casperwp Opublikowano 17 Listopada 2016 #1576 Opublikowano 17 Listopada 2016 Dmuchawę mam EWMAR RV-12PK, dpkładnego typu palnika nie znam nie znalazłem rzadnej tabliczki znamionowej po za tą od motoreduktora NM RV 030 ... Ale jutro jadę do klienta od którego dostałem ten kocioł to powie mi jaki palnik dokładnie mam. Co do siły nadmuchu to w ustawieniach serwisowych ST-48 znalazłem takie parametry (domyslam się że pierwsze dwa to te widełki odnośnie nadmuchu, ale wy mi konkretnie powiedzcie): MinWentRoboczy: 0-100, u mnie jest ustawione na 1 MaxWentRoboczy: 0-100, u mnie jest ustawione na 85 Próg wentylatora: 30-75, u mnie jest ustawione 40 Impuls wzrostu: 0-20, u mnie jest 0 Cytuj
xv750 Opublikowano 17 Listopada 2016 #1577 Opublikowano 17 Listopada 2016 Z tego co widzę to jest to też mocny wentylator, podobnie jak u mnie. Według tej rozpiski to max obroty są 85%, więc o dziwo dużo, a mimo to nie masz problemu z zbyt dużą mocą dmuchawy... Może ten próg wentylatora albo impuls wzrostu powoduje, że nie dmucha za mocno...? Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 17 Listopada 2016 #1578 Opublikowano 17 Listopada 2016 Casperwp Ladny popiół, malo niedopałòw i szlaki. Jeśli kocioł nie zarasta zbyt sadzą i nie smołuje, a z komina nie leci woda to temperaturą spalin (te 100 stopni) bym się na razie nie przejmował, przy czym trzeba to czesto sprawdzać. Pytanie czy termometr nie zaniża? Cytuj
casperwp Opublikowano 18 Listopada 2016 #1579 Opublikowano 18 Listopada 2016 xv750: Tylko co to jest próg wentylatora albo impuls wzrostu i od czego zacząć modyfikacje. Jasiek 11: Nie mam odniesienia czy dużo zarasta sadzą czy mało. Co prawda piec czyszczę co 4-5 dni z sadzy, bo tak mi zalecił znajomy który notabene zaprojektował ten piec (ale to nie jest uciążliwe bo piec jest w miare dobrze zaprojektowany jeśli chodzi o jego czyszczenie). I z tego co od niego wiem, to piec został właśnie tak zaprojektowany by jak najwięcej sadzy osadzało w nim a nie w kominie. W kominie jeszcze nie sprawdzałem ile jest sadzy (mam komin o średnicy fi 200 i pale dopiero od paru miesięcy więc czyścić go jeszcze raczej nie muszę). Co do termometru to nie wiem czy zaniża, musiał bym sprawdzić Cytuj
xv750 Opublikowano 18 Listopada 2016 #1580 Opublikowano 18 Listopada 2016 casperwp: Nie mam pojęcia do czego są te ustawienia, bo nie mam tego sterownika. Myślę, że osoby, które posiadają taki sterownik jak ty powinny się wypowiedzieć. Znalazłem jedynie w internecie coś takiego: próg wentylatora - funkcja odpowiada za temp załączenia i wyłączenia wentylatora, po osiągnięciu ustawionej temp wentylator przejdzie w pracę automatyczną, natomiast wyłączy się przy temp o 2C mniejszej od ustawionej.(dioda przerwa przedmuchu i pracy ręcznej) Swoją drogą zrobiłem u siebie w sterowniku coś takiego, że zmieniłem te minimalne obroty na 15%(wcześniej 30%), i o dziwo dmuchawa chodzi słabiej i schodzę powoli z mocą. Jak wyreguluję na dobre to zdam relację. Wychodzi na to, że nawet zmiana samych minimalnych obrotów zmniejsza moc dmuchawy. Minus jest taki, że teraz bardzo wolno rusza dmuchawa, ale myślę, że nic się od tego nie stanie. Cytuj
Grum Opublikowano 19 Listopada 2016 #1581 Opublikowano 19 Listopada 2016 Witam wszystkich A mnie ciekawi taka rzecz, skoro powietrze jest wtłaczane z góry i jest ten powiedzmy obieg powietrza, to gdzie ta wilgoć odparowuje? No bo woda nie znika ot tak sobie... Też tak jak Mariv1 zastanawia mnie jedna rzecz.Na zasobniku jest klapa z uszczelką,która szczelnie zamyka kosz.Ponieważ gdy Klapa zasobnika jest otwarta a dmuchawa chodzi to z kosza wydostaje się dym. I teraz gdy zastosowaliście taki patent że w górnej części zasobnika jest podawane powietrze z dmuchawy, to gdzie ta wilgoć wyparowuje,skoro klapa zbiornika jest uszczelniona? Może oprócz samego doprowadzenia węża masz coś jeszcze zrobione co ja przeoczyłem ? Wilgoć odparowuje całkowicie, powietrze przechodzi przez zasobnik, rurą podajnika i dalej przez kocioł do komina. Poczekałem aż zejdzie cały zasobnik i sprawdziłem jak wygląda na dole i jak jest w rurze podajnika. Zero śladów wilgoci. Normalnie robiło mi się tam małe błoto, a teraz nic. Działa świetnie przy ekogroszku, pewnie przy miale się nie sprawdzi bo go raczej nie przedmucha. ta wilgoć nie odparowuje :( ona jest wtłaczana do rury podajnika i tam robi całe zło z rurą i ślimakiem :( Do korozji potrzeba wilgoć, jest sucho, nie ma korozji i tyle. Właśnie bez dosuszania miałem tam wilgoć. Nie ma czegoś takiego jak dosuszanie węgla w zbiorniku. Koniec. Kropka. Przeczytajcie pierwszą z brzegu DTR jakiegokolwiek kotła. Co tam jest napisane? "Stosować suche paliwo" czy "stosować paliwo o dowolnej wilgotności i dosuszać je w zbiorniku"? Nie jest to mój pomysł, stosują to niektórzy producenci. http://www.ogniwobiecz.com.pl/wp-content/uploads/2016/02/Instr-mont-napowietrzania-zasob.pdf http://www.zebiec.pl/ndex.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=122&Itemid=104 Ja tam widzę że napisali: system osuszania zasobnika To że czegoś nie ma w instrukcji nie znaczy że nie można tego zrobić. Pytanie tylko czy takie sposób osuszając ekogroszek lub miał nie szkodzimy Piecu bo wtłaczana woda w postaci pary + opał z domieszką siarki powoduje powstawanie kwasu siarkowego który zżera blachę (tak przynajmniej wyczytałem). Jak by wilgoć zostawała na ściankach to by je zżerało, jak leci w komin i kocioł suchy to nie ma opcji. Tu lepiej opisali sprawe: http://www.instalator.pl/2016/02/kotly-na-paliwa-stale-i-wilgoc-w-zasobniku/ Cytuj
casperwp Opublikowano 19 Listopada 2016 #1582 Opublikowano 19 Listopada 2016 GRUM: Działa świetnie przy ekogroszku, pewnie przy miale się nie sprawdzi bo go raczej nie przedmucha Jestem pewien że jeśli na twoim Ekogroszku się to sprawdza to i na moim miale też. Bo tak wyglada mój miał sortowany (workowany) za który płacę 530zł/T .... Początkowo gdy ze składu go dostałem to myślałem że się pomylili i dostarczyli mi ekogroszek, ale gdy dostałem kolejny raz to samo to stwierdziłem że chyba taki dają Cytuj
Grum Opublikowano 20 Listopada 2016 #1583 Opublikowano 20 Listopada 2016 No przy takim miale to faktycznie też powinno działać. Cytuj
Jasiek11 Opublikowano 21 Listopada 2016 #1584 Opublikowano 21 Listopada 2016 casperwp: Nie mam pojęcia do czego są te ustawienia, bo nie mam tego sterownika. Myślę, że osoby, które posiadają taki sterownik jak ty powinny się wypowiedzieć. Znalazłem jedynie w internecie coś takiego: próg wentylatora - funkcja odpowiada za temp załączenia i wyłączenia wentylatora, po osiągnięciu ustawionej temp wentylator przejdzie w pracę automatyczną, natomiast wyłączy się przy temp o 2C mniejszej od ustawionej.(dioda przerwa przedmuchu i pracy ręcznej) Swoją drogą zrobiłem u siebie w sterowniku coś takiego, że zmieniłem te minimalne obroty na 15%(wcześniej 30%), i o dziwo dmuchawa chodzi słabiej i schodzę powoli z mocą. Jak wyreguluję na dobre to zdam relację. Wychodzi na to, że nawet zmiana samych minimalnych obrotów zmniejsza moc dmuchawy. Minus jest taki, że teraz bardzo wolno rusza dmuchawa, ale myślę, że nic się od tego nie stanie. Odnosnie wentylatorów: http://wentylatory24.blogspot.com/2013/01/prawa-wentylatorowe-wzory-i.html Cytuj
xv750 Opublikowano 21 Listopada 2016 #1585 Opublikowano 21 Listopada 2016 Jasiek11: fajny artykuł. Dzięki za podesłanie :) Cytuj
wilu8 Opublikowano 2 Grudnia 2016 #1586 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witam użytkowników od początku sezonu używam w/w pieca w sumie nie jest zle kilka testow różnych paliw i nastawów jak na razie korona nie uszczelniona ale nie ma za dużo nie szczelnosci ,jedyne co mnie denerwuje to właśnie miał na przeciwnym od podajnika i brak płomienia w tej strefie ale próbuje ucelować z nadmuchem żeby to wypalać bo tak to tylko grzebanie pogrzebaczem co jakiś czas :D Cytuj
bregho Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #1587 Opublikowano 3 Grudnia 2016 wilu8 co do miału na przeciwnym do podajnika to przeciwzwój - cofnij kilka stron podałem linki i foty. ja mam podobnie ale czasu na zmiany brak. podobno innym pomogło. Cytuj
wilu8 Opublikowano 3 Grudnia 2016 #1588 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Czytałem narazie trzeba palnik uszczelnić czy ktoś próbował uszczelniać np sznurem taki jak do dzwiczek lub czymś podobnym , dziś zauważyłem że pali sie tylko jakaś 1/3 palnika reszta sie kisi tak jak by z dziurek nie leciało powietrze albo niewielka ilośc popiołu i groszku już zatrzymywała przepływ . :blink: Cytuj
wilu8 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #1589 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Tak to mniej wiecej wygląda po 1 dniu nie dotykania palnika Cytuj
xv750 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #1590 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Według mnie zbyt mocny płomień. Proponowałbym zmniejszyć powietrze. Cytuj
bregho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #1591 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Tak to mniej wiecej wygląda po 1 dniu nie dotykania palnika musisz ponieść żar więc albo redukcja nadmuchu albo skrócenie przerwy podawania. możesz też na początek przysłonić przesłonę wentylatora. Cytuj
wilu8 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #1592 Opublikowano 5 Grudnia 2016 no nic studze palnik i uszczelniam jak mniejsze powietrze to juz całkim przy samym boku sie pali , przy wyższym kopcu nie ma szansy żeby sie cokolwiek na przeciwnym boku miało szanse przebic Cytuj
bregho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #1593 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) u mnie przeciwny bok zaczął działać jak zacząłem zabawę z silikonem - jest na forum. rozchodzenie się wiatru w tym palniku jest naprawdę przedziwne - też pisałem na forum. poczytaj mój temat może któreś z rozwiązań sprawdzi się u ciebie. a na początek wstaw jakiś filmik i podaj parametry Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
wilu8 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #1594 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Ręce opadają korona była odwrotnie założona strzałka w strone podajnik nie dziwie sie ze nie chcialo sie palić bo tam nie ma nacięć tylko sa otwory i one maja być od strony wentylatora Cytuj
bregho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #1595 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) bywa :) Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
bregho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #1596 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) po operacji zmniejszenia palnika. przed 11x15 po wew obrysie, po 11x11 nawierciłem otwory wzorując się na TIMONIE - to jeszcze w poprzednim sezonie jestem pełen pozytywnych nadzieji że może w końcu to .... jak na razie to zmniejszyłem moc no i kopczyk zaczął się tworzyć o wiele wyraźniej niż dotąd Edytowane 5 Grudnia 2016 przez bregho Cytuj
wilu8 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #1597 Opublikowano 5 Grudnia 2016 No wiec tak po złożeniu (bez uszczelniania jest bardzo dobrze spasowany ) nastawy są takie podawanie 5 s przerwa 40s przesłona na 1 palec nadmuch 15% na filmie na noc zmniejszyłem na 12% Co do samej instalacji to nie ma sie czym chwalic powierzchnia ponizej 100mkw dużo grzejników panelowych rury miedz czesc z termostatami czesc bez nie ma rownież żadnego mieszcza . Temperatury z jakimi go nastawiam to dzień 50 noc 45 stopni niestety wiecej jest nie ekonomiczne , trzeba tak wytrzymać na wiosne bende to poprawiał . He majster pętle zrobil a nie wiedział żeby dac mieszcze . Chyba wogóle nie czytał instrukcji od pieca . Fotki korony nie potrzebuja komentarza wszystko widać Cytuj
bregho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #1598 Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) wilu8 pali ładnie na całym palniku. na moje oko widać lekkie spieki więc jeśli byś chciał się bawić to najpierw delikatnie przysłoną a później ewentualnie -1% went. i będzie git. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez bregho Cytuj
wilu8 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #1599 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Przysłony nie bende ruszał jest mała przerwa tylko nadmuch bende zmniejszał ale zobacze rano bo juz zmniejszyłem o 3 % wiec zobaczymy . Teraz wszystko od nowa pali się całkiem inaczej . Ech w koło tylko poprawiaj po wszystkich ''fachowcach'' Cytuj
bregho Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #1600 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Przysłony nie bende ruszał jest mała przerwa tylko nadmuch bende zmniejszał ale zobacze rano bo juz zmniejszyłem o 3 % wiec zobaczymy . Teraz wszystko od nowa pali się całkiem inaczej . Ech w koło tylko poprawiaj po wszystkich ''fachowcach'' to uroki polskich fachowców. najważniejsze że jest poprawa. pamietaj tylko - zmieniamy jeden parametr i obserwujemy. najważniejsze to dopalony węgiel. powodzenia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi