Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprzedają taki u mnie na składzie tylko niby o kalorycznosci 29k

a na składach w Bytomiu pisza o kalorycznosci 27k

Widocznie nabrał mocy po drodze z kopalni...

I czemu mnie to nie dziwi?

Opublikowano (edytowane)

Witam mieszkam w Okolicy Bytomia i od kilku lat tylko i wyłącznie zakupuje Węgiel z kopalni Bobrek Centrum i nie wyobrażam sobie żeby zlikwidowali ta kopalnie uwierzcie mi po spalenia tego wegla niema prawie nic tak zwanego hasia - żużlu pali się rewelacyjnie spalanie od góry niewidach dymu z komina sąsiedzi nieraz się pytali czy ja węgle opalam dom węgłem czy mam gaz wcześniej testowałem inne węgle najgorszy jaki mi trafił to z Rosji i Czech masakra !!!! a dziś się dowiaduje ze chcą zlikwidować tą kopalnie to jakiś żart !!!!! pewnie za jakiś czas ktoś z sfer rządowych zakupi tą kopalnie za bezcen jak miało miejsce z z KWK powstańców Śląskich tez zamknęli a za 3 lata ktoś z Warszawy ja sobie kupił za bezcen i dziś wydobywa węgiel prywatnie nie dajcie się ludzie ogłupić rządowi i mediom posłuchajcie głosu z Śląska ja wam polecam węgiel z Bobrek centrum jak ktoś chce wrzucę wam filmiki jak się pala ten węgiel i rachunki z KWK bobrek Polecam

aha moj email do kontaktu [email protected]

Co sądzicie o węglu orzech II z kopalni Piekary Śląskie?

mmmmmmmmm niepolecam sporo kamienia Edytowane przez marcin
Nie piszemy trzech postów pod rząd
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Jaki ekogroszek teraz jest warty uwagi ?   Wcześniej paliłem na ekogroszku z KWK Kazimierz Juliusz Sosnowiec,  ale nie wiem czy jeszcze mają gdzieś na składzie ten węgiel skoro kopalni już nie ma.  Choć swoją drogą dziwi mnie fakt że nagle takie wielkie hałdy węgla które zalegały znikneły. 

Co polecacie w zastępstwie za Kazimierza-Juliusza ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam chciałbym się dowiedzieć skąd kupić opał do pieca z podajnikiem ,teraz kupowałem w Wojkowicach(przy biedronce w wojkowicach jest żółty baner z numerami do tego składu,koło kościoła się skreca i jakiś kilometr prosto w lewo jest owy skład) ale sam nie wiem czy ten opał jest ok bo nie mam porównania dlatego tez tutaj chciałem się poradzić, mieszkam w Rogoźniku i chciałbym jakoś teraz zamówić 1 tonę na próbę,może ktoś zamawia od kilku lat gdzieś z okolic i jest zadowolony..

Dzięki za Pomoc :)

Opublikowano

Witam Wszystkich.

Otwieram skład opału i po przeczytaniu waszych opini mam pewne wytyczne co klient może szukać bądź co powinienem mu zaproponować.

Moje typy jak narazie:

Wieczorek -kostka

Wesoła - orzech 2

Piast-Retopal

KHW- Ekoret

miał-24-25Mj KHW

zastanawiam sie nad Marcelem Chwałowicami Bobrkiem w sorcie orzech -kostka

Retopala mam juz na placu, popiołu objętościowo sporo 

Jedzie orzech z Wesołej .

Mam narazie ograniczone miejsce więc musze cos wybrac zeby nie kupic byle czego tym bardziej na start.

Jeśli Macie koledzy  :)  jakieś dobre typy to chętnie o nich poczytam. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Piekary bezdyskusyjnie. Janina zapopieli ci ruszt i palnik w "try miga" i jest słaba. Sprawdź tylko, czy to faktycznie Piekary, bo to bardzo mała kopalnia i ten węgiel trudno kupić poza Śląskiem.

Jeżeli masz taką możliwość, to możesz przybrać trochę tej Janiny na okresy przejściowe, na małe zasypy i małe zapotrzebowanie, a resztę kupić z Piekar.

Tylko nie dawaj znowu minusa Kamilku  ;) . 

Edytowane przez zwanzig
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Nastały lekkie mrozy i trzeba było przejść na palenie tylko groszkiem typu 33 z Brzeszcz zakupionym w czerwcu 2014.

Ten węgiel pod względem wartości opałowej jest jeszcze gorszy niż węgiel zakupiony w lutym 2013.

Wygląda na to że z chwilą zamknięcia pokładu 531 w maju 2012 roku z powodu pożaru węgiel z Brzeszcz nie ma 29 MJ/kg.

Czy KWSA wprowadza w błąd klientów w zakresie wartości opałowej groszku z Brzeszcz?

Zabawię się trochę w archeologa, ale parę dni temu dokopałem się do węgla z KWK Sośnica pochodzącego sprzed paru lat (5-6), węgiel na 100% był wzięty bez pośredników bezpośrednio z kopalni i porównując go do węgla z zeszłego roku jestem załamany jakością. Ten starszy jest słabszy, sporo więcej popiołu, bardziej kruchy, zdarzają się przerosty. Tak jakby kompletnie inne złoże. Wiem, że w 2012 ruszyła nowa ściana z wysokiej jakości węglem i to się potwierdza, bo węgiel z ostatnich lat był rewelacja. Taki niezbyt dobry jest teraz podobno węgiel z Jankowic, Chwałowicom też zdarzyła się parę lat temu wpadka (w poprzednim sezonie świetny węgiel). Moje Szczygłowice z zeszłego roku też bez rewelacji (popiół, przerosty) i potwierdzają to też znajomi, dlatego w tym roku przybrałem podobno lepsza jakościowo kostkę z Knurowa, której jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Także mimo wszystko kupując węgiel warto brać próbki i je przepalać.

Edytowane przez zwanzig
Opublikowano

Tylko nie dawaj znowu minusa Kamilku  ;) . 

Bynajmniej, dostałeś wręcz plusa! To jedna z nielicznych wypowiedzi, w której powstrzymujesz swój brak kultury i ogłady osobistej, oby tak dalej, będę gorąco kibicował!

Opublikowano

Daruj sobie Kamilu ocenę mojej ogłady i kultury osobistej, dostałeś odpowiedź i tyle. 

Co do plusa, to jakoś go nie zauważyłem, ale grunt że lepiej się czujesz.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam, temperatury za oknem nie powinny skłaniać do pisania o tematach z szeroko pojętym ogrzewniem ;). Jednak w zaciszu domu postanowiłem wykorzystać fakt, że jest w miarę chłodno i że parę dni temu zrobiłem zdjęcia zakupionego węgla.

Kupiłem dwa sortymenty: orzech (630zł/t i chyba kostkę(650-660zł/t?). 

attachicon.gif20140801_195209.jpgattachicon.gif20140801_195221.jpg

attachicon.gif20140801_195342.jpgattachicon.gif20140801_195359.jpg

Był jeszcze groszek w cenie 590zł/t ale z uwagi na udanej pracy kotła w trybie spalania DS oraz dużym przewymiarowaniu nie zdecydowałem się na zakup.

Podsumowując kupiłem 3t orzecha 2t kostki, do tego zostało mi z zeszłego sezonu ~300kg (zakupiłem 3,7t). W  tym sezonie mamy nowego lokatora :) więc temperatury będą trochę większe  ;) a dodatkowo w tym sezonie będzie ogrzewane CWU.

Narazie brak testów spalania :) na nie trzeba jeszcze poczekać.

pozdro

Witam,

Jak tam koledzy rozglądaliście się już za opałem na zimę? Jakie ceny u was w stosunku do zeszłego roku?

Ja wczoraj przeprowadziłem wywiad w składzie z którego biorę węgiel i ceny wyglądają następująco:

Orzech - 620zł/t

Groszek - 600zł/t

Miał - 480/520zł/t

Udało mi się dowiedzieć w końcu, że to rusek :) od 3lat gadali, że polak :rolleyes: .

Co do cen to sądzę, że jesze -10/20zł mogę potargować na tonie ale mają w pamięci ostatnią ciepłą zimę i problemy polskiego górnictwa byłem pewien, że w tym roku ceny polecą na łeb na szyję....

W tym roku rezygnuję z kostki bo przy DSie słabo się to pali. Biorę prawdopodobnie 2t orzecha i 2t groszka. Zastanawiałem się chwilę nad miałem ale cena go totalnie dyskwalifikuje.

Z zeszłego sezonu zostało mi jeszcze pewnie ponad tonę więc taki zestaw pozwoli spokojnie przetrwać kolejny sezon.

Opublikowano (edytowane)

Ja już mam prawie 1.5 tony grubej kostki i 4 tony orzecha, wszystko typ 34.2  z KWK Knurów i 1.5 tony dość grubego groszku z KWK Bielszowice, również 34.2.

Parametry Knurowa 31Mj/kg popiół 7%, Bielszowice 30Mj/kg popiół 8%. Spiekalność obydwu wysoka, bo w granicach 70 wg rogi.

Na tą chwilę kostka z Knurowa 580zł/t, orzech 520zł/t, groszek z Bielszowic 505zł/t. Transport z kopalni pod dom w moim przypadku 30-40zł/tonę w zależności od przewoźnika i ilości.

W tym roku maksymalne wyciśnięcie Mj/kg ze złotówki  :). Okres jesienny mam zamiar oblecieć w większości na starej dębinie. którą muszę w końcu wypalić i flocie z Marcela, chyba żeby było zimno to się przeskoczy na węgiel.

Edytowane przez zwanzig
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No to się teraz na składach pojawi Sośnica pod wszelką postacią. Przy tej cenie wszystko wysiada  ;).

post-61141-0-32785500-1437130915_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W zeszłym tygodniu kupiłem 1,5 tony orzecha z Wesołej, cena 700zł za tone.Ciekawe jak się będzie spisywał gdy nadejdą zimniejsze dni,

ponieważ pierwszy raz biore węgiel z tego składu.Po ostatniej ciepłej zimie i sporych zapasach drzewa zostało mi sporo "czarnego złota"

więc nie zaopatrywałem się w większą ilość tak jak w poprzednich latach na jednym z dużych składów w Krzeszowicach.Ten skład na którym zakupiłem

tegoroczny zapas działa już około 3 lat.Ceny w porównaniu do okolicznych składów mają naprawde dobre tyle,że dopiero od początku tego roku

posiadają węgiel z Mysłowic.Brat w zimie kupił na tym składzie tone orzecha i było ok,(czyli jak na Mysłowice przystało,kaloryczność i mało popiołu).

Mam nadzieje,że mój nabytek również taki będzie i nie okaże się jakąś mieszanką z made in charaszo.

Pozdr.

Maciek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Coby nie pisać nowego tematu - może jakieś sugestie odnośnie ekogroszku do palnika Ekoenergia i pieca nieco za dużego do potrzeb domu:

- Mysłowice Wesoła

- Chwałowice

- Ziemowit

- Groszkomiał (50/50 miał z groszkiem)??

Tutaj akurat opieram się o ofertę firmy Karena z racji pakowania w 20 kg worki, co by mi bardzo pasowało.

Do tej pory paliłem rosyjskim z barteru (ecopower) - miałem problem z żużlowaniem popiołu oraz rosyjskim od lokalnego importera, który był bardzo drobny (kruszony na miejscu) i choć nie żużlował, zostawiał masę popiołu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

hej, od roku mieszkam w domku jednorodzinnym tak więc do tej pory nie interesował mnie ten temat, mam kupić flot, do wyboru jankowice 270zl/tona i marcel 310/tona , skad roznica w cenie i cz ten z jaknowic gorszy? dziekuje za odpowiedz

Opublikowano

Coby nie pisać nowego tematu - może jakieś sugestie odnośnie ekogroszku do palnika Ekoenergia i pieca nieco za dużego do potrzeb domu:

- Mysłowice Wesoła

- Chwałowice

- Ziemowit

- Groszkomiał (50/50 miał z groszkiem)??

Tutaj akurat opieram się o ofertę firmy Karena z racji pakowania w 20 kg worki, co by mi bardzo pasowało.

Do tej pory paliłem rosyjskim z barteru (ecopower) - miałem problem z żużlowaniem popiołu oraz rosyjskim od lokalnego importera, który był bardzo drobny (kruszony na miejscu) i choć nie żużlował, zostawiał masę popiołu.

Pozdrawiam.

jak już sam wspomniałeś masz za duży kocioł i do tego jeszcze interesuje cię wesoła i chwałowice, jak dla mnie przekombinowane i to 2 razy + szansa na problemy gratis.

kup jaret na próbę lub inny płomienny i daj sobie spokój ze spiekami żużlem i innymi kalafiorami

Opublikowano

hej, od roku mieszkam w domku jednorodzinnym tak więc do tej pory nie interesował mnie ten temat, mam kupić flot, do wyboru jankowice 270zl/tona i marcel 310/tona , skad roznica w cenie i cz ten z jaknowic gorszy? dziekuje za odpowiedz

Jankowice mniej kaloryczny, Marcela miałem w zeszłym roku i palił się super, popiół jak pyłek i długo trzymał. Zeszłej zimy sprawdzał się lepiej niż groszek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam szanowne grono

żaby ne zanudzać szybkie pytanie czy Orzech II z Wieczorka do naszych pieców Dakon i ogólnie dolnego spalania nie zawiesza i nie spieka bardzo przez wysoki parametr Ri ???

bo na zimę trzeba zakupić opał a rewelacyjny Kazimierz  Juliusz nie do dostania.

Poradzie proszę.

Edytowane przez cziko82
Opublikowano

Witam,

Jak tam koledzy rozglądaliście się już za opałem na zimę? Jakie ceny u was w stosunku do zeszłego roku?

Ja wczoraj przeprowadziłem wywiad w składzie z którego biorę węgiel i ceny wyglądają następująco:

Orzech - 620zł/t

Groszek - 600zł/t

Miał - 480/520zł/t

Udało mi się dowiedzieć w końcu, że to rusek :) od 3lat gadali, że polak :rolleyes: .

Co do cen to sądzę, że jesze -10/20zł mogę potargować na tonie ale mają w pamięci ostatnią ciepłą zimę i problemy polskiego górnictwa byłem pewien, że w tym roku ceny polecą na łeb na szyję....

W tym roku rezygnuję z kostki bo przy DSie słabo się to pali. Biorę prawdopodobnie 2t orzecha i 2t groszka. Zastanawiałem się chwilę nad miałem ale cena go totalnie dyskwalifikuje.

Z zeszłego sezonu zostało mi jeszcze pewnie ponad tonę więc taki zestaw pozwoli spokojnie przetrwać kolejny sezon.

Witam,

ja już jestem po zakupach węgla na sezon 15/16.

Ostatecznie kupiłem 2+2 (groszek, orzech) w cenie 580zł/t i 620zł/t + utargowałem 30zł na całości  :P bo jeszcze 2mp(3?) podziabanej sosny zakupiłem.

W składziku mam jeszcze około 3-4m3 fajnej zrębki, 1-1,3t węgla z zeszłego sezonu.

Więc do zimy jestem z grubsza przygotowany. Jestem ciekawy jak będzie wyglądać palenie tą zrębkom. Jeżeli testy wypadną pozytywnie to w sezonie zimowym zakupię jeszcze parę m3 bo żona ostatnio się zrobiła strasznie ciepłolubna :) .

Podsumowując za opał na ten sezon zapłaciłem 2640zł więc oszczędziłem przeszło 850zł w porównaniu do zeszłego roku.

Upały się skończyły więc w cięgu 1-2tyg wracam na strych kończyć kłaść wełnę :).

post-41422-0-95851500-1440409739_thumb.jpg

pozdrawiam