Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż pompy ciepła PEREKO Termostar Eco 9 kW w starej instalacji z grzejnikami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zapraszam do rozmowy.

Kupiłem PC jak w tytule. To taki trochę zakup impulsywny, pod wpływem dyskusji w tym wątku PC nowy dom. Chciałby rozłożyć koszty i już rozpocząć kompletowanie elementów do instalacji. PC ma obsługiwać 30 letnią instalacje grzejnikową (z późniejszymi zmianami). CWU będzie grzana takim parametrem jak grzejniki i dogrzewana grzałką, załączaną ręcznie. Może na początek opiszę, bardziej szczegółowo, obecną instalację grzejnikową. Kocioł na ekogroszek z naczyniem otwartym.  Zasilanie rura Cu 28 (pompa 25/60) -stal 40-stal 32-stal 20-Cu15 do grzejników panelowych C22 z zamontowanymi zaworami termostatycznymi i powrót odwrotnie.

Na potrzeby chwili: - ustawiłem kocioł na 42stopnie ( 40-44), - odkręcone zawory grzejnikowe, - pompa c.o. pracuje na stałych obrotach poziom I, ze względu na szumy w instalacji musiałem ją mocno zdławić zaworem  i teraz pracuje z mocą 12W,    - w takich ustawieniach to różnica zasilanie i powrotu, przy kotle, to ok. 9 stopni, - obecnie temperatura w pokoju z czujnikiem temperatury to 23,4, za oknem -4.5, grzejnik grzeje z mocą ok 40W/m2, kocioł ze średnią 3.8 kW . 

Grzejniki planowane (z wykorzystaniem obecnych) będą miały moc 60W/m2 (założenia app )przy parametrach 40/30.  Mam parę pytań, ale nie chcę wszystkich zadać od razu.

To pierwsze o przepływy, PC ma przepływ minimalny 960l/h, a maksymalny 1480l. Nie mam przepływomierza na instalacji, czy można na podstawie tego ,co napisałem powyżej, określić przepływ w mojej instalacji (np. na podstawie wzoru   Qx0,86/delta T) . Chodzi o te szumy w instalacji i straty na ewentualnym podmieszaniu.

PS. Przepraszam, ale nie potrafię sformatować tekstu, tak  jak bym chciał. Piszę ładnie , a wychodzi na forum do d...

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano (edytowane)

Coś mi się wydaje że bez bufora podłączonego równolegle lub sprzęgła się nie obejdzie.

52 minuty temu, oxalis3 napisał(a):

CWU będzie grzana takim parametrem jak grzejniki i dogrzewana grzałką, załączaną ręcznie.

A jak to podłączysz? Bo jeżeli tak jak grzejnik bez zaworu trójdrożnego to nie przejdzie próbowałem.

52 minuty temu, oxalis3 napisał(a):

ze względu na szumy w instalacji musiałem ją mocno zdławić

Może najlepiej zacząć od tego dlaczego masz szumy w instalacji i jak się ich pozbyć. Ja też mam grzejniki c22 i przy przepływie 1,7 m3 na godz. nie hałasują.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Moja domowa instalacja CO daje przepływ ok 1.2 m³/h. Bojler 300L podobnie. Jest to raczej zbyt mało dla pompy ciepła,  która zwykle puszcza ok 2m³/h a minimalnie pewnie ok 1.8m³ wymaga. Nie ma problemu bo PC ma osobny obieg przez wymiennik, ale gdybym ją chciał wpiąć bezpośrednio to nie wiadomo czy by nie zastrajkowała. 

Jakiego przepływu ta per-eko oczekuje (sorry, już widzę)

Na AliExpress można sobie za ok 300 PLN zamówić ciepłomierz ultradźwiękowy który dokładnie mierzy przepływ, to może być pomocne narzędzie do samodzielnego ustawiania instalacji. Ale woda będzie w rurach musiała krązyc żwawiej niż przy kotle bo temperatura niższa, więc raczej będzie trochę szumieć. Choć wydaje mi się że szumią głównie głowice termostatyczne, może to pierwszy kandydat do eliminacji

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano (edytowane)

Miałem podobnie jak u Ciebie. Zamontowałem pc, powiesiłem bufor, dołożyłem zawór 3-drogowy, wszystko szybko i sprawnie w pp40. co musiałem przerobić w starej instalacji? Odciąłem wężownicę CWU od instalacji i podpiąłem ją tak jak powinna być przez zawór 3-drogowy. Twoja opcja dogrzewania grzałką wody nie ma sensu. 

Co do szumów mi generują je jedynie termostaty otwarte w pewnej pozycji. W przypadku PC możesz rozkręcić do oporu i temperaturą pc regulować pożądaną temperaturę w domu

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

Jeżeli chodzi o te szumy, to przy rozkręconych zaworach termostatycznym z nastawą na N, to nie szumią grzejniki tylko te grube rury na zasilaniu. @cezario1 nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna. To prosta instalacja zrobiona i działająca na grawitacji, jak opisałem wyżej. Kiedy zmieniłem kocioł, dołożyłem 2 pompy na zasilaniu co i cwu, zmieniłem grzejniki na panelowe ze zwykłymi zaworami. Bez szumów mogła ta instalacja chodzić tylko na I biegu, w charakterystyce stałych obrotów pompy. 5 lat temu dołożyłem zawory i głowice termostatyczne, z nimi trzeba zdławić pompę. 

8 godzin temu, o6483256 napisał(a):

W przypadku PC możesz rozkręcić do oporu i temperaturą pc regulować pożądaną temperaturę w domu

Tak właśnie zrobiłem na próbę i tak chciałbym żeby to pracowało.

Przepływ na instalacji nie powinien się zrównać z przepływem minimalnym PC. Pompa będzie pracować na delcie 3-6 stopni, a instalacja (przez te szumy) na delcie około 10 stopni. W związku z tym jak to podłączyć. Kocioł zostaje, ale nie będzie pracował razem z PC

1. Tak jak proponował @cezario1, czyli bufor równolegle. Tu jest jeden problem tzn. musze zamknąć instalacje i ją wyczyścić, a nie wiem czy staruszka wytrzyma.

2. Zrobić to przez wymiennik płytowy, pod który podłączyć PC, a kocioł zostawić tak jak jest, na układzie otwartym. Do zabezpieczenia przed mrozem glikol.

Opublikowano (edytowane)

Zamknij instalację, to będzie najlepsze rozwiązanie, a kocioł zrób przez wymiennik na otwartej instalacji

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

To, by było chyba optymalnie, ale o stan 30 letniej instalacji mam obawy.Czy wytrzyma ciśnienie zalecane do PC. Jeżeli miałbym ją wymienić, tak jak jest obecnie to: kucie posadzek, ścian, zrywanie podłóg  drewnianych. Jednam słowem kompletna rozpierducha.  

Podłączenie nr 2 czyli PC na wymiennik, testował to, w swoim filmie, pan Goleniewski. Strata, przy wyrównanych przepływach, po obu stronach wymiennika, wynosiła 2 stopnie. Taki wymiennik mógłbym, potem, wykorzystać przy zmianie obecnego kotła na np. kominek z płaszczem wodnym tak jak napisał @o6483256. Taki poważny remont domu planuję, ale dopiero po przejściu na emeryturę czyli za kilka lat.

Tylko tu pytanie takie: czy taki wymiennik będzie dobrze działał kiedy pompy z PC i instalacji będą wyciągały z niego wodę, a nie tłoczyły tak jak zamieścił w schemacie z forum np. @sambor.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Wystarczy 1,5 bara, to spokojnie powinna wytrzymać

Opublikowano

@oxalis3 ja mam starą instalację grawitacyjną i rozumiem Twój problem. U mnie podobnie jak u Ciebie kiepsko to działało po załączeniu pompy obiegowej na duże obroty szczególnie w układzie otwartym.

Co zrobiłem

Przepłukałem całą instalację wyleciało z niej bardzo dużo syfu. który pewno hałasuje w rurach (hałas może robić też powietrze mimo że grzejniki nie zapowietrzone) i syf może zatkać wymiennik w PC.

Założyłem separator magnetyczny zanieczyszczeń porządny firmy FLAMCO I separator powietrza też. 

Wlałem inhibitor korozji taki który też wyciszy instalację. 

Całość zamknąłem   

Ciśnienie u mnie musi być minimum 1.6 pokazuje na PC a w suterynie w buforze 1.8.

Muszą być zakręcone wszystkie odpowietrzniki po odpowietrzeniu instalacji bo potrafiła się zapowietrzać przy robieniu defrostu przez PC Jak bym nie przekonał się sam to bym nie uwierzył na słowo.

Grzejniki musiały zostać kryzowane  Ponieważ nie mam na dole zaworów to tymi górnymi kulkowymi zaworami które musiałem wymienić na nowe bo stare przeciekały po zamknięci CO,  grzejnika teraz  nie mogę odkręcać i zakręcać bo nierówno grzeją (nie występowało to w instalacji otwartej działającej grawitacyjnie)

Zaczęło to wszystko dobrze działać po kilku miesiącach jak separator powietrza odgazował instalację i chyba inhibitor dobrze się wymieszał  i zaczął  działać.

A teraz wisienka na torcie. Ponieważ wszystko działa na pompie obiegowej tej w PC (testowałem podłączenie przez bufor równoległe niestety porażka na grzejnikach żeliwnych) to jest problem przy pompie PWE  jak zmniejszy przepływy i przy niskiej temp wody poniżej 40st jak nie działa grawitacja razem z pompą obiegową piętro słabo grzeje. Ponieważ mogę w PC wyłączyć PWE to ustawiam PC na przepływ 20l/m jak jest ciepło na dworze i grzeję 36st a jak zrobi się zimno to ustawiam przepływ maksymalny 26l/m i włączam  PWE bo przy około 40 st już wszystko dobrze działa.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, oxalis3 napisał(a):

Tylko tu pytanie takie: czy taki wymiennik będzie dobrze działał kiedy pompy z PC i instalacji będą wyciągały z niego wodę, a nie tłoczyły tak jak zamieścił w schemacie z forum np. @sambor.

Jest coś takiego jak zawór zwrotny, trzeba go wstawić tam gdzie należy i nic nie będzie wyciągać

Opublikowano

Twój kocioł może działać w układzie zamkniętym to nie stosuj żadnego wymiennika. 

Ponieważ masz dużo wody w układzie to nawet bufor nie będzie potrzebny (instalacja starego typu to też zaleta bo w niej duży zład wody)  Ważne są grzejniki ale C22 to do PC i tej instalacji bardzo dobre rozwiązanie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.01.2026 o 23:09, oxalis3 napisał(a):

CWU będzie grzana takim parametrem jak grzejniki i dogrzewana grzałką, załączaną ręcznie.

Jeżeli będziesz grzał CO wysokim parametrem to możliwe że to przejdzie niski niestety nie. U mnie to działało tak że jeżeli grzałem CO temperaturą 40 stopni przy delcie 7 to jak w PC sprężarka była załączona to woda była grzana do 40 stopni natomiast jeżeli się wyłączyła to  temperaturę spadała do temperatury powrotu czyli 33 stopni a sprężarka załączyła się przy 29 stopni. Także nagrzana woda w bojlerze była chłodzona wodą z obiegu CO i oddawała do niego ciepło. Można by tak zrobić żeby założyć elektrozawór na powrót wody CO z bojlera jak sprężarka załączona to zawór się otwiera jak się wyłączy to zawór się zamyka. Jak włączysz grzałkę w bojlerze to będzie grzała nie tylko wodę w bojlerze ale w CO też.

Ja mam bojer płaszczyznowy ale myślę że z małą wężownicą też da radę dogrzać Ci tą wodę bo będzie grzana długo czyli cały czas jak pracuje sprężarka.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Czyli tak. Na początek zrobię to, co muszę i tak zrobić, bez względu na sposób podłączenia PC. Pierwsze pieniądze pójdą na zakup 3 grzejników, wykorzystam też te, które mam już zamontowane. Grzejniki będą miał moc 40W/m2, dla parametru tz/ tp 40/30 i 60w/m2 dla 45/35. Jeżeli uda się, bez szumów, pracować na niższej delcie to będzie super. Potem płukanie instalacji tak jak napisał @cezario1,  próba ciśnieniowa i wtedy podejmę ostateczną decyzję o sposobie podłączenia.

Jeżeli chodzi o cwu, to myślałem żeby wężownice w bojlerze potraktować tak jak zwykły grzejnik. Na stałe mieszkam tylko z żoną, mamy tylko kabinę prysznicową. Latem na grzanie cwu prądem grzałka pobrała średnio 34kWh, nie planuję grzać latem wody PC.

12 godzin temu, sambor napisał(a):

Jest coś takiego jak zawór zwrotny, trzeba go wstawić tam gdzie należy i nic nie będzie wyciągać

Może ja się źle wyraziłem, tak być powinno schemat Sambora, czy może być tak schemat wg. NORDIC.

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano (edytowane)

Dobierałem grzejniki C22 lub C33 sugerując się tą tabelą dla zasilani do 40-45image.thumb.png.ea789c05f7683a9db54b42da4fa15d03.pngSą tu osoby z większym doświadczeniem w doborze grzejników może niech się wypowiedzą co o tym sądzą.

Zapotrzebowanie pomieszczeń wyliczyłem z cieplo.app czyli jakiej długości grzejnik zastosować C22 lub C33

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Ja korzystałem ze współczynników korekcyjnych PURMO, też wg szacunków app

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

Ma znaczenie dla rozkladu cisnien w instalacji. Przeplyw bedzie w calym „obwodzie” taki sam.

Analogia dla napiecia i pradu.