Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo eko plus wymiana na palnik pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry . Posiadam piec na  groszek Ogniwo eko plus 14 kW. Chciałbym wymienić palnik na zestaw na pellet. Możecie polecić jakiś zestaw pasujący do pieca? Na co zwrócić uwagę. 

Czy da się wykorzystać istniejący zasobnik.

5184eea2-d9d9-490a-80d4-a62b4e6e8bf5.jpg

Opublikowano

@Dareks72 masz bardzo dobry kocioł na ekogroszek, z dobrym sterownikiem. Patrząc na wyświetlacz sterownika, to Twój kocioł, to rocznik 2015 lub starszy. Czyli 3 klasa. Zobacz co się dzieje z cenami pelletu, a ekogroszek PGG sprzedaje w promocji. Zastanów się, czy warto wydawać kilka tysięcy na palnik, do starego kotła. 

Opublikowano (edytowane)

To też kilka tysia kosztuje. W tym kotle to i pelletem do się palić. Kilka lat paliłem mieszając pellet z ekogroszkim , a i samym pelletem też próbowałem. Tylko wtedy pellet (w mojej okolicy) był sporo tańszy niż węgiel. Pytałem Zawijana na jego blogu o paleniu pelletem, oto Jego odpowiedź ( rok 2015). W sterowniku jest nawet algorytm dla pelletu.

Kolego drogi, oczywiście, że możesz palić samym pelletem.
Ponieważ nie grozą ci żadne straszne spieki, to nawet warto na palniku położyć w poprzek 2 kawałki cegły szamotowej, tak aby zostawić szczelinę o szerokości ok. 2, 3 cm. Przy okazji możesz przydławić wentylator poprzez zaklejenie połowy otworu ssawnego taśmą samoprzylepną.
Ale oprócz plusów są i minusy. Musisz liczyć się z tym, że jeśli kocioł będzie się odstawiał na dłużej, to może wygasnąć, a brak zapalarki spowoduje to, że będziesz musiał go rozpalać od nowa.
Jeśli chcesz palić pelletami, to proponuję korzystać z tych o średnicy 6 mm.
I pamiętać o tym, aby zasobnik był dobrze zamknięty, a uszczelka jego pokrywy sprawna.
Przepuściłem przez kotly tej marki ładnych kilka ton pelletów więc nieskromnie mniemam, że jakieś doświadczenie w tym mam.
....tylko pamiętaj, że zbiornik musi być szczelnie zamknięty, a czujnik temperatury podajnika prawidłowo zamocowany, bo bez gaśnika niebezpieczeństwo pożaru w podajniku jest wyższe, niż dla węgla. Dlatego – jeśli chcesz na stałe palić granulami, takowy zabudować (robota prosta i nie droga – jak to zrobić podpowie Ci inż. Grzegorz..... z Ogniwa).

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Dziękuję Panowie. Ogólnie mam dość tego ekogroszku, w tym roku kupiłem niby dobry węgiel ale jest kiła, piec dwa razy w tygodniu czyszczony, komin czyszczony i nie chce się palić , pełno dymu na chacie. W ubiegłym roku ten sam węgiel i było git. Wiem że palnik też kosztuje kilka tysia ale to 1/3 pieca . A piec dobry jest . A ten palnik sv200 będzie pasował do mojego pieca ?