Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy ciepła do bufora

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To zależy od PC 

Liczy się moc PC jaką ma w minusowej temp a nie jak podają w dodatniej. Po co mi PC 10kw przy +10st jak przy - 10 ma 6kw. Różne PC różną mają wydajność w minusowej temp na dworze.Musisz też wiedzieć jaką minimalną moc ma PC przy powiedzmy+ 10st na dworze żeby PC nie taktowało 

Najlepiej napisz co chcesz kupić.    

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
54 minuty temu, PioBin napisał(a):

. Mozna to robic na zaworach 3d przelaczajacych lub elektromagnetycznych-cewki. 

Takie zawory u siebie zainstalowałem by nie przekręcać ręcznie , a by działało jak opisałem pc ,kocioł ,bufor .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

www.cieplo.app wypełnij parametry budynku i wyjdzie w podsumowaniu co potrzebujesz. To PC trzeba wziąć troszkę większe. Zobacz jaką ma minimalną moc. Mój Kaisai 10 kw  ma minimalną w dodatniej 3.5 kw. Kajsai 8kw tak samo ma  moc minimalną 3.5kw. Więc lepiej wziąć 10kw   

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
20 minut temu, cezario1 napisał(a):

www.cieplo.app wypełnij parametry budynku i wyjdzie w podsumowaniu co potrzebujesz. To PC trzeba wziąć troszkę większe. Zobacz jaką ma minimalną moc. Mój Kaisai 10 kw  ma minimalną w dodatniej 3.5 kw. Kajsai 8kw tak samo ma  moc minimalną 3.5kw. Więc lepiej wziąć 10kw   

Wychodzi 5-6kW więc 8kW wydaje się być rozsądnym wyborem

Opublikowano

Przy - 10 st ile potrzeba kw.? To PC na pewno przy - 10 nie ma 8 kW.

Str 26 wydajność. https://www.ferroli.com.pl/uploads/6c31f68116228bb84d439653d9f3e3e864989d2f.pdf

Ja bym raczej wybrał 8kw.  

10 kw słabiej się moduluje będzie taktowała przy + 10st

Opublikowano

To trzeba wziąć 6kw str 20 

8kw będzie taktowała

Opublikowano

Nie buforuj ciepla na sile z PC.

Opublikowano
13 minut temu, PioBin napisał(a):

Nie buforuj ciepla na sile z PC.

Oczywiście, nie na siłę, tutaj taktowanie w teorii może wystąpić tylko w określonych warunkach przeważnie przejściowych. Przy zapotrzebowaniu zbliżonym do tego wyliczonego, wszystko powinno działać jak trzeba, tak sądzę