Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego arthi - chciałem tylko niesmiało zauwazyć, że nigdzie wczesniej nie napisałem, że:

"twierdzi, ze 17 to nawet komfortowa temperatura". ???

Zapewniam Cię, że dla mnie, ale i przede wszystkim dla żony 17 st. w domu przy ponad - 10 st. na dworzu to byłoby jednak za mało.

Wracając na ziemię - grzejniki działają.

W domu jest ciepło - średnio 20-21 stopni (i of kors więcej jak trzeba).

W kominku tez sie pali i tez jest dzieki temu ciepło. Ale nie do przesady - kominek płonie głównie w weekendy. Co ważne, pale w nim głównie z powodów estetycznych wrażeń jakie Mi dostarcza, a nie przymusu i zimna :-)

Odchodząc od tematu grzejników - realnie zastanawiam się czy nie dołożyć turbiny(?) do dystrybucji ciepłego powietrza, bo mam dosc duzy kominek jak na powierzchnie domu (wg. instrukcji kominek ma16kw), bardzo się nagrzewa i oddaje bardzo duzo ciepła.

Aż szkoda marnowac to ciepło na jednak dośc wolne, grawitacyjne rozprzestrzenianie się powietrza i można by tłoczyć je "szybciej" do pomieszczeń

(DGP mam wyprowadzone w salonie z kominkiem, pokoju za ścianą i dwóch pokojach nad salonem - z czego jeden to sypialnia).

Licznika nie sprawdzalem, tzn nie notowłem róznic. Rozliczenia mam półroczne - na razie innego rachunku za prąd nie dostałem.

Jak dostanę to pochwale się na forum.

Opublikowano

Nie chcę być złośliwy ale napisałeś iż w kominku nie palisz dla ciepła tylko dla widoku , ,W kominku tez sie pali i tez jest dzieki temu ciepło. Ale nie do przesady - kominek płonie głównie w weekendy. Co ważne, pale w nim głównie z powodów estetycznych wrażeń jakie Mi dostarcza, a nie przymusu i zimna :-) to w takim razie co chcesz dystrybuować przy pomocy turbiny Widoki skoro jest ciepło nie do przesady.poz Hermogenes

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Terez, a mógłbyś nas zachęcić, np. rzeczową argumentacją a nie tylko wklejeniem informacji z pewnego zdarzenia.

ps.

Niedawno w TV, prasie, jak i w internecie było pokazane jak Śmietanka Towarzyska przeciąga liną spory samolot pasażerski. I co z tego faktu medialnego wynikło ?.

Opublikowano

No i co Ty tu kolego tarez podałeś, jakiś marketingowy wynik, ciekawe ile kosztuje taka nagroda? :lol:

Człowieku, taka ściema to dla biednego polskiego zapracowanego ludu a nie tutaj na forum.

Odnośnie ekspertów, to taki Ci jeszcze tu nie odpisał, my to zwykli zjadacze chleba, z różną wiedzą, czasem większą czasem mniejszą, ale to wystarczy, żeby udowodnić różnego rodzaju krętactwa.

Podaj skąd ten grzejnik bierze dodatkową energię na uzyskanie "znacząco lepszych wyników", to będziesz traktowany poważnie, a tak to każdy się pośmieje z Ciebie i po co Ci to?

Pozdrawiam.

Opublikowano
No i co Ty tu kolego tarez podałeś, jakiś marketingowy wynik, ciekawe ile kosztuje taka nagroda?

Zapytaj Komorwskiego, bo miał patronat nad wręczeniem nagród, jeśli tak jest - jak piszesz, to pewnie będzie wiedział. Ja, nie wiem...

Podaj skąd ten grzejnik bierze dodatkową energię na uzyskanie "znacząco lepszych wyników", to będziesz traktowany poważnie, a tak to każdy się pośmieje z Ciebie i po co Ci to?

Nie obchodzi mnie to skąd bierze. Bo się na tym nie znam, nie muszę. Jestem natomiast w 100% przekonany, że jak bym wkleił tu elaborat na ten temat - i tak by Cie nie przekonał.

Dziwne jest tylko to, że sprzedawane od kilku lat grzejnik i rzekome fałszerstwo nie doczekało się setek wpisów w internecie od oszukanych klientów. Jedyne złe komentarze są od teoretycznych "fachowców", którzy jedynie teoretyzują i nie sprawdzili.

Teorie spiskowe na temat tej firmy są po prostu rozbrajające, panowie pewnie klepią grzejniki w garażu, a posądzani są o kupowanie nagród, marketing szeptany itd...

Opublikowano

Tu nikt nie pisze, że to fałszerstwo, tylko, że po prostu nic nadzwyczajnego, grzejesz prądem i tyle.

Jak się kolego na ogrzewaniu nie znasz i nie potrafisz merytorycznie podyskutować, to lepiej rób wpisy na forach marketingowych.

No chyba, że lubisz jak się z Ciebie śmieją.

Opublikowano

Zapytaj Komorwskiego, bo miał patronat nad wręczeniem nagród, jeśli tak jest - jak piszesz, to pewnie będzie wiedział. Ja, nie wiem...

Dla ciebie to Pan Prezydent RP Bronisław Komorowski, przecież sam go wybierałeś a teraz mieszasz Go do takich zagrywek.

Wręczał bo miał obowiązek uhonorowania - osób, firm- które zostały wybrane, głównie na podstawie doniesień prasy lokalnej lub marketingu szeptanego.

Cholera, mieliśmy nie poruszać tego tematu! - super, hiper grzejników grzejących z 1 zł dziennie.

Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy czepiacie się, a tu należy podyskutować poważnie i jakieś podstawowe dane na stół rzucić.

Ja zajrzałem ponownie na stronę producenta tego elektrycznego systemu grzewczego NOGEN. Bo nie chodzi tu o same grzejniki, ale także o system sterowania tymi grzejnikami.

Co tam znalazłem ?.

Między innymi tabelę porównawczą systemów ogrzewania, print screen poniżej:

post-1266-0-16928900-1380288643_thumb.jpg

Ja zaznaczyłem czerwonym obramowaniem porównanie wyników rocznego kosztu eksploatacji tradycyjnego ogrzewania elektrycznego z systemem NOGEN.

Czy ten wynik został rzetelnie opracowany i podany ?.

ps.

Przecież ten pseudo Ekspert Vlad24, nawet na tej swojej pompie ciepła nie potrafi takiego rezultatu uzyskać.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

To mój ostatni post w tym temacie, nie mam zamiaru z nikim się sprzeczać.

Jak się kolego na ogrzewaniu nie znasz i nie potrafisz merytorycznie podyskutować, to lepiej rób wpisy na forach marketingowych.

Nigdzie nie napisałem, że znam się na tym i że moja wiedza odnośnie tego produktu poparta jest jakimikolwiek badaniami, obserwacjami itp. Nie rozumiem tylko, dlaczego producenta miesza się z błotem i kpi z niego nie mając nawet tego produktu w rękach.

Po prostu interesuje się tym produktem, przeszperałem internet i jedyne negatywne opinie na jakie trafiam, to opinie osób, które nie korzystały z tych produktów. Natomiast użytkownicy są raczej zadowoleni. Dla mnie to poprostu dziwne.

Oczywistą praktyką jest (dla mnie), że produkt który wchodzi na rynek i oferuje rozwiązania, które obiecują użytkownikom obniżenie kosztów eksploatacja - a okazuje się takim nie być, pociąga za sobą sporą liczbę negatywnych komentarzy tychże użytkowników. W tym przypadku tak nie jest.

Może jestem w błędzie, a w takim przypadku chcialbym poznać taki produkt, który jest niezgodny z hasłami reklamowymi i nie ma negatywnych komentarzy uzytkowników.

Dla ciebie to Pan Prezydent RP Bronisław Komorowski, przecież sam go wybierałeś a teraz mieszasz Go do takich zagrywek.

W nic Go nie mieszam, to twój forumowy kolega zasugerował, że nagroda wręczana przez Prezydenta Polski jest fikcją i chwytem marketingowym, który można kupić. Dziwne, że do niego się nie przyczepiłeś, tylko do mnie, a wręcz zasugerowałeś, że nie mam szacunku do Prezydenta - co jest zwykłym chamstwem. Akurat tak się składa, że mam szacunek do każdego Prezydenta Polski i każda nagroda wręczana przez taką osobę ma dla mnie spore znaczenie, dlatego wkleiłem link - który został potraktowany jak nic nieznacząca kpina.

Cholera, mieliśmy nie poruszać tego tematu! - super, hiper grzejników grzejących z 1 zł dziennie.

Z mojej strony nic więcej nie przeczytasz (więc tyle z tego dobrego), jednakże jesli grzejniki okażą się takimi jak je reklamują, to niestety będziesz musiał jakoś się pogodzić z tym często powracającym tematem i osobiście mam nadzieję że tak będzie.

Może poprzez odkopanie tego tematu napisze tu jakiś użytkownik grzejników nogen i podizeli się swoimi obserwacjami z np. dłuższego czasu eksploatowania, ja na to liczę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy czepiacie się, a tu należy podyskutować poważnie i jakieś podstawowe dane na stół rzucić.

Ja zajrzałem ponownie na stronę producenta tego elektrycznego systemu grzewczego NOGEN. Bo nie chodzi tu o same grzejniki, ale także o system sterowania tymi grzejnikami.

Co tam znalazłem ?.

Między innymi tabelę porównawczą systemów ogrzewania, print screen poniżej:

post-1266-0-16928900-1380288643_thumb.jpg

Ja zaznaczyłem czerwonym obramowaniem porównanie wyników rocznego kosztu eksploatacji tradycyjnego ogrzewania elektrycznego z systemem NOGEN.

ps.

Przecież ten pseudo Ekspert Vlad24, nawet na tej swojej pompie ciepła nie potrafi takiego rezultatu uzyskać.

Ja widziałem te ich wyliczenia - tam grzanie pelletem domku 120m2 wychodzi 3700zl czyli więcej niż u mnie na 260m2 , a przecież jeszcze trzeba w bilansie grzania pelletem uwzględnić grzanie CWU,

bo te hiper, super grzejniki ciepłej wody nie przygotują. ;)

Co do Vlada to zawsze twierdziłem że jeszcze długa droga przed nim zanim ta jego pompa będzie opłacalna. :D

Pozdr.

Opublikowano (edytowane)

Zamiast 10k płacisz 3k!

No to jest prawdziwa perła wśród takich perełek. :blink: :lol:

Andrzej, Ty to masz nosa.

To jest lepsze niż pompa ciepła, która kosztuje 20 tys., plus instalacja, przeglądy itp. itd.

Tutaj 11 tys. i nic robić nie trzeba.

To przecież puszczą z torbami tych wszystkich gigantów produkujących Pompy Ciepła..

Za to nagroda od prezydenta to pikuś, trzeba Nobla dać.

Edytowane przez vernal
Opublikowano

Ja widziałem te ich wyliczenia - tam grzanie pelletem domku 120m2 wychodzi 3700zl czyli więcej niż u mnie na 260m2 , a przecież jeszcze trzeba w bilansie grzania pelletem uwzględnić grzanie CWU,

bo te hiper, super grzejniki ciepłej wody nie przygotują. ;)

Co do Vlada to zawsze twierdziłem że jeszcze długa droga przed nim zanim ta jego pompa będzie opłacalna. :D

Pozdr.

Pmpa ciepła 0-1 nidgy w zyciu już nie będzie opłacalna choćby ja sam prezydent zrobił
Opublikowano

Pmpa ciepła 0-1 nidgy w zyciu już nie będzie opłacalna choćby ja sam prezydent zrobił

Ale zawsze to ciekawsze niż markietingowe dyskusje.

PC on-off będzie zawsze lepsza od inwerterowej, bo nie ma strat na przetworniku.

Opublikowano

W szczególności w pozycji off ;)

Straty na przetworniku nie są wielkie - rząd wielkości 5, max 10% przy mniejszych obciążeniach.

O to firmy dbają gdyż łatwo to uchwycić,

Opublikowano

Do strat na przetworniku dochodzą straty w sprężarce, jak silnika tak i samego mechanizmu pompy przez nieszczelności i gorsze smarowanie.

W efekcie plusy ujemne zjadają plusy dodatnie z niższych delt. Jedyną niepodważalną zaletą jest możliwość zastosowania większej sprężarki na duże mrozy z możliwością opanowania jej w okresie letnim. Chcąc zbudować on/offa powietrznego całosezonowego, musiały by buć to dwie sprężarki z możliwością wyłączenia jednej z nich. W gruntowych problem nie występuje, bo tam nie ma odparowań od 15 do - 30C, tam liczy się niezawodność i dlatego tam zamiast rotacyjnych montowane są scrolle.

Opublikowano

Ale zawsze to ciekawsze niż markietingowe dyskusje.

PC on-off będzie zawsze lepsza od inwerterowej, bo nie ma strat na przetworniku.

buhahhahahaha niby o jakich ty strarach mówisz ?
Opublikowano

Z niższych delt czego?

Jak instalacji, to kwestia instalacji a nie samej pompy.

Nie ma żadnych plusów.

no nie ma faktycznie ,poza niższym zużyciem padu ,poza grzaniem do -25st ,poza płyna regulacją ,to faktycznie nie śa plusy ,to taka sama rozmowa ze klimatyzacja szkodzi a najbardziej tym co jej nie mają .....
Opublikowano

Delty przedewszystkim na DZ parowanie/powietrze.

Niższe zużycie prądu? W tych samych warunkach mocy i temperatur DZ/GZ - bzdura.

Płynna regulacja. A Poco Cito? Masz taryfe, masz podłgę ładujesz póki czas, skończysz to wyłączysz.

Opublikowano

Kiedy jest niższe zużycie prądu? Jak dodatkowo falownik traci energię?

Bo jak mówisz o mniejszej mocy, to owszem - jest mniejsze zużycie prądu ale i mniejsza moc.

W stosunku do mocy, to zużycie w inwerterach jest zawsze większe.

Opublikowano

kolego jak straty po stronie elektrzycznej sa 2% wgledem mocy sprężarki to max to nie te falowniki co się grzały 3 -5 lat temu