Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jestem nowy na forum i dopiero rozpoczynam karierę palacza. niedawno zacząłem użytkować taki kocioł http://allegro.pl/kotly-piece-co-pleszew-producent-19kw-8-lat-gwara-i1429692528.html jedyna różnica polega na tym iż dmuchawa jest zamontowana u dołu po prawej stronie. sterownik atos oraz pompa obiegowa. mam do ogrzania ok 70m2 plus dwa nieduże grzejniki w garażu aby troszkę go ogrzać. w przyszłości do ogrzania będzie łącznie ok 130m2 dlatego piec jest takiej mocy. proszę o podpowiedzi jak najlepiej palić w tym piecu aby uzyskać jak najlepsze efekty jak dobrać ustawienia sterownika aby użytkowanie nie sprawiało problemów. moje paliwa to miał wegiel orzech oraz sporadycznie drewno. z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

No to witamy w gronie palaczy

Kocioł z górnym spalaniem , nadmuchem i sterowaniemczyli palimy w takim kociołku od góry a jakim paliwem i jakie ustawienia kotła wszystkiego możesz się tutaj dowiedzieć .Poświęć troche czasu i poczytaj jak rozpalać czym i jakie ustawienia sterowania w zależności od zastosowanego paliwa a potem to wszystko przetraw i dopasuj do swojego kociołka doświadczalnie .Nie sposób zawrzeć całą zawartą tu wiedze i doświadczenia forumowiczów w jednej odpowiedzi .

Pozdrawiam

Opublikowano

dzięki wielkie jeżeli moje pytanie jest banalne proszę o zrozumienie ale jeżeli mógłbym uzyskać odpowiedz na takie pytanie w jaki sposób regulować powietrze wtórne przy procesie spalania. domyślam się ze pewnie przez klapę w drzwiczkach zasypowych tylko jest mały problem nie ma tam zadnej możliwości regulacji uchyłu klapy. co z tym problemem zrobić?

Opublikowano

regulacja powietrza wtórnego przez uchylanie klapki w drzwiach zasypowych, jeśli masz wentylator u dołu (lub jeśli w ogóle masz wentylator) jest raczej "niezdrowa". Grozi wydmuchaniem spalin do kotłowni.

Czy w kotle masz jakies otwory napowietrzające zasyp? Powinny być w komorze spalania, gdzieś po bokach.

Opublikowano

zapaliłem od góry i wszystko jest ok ale mam takie pytanie dym z komina mam ciemny a wyczytałem na forum że dobre spalanie objawia się jasnym dymem para wodna. czy zrobiłem coś źle? jaka może być tego przyczyna

Opublikowano

Witam.Kocioł miałowy(rozpalany od góry) przestanie dymić dopiero po pewnym czasie jeżeli miał przestanie gazowć czyli zrobi się z niego żar,puziniej tylko para.

Opublikowano

musisz odpowiednio dobrać ilość wtórnego powietrza. A jak? Nie wiem, jak się je u Ciebie ogranicza. Ale poprawnie dobrana ilość objawi się bezdymnym paleniem, nawet po kilkunastu minutach od rozpalenia

Opublikowano

no właśnie wszystko pięknie ładnie ale tej regulacji nie ma. jest nadmuch u dołu kanały napowietrzające zasyp i koniec jedyna regulacja to obroty dmuchawy. tylko obroty i tak mam już najmniejsze.

Opublikowano

mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego kotła. czy jesz możliwe bezpieczne spalanie trocin? może ktoś podzieli się doświadczeniem w tym temacie? ja myślałem żeby zapalić tak jak miałem załadować i zapalić od góry ale nie wiem czy będzie to bezpieczne i czy nie będzie wybuchów? oraz czy taki proces palenia jest do opanowania w póżniejszej fazie? mam dużą ilość trocin dość drobnych i bardzo suchych (leżały na strychu u znajomego na podłodze ponad 13lat.) chciałbym to jakoś wykorzystać ale nie wiem jak. nie piszcie o wrzucaniu worków z trocinami na żar bo to już przerabiałem. nie chcę kolejny raz zakładać drzwiczek od wyczystki komina i sprzątać całej piwnicy z sadzy:)