Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym to podłączyć tak: Uproszczony schemat bez zaworów odcinających itp..

post-65275-0-12018000-1475041943_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

post-65275-0-67740000-1475059124_thumb.jpg

A jeśli przerobię zbiornik przelewowy tak jak na schemacie?

I czy dobrze będzie wpięty zawór 3D ?

I jeszcze jedno pytanie powiedz mi kolego czemu ciśnienie nie wzrasta jak mam piec włączony na bojler, pompka chodzi cały czas, temp 55 stopni a zawór na grzejniki zasilający mam zakrecony i ciśnienie nie wzrasta?

Edytowane przez napster2
Opublikowano (edytowane)

I jeszcze jedno pytanie powiedz mi kolego czemu ciśnienie nie wzrasta jak mam piec włączony na bojler, pompka chodzi cały czas, temp 55 stopni a zawór na grzejniki zasilający mam zakrecony i ciśnienie nie wzrasta?

Pytasz dlaczego jest dobrze, chociaż jest źle. Niestety to "dobrze" polega na szczęśliwym przypadku. Nie żądaj rad niezgodnych z obowiązującymi normami i zdrowym rozsądkiem.

Ciśnienie nie rośnie, ponieważ ma gdzieś otwartą drogę do naczynia, pewnie przez rurę powrotną lub grzejniki. Problemem jest sytuacja gotowania wody, gdy para też tą drogą podąży pchając wodę do góry przy akompaniamencie uderzeń hydraulicznych. Gwarantuję ci, że wtedy manometr będzie szalał.

Podstawowa zasada to stałe połączenie kotła z naczyniem rurą o przekroju min 25, na której nie ma żadnych urządzeń, zaworów itp. Wtedy można mówić o bezpiecznej instalacji. U ciebie ten zawór 2" na zasilaniu urąga zasadom bezpieczeństwa. Nas nie interesuje, że ty znasz swój układ i od 7 lat nigdy go nie zagotowałeś. Osoba nie wiedząca, co można a czego nie można zakręcić, może napalić w kotle i po godzinie domu miał nie będziesz.

Jeśli chcesz osiągnąć efekt redukcji temp na grzejnikach, to albo wg szkicu poniżej, albo zwyczajnie termostaty pozakładaj.

post-18583-0-44355600-1475060596_thumb.jpg

P.S.

Przerobienie naczynia rozwiązuje oczywiście problem.

Edytowane przez kiminero
Opublikowano

Super rozumiem wszystko juz prawie :))), przerobie zasilanie i puszczę osobną rure do zbiornika przelewowego, natomiast nie mam możliwości przeniesienia pompy za zawór 3D, pompa musi zostać na powrocie tak jak jest, czy tak jak pokazałem na moim poprawionym schemacie, mogę się wpiąć do powrotu zaworem 3D ?? Musi być wpięty miedzy pompą Co a zaworem zwrotnym czy nie może być za nim??

Co do zaworu różnicowego to nie mam pojęcia dlaczego tak ktoś to wcześniej zrobił...

Opublikowano

No ok a gdzie w takim wpiąć się zaworem 3D do powrotu, prosiłbym o pokazanie na zdjeciu?

Opublikowano

Przeniesienie pompy na zasilenie to likwidacja zaworu różnicowego na powrocie. Woda chłodna dla zaworu 3D ma być pobierana ze zbiorczej rury powrotu grzejników, np. z miejsca, gdzie teraz zasysa pompa CO.

Opublikowano

Czyli zawór różnicowy na powrocie zostaje tak jak jest tylko mam zdemontować pompe i przenieś ją na zasilanie? czyli na zasilaniu za bojlerem mam dać zawór

1. 3D

2. Pompa Co

A na powrocie mam zostawić Zawór Zwrotny tak jak jest tylko nad zaworem zwrotnym w miejscu pompy mam dać podłączenie zaworu 3D ??

A powiedz mi kolego jeszcze jedno jak bym zostawił tą pompę CO tak jak jest i wpiołbym się zaworem 3D za pompami Co i CW będzie to działało tak jak ma być?

Nie wiem czy zmieszcze pompe na zasilaniu Co dlatego pytam bo mało miejsca jest tam :/

Opublikowano

post-65275-0-71201500-1475067387_thumb.jpg

Dobrze a co daje zastosowanie zaworu zwrotnego przy zaworze 3D??

Kurcze nie będe miał możliwości przerobienia tego tak aby wstawić między pompą CO a zaworem wzrotnym zaworu 3D, brak miejsca a po 2 nie posiadam butli aby to przespawać.

Wolałbym dać zawór 3D na zasilanie a powrót wpiąć się za pompami za zaworami zwrotnymi na tym krótkim odcinku co jest bajpas.

Opublikowano

ZZ jest potrzebny w "trybie lato", by pompa CWU nie tłoczyła z pominięciem kotła.

Na braki warsztatowe nie mam recepty i nie są one żadnym argumentem do naginania zasad budowy bezpiecznego CO.

Zawór 3D należy tak zabudować w układzie, by przyłącze od strony pompy było zawsze otwarte na 100% niezależnie od położenia zwierciadła. Jeśli fabryczne ustawienie się nie zgadza, to należy zdjąć pokrętło i przełożyć skalę.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy jak podłączyć ten zawór:

post-65275-0-99997300-1475350663_thumb.jpg

Jak skale mam na 10 to całkowicie mam otwarty zasilanie z pieca i grzejniki natomiast powrót z pieca jest zamkniety jak dam na 0 to zamkniety mam natomiast zasilanie z pieca a powrót mam otwarty całkowicie na grzejniki.

post-65275-0-86965700-1475350613_thumb.jpg

Edytowane przez napster2
Opublikowano

Koledzy chcę tak zamontować zawór:

post-65275-0-39679400-1475394585_thumb.jpg

Rysunek 1: Pozycja zawóru na skali 0 - Daje całkowite zamknięcie dopływu wody powrotnej z CO

Rysunek 2: POzycja zawóru na skali 10 - Daje całkowite otwarcie dopływu wody powrotnej z Co oraz całkowite zamknięcie zasilania CO z Pieca

Może ktoś pomóc czy prawidłowo to będzie podłączone jak w tym schemacie??

Opublikowano (edytowane)

Na powrocie mam pompę od CO i pompę od CWU, nie mam za bardzo miejsca aby przerobić to tak żeby dać za zaworem 3D pompę od CO.

Zawór ma za zadanie mieszać wodę tak aby na piecu było 60 a na grzejnikach 45.

post-65275-0-65333700-1475396146_thumb.jpg

A jakbym przełożył pompę od CO i pompę od CWU na zasilanie to na powrocie zostaje tylko sama rura powortna z Co wraz z wpiętym zaworem 3D.

Proszę powiedzieć czy pójdzie to?? Rurę od zbiornika przelewowego przerobiłem już mam bezpośrednio z pieca na strych 1 CAL zasilanie i powrót.

Edytowane przez napster2
Opublikowano (edytowane)

Ale przecież sa założone zawory zwrotne.  Pompa CWU pracuję tylko wtedy kiedy sterownik ją załączy natomiast pompa Co pracuje cały czas.

To mógłbyś pokazać mi na moim schemcie jak mam umiescowić zawór 3D tak bym ciągła tylko to pompa CO??

A jakbym powrót z zaworu 3D wpiąłbym się między pompę CO a zawór zwrotny??

Edytowane przez napster2
Opublikowano

OK tak zrobie dzięki wielkie :). Jutro będe robił także jak skończe zrobie fotki i wrzucę :)