wypowiadają siesami producenci zachwalając swoj wyrób. Cudów nie ma, i pewne czynności w kotłowni muszą zostać zrobione, sęk w tym żeby nie robić tego codziennie i nawet przy większym czyszczeniu nie wygaszać kotła i nie wychładzać domu np. na cały dzień - szczeglnie podczas mrozów. Widzę, że w sprawie jakości ekogroszku też siębardzo popsuło. Wszyscy zachwalają rózne gatunki, a wiadomo, że mając wymagania trzeba kupić droższy i sprawdzony - może tutaj ma znaczenie stwierdzenie: "markowy" (Piekorz, itp). Teraz proszęo pomoc w sprawie palnika: intuicyjnie skłania, się do rynnowego, ale może pomożesz mi i wytłumaczysz jaka jest róznica pomiędzy retortowym. Dzięki za pomoc Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #6 Opublikowano 18 Listopada 2012 są tu wątki o paleniu w kotle z rynną - poczytaj oceń czy chcesz przez to przechodzić. w tych kotłach co podałem są palniki w których możesz palić eko, miałem, mieszankami z owsem czy peletem. kocioł czyszczę raz w tygodniu jak zasypuję, wybieram popiół i czyszczę komorę spalania- mam wymiennik pionowy który czyszczę raz w miesiącu albo raz na 2 miesiące. do żadnej z czynności kotła nie gaszę, jak czyszczę wymiennik i muszę odkręcić wyczystki wyłączam tylko sterownik na pół godziny bo tyle dokładne wyczyszczenie i wybranie zawartości mi zajmuje. i nie mam kotła z wyższej półki tylko z castoramy więc trudno tu mówić o jakiejkolwiek półce. jak dobierzesz kocioł odpowiedniej mocy, będzie pracował z odpowiednią mocą i prawidłowo dopalał części stałe i lotne to i wymiennik się nie będzie brudził bardzo, co oznacza rzadsze czyszczenie. przy półkach poziomych koledzy czyszczą częściej ale trwa to 5 minut więc obsługa nie zajmuje więcej niż piwo lub papieros(jak ktoś lubi) o węglach też jest mnóstwo informacji - kupuj zawsze najpierw próbę-worek lub dwa syp spalaj a potem do składu i każ sobie z tej samej pryzmy przywozić- oczywiście jeśli dobry. papier wszystko przyjmie i jak klient chce pieklorza to usłyszy że to pieklorz, jak chce bobrka to bobrka dostanie, chyba że masz pewne źródło i możesz w ciemno brać Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #7 Opublikowano 18 Listopada 2012 i jeszcze kwestia "za dużych butów". Mogę się troche wypowiedzieć na temat mocy silnika w samochodzie. Dlatego wole piec z nieco większą mocą. Jeżdzę 130 konnym dieslem i w miarępotrzeb spałam albo bardzo dużo, albo umiarkowanie. Spalanie zwiazane jest z dynamiką jazdy. Jednak osiągi mojego auta mają sie njijka do 90 konnych motorków. W sprawie spalania? Nie sądzę, aby średnie spalanie moje istotnie różniło ię od 90 konnych silników - może nawet spalam średnio mniej paliwa. Ma tutja znaczenie technika jazdy, sprawność silnika itp. Może w piecach to również kwestia ustawien,dostarczenia powietrza, dobrego komina, dobrego węgla. Tak na marginesie : jeżdze tylko na vervie to ma ogromne znaczeni, tak samo jak w przypadku węgla. Stare powiedzenie: Chytry 2 razy traci... Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #8 Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) PS ale dlatego pytam zorientowanych w temacie. Niwe znam saięna twego typu piwexcaxch, sdlatego pytam znawqxcówq - niwe zwe wqsazysatkim jwesat tak, jak z saamoxzchosadami. Edytowane 19 Listopada 2012 przez marcin Nie edytowałem, ale proszę o kontrolę tego co się napisze. To jest kompletnie nieczytelne. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #9 Opublikowano 18 Listopada 2012 i jeszcze kwestia "za dużych butów". Mogę się troche wypowiedzieć na temat mocy silnika w samochodzie. Dlatego wole piec z nieco większą mocą. Jeżdzę 130 konnym dieslem i w miarępotrzeb spałam albo bardzo dużo, albo umiarkowanie. Spalanie zwiazane jest z dynamiką jazdy. Jednak osiągi mojego auta mają sie njijka do 90 konnych motorków. W sprawie spalania? Nie sądzę, aby średnie spalanie moje istotnie różniło ię od 90 konnych silników - może nawet spalam średnio mniej paliwa. Ma tutja znaczenie technika jazdy, sprawność silnika itp. Może w piecach to również kwestia ustawien,dostarczenia powietrza, dobrego komina, dobrego węgla. Tak na marginesie : jeżdze tylko na vervie to ma ogromne znaczeni, tak samo jak w przypadku węgla. Stare powiedzenie: Chytry 2 razy traci... ale w twoim dieslu masz komputer który w trybie ciągłym steruje składem i ilością mieszanki paliwa. kocioł tak nie ma, żaden nawet ten z automatycznym sterownikiem reaguje z opóźnieniem. w silniku samochodowym spalanie jest całkowite, tutaj nie i w zależnosci od ustawień i mocy potrafi spaść nawet do poziomu 40% . czyli spalając tonę paliwa tylko 400kg ogrzewa dom a reszta idzie na marne. jak chcesz zby dużej mocy to wstaw diesla do kotłowni. przeczytaj ten poradnik sobie a potem zdecydujesz jakiej mocy kupisz kocioł. http://zawijan.wordpress.com/ jest to też trochę marketingowo pisane ale myślę że potrafisz oddzielić ziarno od plew Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #10 Opublikowano 18 Listopada 2012 dzięki za porady. Ja też wolę coś czyścić częściej, ale sprawnie tzn w miarę szybko z dobrym dostępem. Nie wierzę w bezobsługowe kotły - przecież sadza osadza się w każdym i obniża sprawność. Ja w piecu na drewno nauczyclem siętego, że trzeba to robić systematycznie. Diesla nie wstawię do kotłowni, chodziło mi o zasadę, na marginesie papier to papier wszystko przyjmie: jak mówi mój znajomy statystyk wyprowadzając psa na spacer mamy statystycznie po 3 nogi:) Przyjmuję Twoją argumentację, bo znasz się na sprawie - ja póki co jestem palaczem, któremu doskwiera mieszkanie w kotłowni, a ciepło w domu muszę mieć powyżej przeciętnej - mam male dziecko w temp. 18 st nie da siego przewijac...Jeżeli chodzi o węgiel, znajomy który ma Dziubarczyka kupuje wagon bezpośrednio w kopalni i potem zespołowo biorą sobie na tiry - wychodzi drożej, i jest pewna opinia, bo co dostaniesz to siędopiero w praniu okaże. Widzialem tego videobloga - jak dla mnie za bardzo marketingowo, dlatego pzrerwałem po początku, ale może za Twoja namową wróce. Jeszcze pytanie dot. komina. Jak wg Ciebie jest z wkładką - mam tylko takądo drewna, wczesniej miałem kwasową ( do pieca na olej opałowy), moim zdaniem teraz zupełnie nie do wykorzystania ( za mala srednica). Mam obawy, czy ta wkladka ktorąmam teraz szersza do drewna jest przy eko groszku zasadna. Jak dasz radę odpisz na moje wątpliwości. Zmiane w kotłowni planujęna maj 2013 - dlatego chce sensownie pzreanalizować wszystko. Dzięki za pomoc Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #11 Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) na wkładach się nie znam- mój komin ma wysokość 6,5 metra i "dziurkę" 14x28cm chyba, z cegły pełnej bez wkładów. jeśli Twój wytrzymał drewno czyli temperatura spalin i wilgotność to węgiel też powinien ale mogę się mylić dlatego nie bierz mojej argumentacji jako wiążącej. jeśli bawiłeś się w drewnie to kupjąc któryś z kotłów jaki pisałem zapomnisz że masz kotłownię. RBR i Ogniwo mają sterowanie przez internet więc nie będziesz musiał zaglądać do kotłowni by wiedzieć co się z kotłem dzieje ile opału zostało w zasobniku, jakie masz temperatury CO, CWUi jak chodzą pompy tu masz podgląd na pierwszy z brzegu sterownik- każdy użytownik ma dostęp(ty możesz podejrzeć i sprawdzić np wykresy) i może zmieniać parametry albo przez sieć albo manualnie z poziomu sterownika. https://esterownik.pl/remote/1237 Edytowane 18 Listopada 2012 przez TIMON120777 Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #12 Opublikowano 18 Listopada 2012 chodzi o to, że mam wkład do drewna - średnica chyba 120 lub 150 musze sprawdzić i obawiam się, że to za mała średnica. Tylko przy drewnie osadza siezdecydowanie wiecej nagaru we wkładzie - to zalezy od wilgotności drewna. Komin ma 8 metrow muszę go czyscic 2 -3 razy w sezonie. Ten sterownik - bardzo ciekawa sprawa Bruli chyba, troche czytałem, dla mnie ciągle najważniejsza kwestia to kocioł. Spotkałem się z określeniem tylnopłaszczowy - ponoc lepszy co o tym sadzisz? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #13 Opublikowano 18 Listopada 2012 to masz z tych podanych RBR i ogniwo- wymiennik za komorą spalania- ale inaczej czyszczony- ja mam coś takiego i osobiście już wiem że kolejny będzie miał półki poziome ponad paleniskiem- łatwiej czyścić(wszystko robisz z przodu) i mniej miejsca zajmuje- jest wyższy ale płytszy Cytuj
link123 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor #14 Opublikowano 18 Listopada 2012 no własnie, ja też chciałbym, żeby wszystko czyścić z przodu. Mam dosyćnurkowania do wyczystek za kotłem, gdzie nie ma dostępu. A który z tych kotłów ma półki poziome? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 18 Listopada 2012 #15 Opublikowano 18 Listopada 2012 skam-premium ma poziome ale ogniwo też się czyści od przodu- tam kanały pionowe nie są do samego dołu - jest szczelina - przy czyszczeniu z góry zrzuca się wszystko "na podłogę" a potem wysuwa szufladę na popiół i przez otwór za nią wygarnia wszystko przez przednie dolne drzwiczki. w RBR jest jakaś suwnica z kolei której się używa do czyszczenia kanału pionowego - musisz doczytać bo nie pamiętam wszystkiego dokładnie Cytuj
link123 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor #16 Opublikowano 19 Listopada 2012 dziękuje za pomoc. Muszę sięwnikliwie wczytać w opisy techniczne i za jakiś czas będę Was pytał o konkrety. Najlepiej uzyskać odpowiedź od praktyków. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 19 Listopada 2012 #17 Opublikowano 19 Listopada 2012 karo235 jaką powierzchnię tym ogrzewasz i jaka konstrukcja domku jest(izolacja, zapotrzebowanie na ciepło, ) ile opału spalasz przy jakich temperaturach w domu i na zewnątrz??? Cytuj
link123 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor #18 Opublikowano 19 Listopada 2012 witajcie, a więc powolutku wgryzam sięw temat. Na pierwszy ogień poszedł RBR Ekouniwersal 17 kw. Instrukcja napisana w sposób dosyć przejrzysty, brakuje mi jednak informacji dotyczących wyboru palnika i konfiguracji ze sterownikiem. eCoal.pl Jest bardzo interesujący, jednak... nie wiem, czy rzeczywiście mozliwość ingerencji przez interent to zaleta, czy jedynie gadżet i slogan reklamowy. Czy ktoś z WasPanowie może mi napisać jak sprawuje się Konfiguracja pieca ww. : palnik BRUCER + sterownik eCoal? Wydaje mi sie,ze konfiguracje kotła palnika i sterownika nie mogą być przypadkowe, może się mylę....Liczę na praktyczne spostrzeżenia. Cytuj
jaceksw47 Opublikowano 19 Listopada 2012 #19 Opublikowano 19 Listopada 2012 Witaj proponuje zerknąć na GALMETY ale o takiej nazwie ,,eko gt kwp2 16m" -moc podałem przykładową taką akurat mam,jest w nich dobra komora spalania, ruszt dwa poziomy, półki poziome czyszczone z przodu,próbowałem w nim palić miałem,ekogroszkiem,brunatnym,mieszankami,radzi sobie nie żle,dla mnie dużą zaletą jest obrotowa retorta,Timon pisze że następny kocioł wybrałby z poziomymi półkami ja przesiadając się z pionowych na poziome (oczywiście dwa różne kotły)widzę że poziome brudzą się szybciej ale nie jest to dokuczliwe bo czyszczenie jest łatwiejsze. Cytuj
link123 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor #20 Opublikowano 19 Listopada 2012 witaj, a jak często czyścisz poziome półki? Czy poza tym czyszczeniem i wybieraniem popiołu masz jakieś okresowe większe czyszczenia? Cytuj
link123 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor #21 Opublikowano 19 Listopada 2012 i jeszcze czy mółbyś wskazać w necie jakąś szczegółową instrukcję z rysunkami tego kotła - na stronie producenta niestety jest tylko opis. Cytuj
jaceksw47 Opublikowano 20 Listopada 2012 #22 Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Jest DTR na stronie producenta ,czyszczę raz na tydzień lub dwa,ale dwa tygodnie to już ostateczność,czyszczenie półek i popielnika to wszystko co robię ,a przecieram kociołek po wierzchu z kurzu oraz kotłownię(z delikatnego kurzu bo kotłownie mam mocno użytkową i musi być czysta) Ps. Faktycznie niema przekroju kotła bo mają stronę w przebudowie i przepraszają Edytowane 20 Listopada 2012 przez jaceksw47 Cytuj
link123 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor #23 Opublikowano 20 Listopada 2012 znalazłem prosty rysunek na stronie jednego sklepu. rzeczywiście pólki w tym piecu wyglądają logicznie ma dobry dostęp, przynajmniej to wynika z rysunku. jeżeli możesz, to napisz mi jakie masz spalanie ekogroszku w tym piecu tzn ile i jaką powierzchnie ogrzewasz. Ile sezonów palisz juz w tym piecu? Jeszcze jedno pytanie: czopuch jest kwadratowy? I jeszcze moje pytanie dotyczące sterownika w tym piecu czy dołączony sterownik ma duży zakres regulacji pytam dlatego, ponieważ mam dom ocieplony i boję się walki z za wysoką lub zbyt niską temperaturą. Masz zawór 4 drogowy? Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 20 Listopada 2012 #24 Opublikowano 20 Listopada 2012 Timon pisze że następny kocioł wybrałby z poziomymi półkami ja przesiadając się z pionowych na poziome (oczywiście dwa różne kotły)widzę że poziome brudzą się szybciej ale nie jest to dokuczliwe bo czyszczenie jest łatwiejsze. właśnie dlatego że łatwiej je czyścić- i tak czyszczę komorę spalania przy każdym zasypie wiec w przypadku kotła z półkami poziomymi będzie to jedyna czynność czyszcząca, odpadnie odkręcanie wyczystek i skakanie wokół kotła. link123 poczytaj wątek o RBR: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181350-Rbr-Ekouniwersal Cytuj
link123 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor #25 Opublikowano 20 Listopada 2012 Dziękuje Timon za linka w sprawie konfiguracji RBR+eCoal.pl. Widzę, że jest to dosyć egzotyczna konfiguracja. Analizowałem budowę Galmet i jego półek, czekam na informacje od jaceksw47 piec naprawdę wygląda logicznie, słaby punkt to wg mnie czopuch i regulator otwarcia komina. Wiele zalezy od informacji jaceksw47. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.