Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozważam montaż kotła zgazowującego do domu 140m^2 z roku 2000.

Dom zbudowany z Ytong wraz z ociepleniem 10cm styropianem.

Poddasze użytkowe gdzie jest 11 grzejników a parter ogrzewany za pomocą podłogówki.

Dotychczas ogrzewałem dom kominkiem lechma z płaszczem wodnym bez bufora gdzie zużycie drewna na sezon to 20/25mp brzozy sezonowej.

Rozważamy stworzenie kotłowni z wyżej wymienionymi kotłami lecz po kalkulacji kocioł /bufor 2000l oraz montaż wychodzi kwota w okolicach 50 000zł a więc powstaje pytanie czy warto i jak z komfortem ogrzewania takim kotłem?

Opublikowano

25 mp,to može ogrzewales wiecej kominom,niž kominkom.W kotlu z buforom bedzie može liepiej,przynajmniej komfortniej.Pocznij od https://cieplo.app/

Opublikowano (edytowane)

Zrobiona ankieta

https://cieplo.app/wynik/2tyfl

12,8kW to szacowana moc grzewcza przy -20°C (C.O. + CWU)

~18 tys. kWh to roczne zużycie ciepła na ogrzewanie (bez CWU)

Edytowane przez TomaszWit
Opublikowano
2 godziny temu, bercus napisał(a):

25 mp,to može ogrzewales wiecej kominom,niž kominkom.W kotlu z buforom bedzie može liepiej,przynajmniej komfortniej.Pocznij od https://cieplo.app/

Ok?

Opublikowano

Trochę sporo drewna puściłeś kominem/kominkiem.

Ja do tej pory 21m w HTV 23 na 171m² ( 211m² całkowitej ) powierzchni ogrzewanej nieocieplonej chałupy.

Koszt kotłowni jaki podałeś jest jak najbardziej realny przy tych kotłach.

Stadler czy Blaze? Obie konstrukcje dobre, odmienne ładowanie komory( dla mnie osobiście nieakceptowalne ładowanie od góry - nie będę nurkował do paleniska, ale zaletą jest sypanie drobnicy z wiadra lub łopatą ), parametry na papierze podobne.

Szukaj filmów użytkowników tych kotłów na YouTube, może łatwiej będzie podjąć decyzję.

Opublikowano

Ja bardziej przymierzam się Stadler/Windhager/HTV albo pompa ciepła ale przyszłe rachunki za prąd przerażają jeśli tyle drewna spalam co sezon.

Dodatkowo kominek lechmy wiekowy z płaszczem ale bez bufora to wiemy ,że mocno trzeba grzać.

Możesz powiedzieć ile wydałeś za całą instalację z kotłem?

Jesteś zadowolony z HTV?

To nurkowanie właśnie odstręcza mnie od Blaze a dodatkowo ich ceny są chore bym powiedział jak również jakość blaze po 3 latach palenia u znajomego oglądałem to potrafi ceramika pękać a drewno ma naprawdę dobrej jakości max 18% wilgnotności.