Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymienniki C.w.u. , Jaka Pojemność Odpowiednia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stoje przed wyborem bojlera.

Moja instalacja będzie to piec zębiec kwkd 15 kW, 9 grzejników na rozdzielaczu i 6 obwodów podłogówki na osobnym rozdzielaczu z termostatycznym zaworem mieszającym. Dam do ogrzania to 130m2, parterowy.

Zastanawiam się jakiej pojemności bojler będzie dla mnie odpowiedni. To ze w zimę, kiedy w piecu będzie sie non stop palić, nawet 100l bojler będzie wystarczającej wydajności to wiem. Bardziej myślę nad latem kiedy do podgrzania wody w bojlerze będę chciał wykorzystać piec, a nie uzywać grzałki elektrycznej.

Czy wtedy grzejąc 200l wody, wody ciepłej wystarczy mi na 2-3 dni, i wtedy znowu palimy w piecu i od nowa nagrzewamy wodę na kolejne 2-3 dni.

Jakiej pojemności bojler dałby mi taka możliwość? Myślałem tez o tym aby docieplić bojler wełną żeby straty ciepła były jak najmniejsze?

Czy ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie?

Opublikowano

Witam

Trudno odpowiedzieć na takie pytanie bo wszystko zależy od tego ile wody zużywasz np. na dobę.Ja mam bojler 220 l pale codziennie wieczorem grzejąc wodę do ok. 60 st i to wystarcza na dobę.

Dodam że przy takim systemie palenia węgiel nie jest efektywny najlepiej drzewo ,zrębki,trociny.

Opublikowano

...Czy wtedy grzejąc 200l wody, wody ciepłej wystarczy mi na 2-3 dni,...

ja mam 250 l rodzina 2+2 solar grzeje do ok 60-65 C ale jak nie ma słońca to na drugi dzień już wieczorem może braknąć i jest tylko letnia ok 30 C

weź pod uwagę że temp w zbiorniku nie jest taka sama więc nie całe 250 l ma tą temp a dopływ nowej wody oziębia myślę ze i "mini grawitacja" doje podobny efekt (zależy jakie masz odpływy i czy izolowane)

moim zdaniem bojler należy dobierać do śr. zużycia dziennego

Opublikowano

Myślałem ze grzejąc 200l wody wystarczy mi na 48 godzin i w piecu wystarczy palić co drugi dzień, coś jak bufor w systemie co. Zużycie wody będzie na 3 osoby, prysznic i kuchnia.

Opublikowano

Witam.

Trzy osoby i 200l zasobnik cwu to jest szansa że wystarczy na 48 godzin przy odpowiednim systemie palenia.Trzeba wypraktykować jaka ilość opału wystarczy na ok. 3 godziny palenia i rozpalać wieczorem tak aby wieczorne toalety zrobić w momencie jak w kotle się pali . Dawka paliwa powinna być taka aby po wieczornym okresie największego zużycia wody kocioł dogrzał jeszcze wodę do ok. 65 st .to wtedy przy oszczędnym zapotrzebowaniu powinno wystarczyć.

Opublikowano

Ja mam w instalacji co ok. 400l. wody i w ciągu godziny od rozpalenia mam temp. 50st. Więc u ciebie przy grzaniu cwu. na pełnym gwizdku godzina też powinna wystarczyć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ale czy 300l przy piecu 15kW to nie za dużo? Ile zajmie nagrzanie 300l wody w lecie do 60 stopni paląc piecem 15kW? Czy koś użytkuje taki duży zbiornik?

1h 10 min, baniak bierz 300 litrowy, i tka jak piszą koledzy grzej raz na dwa dni.

Opublikowano

Myślałem ze grzejąc 200l wody wystarczy mi na 48 godzin i w piecu wystarczy palić co drugi dzień, coś jak bufor w systemie co. Zużycie wody będzie na 3 osoby, prysznic i kuchnia.

Zużycie ciepłej wody najłatwiej określić na podstawie danych historycznych ( gdzieś mieszkasz i miejwięcej wiesz ile zuzywasz). Można też zastosować obliczenia na podstawie wskaźników. Przyjmuje się 3 stopnie zuzycia : zwykłe, średnie lub wysokie. I przyjmuje się dobowe zapotrzebowania : dla zuzycia zwykłego 15-30 l/osobę, średniego 30-60 l/osobę i wysokiego 60-120 l/osobę. Dalej już dość prosty rachunek Te 200 litrów może wystarczyć na 2 doby przy zużyciu zwykłym (jak masz 2 kobiety w domu to przyjmij średnie z górnej granicy i wystarczy na 1 dzień).

Opublikowano

A czy ten 300 litrowy wymiennik zamówić z grzałką czy bez?

Czy taka grzałka elektryczna 2kw nagrzeje 300l wody, i ile takie grzanie by kosztowało?

Przy okazji jaką pojemność powinno mieć naczynie przeponowe do takiego bojlera?

Opublikowano

Z grzałką lepiej. Grzałka nie grzeje 300l tylko jest umieszczona w połowie, więc sobie poradzi.

Jeśli bedziesz używał jej okazjonalnie, to tragedii w kosztach nie będzie.

Naczynie musi mieć minimum 16l, jak będzie większe to jeszcze lepiej - można wydłużyć życie bojlera.

Pozdrawiam.