Skocz do zawartości

talgo

Stały forumowicz
  • Postów

    114
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Ostatnie wizyty

4 122 wyświetleń profilu

Osiągnięcia talgo

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Cześć Zwracam się o poradę po 10 latach pracy przy kotle z podajnikiem na ekogroszek sterownik tech st-37 zaczyna dogorywać tzn. zacina się w czasie pracy i dopiero włączenie i wyłączenie sprawia że działa znów przez jakiś czas i tu moje pytanie czy do zwykłego prostego kotła brać nowy ST-37n ( nowe mają oznaczenie N ) czy jednak wybrać inny sterownik, innej firmy, może są lepsze, lepiej działające ale tu brak mi wiedzy w tym temacie
  2. rozumiem że mówisz o kryzowaniu no tak tyle że na piętrze termostaty ma tylko na dwóch grzejnikach reszta jest otwarta lub zamknięta bez możliwości nastawy ewentualnie jeszcze jutro zamknę u góry wszystkie grzejniki i zobaczę jak się będzie zachowywał ten jeden
  3. witam potrzebuje waszej rady bo już nie wiem z której strony to rozgryźć podłączyłem dzisiaj grzejnik dolnego zasilania (zasilanie od strony wewnętrznej) i góra kaloryfera jest ciepła a dół chłodny kaloryfer jest odpowietrzony, ciśnienie jest pompa chodzi dobrze bo na drugim biegu 7 kaloryferów na piętrze grzeje dobrze jest to ostatni kaloryfer myślałem że zawór termostatyczny jest źle przestawiony ale ustawiony jest na max czyli 6 a sam zawór też rozkręcony bo puki co nie jest podłączona głowica chyba że sam kaloryfer ma jakiś feler
  4. wiesz u nas nawet nie ma gdzie tego deflektora zamontować odnośnie tego lewego powietrza to wiesz perek pisze że płomień mu ucieka w prawo żeby to zaobserwować musi otworzyć drzwi od pieca i wtedy ciąg z dworu leci przez piec dalej czopuch do komina ot cała historia z płomieniem jak przyłoży szybę to zamknie dopływ tlenu i zobaczy ja mu się ładnie pali
  5. nie wiem jak ty masz go podłączonego więc niewiele powiem a skąd wiesz że szedł w komin? otwórz klapę i przyłóż szybę żaroodporną to zobaczysz co z płomieniem się dzieje bo na otwartej klapie to zawsze jest duży ciąg
  6. witam ponownie i cieszy mnie bardzo iż tak chętnie pomagacie nowemu koledze któremu się szybko wychładza kocioł Po pierwsze: jak widzicie na zdjęciach ekogroszek kolegi nie spełnia żadnych norm przez co spala się jak spala i daje mało ciepła Po drugie: a bierzecie w ogóle pod uwagę że on ma dwa kotły podłączone równolegle przez co w tym drugim temperatura wody jest zawsze niższa niż w tym w którym pali i ta woda się ze sobą miesza Kolego Perek moja rada jest taka daj sobie spokój z deflektorami (i tak nie masz go gdzie zaczepić) i z zaworami 3d 4d czy innymi bo to nie ten piec który mają koledzy a te pieniądze dołóż do dobrego groszku a reszta sama przyjdzie nastawy do tego pieca tobie już podałem
  7. 1. ciężko powiedzieć co by się stało zależy w jakiej proporcji byś wymieszał 1:1 myślę ze by się robiły spieki 1:4 sadzę że byś to bez problemu przepalił 2.nie musisz zmieniać ustawień w związku ze zmianą temperatury
  8. no tak baranek barankiem też go ściągam ale jak chwile poskrobiesz to się okazuje że tam dalej jest skorupa wokół blachy mimo że myślisz że już blache skrobiesz
  9. witajcie przymieram się do wyczyszczenia pieca z podajnikiem retortowym czyli popularny ekogroch oczywiście na ścianach standardowo pojawiła się skorupa 1-2 mm oczywiście mogę walczyć ze skrobakiem z 2 godziny ale... wyczytałem na forum żeby przesmarować ropą (ON) i wypalić tylko pytanie przesmarować i drewno położyć na retortę czy wysmarować i wypalić podczas normalnego palenia ekogrochem nie wybuchnie mi to czasem ? kolega z innego wątku wypalił sadz palem ja mam obok dach z blachy więc o ile pamiętam sadpal i sadzpal pozostawią rdzę na nim a jak koledzy czyszczą swoje kotły
  10. ok ostatecznie kupiłem elektroniczne honeywella
  11. ja zawsze biorę 50 kilo na próbę faktycznie ekogroch to loteria u nas rok temu miałem ruski -- spiekał sie kazachstan -- spiekał się ruski -- nie spiekał ale smolił komore ruski -- pałiłem całą zimę teraz mam te ruski 2 tony wziąłem ale tez pali bardzo dobrze
  12. żeby zmniejszyć spieki nie zrobisz nic ja walczyłem w zeszłym roku tydzień żadne ustawienia nie dały rady ok zmień ustawienia ale na innym węglu żebyś nie miał pretensji że moje ustawienia są do "pupy". zawsze możesz podjechać na skład i oddać "pieklorza" bo takie twe prawo lub spalić go w normalnym piecu aczkolwiek powiem ci że ten twój pieklorz jedzie z bardzo dalekiego wschodu
  13. zdjęcia to powinna być podstawa mamy wywróżyć z fusów czy rzucić kośćmi i skrzydłem nietoperza żeby nam wyszło co tam masz
  14. witamy kolejnego w klubie SEko słuchajcie tu nie o czym dyskutować jak się spieka to tylko i wyłącznie wina ekogroszku u mnie na jednym składzie też nie mogłem upalić bo były spieki tak im długo wierciłem aż zmienili dostawce i teraz od nich groszek pali się bardzo dobrze a widzę że też jest dość kaloryczny Perek wywal to co masz w podajniku zainwestuj w 50 kilo groszku z innego składu i zobaczysz ja się spala daj ustawienia Temp zadan C.O. - 55oC czas podania - 13 sekund przerwa podania - 45 sekund zasilanie pomp przy 35oC Histereza CO - 2 st Histereza CWU - 8 st Siła nadmuchu - 5/10 (wentylator odsłonięty na 3 kratki) Praca went. w podtrzymaniu - 20 s Przerwa wentylatora w podtrzymaniu - 15 min Przerwa w podtrzymaniu - 20 min Robercikus dobrze ci mówi steruj podawaniem a nie przerwa ale nie na tym węglu tu nie powalczysz za dużo jeżeli kupiłeś pieklorza w workach po 20 kg w workach papierowych to ok jak z foliowych żółtych lub niebieskich po 25kg to nie ma o czym dyskutować a jak luzem to juz wogóle nie ważna instalacja ja też mam w starym stylu na grawitacji bez żadnych dziwnych zaworów 4D i hula bez problemu głowica termostatyczna podstawa teoretycznie przynajmniej jak nie śmierdzisz groszem to zainwestuj w elektroniczne honeywella gdzie ustawienia masz co 0,5 st Macx nie możliwe że pieklorz ci się spiekał chyba że miałeś PIEKLURZ tydzień temu spaliłem pieklorza na próbę 50 kilo i nie ma możliwości spiekania
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.