Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa typu split?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez cezario1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega jest monterem, instalował mi kocioł, ma również uprawnienia f-gaz,tego splita co mi polecaleś można kupić za dobrą cenę, ale również są ceny kosmiczne z kąt oni je biorą,nawet kaisai ma ceny zaporowe.

Opublikowano (edytowane)

Bo to najprawdopodobniej leżak magazynowy Żeby mieć dobrą cenę trzeba tych PC kupić dużo od importera. Ja bym się szybko decydował jeżeli chcesz  kupić właśnie ją. Takich okazji jest teraz coraz mniej.

Nie pamiętam dokładnie dwa trzy lata temu kaisai zrobił promocje na te PC i sprzedawali je właśnie po 6,5 tys na OLX Najprawdopodobniej te PC jest z tej promocji

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Były w cenie poniżej 6tyś na znanym portalu aukcyjnym 😉

Opublikowano

Z tego co pamiętam to chwilowo była cena niższa miż 6.5tys. 

Ważna jest w jakiej teraz cenie można kupić.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeżeli kupi się na portalach internetowych to czy jest gwarancja producenta?.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, segal21 napisał(a):

,,,, czy jest gwarancja producenta?.

Producent nie ma prawnego obowiązku udzielania gwarancji na swoje produkty.

Zgodnie z polskim prawem, gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem woli producenta (lub sprzedawcy/dystrybutora), a nie jego prawnym obowiązkiem.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

@segal21 jak kupisz od firmy nowe nie montowane  PC z fakturą + pierwsze uruchomienie musi zrobić autoryzowany serwis Kaisai  który stwierdzi że PC jest prawidłowo zamontowane + później będziesz robił przegląd co rok to na trzy lata będziesz miał gwarancję liczoną od daty pierwszego uruchomienia.

Twój kolega monter jakie zakłada PC co poleca?

Opublikowano

Kolega ogólnie zajmuje się hydrauliką, montuje kotły co, idąc przyszłościowo nabył uprawnienia na montaż pomp,zaklada na życzenie klienta nic nie narzuca i sugeruje jaka jest najlepsza.

Opublikowano
17 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Ogolna zasada jest taka że pompa na R290 uzyskuje wyższe temperatury wody wychodzącej bez utraty sprawności, ale w bardzo niskich temperaturach ma mniejszą wydajność niż pompy r32

Ciekawe teorie.

https://www.google.com/search?q=log+(p)-h+diagram&oq=log+(p)-h+diagram&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIGCAEQABgeMgYIAhAAGB4yBggDEAAYHjIICAQQABgIGB4yCAgFEAAYCBgeMggIBhAAGAgYHjIICAcQABgIGB4yCAgIEAAYCBgeMggICRAAGAgYHtIBCzEzMTU1NTJqMGoxqAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Poniżej taka ciekawa zabawka z suwakami, gdzie można sobie zasymulować koperty pracy różnych czynników chłodniczych.
Nie posiadam żadnych kompetencji w tej dziedzinie, jestem na etapie poznawczym tych bardzo ciekawych zagadnień.

źródło:
https://tlk-energy.de/en/phase-diagrams/pressure-enthalpy

Opublikowano
18 godzin temu, cezario1 napisał(a):

Bo to najprawdopodobniej leżak magazynowy Żeby mieć dobrą cenę trzeba tych PC kupić dużo od importera. Ja bym się szybko decydował jeżeli chcesz  kupić właśnie ją. Takich okazji jest teraz coraz mniej.

Nie pamiętam dokładnie dwa trzy lata temu kaisai zrobił promocje na te PC i sprzedawali je właśnie po 6,5 tys na OLX Najprawdopodobniej te PC jest z tej promocji

Ech były nawet tańsze , ja za swoją rezerwową pompę kaisai 6kw split płaciłem 5700 zł ale kilka miesięcy wcześniej były nawet po 3400 zł ale za długo myślałem i teraz leży bo obecna super działa i pewnie zanim obecna zdechnie to tego kaisaia nie założę bo już będą takie co mają COP 8 ,hehehe.

Opublikowano

E tam takiej ceny na OLX to nigdy nie było. Za 3400 zł netto to ją mogli kupić instalatorzy jak wzięli kilka sztuk.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.04.2026 o 08:57, segal21 napisał(a):

Nie słyszałem nie widziałem aby pompa pracowała z takim małym poborem prądu, dużo oglądam i czytam w necie ale nie natrafiłem na coś takiego?.

Mówisz masz , co prawda było plus 14 stopni , lewa rubryka to aktualne pobory i produkcja, środkowa to średnie SCOP oraz pobór prądu całkowity oraz wygenerowana energia a prawa rubryka dotyczy CWU i tu o dziwo lepszy wynik niz ogrzewanie domu ale bojler 400litrów i wężownica 5,1 m2.

Edit, teraz mie się wspomniało że kwiecień mamy a więc to rok i energia pobrana przez pompę za cały rok to 2329kwh do tego trzeba dołożyć 954 kwh na CWU.

Screenshot_20260416_163840_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez berti
Opublikowano

Ładnie wyglądają te cyferki, ten zrzut to z aplikacji od pompy? Słyszałeś może o pompie Fox air, można ją wyrwać za dobrą kasę.

Opublikowano

Bo firma zbankrutował. Traci moc to PC w niskiej temperaturze podobnie jak SprSun. Chyba wyszło z tego samego zakładu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, segal21 napisał(a):

,,,,  Słyszałeś może o pompie Fox air, można ją wyrwać za dobrą kasę.

Nabyłem na drodze kupna pompę ciepła Fox Air model GL-9-1.
To jest trzecia zainstalowana (samodzielnie) pompa ciepła w moim domu (wliczając klimatyzator).

Pompę ciepła nabyłem w grudniu roku 2025, rok produkcji na tabliczce znamionowej 2022.
Poniżej tabela z krzywymi wydajności wspomnianej pompy ciepła.

ps.
Aktualnie tę pompę ciepła można nabyć w cenie 3 499 zł + koszty wysyłki.

FoxAir-GL-9-1_krzywewydajnoci.thumb.jpg.c6fcf6c1244403ea908566d5b41dfe4d.jpg    

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Widziałem ją w tej cenie, tylko jak ona się sprawuję w czasie rzeczywistym,w tabelach można napisać wszystko, widziałem kilka filmików,w każdym montowali bufor i zawsze dwie grzałki, według mnie jest ona chyba słaba,żaden instalator nie zachwalał jej pod względem komponentów tylko o wymogach jakie trzeba spełnić aby mieć 10 lat gwarancji.