Mikesz62 Opublikowano 27 Października 2012 #101 Opublikowano 27 Października 2012 panowie ten kocioł nie ma nic wspólmego z dolnym spalaniem, to zwykły smieciuch górno dolny. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 27 Października 2012 #102 Opublikowano 27 Października 2012 nie jest to żaden DS, bo pod przegrodę można włożyć nogę, a nad rękę, już nie wspominając rusztu który sięga za przegrodę. nie jest to też żaden GS, bo powietrze z pod rusztu ma sobie głęboko w poważaniu żar na górze zasypu! Ono woli czmychnąć poza przegrodą wprost do komina, dalszy efekt już wiadomy i wielokrotnie przez kol Rynexa opisany. Jest to typowy śmierdziuch, da palenia na ruszcie i zasypywania z góry opału na żar. Wtedy ta przegroda częściowo ratuje sytuację i nie dochodzi do wybuchów, bo gazy nie muszą przebijać się przez cały zasyp. Nie jest mi kolegi szkoda i nie ważne czy kupował świadomie czy nie. Kupił niech pali, następnym razem będzie mądrzejszy. Szkoda mi tylko jego sąsiadów. Cytuj
bobek310 Opublikowano 27 Października 2012 #103 Opublikowano 27 Października 2012 bobek tak ale na ile ten nadmuch ustawiony i jak ja zamknę to mi zdusi ten ogień Spróbuj obroty ustawić na minimalne. Czy węgiel od góry już się zajął? Napisz po kolei co zrobiłeś. Jakim opałem zasypałeś? Cytuj
raider21 Opublikowano 27 Października 2012 #104 Opublikowano 27 Października 2012 W tym kotle aby lepiej palić od góry trzeba zablokować przelot pomiędzy pierwszym a drugim wymiennikiem lub od dołu jak na rys. poniżej: Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #105 Opublikowano 27 Października 2012 To tak ustawiłem na ręczne palenie nadmuch 10% i rozpaliłem do 60'C i teraz tak automatycznie przełączyło mi się palenie na normalne i temperatura spadla drastycznie o 10'C i niewiem dlaczego nadmuch wygasza mi piec zamykam drzwiczki i włączam nadmuch przy 60'C a on wygasza mi zamiast utrzymywać temperaturę i pilnowac aby nie była większa!!!!!!! Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #106 Opublikowano 27 Października 2012 @ raider Ale jak to zrobi to ma korozję murowaną na 100% Niestety ale podzielam opinię Vlad24 to nie jest ani gruszka ani pietruszka. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #107 Opublikowano 27 Października 2012 a rozpaliłeś od góry czy od dołu? Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #109 Opublikowano 27 Października 2012 niewiem jakie obroty i nic jaki ma być ustawione prawidłowo to powinno być tak jak u góry napisałem ..;/ Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #110 Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) No to nic dziwnego że ci gaśnie Powietrze z dmuchawy idzie najmniejszą linią oporu czyli za tą pierwszą przegrodą co powoduje przedmuchanie kotła, a dodatkowo brak wowietrza nad wsad powoduje przygaszenie ognia niestety. Pewnie masz jeden z prostszych sterowników bez pid-ów i innych myślących krasnoludków więc nie dziwi mnie takie zachowanie kotła. Teraz musisz wyłączyć nadmuch i lekko otworzyć drzwiczki popielnicowe i zasypowe na ok 2mm. to powinno załatwić na dziś podtrzymanie ognia. Pozostaje jeszcze sprawa pompy , czy masz możliwość zatrzymania nadmuchu bez wyłączenia sterownika? można użyć trybu podkładania (start/stop dmuchawy) wówczas pompa dalej powinna pracować swoim rytmem Edytowane 27 Października 2012 przez przemyslaw2ar Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #111 Opublikowano 27 Października 2012 tak mogę wyłączyć pompe a sterownik dalej chodzi tylko że alarm się uruchamia Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 27 Października 2012 #112 Opublikowano 27 Października 2012 Ja się pytam o dmuchawę a nie o pompe Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #113 Opublikowano 27 Października 2012 tak dmuchawę pomyliło mi się juz Cytuj
yareka Opublikowano 27 Października 2012 #114 Opublikowano 27 Października 2012 Jak już rozpaliłeś od góry to spróbuj zablokować wiszący wymiennik na szybko np. nasypując tam grubsza warstwę popiołu(może nie wydmucha). Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #115 Opublikowano 27 Października 2012 Ale piec jest rozgrzany i węgiel kamienny kostka i drewno w nim jest w postaci żaru i jest na piecu 50'-60'C i chcę zamnąć wszystki drzwiczki i uruchomić dmuchawę ale gdy tak zrobię temperatura mi się zmniejsza do <50'C i przygasza w piecu niewiem w czym tkwi problem ... Cytuj
vernal Opublikowano 27 Października 2012 #116 Opublikowano 27 Października 2012 tak dmuchawę pomyliło mi się juz Wyjąć kabel dmuchawy i przestanie chodzić a sterownik nic o tym nie będzie wiedział, bo nie ma tych krasnoludków. Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #117 Opublikowano 27 Października 2012 Ale ja chcę żeby chodziła dmuchawa ... Tylko gdy ją włącze zagasza mi piec a ona ma stabilnie pracować nie wiem jak ją ustawić ... Cytuj
vernal Opublikowano 27 Października 2012 #118 Opublikowano 27 Października 2012 No, nareszcie odcinek nabiera tempa. Wydaje mi sie, że nie uda się na razie w tym kotle palić od góry, co opisał Vlad. Powietrze spod rusztu przeleci pod opałem i pójdzie sobie w komin krótszą drogą. Dodatkowo przy włączonej dmuchawie zrobi się nadciśnienie w komorze i dym wyleci drzwiczkami. Trzeba to wszystko wyjąć i zapalić na dole :lol: :huh: Później dorzucić na żar paliwa (niedużo, 1/4) i niech się pali na dmuchawie - powinno iść. Zauważ, że u góry zasypu ognia nie będzie, tylko właśnie sam dym, więc się tym nie przejmuj - ogień ma iść dołem a potem w komin. Szybki spadek temperatury wody w kotle nie zależy wcale od dmuchawy, tylko od pompy - nie puszczaj wody na dom, to temp. nie będzie spadać nawet jak zgaśnie. Zajmij się tylko tym, żeby się paliło a tą temperaturą się nie sugeruj. Cytuj
bobek310 Opublikowano 27 Października 2012 #119 Opublikowano 27 Października 2012 Po rozpaleniu, jak włączam sterowanie (w tym dmuchawa i pompa) temperatura po chwili spadnie o kilka stopni, ponieważ pompa goni ciepłą wodę do instalacji, a zimna z powrotu wraca do kotła. Napisz jeszcze jaką masz ustawioną temperaturę na sterowniku 1 Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #120 Opublikowano 27 Października 2012 Ok wszystko gra !!! Teraz tak jest ustawione 66'C a jest 68'C na piecu i dmuchawa cały czas chodzi i nie wiem co jest grane przecież ona powinna się wyłączać i co jakiś czas włączać przedmuchy czy coś takiego coś mi tu nei gra Cytuj
mac65 Opublikowano 27 Października 2012 #121 Opublikowano 27 Października 2012 Czytałem i czytałem instrukcje tego sterownika i powiem szczerze że ustawić go to trzeba się chyba doktoryzowac. 1 Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #122 Opublikowano 27 Października 2012 ;d to co ja mam biedny zrobić ;d dmuchawa mi napierdziela cał czas i mam włączoną samą górę grzejniki bo jak włączę podłogówkę na dole to mi spada 10 'c z 66'C NA 54'C ..... ratunku a wodę sb zagrzałem i zakręciłem ;d Cytuj
robertino Opublikowano 27 Października 2012 #123 Opublikowano 27 Października 2012 Rynex nic nie zakręcaj pozwól wodzie w całej instalacji się nagrzać,w taki sposób nigdy nie dojdziesz do prawdy. Cytuj
Rynex Opublikowano 27 Października 2012 Autor #124 Opublikowano 27 Października 2012 Ale jak nie zakręcę jednego to mi temperatura spadnie na piecu do takiej że zagaśnie mi ... Cytuj
robertino Opublikowano 27 Października 2012 #125 Opublikowano 27 Października 2012 Więc tak,rozpal tradycyjnie papier na ruszt na papier drewno gdy się rozpali dobrze przegarnij żar np szuflą w tył kotła a z przodu nasyp węgla 1/2 kotła pozamykaj wszystko i włącz dmuchawę,powodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi