Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rur wymiennika nie powinno się dać bezpośrednio nad palnikiem ze względu na możliwość niedopalenia gazów, one muszą mieć przestrzeń na dopalenie.

A swoją drogą taki wymiennik jest dużo prostszy w konstrukcji - 4-6 rur + blacha na obudowę + wzmocnienia wewnątrz, które łatwiej będzie pospawać, jedyny problem z lokalizacją ew wężownicy schładzającej, ale może być okręcona wokół rur wewnątrz wymiennika.

Przemek za nowy pomysł chyba flaszka się należy. ;)

pozdr.

Opublikowano

wiem że musi być miejsce dlatego kolumna będzie dość wysoka, z obserwacji moich wynika że płomień może mieć nawet metr i więcej więc palnik może poziomy z "labiryntem" tylko wymiary konstrukcji rosną a mi potrzebny jest kocioł 10kw jak to pogodzić, chociaż jak dla mnie może być większy (wymiary) byle się zmieścił do kotłowni, najważniejsze to modulacja i sprawność spalania, żeby tylko heso chciał się podzielić swoim wynalazkiem...... eh, bo samemu to może być długa droga

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Rur wymiennika nie powinno się dać bezpośrednio nad palnikiem ze względu na możliwość niedopalenia gazów, one muszą mieć przestrzeń na dopalenie.

A swoją drogą taki wymiennik jest dużo prostszy w konstrukcji - 4-6 rur + blacha na obudowę + wzmocnienia wewnątrz, które łatwiej będzie pospawać, jedyny problem z lokalizacją ew wężownicy schładzającej, ale może być okręcona wokół rur wewnątrz wymiennika.

Przemek za nowy pomysł chyba flaszka się należy. ;)

pozdr.

OK to zapraszam na jutro na 12.30 ;)

@reded heso ma wymiennik tylko w pionie i rur ma 29! :) poza tym są daleko za paleniskiem. Ale don't worry ogarniemy te rurki i tą komorę dopalającą u ciebie do sufitu jest ok 2,3 m to miejsce się znajdzie ;)

Co do kotła heso to przecież pokazywał kiedyś fotki tego generatora jednak pewnie uznał że zachowa to dla siebie skoro usunął fotki (tego nie wiem czy usunął -zgaduję)

Opublikowano

Problem polega na tym, że heso zrobił to, co zrobił, bo to akurat miał pod ręką, ale całość posłużyła raczej do eksperymentu czy raczej nauki.

Parę faktów:

- dziś nie zastosowałbym już takiego wymiennika.

- zmieniłbym budowę samego paleniska.

- Inaczej poprowadziłbym wlot powietrza wtórnego.

itp. kilka drobiazgów.

Owszem, mam projekt- na papierze, ale też i w głowie, czyli tzw. doświadczenie.

Tylko- nie bardzo wiem, co dalej? Panowie, zdecydujcie się. Chcecie naprawdę dobry kocioł, inny niż dotychczasowe?

Napiszcie, pogadamy. Na pewno nie będę tu niczego konkretnego przedstawiał publicznie, tak postępuje tylko ktoś nierozsądny.

Przemku, doceniam Twój wysiłek, ale prywatnie myślę, że nie tędy droga. Majstrowanie kotła pod klienta, robota na niewielką skalę to nie to.

Ten duży producent będzie zawsze lepszy. W miarę, jak będziesz robił te kotły coraz doskonalsze, znajdzie się ten większy, kto Cię skopiuje

i przedstawi jako swoje.

A mówiąc serio, są chętni na mój projekt- prawie w ciemno, z gwarancją doskonałej, bezawaryjnej i łatwej obsługi na lata?

Bo jeżeli nie ma, to nie mamy o czym mówić.

Wszystko przećwiczone tymi latami (zimami...) W grę wchodzi nawet wersja z podajnikiem i nie będzie to palenisko retortowe.

Pozdrawiam HS

Opublikowano

heso ja się piszę nawet jak bym miał przejechać pół (nawet całą) polski na konsultacje, tylko największy problem widzę w mocy którą potrzebuję to tylko 10kw i do tego stało palność, zasobnik musi wystarczyć na min 20h

pozdrawiam i czekam niecierpliwie na ciąg dalszy RedEd

Opublikowano

OK to zapraszam na jutro na 12.30 ;)

dzięki za zaproszenie , tym razem nie dam rady , ale bywam w Poznaniu ( mam tam rodzinę) i może wtedy zajrzę - oczywiście za uprzednim uzgodnieniem -_-

Opublikowano

Witam po raz wtóry :)

Poniżej kilka fotek ostatniego kotła,

-ciśnienie robocze 2bary ,

-dopuszczalne ciśnienie pracy 2,5bar

-ruszt ruchomy mojego autorstwa :),

-palenisko osłonięte szamotem oraz szamotowy kanał dopalający,

-dysza z podawaniem PW itp rodzynki.

-nominalna moc kotła przy spalaniu dolnym 12kW przy spalaniu górnym 17kW

-sprawność bliżej nie znana :rolleyes: coś w granicach 100% :lol: ... biorąc pod uwagę górniaki z alledrogo ;)

Ogólnie norma nic niezwykłego

post-13940-0-96509700-1352569157_thumb.jpg post-13940-0-82697700-1352569158_thumb.jpg

widok ogólny kotła

post-13940-0-66228600-1352569159_thumb.jpg

wyjście do komina pionowe

post-13940-0-16399200-1352569210_thumb.jpg

system odsysania spalin

post-13940-0-60171500-1352569335_thumb.jpg

szuflady ułatwiające obsługę kotła

post-13940-0-63489700-1352569399_thumb.jpg

szamotowe palenisko (za szamotem jest kanał PW a za nim płaszcz wodny płaszcz wodny)

Na tym rola marketingowa by się skończyła :D

A teraz czekam na krytykę he he.

@ heso zapewne rozumiem jakie błędy byś wyeliminował i chętnie bym zapoznał się z twoimi przemyśleniami jakby co to pisz na priw lub e-mail

Masz rację że duże firmy czerpią garściami ale to nie one stanowią problem a raczej te małe są wrzodem na d..e

Mam pewne doświadczenia z kilkoma Panami ( celowo napisałem Pany) ale to nieistotne ;)

Ja robię swoje i im też radzę zająć się swoim podwórkiem

Uprzedzając ew. pytania szczegóły konstrukcji tylko dla zaufanych osób (Ci którym ufam myślę że się tego domyślą bo często też dzielą się wiedzą)

Pozdrawiam

Przemo

Opublikowano

Jednego jestem pewien- potrafisz robić kotły, ten na zdjęciu to jak dzieło sztuki.

Nawet gdyby wymagał poprawek, to na oko wygląda o wiele lepiej od wszystkich mi znanych.

Pozdrawiam

Henryk S

Opublikowano

No pogratulować, wygląda ładnie, jak na budowę jednej sztuki to nie możesz się wstydzić,jak bym nie wiedział że to domowa robota to myślał bym że fabryka.W razie nietypowego zamówienia wiem gdzie się udać.

Opublikowano

Mam nadzieję, że właściciel pochwali się jak sprawdza się w praktyce. Kocioł wygląda lepiej niż niejeden fabryczny. Co do ochrony ewentualnych pomysłów, nie wiem czy którykowlwiek z producentów pokusiłby się o zastosowanie wszystkich. Niech za przykład posłuży defro DS czy warmet ceramic, torchę szamotu i cena robi się kosmina, a wszystkie pozostałe proste jak budowa cepa, chocby taki HEF.

Opublikowano

Kiedy sie Przemyslawie zglosic coby kociol w nastepnym sezonie mogl zagrzewac wode w mym domu? bo obawiam sie ze kolejka do zamowien bedzie rosla z dnia na dzien !

Pozdro :)

Opublikowano

witam

ja właśnie o czymś takim jak smbor w linku podał myślę tylko te rur wymiennika dać nad palnik i zastosować do czyszczenia "sprężynki" takie jak we frolingu, tylko nie mam jeszcze pomysłu jak sam palnik ma wyglądać aby pracował sprawnie przy sporych możliwościach modulacji mocy, może jakieś pomysły?

a co do wentylatora to heso nie stosuje i jemu działa (na żywo nie widziałem a szkoda)

pozdrawiam RedEd

Te rurki wymiennika powinny mieć przepływ gazów spalinowych z góry do dołu, tak jak jest w kotle z podanego linku. Ustawienie ich nad palnikiem wymuszało by przepływ w niewłaściwym kierunku. Sprężynki czyszczące to fajny pomysł, ale z jakiego materiału je zrobić? Powinny zachować sprężystość pomimo wysokich temperatur. Przeciętna stal się do tego na pewno nie nadaje. Co do modulacji mocy to może dało by się zrobić palnik o regulowanym przelocie?

Opublikowano

Oj Panowie nie przesadzajcie w tej konstrukcji jeszcze wiele da się zmienić/ poprawić ale jak to się mówi cena czyni cuda. Ten kociołek tani nie był ale daleko mu jeszcze cenowo do Warmeta czy innych masówek tym bardziej że jest w pełni wyposażony.

Jak się sprawuje to tego się w tym roku nie dowiemy albowiem z info jakie posiadam jest szykowany na przyszły sezon.

Jeżeli chodzi o kotły innych producentów to prosiłbym o powsciągliwość od złośliwych komentarzy albowiem widzicie co kupujecie ja też mam zamiar odejść od pewnych już utartych szlaków bo podnoszą tylko koszt bez większej funkcjonalności, niemniej jednak nie zamierzam obniżać jakości a wręcz przeciwnie muszę tylko dobrego pomocnika znaleźć bo nie z robotą się żeniłem a ostatnio non stop siedzę w pracy a nawet po pracy jestem w pracy ;)

Opublikowano

Ten miał mieć palnik o regulowanym przelocie ba nawet jest do tego przygotowany ale w ostatnim momencie z tego zrezygnowałem (nie przetestowane a niewprawionemu palaczowi może tylko utrudnić życie.

Co do wymiennika rurowego to niby dlaczego miały by mieć przepływ spalin przeciwprądowo?

A jeżeli chodzi o kolejki to bez przesady :) ale nie ukrywam że czekać trzeba ludzie zwykle się budzą albo krótko przed zimą albo po sezonie.

Mój dalszy sąsiad zamówił tez kocioł u innego wytwórcy i jak mi się pochwalił to niemal się nie poszczałem ze śmiechu, później przyszedł zobaczyć mój i troszkę się zdziwił albowiem myślał że jakieś gnioty robię ot ludzka zawiść.

Jak na razie na terenie powiatu stoją tylko dwa kotły ode mnie jeden u @reded i drugi u mnie

Opublikowano

W książce o piecach, której skany wrzucił na forum kolega Sambor, jest to wyjaśnione.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13339-kszrajber-nowoczesne-piece-mieszkaniowe/

Nie chodzi o przepływ przeciwprądowy tylko o współpracę z grawitacją. Przy odbieraniu ciepła od przepływającego czynnika w kilku równoległych kanałach korzystniejsza jest sytuacja przepływu tego czynnika w dół. Wtedy to co zimniejsze opada w dół szybciej niż to co cieplejsze i zarówno przepływ jak i odbiór ciepła jest samoczynnie bardziej równomierny we wszystkich kanałach.

Szkoda że do Twojego Czarnkowa mam kawałek drogi. Gdyby było bliżej to wysłałbym Ci swoje CV. :-)

Opublikowano

Palnik jest wyjmowany a jego trwałość zależy od warunków pracy (nie lubi ciągłych zmian temperatury). Osobiście u siebie mam płytki szamotowe a te palniki odlewam od niedawna. W mojej wcześniejszej pracy używaliśmy betonów ogniotrwałych ale ich gabaryty były sporo większe (delikatnie to ujmując) i ich trwałość wynosiła od 1,5 roku do 5lat.

Z tymi palnikami muszę jeszcze pomyśleć albowiem podnoszą mi koszty, myślę nad sensowną zabudową z prostek szamotowych tak aby ich wymiana mogła nastąpić szybko i tanio aby nie stresować palacza :) Oczywiście newralgiczne miejsca nadal będą z odlewów albowiem nie wszystko da się wykonać z szamotki.

Teraz nowy model KDS otrzyma zupełnie nowy dopalacz , prosty i skuteczny.

Opublikowano

No to ja może trochę nie w temacie ,ale czy są na tym forum osoby korzystające z kociołków Przemka , a jesli tak to moze wypowiedzą sie na tema tych kotłów . Jeśli są zadowoleni to chyba taka forma podziekowania dla konstruktora i wykonawcy kotłów sie należy , a jesli nie to moze warto przestrzec ewentualnych nabywców przed nabyciem tego gniota ;) ( z tym gniotem to zart oczywiście ) . Ciekaw jestem czy bedzie jakiś odzew ?

Opublikowano

ja nie narzekam zrobił to co chciałem (prototyp), a teraz myślę czy nie zrobić kotła z podajnikiem bo się akurat trafił seko 16kw z zardzewiałym wymiennikiem (jeszcze szczelny ale 3 lata stał bez wody i nie wyczyszczony) zobaczymy bo nie jestem przekonany do podajników

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

A może mogłby ktoś z użytkowników pieca KDS od Pana Przenysława wypowiedzieć się na temat stałopalności drewna lisciastego twardego i miekkiego. (wiem ze na weglu trzyma nawet do 20godzin) Oczywiście rozumie ze wszystko zalezy od instalacji. Czy macie zastosowany bufor czy bezposrednio na grzejniki za zaworami mieszającymi.

Opublikowano

Tutaj krytyki nie ma prawa być, a jak jest (nie mylić z ew. ulepszaniem) to właściciel powinien zachować ją dla siebie . Człowiek stara się wyprodukować produkt gotowy w pojedynczych ilościach, na zamówienie i co? natnie się, naspawa, naszlifuje, umorduje się i ma za to obrywać?

Krytykę dawać do masowej produkcji.

Zresztą, żadna produkcja seryjna nie ma polotu do Przemka roboty. Tam liczy się tylko ilość sprzedanych sztuk, żadnych sentymentów.

Opublikowano

Krytyka konstruktywna zawsze buduje i podsuwa nowe rozwiązania u wykonawcy- konstruktora.

Wiadoma rzecz że do koloru obudowy nikt się nie czepia, jeżeli już to do konstrukcji palnika, paleniska, wymiennika - a to są elementy ważne i dla wykonawcy - nowe doświadczenie i użytkownika - jakość, lepsza obsluga.

Krytykować ale z głową i sensem.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.