Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam pomocy jak ustawi膰 kocio艂 na pellet, aby pracowa艂 stabilnie i oszcz臋dnie.聽

Problem polega na tym 偶e piec dobija temperatur臋 do 75 stopni i czasami nagle聽go wygasza do 50 stopni, 偶eby po chwili go rozpali膰.

Przewa偶nie po uzyskaniu 75 stopni przejdzie na czuwanie. Dodam 偶e mam tylko grzejniki w domu przy obecnych wy偶szych temperaturach na dworze grzejniki mam praktycznie zimne, tylko grzeje wieczorem, a piec w dzie艅 zu偶ywa pellet niepotrzebnie.聽

Ustawiania:

Histereza kot艂a - 5 stopni,聽Histereza C.W.U - 3 stopnie, moc kot艂a 100%

聽

聽

聽

聽

1762180689663.jpg

1762180689679.jpg

1762180689696.jpg

1762180689710.jpg

1762180689724.jpg

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Od 3 listopada troch臋 si臋 zmieni艂o. W temperaturach 10 st na dworze pali艂 20kg/dobe. Teraz idzie oko艂o 25-30kg/dobe. Nadal przebija temperatur臋 zadan膮 do 72/75 stopni. Histereza 10st dzia艂a poprawnie zbije do 55 i rozpala. W trybie czuwania z temp 75 do 55 zbija momentalnie nawet w 30-40 min.

聽

1765555323330.jpg

1765557447083.jpg

1765557447100.jpg

1765557447135.jpg

1765557447153.jpg

Opublikowano

Wchodzisz w menu serwis p贸藕niej kontrola paliwa. Kalibracja podajnika wydajno艣膰 podajnika tam wpisujesz ile Ci wysz艂o pelletu po przewazeniu u mnie wysz艂o 14kg pellet olczyk . Nast臋pnie kaloryczno艣膰 z worka wpisujesz i zaznaczasz praca z wydajno艣ci膮 podajnika聽

Tylko pami臋taj 偶eby zgasi膰 piec jak b臋dziesz przewa偶a艂 i trzeba rur臋 wyj膮膰 z palnika do g贸ry ona wyjdzie bez problemu聽

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, pawel7882 napisa艂(a):

Pellet worek r贸wno 15kg, jako艣膰 te偶 ok.

To chyba nie o takie wa偶enie chodzi 馃檪

raczej zwa偶y膰 ile podajnik wydaje/podaje pelletu przez godzine.

Podstawiasz wiadro, w艂膮czasz podajnik i przez 10 minut patrzysz jak leci pellet do wiadra. P贸藕niej wa偶ysz ile tego pelletu jest w wiadrze, mno偶ysz wynik przez 6 i uzyskana wartosc wpisujesz w odpowiednie miejsce w sterowniku.

Ta procedura nazywa si臋 wa偶eniem lub przewazeniem pelletu.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Pellet przewa偶ony, ale ustawienia mia艂 ju偶 wpisane poprawnie. W 10 minut 2,1kg * 6 - 12,5kg jest wpisane, tak samo kaloryczno艣膰 jest 5.0 kWh/kg, a na karcie pelletu mam 17,59 MJ/kg po obliczeniu wynosi 4.88 kWh/kg

聽

Wyczy艣ci艂em czujnik PID bo by艂 ca艂y w sadzy. Zmniejszy艂em prac臋 na 1.0 sekund臋 i聽zwi臋kszy艂em przerw臋 maksymaln膮 na 22s

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.12.2025 o 16:28, pawel7882 napisa艂(a):

Pellet przewa偶ony, ale ustawienia mia艂 ju偶 wpisane poprawnie. W 10 minut 2,1kg * 6 - 12,5kg jest wpisane, tak samo kaloryczno艣膰 jest 5.0 kWh/kg, a na karcie pelletu mam 17,59 MJ/kg po obliczeniu wynosi 4.88 kWh/kg

聽

Wyczy艣ci艂em czujnik PID bo by艂 ca艂y w sadzy. Zmniejszy艂em prac臋 na 1.0 sekund臋 i聽zwi臋kszy艂em przerw臋 maksymaln膮 na 22s

Aktualnie nie chce mi dogrza膰 pieca praca na 50%

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

W parametrach pracy wczoraj zmniejszy艂em minimaln膮 prac臋 podajnika na 1s i zwi臋kszy艂em maks przerw臋 podajnika na 22s to wszystko.

Dzi艣 rano go wy艂膮czam kocio艂, czyszcz臋, w艂膮czam i widz臋 zmienione menu... brak mocy kot艂a i parametr贸w pracy podajnika.

Opublikowano
14 godzin temu, pawel7882 napisa艂(a):

na karcie pelletu mam 17,59 MJ/kg po obliczeniu wynosi 4.88 kWh/kg

Przyjmij 4.6kWh/kg a i tak b臋dzie z nadwy偶k膮.聽

聽

10 godzin temu, pawel7882 napisa艂(a):

Nadal przebija temperatur臋 zadan膮. Wygaszanie robi przy 70st

I tak b臋dzie w PID, to nie kran z wod膮 i nape艂nianie garnka. Bezwladnosc robi swoje.聽

Opublikowano

To mo偶e ustaw za艂. pomp na 35 st. Mo偶e masz tak膮 instalacj臋, 偶e pompa nie zd膮偶y przepcha膰 wody i si臋 wygasza.聽

A druga sprawa jest taka, 偶e jak masz Kocio艂 ustawiony od histerezy no to normalne, 偶e wygasza i rozpala.聽

Opublikowano

Nie wiem czy praca z "wydajno艣ci膮 podajnika" jest oszcz臋dniejsza. Dzisiaj, aby dobi膰 do temperatury zadanej pracowa艂 na 115% i pobiera艂 oko艂o 30 peletu na godzin臋 (3kg), tak bynajmniej pokazuje komputer.聽

聽

Jak wy艂膮cz臋 t膮 opcj臋 wr贸ci do tego co wcze艣niej? Tzn ile % mu da艂em tyle pracowa艂

Opublikowano

Tak jak wy艂膮czysz to tak b臋dzie pracowa艂 a ja gada艂em z serwisantem Defro przebija Ci z 65 na 70 poniewa偶 te piece tak maj膮 to jest niby po to 偶e jak piec wygasza si臋 to 偶eby za szybko tej temperatury 65 nie obni偶y艂o wi臋c jak ustawisz nawet np.60 to i tak przebije o 5聽

Opublikowano (edytowane)

Przebijanie temp ju偶 mi nie przeszkadza, zostaje ustabilizowanie pracy.

"praca z wydajno艣ci膮 podajnika" + wy艂膮czenie kot艂a na noc - oko艂o 18kg/dobe bez sensu skoro w nocy zimno i wy艂膮czy艂em to.

teraz testuje z wy艂膮czon膮 wydajno艣ci膮 + wy艂膮czenie tygodni贸wki + moc na 60% Zmieni艂em聽minimalne podawanie na 1.5s i zwi臋kszy艂em przerw臋 maksymaln膮 na 22s. Kocio艂 przewa偶nie pracuje na 40% pracy i ma 6-8 chwilowego zu偶ycia paliwa. Czasami sam sobie podniesie moc, aby szybciej dobi膰 temp zadan膮.

W pierwsz膮 noc zaobserwowa艂em 偶e w nocy od 3 do 9:30 utrzymywa艂 temperatur臋, jakby nie mia艂 si艂y dobi膰 do 65?

聽

1766310432157.jpg

1766310525348.jpg

Edytowane przez pawel7882
Opublikowano

A ile metr贸w grzejesz tym kot艂em?聽

Na mieszaczu masz ustawion膮 wysok膮 temp. to chyba masz ma艂e przekroje rur.聽

Jak w nocy nie mo偶e dobi膰 do zadanej to jeszcze nie tak, zwi臋ksz podawanie o 0,5s.

W mro藕ne dni 艂atwiej ustawi膰 kocio艂.聽

Dzia艂aj dalej.聽

聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.