Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-35837-0-94837700-1321984477_thumb.jpgWitam
Posiadam piec Hef 20 kW z sterownikiem Compit Guige oraz sterownikiem pogodowym. Od d艂u偶szego czasu testuj臋 ustawienia i nie mog臋 sobie poradzi膰 z tym ustrojstwem. Obecnie mam ustawione parametry:
u1 - temp. pieca - 62
u3 - temp. wody - 36
u5 - 50 % - przy otworze przys艂ony wentylatora ustawionym na 1,5 cm
u7 - czas podawania w臋gla w trybie praca - 16s
u8 - czas przerwy w trybie praca - 44s
u9 - czas podawanie w臋gla w trybie podtrzymanie - 65 s
u10- czas przerwy w trybie podtrzymanie - 70 min
u11 - czas pracy wentylatora w trybie praca - 44 s

Dom nieocieplony 120 mkw, pi臋trowy (na pi臋trze nowe okna drewniane), na parterze stare okna drewniane.
W ca艂ym domu s膮 grzejniki 偶eliwne
- na pi臋trze s膮 grzejnik 16, 14, 13, 8, 7-mio 偶eberkowe grzejniki 偶eliwne + nowy grzejnik aluminiowy w nowej 艂azience 60 cm szeroko艣ci
- na dole 7, 11 i 20 偶eberkowe grzejniki 偶eliwne + nowy grzejnik aluminiowy 100 cm

W piwnicy pompa chodzi na 2 pr臋dko艣ci.

W piecu pal臋 ekoretem z Sosnowca (Katowicki Holding W臋glowy) - cena 790 z艂 za ton臋 + 30 z艂 - transport, czyli 820 za ton臋 w sumie

Na do艂膮czonym zdj臋ciu przedstawiam zu偶ycie w臋gla. Ilo艣膰 dni co jak膮 zsypuj臋 piec to oko艂o 4-5 dni. Do podajnika wsypuj臋 100 kg ( po doln膮 lini臋 otworu wsypowego).

Wydaje mi si臋 偶e troszk臋 du偶o si臋 zu偶ywa tego w臋gla. Mo偶e macie jakie艣 sugestie, uwagi ??

Opublikowano

Czy kto艣 mo偶e mi co艣 doradzi膰 ?? Troch臋 za du偶o mi pali ten piec i nie mam ju偶 si艂 walczy膰 z tymi ustawieniami.

Zapomnia艂em doda膰 偶e piec grzeje r贸wnie偶 boiler 140 L na 3 osoby.

Opublikowano

Po pobie偶nej analizie Twoich wynik贸w - spalanie/ilo艣膰 dni, stwierdzam, 偶e jak na dom nieocieplony, to wszystko wygl膮da jak najbardziej ok.

Nie napisa艂e艣 jak膮 masz temperatur臋 wewn膮trz domu i jakie u Ciebie panuj膮 temp zewn臋trzne. To s膮 kluczowe parametry dla zu偶ycia opa艂u przy prawid艂owo ustawionym kotle.

A prawid艂owo ustawiony kocio艂...

Spala w臋giel na proszek :-), nie odk艂ada zbyt du偶o sadzy, nie zrzuca niedopalonego w臋gla do popielnika, nie robi spiek贸w.

Ot i wszystko. Za kryterium dobrego spalania przyjmij:

1 - wygl膮d popio艂u - idea艂em jest szary proszek

2 - dym z komina - idea艂em jest jasny niezbyt mocno strzelaj膮cy w g贸r臋 dym.

3 - temperatura komina - trudno to mierzy膰, kiedy nie ma si臋 termometru, ale zbyt wysoka temp komina 艣wiadczy o niezbyt sprawnej pracy wymiennika w kotle, co powoduje ucieczk臋 znacznej cz臋艣ci ciep艂a do atmosfery przez komin.

Dok膮d cha艂upy nie ocieplisz, nie spodziewaj si臋 ni偶szego spalania - te 20 kg dla nieocieplonej powierzchni 120 m2 przy 艣rednich zewn臋trznych temp oscyluj膮cych w granicach zera, to raczej bardzo dobry wynik.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Witam

R贸wnie偶 posiadam piec Hefa 20kW i pr贸bowa艂 przer贸偶nych ustawie艅 i w ko艅cu doszed艂em do czego艣 co mnie zadowala

temperatura na zewn膮trz od -4 do +2

temperatura w domu 23

podawanie praca 18

czas przerwy 52

podawanie w臋gla w trybie podtrzymanie 30

przerwa w trybie podtrzymanie 30

wentylator 99 minimalnie uchylona przes艂ona

pal臋 mia艂em z odsiewki, zasypuje pe艂ny podajnik 150 kg starcza na 7-8 dni

+- tak wygl膮da u mnie p艂omie艅 po ok 4' pracy post-35055-0-19414800-1322169366_thumb.jpg

Opublikowano

Po pobie偶nej analizie Twoich wynik贸w - spalanie/ilo艣膰 dni, stwierdzam, 偶e jak na dom nieocieplony, to wszystko wygl膮da jak najbardziej ok.

Nie napisa艂e艣 jak膮 masz temperatur臋 wewn膮trz domu i jakie u Ciebie panuj膮 temp zewn臋trzne. To s膮 kluczowe parametry dla zu偶ycia opa艂u przy prawid艂owo ustawionym kotle.

A prawid艂owo ustawiony kocio艂...

Spala w臋giel na proszek :-), nie odk艂ada zbyt du偶o sadzy, nie zrzuca niedopalonego w臋gla do popielnika, nie robi spiek贸w.

Ot i wszystko. Za kryterium dobrego spalania przyjmij:

1 - wygl膮d popio艂u - idea艂em jest szary proszek

2 - dym z komina - idea艂em jest jasny niezbyt mocno strzelaj膮cy w g贸r臋 dym.

3 - temperatura komina - trudno to mierzy膰, kiedy nie ma si臋 termometru, ale zbyt wysoka temp komina 艣wiadczy o niezbyt sprawnej pracy wymiennika w kotle, co powoduje ucieczk臋 znacznej cz臋艣ci ciep艂a do atmosfery przez komin.

Dok膮d cha艂upy nie ocieplisz, nie spodziewaj si臋 ni偶szego spalania - te 20 kg dla nieocieplonej powierzchni 120 m2 przy 艣rednich zewn臋trznych temp oscyluj膮cych w granicach zera, to raczej bardzo dobry wynik.

pozdrawiam

Robert G.

U mnie w臋giel nie spala si臋 na proszek. Spieka si臋 i czasami zdarza si臋 par臋 niedopa艂k贸w

Je偶eli chodzi o dym - to jak si臋 rozpala to jest ciemny.

Co do komina to nie mam poj臋cia.

Temperatura w domu to oko艂o 20 stopni - i mam problemy z jej przekroczeniem ;/ , przy obecnych temperaturach tj od -2 do +2 .

Temperatura komfortowa to 20 stopni, w nocy 18 stopni.

Posiadam PID i przy usatwionej krzywej grzania na 9 wpuszcza mi w grzejniki ok. 52 stopni.

Denerwuje mnie, 偶e praktycznie przez ca艂y czas piec chodzi w trybie praca. Ju偶 powoli trac臋 si艂y :(

• 4 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Witam.

Ja posiadam Hef Master M-Uni ze sterownikiem Compit

Dom ocieplony 150m2

120m pod艂og贸wki i w piwnicy 3 grzejniki, wymiennik 220l

moje ustawienia

temp zadana kot艂a 58 stopni

temp zad CWU 45 stopni

F5-65%-wentylator

F7-15s-czas podawania w trybie praca

F18-53s-przerwa w trybie praca

przes艂ona ok 1,5cm otwarta

F9-32sek-podawanie w podtrzymaniu

F10-15min-przerwa w podtrzymaniu

F12-50s-czas pracy wentylatora po zako艅czeniu podawania

Ca艂y czas pracuje nad tym aby uzyska膰 popi贸艂 w postaci sypkiej, narazie pojawiaj膮 si臋 delikatne grudki

piec dosy膰 d艂ugo chodzi w trybie podtrzymanie i temperatura dochodzi nawet do 80 stopni poniewa偶 jeszcze nie mieszkam i nie jest pobierana woda z zasobnika a pod艂og贸wka jest bardzo wydajna i po nagrzaniu do 20 stopni w domu d艂ugo trzyma t膮 temperatur臋.Temperatura na dworze -5 do +2

pobiera mi ok 100kg na 7 dni, grzeje pierwsz膮 zim臋, wi臋c mam nadziej臋, 偶e w przysz艂ym sezonie poprawi si臋 ten wynik.

Nie wiem czy to dobry wynik, czym mog臋 jeszcze regulowa膰 aby by艂o mniej sadzy i popi贸艂 by艂 jak z papierosa?, co dwa tygodnie czyszcz臋 piec mimo, 偶e dosypuj臋 Sadpal.

Kupuje ekogroszek Pieklorz z kopalni Bobrek podobno ma 29000kj,nie wiem czy od groszku nie zalezy jaki popi贸艂 zostaje, ale bardzo d艂ugo trzyma temperatur臋 wi臋c jestem zadowolony.

B臋d臋 wdzi臋czny za podpowiedzi,

Opublikowano (edytowane)

B臋d臋 wdzi臋czny za podpowiedzi,

Hehe... ale co tu podpowiada膰...

Niejeden by pomarzy艂 o takiej sytuacji. Spalanie na poziomie 14 kg na tak膮 powierzchni臋 uwa偶am za bardzo dobre, a fakt 偶e dom nowy i niewysuszony jeszcze dodatkowo ten stan rzeczy poprawia.

D艂ugo Ci trzyma temperatur臋, bo masz minimalny odbi贸r ciep艂a i nie ma tu nic do rzeczy ustawienie spalania na palniku.

Pami臋taj tylko, 偶eby porz膮dnie wietrzy膰, coby wysuszy膰 cha艂up臋.

A co do sadzy...

M贸wi si臋, 偶e jak ma艂o powietrza, to si臋 sadza zbiera, ale... po pierwsze czyszczenie co dwa tygodnie to wcale nie tragedia, a po drugie...

niekt贸re kot艂y tak maj膮, 偶e si臋 sadza odk艂ada. U mnie na przyk艂ad si臋 raczej nie odk艂ada i jak ju偶 co艣 skrobi臋 tak solidniej, to mo偶e raz na dwa miesi膮ce...

Kocio艂 ma tak膮 konstrukcj臋, 偶e wypala si臋 wszystko na bie偶膮co, a 偶adnych tam sadpal贸w jeszcze nie stosowa艂em.

Nie przejmuj si臋 zatem, tylko zeskrobuj t膮 sadz臋, bo wszystko jest w normie - pewnie Tw贸j kocio艂 tak ma i nic nie zrobisz :-).

pozdrawiam

Robert G.

Edytowane przez Robercikus
Opublikowano

Dzi臋kuj臋 za odpowied藕.

Og贸lnie jestem zadowolony, ale zastanawiam si臋 jak tym powietrzem jeszcze poregulowa膰, tylko jak zwi臋kszam moc dmuchawy to ogie艅 jest zbyt bia艂y i p艂omie艅 kr贸tki wi臋c to 65% to max, to samo jest jak odchylam na dmuchawie t膮 przes艂on臋.

Troch臋 czasu mi zaj臋艂o ustawienie wszystkiego bo zacz膮艂em pali膰 od 15.10.2011 i do dzi艣 jeszcze biegam na budow臋 wprowadza膰 korekty.

Spali艂em przez 69dni 900kg wi臋c wychodzi 13kg na dob臋, przy czym na pocz膮tku 偶eby nagrza膰 dom naprawd臋 bardzo du偶o po偶era艂o paliwa ale z drugiej strony mieli艣my ca艂y czas dodatnie temperatury.

My艣l臋, 偶e wynik i tak dobry, zobaczymy co b臋dzie jak zamieszkamy.

Opublikowano

aha

jak wystygnie woda w zasobniku, jak si臋 w艂膮czy pompa cwu, lub je艣li wych艂odzi si臋 w domu i termostat otworzy si艂owniki to na piecu temp spada nawet do 45stopni,po kilku minutach jak dogrzeje wod臋 to szybko dochodzi do zadanej i znowu d艂ugo trzyma dochodz膮c nawet do 80stopni.Z dogrzaniem domu o powiedzmy 1stopie艅 troche d艂u偶ej mu schodzi.

czy tak mo偶e by膰?

czopuch mam ca艂kowicie otwarty.

Pozdrawiam MB

Opublikowano

Hehe... ale co tu podpowiada膰...

Niejeden by pomarzy艂 o takiej sytuacji. Spalanie na poziomie 14 kg na tak膮 powierzchni臋 uwa偶am za bardzo dobre, a fakt 偶e dom nowy i niewysuszony jeszcze dodatkowo ten stan rzeczy poprawia.

D艂ugo Ci trzyma temperatur臋, bo masz minimalny odbi贸r ciep艂a i nie ma tu nic do rzeczy ustawienie spalania na palniku.

Pami臋taj tylko, 偶eby porz膮dnie wietrzy膰, coby wysuszy膰 cha艂up臋.

A co do sadzy...

M贸wi si臋, 偶e jak ma艂o powietrza, to si臋 sadza zbiera, ale... po pierwsze czyszczenie co dwa tygodnie to wcale nie tragedia, a po drugie...

niekt贸re kot艂y tak maj膮, 偶e si臋 sadza odk艂ada. U mnie na przyk艂ad si臋 raczej nie odk艂ada i jak ju偶 co艣 skrobi臋 tak solidniej, to mo偶e raz na dwa miesi膮ce...

Kocio艂 ma tak膮 konstrukcj臋, 偶e wypala si臋 wszystko na bie偶膮co, a 偶adnych tam sadpal贸w jeszcze nie stosowa艂em.

Nie przejmuj si臋 zatem, tylko zeskrobuj t膮 sadz臋, bo wszystko jest w normie - pewnie Tw贸j kocio艂 tak ma i nic nie zrobisz :-).

pozdrawiam

Robert G.

Witam.

Zauwa偶y艂em, 偶e je艣li w podajniku jest ma艂o groszku to na 艣ciankach skrapla si臋 woda, wi臋c groszek jest mokry, wtedy bardziej si臋 szlakuje, czy to w艂a艣nie dlatego nie mog臋 ustawi膰 spalania na proszek, czopuch mam otwarty na maksa, co艣 zmienia膰 z tym, przys艂on臋 dmuchawy zmniejszy艂em na ok 1cm.

W trybie praca 15/53 chodzi wed艂ug mnie ok.

zmieni艂em w trybie podtrzymanie z przerwy 15min na 7 min i z czasu podawania z 32sek na 15 sek, wydaje mi si臋, 偶e wy偶ej utrzymuje 偶ar i jak przechodzi z podtrzymania w tryb praca szybciej uzyskuj臋 wy偶sz膮 temperatur臋.

ale ca艂y czas grudki w popiole.

Opublikowano

Spr贸bowa艂bym p贸j艣膰 w stron臋 zmniejszenia ilo艣ci podawanego opa艂u. Np zamiast 15/53 ustawi艂bym 14/53, a potem mo偶e i 13/53.

U siebie mam chyba idealnie teraz dobrane proporcje, a kiedy zwi臋kszy艂em podawanie o sekund臋 tylko, to zacz臋艂y pojawia膰 si臋 ma艂e spieki. St膮d moje podejrzenia, sugeruj臋 zatem spr贸bowa膰 - z nadmuchem nie kombinuj na razie.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 za sugestie.

Musz臋 poczeka膰 chyba na wi臋ksze mrozy, 偶eby piec cz臋艣ciej chodzi艂 w czasie pracy bo teraz to wi臋kszo艣膰 doby jest w potrzymaniu.

Pozdrawiam

Micha艂 B.

Opublikowano

Witam

R贸wnie偶 posiadam piec Hefa 20kW i pr贸bowa艂 przer贸偶nych ustawie艅 i w ko艅cu doszed艂em do czego艣 co mnie zadowala

temperatura na zewn膮trz od -4 do +2

temperatura w domu 23

podawanie praca 18

czas przerwy 52

podawanie w臋gla w trybie podtrzymanie 30

przerwa w trybie podtrzymanie 30

wentylator 99 minimalnie uchylona przes艂ona

pal臋 mia艂em z odsiewki, zasypuje pe艂ny podajnik 150 kg starcza na 7-8 dni

+- tak wygl膮da u mnie p艂omie艅 po ok 4' pracy post-35055-0-19414800-1322169366_thumb.jpg

Witam.

Napisz jak cz臋sto czy艣cisz piec i czy sadzy nie ma na 艣ciankach.

Ja walcz臋 z popio艂em, tylko pal臋 ekogroszkiem pieklorz

Micha艂 B

Opublikowano

Spr贸bowa艂bym p贸j艣膰 w stron臋 zmniejszenia ilo艣ci podawanego opa艂u. Np zamiast 15/53 ustawi艂bym 14/53, a potem mo偶e i 13/53.

U siebie mam chyba idealnie teraz dobrane proporcje, a kiedy zwi臋kszy艂em podawanie o sekund臋 tylko, to zacz臋艂y pojawia膰 si臋 ma艂e spieki. St膮d moje podejrzenia, sugeruj臋 zatem spr贸bowa膰 - z nadmuchem nie kombinuj na razie.

pozdrawiam

Robert G.

Pos艂ucha艂em Robercie Twoich sugestii i jest poprawa, doszed艂em ju偶 do ustawie艅 13/54 i dzisiaj zmieni艂em na 13/55 popi贸艂 jest coraz lepszy, co prawda nie siedz臋 przy piecu i nie wiem jak d艂ugo mu schodzi z doj艣ciem do zadanej temp ale nie wygas艂 to chyba jest ok, obserwuje tylko rano jaki jest poziom 偶aru i popi贸艂.

popi贸艂 jest coraz bardziej sypki bez spiek贸w.

M贸g艂by艣 mi poda膰 jakie Ty masz ustawienia je艣li mo偶na wiedzie膰, tak偶e w trybie wstrzymania podawanie i dmuchawa?

Opublikowano

M贸g艂by艣 mi poda膰 jakie Ty masz ustawienia je艣li mo偶na wiedzie膰, tak偶e w trybie wstrzymania podawanie i dmuchawa?

Moje ustawienia to 7/45, a teraz testuj臋 6/45. Nie sugeruj si臋 tym jednak, bo ja mam inny 艣limak i inn膮 ilo艣膰 opa艂u mi podaje w jednostce czasu.

Dmuchawa na 2 bieg przys艂ona zamkni臋ta na ok 80 proc.

Podtrzymanie podawanie przez 10s co 20 minut, przedmuch co 10 min przez 15 s.

Jeszcze jedna rzecz... kiedy zmniejszasz podawanie opa艂u, to pami臋taj, 偶e zmniejsza si臋 moc pracy palnika i mo偶e spada膰 temperatura spalin wychodz膮cych z kot艂a - mo偶e to by膰 szkodliwe dla komina. Kiedy stwierdzisz, 偶e spaliny s膮 ju偶 cokolwiek za zimne, to warto lekko zwi臋kszy膰 nadmuch - spadnie wtedy sprawno艣膰, ale b臋dziesz chroni膰 komin przed wykraplaniem pary wodnej i nara偶aniem komina na degradacj臋.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Zale偶y co rozumiesz przez poj臋cie 'sprawno艣膰' - mnie chodzi o sprawno艣膰 odzyskiwania ciep艂a ze spalin, zatem kiedy wypuszczamy do atmosfery wi臋cej ciep艂a - spaliny o wy偶szej temperaturze - to mniej energii pozostaje w uk艂adzie i tym samym sprawno艣膰 jest ni偶sza.

O jakiej kolega 'sprawno艣ci' pisze???

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

No w艂a艣nie nie. Poniewa偶 je艣li temperatura spalin uro艣nie to zwi臋ksza si臋 r贸偶nica temperatur mi臋dzy spalinami a wod膮 w kotle. Wzrasta ilo艣膰 oraz szybko艣膰 przekazywanego ciep艂a do wody w wymienniku kot艂a, a co za tym idzie woda szybciej si臋 nagrzeje, a piec kr贸cej b臋dzie w grzaniu (czyli mniej energii zu偶yje z w臋gla)

Opublikowano

Niby tak, ale w przypadku gor臋tszych spalin, wi臋cej ciep艂a ucieknie - nie chodzi o szybko艣膰 przekazywania ciep艂a, tylko jego skuteczno艣膰 - jak najmniejsze straty. Oczywi艣cie poni偶ej pewnej granicy schodzi膰 ju偶 nie nale偶y, bo mo偶na to przyp艂aci膰 degradacj膮 komina.

Nam chodzi o to, by jak najwi臋cej ciep艂a zatrzyma膰, a jak najmniej wypu艣ci膰 do atmosfery - przynajmniej mnie o co艣 takiego chodzi :-) Mo偶e komu艣 chodzi o co艣 innego, to nie wiem.

Gor膮ce spaliny, to wypuszczanie ciep艂a w powietrze.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Oczywi艣cie mo偶esz mie膰 sw贸j punkt widzenia. Jednak chc臋 Ci przekaza膰, 偶e wzrost temperatury spalin nie musi oznacza膰 obni偶enia sprawno艣ci

Opublikowano

Wiesz... nie chce mi si臋 za bardzo dyskutowa膰, bo uwa偶am to za oczywiste, 偶e kiedy spaliny po przej艣ciu przez wymiennik maj膮 wy偶sz膮 temperatur臋, oznacza to, 偶e mniej ciep艂a zosta艂o z nich odzyskane, a tym samym jest wi臋ksza strata kominowa i automatycznie mniejsza sprawno艣膰 uk艂adu w kwestii odzysku ciep艂a. Nie rozumiem w og贸le czego tu mo偶e dotyczy膰 w膮tpliwo艣膰.

Skoro jednak uwa偶asz inaczej, to niech i tak b臋dzie :-). Pozostan臋 przy swoim zdaniu - nie myli膰 z punktem widzenia - bo nie pad艂y argumenty na poparcie Twojej tezy.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Moje ustawienia to 7/45, a teraz testuj臋 6/45. Nie sugeruj si臋 tym jednak, bo ja mam inny 艣limak i inn膮 ilo艣膰 opa艂u mi podaje w jednostce czasu.

Dmuchawa na 2 bieg przys艂ona zamkni臋ta na ok 80 proc.

Podtrzymanie podawanie przez 10s co 20 minut, przedmuch co 10 min przez 15 s.

Jeszcze jedna rzecz... kiedy zmniejszasz podawanie opa艂u, to pami臋taj, 偶e zmniejsza si臋 moc pracy palnika i mo偶e spada膰 temperatura spalin wychodz膮cych z kot艂a - mo偶e to by膰 szkodliwe dla komina. Kiedy stwierdzisz, 偶e spaliny s膮 ju偶 cokolwiek za zimne, to warto lekko zwi臋kszy膰 nadmuch - spadnie wtedy sprawno艣膰, ale b臋dziesz chroni膰 komin przed wykraplaniem pary wodnej i nara偶aniem komina na degradacj臋.

pozdrawiam

Robert G.

ok,

jak zmierzy膰 temperatur臋 spalin i jaka ona ma by膰

Opublikowano

Wiesz... nie chce mi si臋 za bardzo dyskutowa膰, bo uwa偶am to za oczywiste, 偶e kiedy spaliny po przej艣ciu przez wymiennik maj膮 wy偶sz膮 temperatur臋, oznacza to, 偶e mniej ciep艂a zosta艂o z nich odzyskane, a tym samym jest wi臋ksza strata kominowa i automatycznie mniejsza sprawno艣膰 uk艂adu w kwestii odzysku ciep艂a.

pozdrawiam

Robert G.

nie to 偶ebym ja mia艂 jakie艣 nadzwyczajne ci膮goty do dyskusji, ale nie mog艂em si臋 powstrzyma膰 :P

Przyk艂ad 1: temp spalin 130C, temp w kot艂owni 20C, nadmiar tlenu w spalinach lambda 3 ( CO2 6,26%)

Przyk艂ad 2: temp spalin 180C, temp w kot艂owni 20C, nadmiar tlenu w spalinach lambda 1,6 ( CO2 11,75%)

W kt贸rym przypadku mamy wy偶sz膮 sprawno艣膰 i ni偶sz膮 strat臋 kominow膮?

Pomoc dydaktyczna klik

zapraszam do 膰wicze艅 ;)

Opublikowano

Pomoc dydaktyczna klik

Ja w swoich dywagacjach przyjmuj臋, 偶e proces spalania jest zoptymalizowany,, ale skoro tak... to przekona艂e艣 mnie :-)).

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano (edytowane)

ok,

jak zmierzy膰 temperatur臋 spalin i jaka ona ma by膰

Ja jestem laikiem w waszych tematach i chce tylko ustawi膰 piec 偶eby 艂adnie wypala艂 w臋giel,

nie wiem czy wyd艂u偶a膰 czas mi臋dzy podawaniem czy zmniejsza膰 podawanie w臋gla 偶eby uzyska膰 idealny efekt mam w tej chwili 12/55 ale nie wiem czy nie p贸j艣膰 w drug膮 stron臋 czyli np 10/50, jedno jest pewne w por贸wnaniu do 15/53 w臋giel si臋 lepiej wypala i nie robi tak du偶o szlaki.

Edytowane przez boron2

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.