Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy ciepła do bufora

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To zależy od PC 

Liczy się moc PC jaką ma w minusowej temp a nie jak podają w dodatniej. Po co mi PC 10kw przy +10st jak przy - 10 ma 6kw. Różne PC różną mają wydajność w minusowej temp na dworze.Musisz też wiedzieć jaką minimalną moc ma PC przy powiedzmy+ 10st na dworze żeby PC nie taktowało 

Najlepiej napisz co chcesz kupić.    

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
54 minuty temu, PioBin napisał(a):

. Mozna to robic na zaworach 3d przelaczajacych lub elektromagnetycznych-cewki. 

Takie zawory u siebie zainstalowałem by nie przekręcać ręcznie , a by działało jak opisałem pc ,kocioł ,bufor .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

www.cieplo.app wypełnij parametry budynku i wyjdzie w podsumowaniu co potrzebujesz. To PC trzeba wziąć troszkę większe. Zobacz jaką ma minimalną moc. Mój Kaisai 10 kw  ma minimalną w dodatniej 3.5 kw. Kajsai 8kw tak samo ma  moc minimalną 3.5kw. Więc lepiej wziąć 10kw   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, cezario1 napisał(a):

www.cieplo.app wypełnij parametry budynku i wyjdzie w podsumowaniu co potrzebujesz. To PC trzeba wziąć troszkę większe. Zobacz jaką ma minimalną moc. Mój Kaisai 10 kw  ma minimalną w dodatniej 3.5 kw. Kajsai 8kw tak samo ma  moc minimalną 3.5kw. Więc lepiej wziąć 10kw   

Wychodzi 5-6kW więc 8kW wydaje się być rozsądnym wyborem

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przy - 10 st ile potrzeba kw.? To PC na pewno przy - 10 nie ma 8 kW.

Str 26 wydajność. https://www.ferroli.com.pl/uploads/6c31f68116228bb84d439653d9f3e3e864989d2f.pdf

Ja bym raczej wybrał 8kw.  

10 kw słabiej się moduluje będzie taktowała przy + 10st

Opublikowano

To trzeba wziąć 6kw str 20 

8kw będzie taktowała

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, cezario1 napisał(a):

To trzeba wziąć 6kw str 20 

8kw będzie taktowała

No właśnie tutaj pojawia się temat bufora, ciepło raczej będzie miało gdzie się podziać

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie buforuj ciepla na sile z PC.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, PioBin napisał(a):

Nie buforuj ciepla na sile z PC.

Oczywiście, nie na siłę, tutaj taktowanie w teorii może wystąpić tylko w określonych warunkach przeważnie przejściowych. Przy zapotrzebowaniu zbliżonym do tego wyliczonego, wszystko powinno działać jak trzeba, tak sądzę 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Ma grzejniki i podłogówkę dlatego bufor jest mu potrzebny Będzie musiał raczej zrobić podłączenie równoległe. Ciepło idzie do góry w buforze więc zawsze parę stopni będzie miał więcej tam gdzie zbiornik CWU.

@maciej112Wszystkie parametry masz w zamieszczonej tabeli i cieplo.app. Musisz iść na kompromis pomiędzy wydajnością pompy ciepła w ujemnych temperaturach a modulacją w dodatnich. 

Decyzja należy do ciebie jak będzie zła to do nikogo nie będziesz miał pretensji.

Zwróć uwagę że PC którą chcesz kupić 8kw ma większą moc grzałki niż 6 kW. Nie wiem czy dla ciebie to ma jakieś znaczenie.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
10 godzin temu, maciej112 napisał(a):

No właśnie tutaj pojawia się temat bufora, ciepło raczej będzie miało gdzie się podziać

Delta temperatur będzie na tyle niska, że tam zmagazynujesz tyle, co kot napłakał. Takie bufory mają sens dla pomp on-off i muszą mieć spore pojemności.

Opublikowano

Dla grzania ciągłego i zapotrzebowania 5500 kWh rocznie moc pompy wychodzi 3-4 kW. Niezależnie od tego jaki układ i temperaturę zasilania zastosujemy, to jeśli pompa ma pracować tylko w taniej taryfie, czas pracy skraca się z 24h do 10h na dobę i wtedy wychodzi 7-8 kW. 

Masz bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło - zwrócą Ci się kiedykolwiek te kombinacje i kupowanie dwa razy mocniejszej pompy? 3-4 kW to można grzać jednym klimatyzatorem 🙂

Opublikowano

To może słabsza pompa plus klimatyzator, w lecie będzie można skuteczniej chłodzić niż kombinacje z chłodzeniem podłogówką albo klimakonwektorami, w okresie przejściowym na szybko w chłodniejsze dni można ogrzać się klimą, a w pełnym sezonie grzewczym w szczycie zapotrzebowania na ciepło jak PC by nie dawała rady to klima też wspomoże.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Klima konwektory słabiej chłodzą niż klima?

Opublikowano

Nie wiem czy słabiej czy mocniej, nic takiego nie napisałem, zakładam że przy dobrze dobranych instalacjach obie będą wstanie podobnie chłodzić pomieszczenia. Np. do mojej PC musiałbym dokupić dodatkowy moduł, plus instalacje, nawet się zastanawiałem i wyszło mi to drożej niż zainstalowanie klimatyzatora z grzaniem.

Opublikowano

Tak twoją wypowiedź zrozumiałem 👍

Opublikowano
6 godzin temu, WlodekG napisał(a):

czas pracy skraca się z 24h do 10h na dobę i wtedy wychodzi 7-8 kW. 

A jak będzie grzał raz w tygodniu to będzie potrzebował PC 49-56kw?

Tak to nie działa.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, cezario1 napisał(a):

A jak będzie grzał raz w tygodniu to będzie potrzebował PC 49-56kw?

Tak to nie działa.

Skoro tak twierdzisz to napisz jak to działa. 

Ja twierdzę, że dokładnie tak to działa. Jeśli masz założenie, że grzejesz tylko w taniej taryfie, tzn. przy -20 utrzymujesz zadaną temperaturę grzejąc tylko w taniej taryfie. Jeśli przykładowe zapotrzebowanie dobowe na energię potrzebną do tego celu wynosi 100 kWh to musisz tyle dostarczyć w ciągu doby, a więc przez 10 godzin taniej taryfy i pompa musi mieć zdolność do dostarczenia takiej właśnie energii w ciągu 10 godzin. Musisz mieć oczywiście bufor, który taką ilość energii będzie w stanie przechować. To są założenia modelowe, a w rzeczywistości należy tę pompę nieco więcej przewymiarować uwzględniając straty, rozruch itd. To jest ambitne założenie tzn. że tylko tania taryfa przy -20, możesz sobie oczywiście modyfikować tak to założenie, żeby pompa pracowała w taniej taryfie przez większość roku, a nie zawsze.

Twój przykład jest skrajny, ale dokładnie tak by było gdybyś miał odpowiedni bufor i grzałbyś raz w tygodniu przy -20 utrzymując zadaną temperaturę.

Edytowane przez WlodekG
Opublikowano

Dostarczysz tyle energii do pomieszczenia ile jest w stanie oddać podłogówka, grzejniki i przyjąć bufor a wiadomo żeby było ekonomicznie to grzanie do 45st,  ten bufor dużo energii nie zgromadzi.

Jeśli grzejesz grzałką to możesz grzać sobie bufor do 85st czyli zgodzę się że potrzebujesz 2 razy mocniejszą grzałkę ale w przypadku PC to nie przejdzie chociażby dlatego że maksymalna temp z jaką może grzać  jego PC to 55st  i na pewno przy -20 st na dworze będzie to mniej.

Potrzebował by mocnej PC na r290 która grzeje do 80st ale COP wyjdzie bardzo mały.

Opublikowano

I wszystko po to, żeby raz na 15 lat przetrwać kilkanaście dni w roku z takim mrozem. Reszta sezonu z taktowaniem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U siebie testowałem Kaisaia w taryfie G 13 Można nie grzać przez 5 godzin jak jest najdroższa energia od 16 do 21 W najtańszej grzejesz wyższym parametrem a w taryfie porannej od 7 do 13-tej normalną temp. bo cena prądu do zaakceptowania.   Wychodzi najbardziej ekonomicznie. G13 jest tylko w Tauronie więc kolega może nie mieć tej taryfy

4 minuty temu, carinus napisał(a):

Reszta sezonu z taktowaniem.

A ma przecież kocioł na brykiet nie musi kupować PC do -20st.  

Opublikowano

Harmonogram tygodniowy w sterowniku PC

Tylko nie można grzać z krzywej. Wyłącznie ustawiasz temp  z jaką ma grzać.