Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem posiadaczem kotła Konstal z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek o mocy 15kW, poniżej tabliczka znamionowa. Powierzchnia do ogrzania to niecałe 100m2, instalacja wyposażona tylko w grzejniki z regulacją. Dom ocieplony co do sterownika to najprostszy Titanic firmy Prond. Dokupiłem na ten sezon regulator pokojowy aby mieć podgląd w domu. Obawiam się że ilość spalanego ekogroszku 26kj jest znacząco duża. Podczas wyrzucania popiołu są widoczne baryłki ekogroszku oraz spieki, również na retorcie - poniżej zdjęcie. 

Aktualne parametry: 

- Temperatura kotła nastaw 55 stopni (ponoć poniżej tego progu może dojść do osadzania sadzy w kominie) więc taką wartość przyjmuję na cały sezon jesienno-zimowy.

- czas podawania: 6 sekund 

- czas przerwy: 50 s

- moc nadmuchu tutaj mam zakres do 12 więc 4

- praca w podtrzymaniu tu fabryczne 10min

- krotność: 1

Aktualne spalanie: na miesiąc listopad to 725kg towaru już poszło w komin.

Prosił bym o pomoc gdyż jestem młody "palaczem" a to mój pierwszy sezon grzewczy. 

Kocioł EKO.jpg

popiół.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-11-29 o 15.04.05_2e824a81.jpg

sterownikk.jpg

manometr.jpg

Edytowane przez nevko
Opublikowano

Cześć, taka ilość spalonego grochu jest zdecydowanie za wysoka, wg mnie powinieneś zacząć od sprawdzenia stanu  palnika, wyczyszczenia czopucha i komina. Jeżeli to wszystko będzie Ok i kocioł bez problemu dochodzi do zadanej, to powoli zwiększaj czas przerwy. No i nie wyrzucaj takiego "popiołu" przesiej to jakoś i z powrotem do zasobnika.

Opublikowano

Ewidentnie widać na palniku że jest za dużo paliwa i za mało powietrza.

Palnik do czyszczenia to raz dwa zwiększyć nadmuch na 6 i trzy zmniejszyć podawanie na 5 s.

Nic nie wiadomo o groszku 26 kJ to nie wszystko, po,ostatecznie parametry wiadome ? Pochodzenie wiadome. Teraz wszyscy jadą praktycznie na Kazachstanie, który też ma swoje wymagania.

Opublikowano

Dziękuję za szybką reakcję, teraz akurat jestem w pracy więc jutro się zabiorę za zaproponowane czynności. Jeśli chodzi o palnik to faktycznie sie za niego zabiorę, od strony kosza zasypowego jest zawsze najwięcej niedopalonego eko. Wiem że te kanały powietrzne w retorcie też potrafią się zapychać no i dotychczas była ona silikonowana choć nie wiem czy to akurat poprawnie. Kominiarza miałem dobry miesiąc temu wyczyścił cały komin wraz z wczytska kominową, jutro wyśle zdjęcie stanu czopucha choć staram się razem tygodniu zawszę do niego zajrzeć. Zniweluje parametry i dam znać jak piec działa, ekogroszek faktycznie z Kazachstanu z lokalnego składu, a z parametrów to wysoka spiekalność ponoć. 

Opublikowano

Wracając do tematu, zmieniałem moc nadmuchu wcześnie rano- wrzucam poniżej zdjęcie z popielnika. Zabrałem się również do czyszczenie czopucha, również poniżej zdjęcie przed czyszczeniem. Ostatnio było tam zaglądane tydzień temu. Spalanie zweryfikuje po pełnej dobie. Zastanawia Mnie jeszcze ilość wody na manometrze czy nie jest zbyt niska? Słyszałem opinie że prawidłowa ilość do 1,2 bara?

IMG-20251130-WA0001.jpg

IMG-20251130-WA0002.jpg

IMG-20251130-WA0003.jpg

IMG-20251130-WA0004.jpg

IMG-20251130-WA0005.jpg

Opublikowano (edytowane)

Efekt w popielnika lepszy jak ostatnio, szkoda że nie dałeś zdjęcia palnika. Ja mam jedną uwagę, po jakiego grzyba tłumisz dmuchawę ta przesłoną??? Kiedyś to tłumaczyłem co sie dzieje.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano (edytowane)

Polecam wyjac ,oczysczyc i przesczelnic želiwna korone palnika,bo dla opisu nikt nie wie,kiedys kto usczelnial.Potym nowy start od poczatku.

Tylko w tym filmiku jakos opomniali stukanie mlotkom do uwolnienia i wyjecia tej koronki,czysczenie silikonu kominkowego starego z rowek koronki.Zrobili bajkowo.

Titanik bezawaryjny,no u mnia w awataru widac,jaki koniec to bierze........tež mialem sezon.

Edytowane przez bercus