bobek310 Opublikowano 26 Października 2012 #76 Opublikowano 26 Października 2012 Ja mam w tej chwili (na zewnątrz jest +2oC) kocioł nastawiony na 46oC. W mieszkaniu mam ok 22-24oC. Kocioł miałowy 12 kW (kotłownia w piwnicy, mieszkanie na 2 piętrze) mieszkanie 80 m2 + bojler 140 l. Cytuj
janklos12 Opublikowano 26 Października 2012 #77 Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) sorry ale nie wiem już ktory to twój kociołek Edytowane 26 Października 2012 przez janklos12 Cytuj
Rynex Opublikowano 26 Października 2012 Autor #78 Opublikowano 26 Października 2012 Tak taki sam tylko zamiast MI pisze mi NWT ;D;D ///do jutra z góry dziękuję wszystkim jest nawet ciepło w domu jutro zapale od góry zobaczę jak to będzie śmigało i jutro dojdziemy czemu mi ta dmuchawa chodzi cały czas ok ? DOBRANOC WSZYSTKIM I DZIĘKUJĘ ZA POMOC ! Cytuj
bobek310 Opublikowano 26 Października 2012 #79 Opublikowano 26 Października 2012 Również życzę miłej nocy i sporo ciepełka.(Na marginesie - Moim zdaniem w jednym i drugim można palić od góry.) Pozdrawiam. Cytuj
janklos12 Opublikowano 26 Października 2012 #80 Opublikowano 26 Października 2012 tak można tylko w tym drugim/nwt/ napewno nie miałem pozdr. arek Cytuj
automatyk Opublikowano 27 Października 2012 #81 Opublikowano 27 Października 2012 Ja proponuje w tej chwili ( jest weekend) zostawić do rana uchylone drzwiczki i jakos się przemeczyć. Jak się wypali opał załadować mokry miał itd. - tak jak radziłem wcześniej. Z tego, co czytałem w opisie tego kotła - to włśnie jest to typowy miałowiec, a dopiero jako paliwo zastępcze producent wskazuje węgoel lub drewno. Mokry miał jakbyś był moim sasiadem do byś dostał ta sipą od miału przez łeb zeby ci głupie pomysły wyszły z głowy .... Cytuj
bobek310 Opublikowano 27 Października 2012 #82 Opublikowano 27 Października 2012 Ha, ha, ha. Dobre. Pale od 5 lat mokrym miałem i poza rozpalaniem z komina leci tylko delikatny dymek - momentami niewidoczny - bo jak rozumiem o dymienie Ci chodzi. Cytuj
spidoman Opublikowano 27 Października 2012 #83 Opublikowano 27 Października 2012 Tak taki sam tylko zamiast MI pisze mi NWT ;D;D ///do jutra z góry dziękuję wszystkim jest nawet ciepło w domu jutro zapale od góry zobaczę jak to będzie śmigało i jutro dojdziemy czemu mi ta dmuchawa chodzi cały czas ok ? DOBRANOC WSZYSTKIM I DZIĘKUJĘ ZA POMOC ! Gdzie Ty mieszkasz, może gdzieś blisko, można by podjechać i na miejscu doradzić. Cytuj
spidoman Opublikowano 27 Października 2012 #84 Opublikowano 27 Października 2012 Ha, ha, ha. Dobre. Pale od 5 lat mokrym miałem i poza rozpalaniem z komina leci tylko delikatny dymek - momentami niewidoczny - bo jak rozumiem o dymienie Ci chodzi. Bo Ty masz miałowca a kolega NWT, nie mieszaj mu w głowie bo może sobie zrobić małe buuum. Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #85 Opublikowano 27 Października 2012 Ok rozpaliłem dziś tak nasypałem cały piec węgla i od góry trochę drewna i rozpałki i jak mam palić jak mam otwarte górne drzwiczki to mi cały dym wywala do kotłowni Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #86 Opublikowano 27 Października 2012 Proszę mi powiedzieć wszystko po kolei które drzwiczki mam otwierać przy rozpalaniu co i jak ;) Kiedy dmuchawę i tak dalej z góry dziękuję ;) Cytuj
vernal Opublikowano 27 Października 2012 #87 Opublikowano 27 Października 2012 Widzę, że dziś się odcinek 2 zapowiada - lepsze to niż M jak miłość, chyba się przerzucę ;) Drzwiczki można uchylać ale delikatnie (nie całe otwierać na oścież), jak się komin rozgrzeje, to powinien pociągnąć porządnie i wtedy należy je zamknąć na głucho. A dmuchawę ustaw na bardzo małą moc na początek. Pozdrawiam. 1 Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #88 Opublikowano 27 Października 2012 To tak dolnie od popiołu i te drugie szczelnie zamknięte a górne lekko uchylone i dmuchawa wyłączona i temperatura powoli rośnie i co dalej ?? Cytuj
spidoman Opublikowano 27 Października 2012 #90 Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Jak dojdzie do temperatury załączania pompy włącz dmuchawe, przy lekko uchylonych drzwiczkach zasypowych( max 1cm) nie powinny wydobywać się gazy na kotłownie i poobserwuj co się dzieje, jak kopci zmniejszyć obroty dmuchawy. Przy górnym rozpalaniu nie żałuj drewna, musi być porządne ognicho, jak się porządnie rozpali zamykaj drzwiczki. Komin czysty,cug dobry, otwory boczne w kotle drożne, dopływ powietrza do kotłowni jest? wejdź w kontakt z kolegą mlodzieniec on ma ten kocioł. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12921-sas-nwt-jak-usprawnic-spalanie/ Edytowane 27 Października 2012 przez spidoman Cytuj
bobek310 Opublikowano 27 Października 2012 #91 Opublikowano 27 Października 2012 Ja włączam nadmuch, dopiero jak drewno się na górze rozpali, a także zajmie trochę węgiel. Wtedy włączam nadmuch i zamykam górne drzwiczki. Cytuj
janklos12 Opublikowano 27 Października 2012 #92 Opublikowano 27 Października 2012 ??? Jak chcesz palić od góry/prod. w DTR zakazuje/ to trzeba było zastawić dolny wlot do wymiennika bo teraz powietrze też tam wali wychładzając wymiennik. Moim zdaniem w tym kotle powinieneś palić tak jak pisze prod. czyli rozpal na dole zasyp węglem mam podobny układ pieca i wiem co mówię. w przyszłości jak będziesz miał wiedze,czas i chęci oraz będziesz niezadowolony z pracy kotła to możesz go tuningować :D pozdr. arek Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #93 Opublikowano 27 Października 2012 bobek tak ale na ile ten nadmuch ustawiony i jak ja zamknę to mi zdusi ten ogień Cytuj
spidoman Opublikowano 27 Października 2012 #94 Opublikowano 27 Października 2012 W sumie kocioł aladolniak, zatkać tą przegrode u góry, zamontować miarkownik i palić od dołu, dmuchawą pomagać sobie tylko przy rozpalaniu jak jest niż i nie ma cugu. Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #95 Opublikowano 27 Października 2012 Nie mam zrobionego :Komina jest mokry chyba muszę wsadzić rurę w komin i taki daszek na kominie Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #96 Opublikowano 27 Października 2012 Właczył się nadmuch i zagasił a dym wywala mi górną pogrywą pieca jest teraz 35'Ci dym wywala mi górną pokrywą... a było 45'C Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #97 Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Ja wymiękam normalnie :) poplątanie z pomieszaniem prawie 100 postów a kol. Rynex nadal nie wie jak w kotle palić, istny cyrk. @Rynex lekcje odrobione? (czyt. przeczytałeś DTR) - jeśli tak to co jest tam napisane o rozpalaniu i podtrzymywaniu ognia? Zastosuj się do wytycznych z DTR bo co druga opinia jest inna : jeden mówi pal od góry drugi od dołu itd. itp. Kocioł który masz nie nadaje się do spalania miału to pierwsza podstawowa rzecz. ew możesz pomieszać 70% węgla z 30% miału. cytat ze strony producenta: "Kocioł SAS NWT jest kotłem dolnego spalania i nie należy go rozpalać od góry!" a reszta treści jest tutaj http://www.sas.busko...ugi/obsuga.html Pozdrawiam i życzę ciepełka Edytowane 27 Października 2012 przez przemyslaw2ar 1 Cytuj
vernal Opublikowano 27 Października 2012 #98 Opublikowano 27 Października 2012 To nie jest kocioł tylko jakieś wiaderko dolnego spalania ale nie kocioł. Rynex ustaw dmuchawę na 10% bo za mocno wieje. Jak się pali dobrze bez dmuchawy to znaczy, że powietrza tam już wiele nie potrzeba (na początek). No a miał to rzeczywiście kiepski pomysł. I jeszcze samo to, że to nie jest miał tylko tzw. terz (czemu nie spytałeś na składzie ile % piasku w nim jest? To byś wiedział, że do palenia to się nie nadaje). Cytuj
Vlad24 Opublikowano 27 Października 2012 #99 Opublikowano 27 Października 2012 @Rynex lekcje odrobione? (czyt. przeczytałeś DTR) nie dajecie mu szansy, on ledwo nadąża czytać wasze posty ... Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #100 Opublikowano 27 Października 2012 Toteż dlatego mu podsunąłem linka co by nie musiał od kompa odchodzić ;) My tu sobie żartujemy ale podejrzewam że kol.Rynex jest załamany , dobrze by było aby opisał jakim opałem dysponuje wówczas był by wiadomo co tu sensownego poradzić. Co do samego kotła to może nie jest to najlepszy przykład DS ale zasada DS zostaje "prawie" zachowana Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi