Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Ostatnio miałem okazję być w domu z ogrzewaniem podłogowym w suchej zabudowie(Sander). Przy temperaturze -15°C na zewnątrz w środku było ciepło(czytałem różne opinie o tym rozwiązaniu). Stary dom, ale ocieplony styropianem grafitowym o grubości 15 cm. Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie i może się wypowiedzieć? Z jednej strony jest to droższe rozwiązanie od mokrej zabudowy, jednak „plusem” jest jego niewielka grubość (w moim wypadku zrywam stare podłogi i się wszystko zmieści bez kucia) oraz krótki czas wykonania. Zastanawiam się, czy warto wymienić grzejniki żeliwne znajdujące się pod oknami na takie rozwiązanie. Może ktoś tutaj robił taką wymianę i może się wypowiedzieć. 

Edytowane przez bolek89
  • bolek89 zmienił(a) tytuł na Ogrzewanie podłogowe w suchej zabudowie
Opublikowano (edytowane)

To że podłogówka będzie lepiej i taniej grzać od kaloryferów to oczywiste a i otwierasz sobie drogę do grzania pompą ciepła nie po 50kwh/dobę tylko bliżej 20kwh/dobę bo pompy ciepła strasznie nie lubią temp powyżej 35 stopni a tobie powinno wystarczyć na zasilaniu w okolicach 30 stopni , ja tego sezonu ani razu nie podnosiłem powyżej 29 stopni na zasilaniu choć już byłem blisko bo kilka dni spadła temp w domu do 22 a jeden dzień nawet do 21 stopni a bez rekuperacji 21 stopni to wg mnie strasznie odczuwa się zimno dlatego staram się aby w domu mieć te 23 stopni, myślałem nad rekuperacją ale za dużo tego grzebania i męczy mnie to powoli lepiej wykonać gruntówkę i raz na zawsze spokój.

Edytowane przez berti