Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam Palaczy))

A ja powiem tak. Zachciało sie razu pewnego wymienić piec na nowy nowoczesny firmy sad .....UKS 20KW 2,5 metra pojemności, 180m2 do ogrzania z wentylatorem i sterowaniem i co? spalał 35kg węgla na 6godzin.Stary spalał 15kg na 10godz. Wyrzuciłem sterownik, dmuchawe uzywam do rozpalania i smoła leje mi sie jak diabli. Dodam że przy starym nie było sladu smoły a tu i piec i komin zawalony. palenie oczywiście 45stopni bo jak napalę na 60 stopni to w domu sie robi 25 stopni. i momentalnie spala węgiel. Do czego zmierzam, mam wujka który ma 180 metrów domu nieocieplonego i piec węglowy który ma 35lat, wygląd dwa razy mniejszy, lżejszy pali węglem, podkładami nasączonymi olejem i kropli smoły nie ma w nim, komin czysty a kominiarz nie witał tam od paru lat. przekrój komina taki sam , wysokośc ta sama. Osobiście uważam, że kotły sa po pierwsze nieprzemyślane, po drugie robienie potężnej komory spalania chodzi o wysokość ma znaczenie gdyż do płomieniówek tak naprawde nie dociera płomień i nie przepala ich. I tu pojawia się pytanie: po jakiego żadają od klientów komina o przekroju 20/20cm skoro wylot spalin ma 12 cm średnicy np. w moim piecu. Szukam konkretnego spawacza który obejrzy stary piec węglowy i zrobi mi taki sam z woj. dolnośląskiego.

Opublikowano

panowie najczęściej jest zbyt niska temperatura spalin w kominie kiszenie w kotle żeby rzadko schodzić do kotła:)

proponuje 1 ważna rzecz instalator niech zakłada wam zawór trójdrogowy i macie tem w kotle 75 stopni a na mieszkanie idzie 45:)

Opublikowano

(...)

proponuje 1 ważna rzecz instalator niech zakłada wam zawór trójdrogowy i macie tem w kotle 75 stopni a na mieszkanie idzie 45:)

Dlaczego tylko 75* C na kotle ? Nie lepiej od razu 95? Jeszcze lepsza gwarancja, że się nie skropli

I wtedy można kisić na całego, najlepiej zamknąć kocioł całkowicie i tak palić.

Na mieszkanie niech idzie 30*C:)

Opublikowano

kolega wyżej napisał ,Jaki karton?? Długi płomień zapali ci komin jedynie. oj zdziwił byś się bardzo mocno jak byś zobaczył jak pali się sadza w kominie od kawałka zapalonej gazety i włożonej do wyczystki komina.Dobry opał, umiejętne palenie i czyszczenie pieca , oraz komina.To powinno uchronić przed nieszczęściem.

Opublikowano

Dlaczego tylko 75* C na kotle ? Nie lepiej od razu 95? Jeszcze lepsza gwarancja, że się nie skropli

temat jest o smoleniu a nie nabijaniu sie i sam przyznasz racje ze 75 to optymalna temperatura a nie 95 jak ty piszesz??

Opublikowano

Kiszenie jest dobre, ale kapusty. Ja obecnie jaram 70-80 stopni na kotle i jest ok. Pragnę zauważyć coraz większą ilość wpisów

na forum dotyczących smołowania kotłów i kominów. Jest to jak mi się zdaje wina producentów kotłów co reklamują zbyt dużo

elektroniki, a za mało piszą o elementarnych zasadach dobrego spalania.

Pozdrawiam Cię Heso

Kazik wieśniak

Opublikowano

temat jest o smoleniu a nie nabijaniu sie i sam przyznasz racje ze 75 to optymalna temperatura a nie 95 jak ty piszesz??

powiedz kolego, co komu da podniesienie temperatury wody w kotle o 30C, skoro do właściwego spalania brakuje dodatkowych 600 - 700C?

Opublikowano

kurde ludziska z kotła węglowego chcecie zrobić kocioł kondensacyjny:)

tu chodzi o to zeby powród nie był za niski w stosunku do zasilania dlatego warto dac zawór trojdrogowy

Opublikowano

Kolega Vlad24 nie napisał, żeby trzymać na kotle 30*C, tylko że podniesienie temperatury na kotle o 30 stopni nie załatwi problemu smolenia kotła... Teraz kapujesz? Mieszasz różne sprawy, zresztą to typowe w forumowych dyskusjach. Warto się zdecydować, czy rozmawiamy o smole, czy kondensacji kotłowych kwasów, powstających zresztą tak jak smoła tylko przy nieprawidłowym spalaniu.

Co do zaworu trójdrożnego, to może i momentami pożyteczny, ale musisz także zdawać sobie sprawę, że generuje straty- kominowe. Nadwyżka wyprodukowanego ciepła usuwana jest wtedy kominem.

Sprytne, prawidłowe spalanie spowoduje, że taki zawór jest zbędny. HS

Zlituj się, co to znaczy "powród" ? Daje po oczach....

Opublikowano

Kazik jak zwykle masz racje więc stawiasz, a ponadto w kominie ci sie zapaliło! Widac ogień z komina! ŁAdna fotka!

Drewnem trzeba jarac na ostro, nie wspomnę że suchym ile sie da!

Wilgoc pobiera dużo ciepła spalania, które ucieka w komin, obniża temp. spalin i wzmaga osadzanie niedopalonych żywić .

Fizyka!!

A żywice powstaja jak sie w kotle dusi!! Hej!

Opublikowano (edytowane)

Ja muszę teraz wypraktykować przy mrozach palenie drewna bez miarkownika na spokojnie :)

Co do zaworów 4D i 3D to ja osobiście żałuje teraz montażu 4D oraz siłownika do tego była to tylko strata pieniędzy :( Jedyny plus ze mi min temp 35°C na piecu utrzymuje i łatwiej jest rozpalić potem :P ALe po za tym zbędne to jak licho jest .

Edytowane przez Remi
Opublikowano

Ja muszę teraz wypraktykować przy mrozach palenie drewna bez miarkownika na spokojnie :)

Co do zaworów 4D i 3D to ja osobiście żałuje teraz montażu 4D oraz siłownika do tego była to tylko strata pieniędzy :( Jedyny plus ze mi min temp 35°C na piecu utrzymuje i łatwiej jest rozpalić potem :P ALe po za tym zbędne to jak licho jest .

Witam a ja myślałem o montażu ale widzę że co niektórzy koledzy mają dość

pewnie również też bym żałował . więc nie będe chyba wnikał więcej w te zawory 3 lub 4D

I NIE BĄDĘ MONTOWAŁ

• 12 lat później...
  • 4 tygodnie później...