Skocz do zawartości
IGNOROWANY

EKO-GROSZEK z Kazachstanu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Dzisiaj odnalazłem te forum .

Od 2 lat palę eko-groszkiem z KHW i jestem zadowolony ale w Suwałkach kosztuje od już 710 zł/t.

z Kopalni BOBEREK 780 zł/t.

Mam możliwość zakupu eko-groszku z Kazachstanu po 580zł/t. tylko nic o nim nie wiem

Może ktoś nim opalał ?

Ja mam piec z Pleszewa 19 KW opalam 120 m.kw. - przez rok -bo grzeję również wodę spalił mi 4 t.

Pozdrawiam. Tadeusz :lol: :P :)

Opublikowano

Witam

Trącając o temat..... eko-groszek to frakcja węgla kamiennego.. nic poza tym.... Kiedyś kupiłem węgiel z Ukrainy i byłem bardzo zadowolony. Potrzebowała on zdecydowanie więcej powietrza do tego ( naszego) aby się dokładnie wypalić ale popiołek jak mąka i bardzo mało. Proponuje zakupić 500 kg na próbę w razie niepowodzenia mieszać z droższym i tyle. Węgiel to "minerał" z tej samej kopalni może się różnić diametralnie ( inny podkład). Takie doświadczenie da pogląd na sprawę..

Pozdrawiam

PS: Grunt to eksperyment.

• 2 lata później...
Opublikowano

Wczoraj kupiłem eko groszek z Kazachstanu. Wieczorem, gdy do retorty trafił ten właśnie opał kocioł zgasł, a w zasadzie przeszedł w tryb STOP. Zauważyłem, ponieważ w domu nieznacznie spadła temp. Wchodzę do kotłowni, a na kotle 33`C. Przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje. Gdy otwarłem zasobnik i wsadziłem w eko groszek pogrzebacz paliwo zapadło się na kilka centymetrów i wszystko jasne. Co 4 godz. muszę schodzić do kotłowni i powtarzać manewr, aby kocioł nie stanął. Ten eko groszek wygląda jakby miał w sobie kauczuk. Czas przerwy w podawaniu musiałem skrócić o około 40% w stosunku do pieklorza i retopalu którymi wcześniej paliłem.

Moim zdaniem ekonomicznie to bez sensu (Kazachski 650PLN/t , Pieklorz i Retopal około 900PLN/t), a to zawieszanie się paliwa to tragedia. SZCZERZE NIE POLECAM! :angry:

Opublikowano

hehe to nie kauczuk to smoła

połóż ten niby kauczuk w ciepłym miejscu to ci zastygnie w jeden dzień i skruszeje

u mnie to cholerstwo tez zapychało dziurę z podajnika na ślimak i 2 razy piec wygasł

mi tak po tygodniu zasmolił piec że 3 godziny skrobałem skorupę smoły ze ścian pieca

po wyjściu z kotłowni to wyglądałem jak górnik przodowy tylko oczy było mi widać

Opublikowano

Witam wszystkich

Dzisiaj odnalazłem te forum .

Od 2 lat palę eko-groszkiem z KHW i jestem zadowolony ale w Suwałkach kosztuje od już 710 zł/t.

z Kopalni BOBEREK 780 zł/t.

Mam możliwość zakupu eko-groszku z Kazachstanu po 580zł/t. tylko nic o nim nie wiem

Może ktoś nim opalał ?

Ja mam piec z Pleszewa 19 KW opalam 120 m.kw. - przez rok -bo grzeję również wodę spalił mi 4 t.

Pozdrawiam. Tadeusz :lol: :P :)

Sugeruje omijać węgiel z Kazachstanu. Często jest to tylko nazwanie węgla niewiadomego pochodzenia.

Może warto spróbować węgiel prod. Kuzbas (Rosja)

tyle, że przy zakupie warto poprosić o certyfikat w którym powinno być:

Wartość opałowa w stanie roboczym 24-25 kJ

Popiół 3-6 %

Siarka 0,2-0,7%

Nie daj się skusić na certyfikat w języku obcym.

Każdy importer bądź sprzedawca musi posiadać badania węgla przeprowadzone przez SGS !!!

Opublikowano

Witam

Trącając o temat..... eko-groszek to frakcja węgla kamiennego.. nic poza tym.... Kiedyś kupiłem węgiel z Ukrainy i byłem bardzo zadowolony. Potrzebowała on zdecydowanie więcej powietrza do tego ( naszego) aby się dokładnie wypalić ale popiołek jak mąka i bardzo mało. Proponuje zakupić 500 kg na próbę w razie niepowodzenia mieszać z droższym i tyle. Węgiel to "minerał" z tej samej kopalni może się różnić diametralnie ( inny podkład). Takie doświadczenie da pogląd na sprawę..

Pozdrawiam

nie do końca masz rację.

Eko-groszek to specjalny produkt ekologiczny po obróbce.

Najlepszym dowodem na to jest wstrzymana przez KWK Chwałowice (jedna z nielicznych kopalń, która mogła produkować i sprzedawać eko-groszek) produkcja eko ze względu na fakt, ze nie spełnia kryteriów eko-groszku.

tak więc jest zasadnicza różnica. Nie mniej muszę przyznać rację, ze inne węgle np prod Kuzbas (Rosja) są dobrymi węglami godnymi polecenia

pozdrawiam

Opublikowano

Wczoraj kupiłem eko groszek z Kazachstanu. Wieczorem, gdy do retorty trafił ten właśnie opał kocioł zgasł, a w zasadzie przeszedł w tryb STOP. Zauważyłem, ponieważ w domu nieznacznie spadła temp. Wchodzę do kotłowni, a na kotle 33`C. Przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje. Gdy otwarłem zasobnik i wsadziłem w eko groszek pogrzebacz paliwo zapadło się na kilka centymetrów i wszystko jasne. Co 4 godz. muszę schodzić do kotłowni i powtarzać manewr, aby kocioł nie stanął. Ten eko groszek wygląda jakby miał w sobie kauczuk. Czas przerwy w podawaniu musiałem skrócić o około 40% w stosunku do pieklorza i retopalu którymi wcześniej paliłem.

Moim zdaniem ekonomicznie to bez sensu (Kazachski 650PLN/t , Pieklorz i Retopal około 900PLN/t), a to zawieszanie się paliwa to tragedia. SZCZERZE NIE POLECAM! :angry:

Ciekaw jestem skąd jesteś... szczerze to jestem pod wrażeniem cen które podałeś !!!

Na Śląsku eko w granicach 660-700 zł/t, w Mazowieckim ok 80 zł drożej, w Podlaskim prod Kuzbas tańszy od polskiego... taka sama sytuacja w Szczecinie i Gdańsku...

Dostarczam do różnych województw i szczerze powiedziawszy najdrożej wychodzi do lubuskiego i wielkopolskiego ale ceny nie mogą być aż tak wysokie.

Od maja 2011 r powinna ruszyć strona www. kup-wegiel . pl na której będzie można wyszukać wszystkie składy opałowe w promieniu 30 km bądź złożyć zapytanie tak by to składy przedstawiły nam ofertę. Taki mój innowacyjny pomysł.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytania pisz rafal @ sab-international . pl

Opublikowano

Witam

Pozdrawiam

Jak widze ten Ukraiński tez zalezy z jakiej kopalni bo ja mialem ostatnio tone ukrainskiego i palil sie fatalnie, popiolu 5 razy wiecej niz z najgorszego wegla z Polskiej kopalni jaki kiedkolwiek palilem i zuzycie dramatyczne. Nie wiem, albo to jest kwestia dostosowania ustawien sterownika do takiego paliwa albo bylo naprawde kiepskiej jakosci.