Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Panasonic Aquarea 9kw + bufor 200L równolegle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panasonic Aquarea 9kw WH-UD09HE8 podłączony bufor 200L równolegle. Chciałem aby pompa nie wyłączała pompki od C.O. gdy gorzeje CWU. Nie mogę znaleźć tego w ustawieniach. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Bufor tylko na C.O zawor przelacza sie na Bojler CWU gdy trzeba grzac. Pompa przełącza się na C.W.U. i wyłącza pompkę od CO. Nie mogę znaleźć opcji w pompie żeby nie wyłączała pompki od CO gdy grzeje CWU.

Opublikowano
6 godzin temu, lays napisał(a):

Panasonic Aquarea 9kw WH-UD09HE8 ,,,, 

To jest symbol jednostki zewnętrznej pompy ciepła.

54 minuty temu, lays napisał(a):

,,,, Pompa przełącza się na C.W.U. i wyłącza pompkę od CO. Nie mogę znaleźć opcji w pompie żeby nie wyłączała pompki od CO gdy grzeje CWU.

To nie jest prawda
Sygnał sterujący grzaniem obwodu hydraulicznego CWU, przełącza tylko zawór trójdrożny.
Pompa obiegowa pracuje cały czas. Może co najwyżej zmienić się tylko wartość przepływu wody. 

Opublikowano

Pytanie gdzie jest podłączona pompka na co ?

Może się wyłącza bo po przełączeniu zaworu na cwu brakuje ciepłej wody w buforze .

Opublikowano

WH-SDC09H3E8 jednostka wewnętrzna 

Chodzi o to że nie wylacz pompki w pompie ciepla tylko pompki dodatkowe na podłogówkę i grzejniki gdy przelacza się zawór na grzanie CWU.

Opublikowano

Jeżeli popy dodatkowe są sterowane z PC, to raczej nie ma takiej opcji dla pomp instalacji podłączonych do PC.

Musiałby być sterownik zewnętrzny, niezależny od PC,

Ponadto bufor 200l to mała ilość wody , więc sensowne grzanie z samego bufora będzie krótkie

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lays napisał(a):

WH-SDC09H3E8 jednostka wewnętrzna 

Chodzi o to że nie wylacz pompki w pompie ciepla tylko pompki dodatkowe na podłogówkę i grzejniki gdy przelacza się zawór na grzanie CWU.

Więc kolego @lays by tak to działało powinieneś mieć zamontowaną w jednostce wewnętrznej pompy ciepła dodatkową płytę rozszerzeń Panasonic CZ-NS4P.

Poniżej prawidłowy schemat instalacji hydraulicznej w dwóch wersjach.

Lays_WH-SDC09H3E8__1-1.thumb.jpg.c7070594da60b453192ee21a4a384d36.jpg

Lays_WH-SDC09H3E8__1-2.thumb.jpg.312cf2840eb94138ab47afb1e9b74956.jpg

Lays_WH-SDC09H3E8__2-1.thumb.jpg.f354359ce6f585f1245bd42e6fb51786.jpg

Lays_WH-SDC09H3E8__2-2.thumb.jpg.ecbb16817953acd7e779db28f8552c03.jpg

Edytowane przez Andrzej_M_