Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepła Woda Z Przepływowego Gazowego A Pompa Cyrkulacuyjna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie mam podgrzewacz przepływowy gazowy i chciałbym do niego zamontować pompkę cyrkulacyjna ponieważ muszę długo czekać na pietrze na ciepłą wodę wiem ze musi byc druga rurka planuje dać pexa bo jest estetyczny a zarazie poleci po tynku ale jak się ma działanie takiej pompki do podgrzewacza gazowego? Tzn piec będzie ciągle grzał? Jak wiadomo piec działa dopiero jak jest przepływ wody a nie wiem jak to by działało z pompka czy ona by go załączała proszę o jakiś schemat o ile idzie to jakoś zrobić

Opublikowano

Witam.Masz rację że podgrzewacz działa kiedy jest przepływ wody ale uruchamia go spadek ciśnienia więc po zamontowaniu pompy nic się nie zmieni.bo podgrzewacz się nie uruchomi.Najlepszym rozwiązaniem jest pojemnościowy podgrzewacz i pompa wtedy będzie działać.

• Zgadzam się 1
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam odgrzebuje temat ale teraz mam inne pytanie mam bojler do pieca węglowego i na pietrze zanim doleci ciepła woda muszę ok wiadra wody spuścić. I teraz pytanie jakbym dał pompkę cyrkulacyjna i drugą rurkę z najdalszego punktu poborowego na pietrze to ta druga rurka ma wraca do bojlera na wypływ ciepłej wody? Bo ten bojler jeszcze nie ma krócica do cyrkulacji z góry dziękuje za odp

Opublikowano

teoretycznie możesz sam wykonać zawór zwrotny ale łatwiej go jednak kupić :D a tak poważnie to potrzebujesz poskręcać takie komponenty zawór 1/2", filtr wodny1/2", pompa cyrkulacyjna. zawór zwrotny 1/2" poskręcać to w podanej kolejności ( zwracając uwagę na kierunek przepływu )

i wszystko podpiąć pod dopływ zimnej wody pod bojlerem

• Zgadzam się 1